TasteFULL

Γλυκειά πηλιορίτικη ρυζόπιτα – με κόκκινη κολοκύθα

Στο Πήλιο, στην Πορταριά, πηγαίνοντας προς τα Χάνια, μετά την πλατεία στο δεξί σας χέρι, υπάρχει ένας φούρνος -με το μοντέρνο όνομα Nicolas- που φτιάχνει τις πιο νόστιμες παραδοσιακές πίτες που θα βρείτε στο χωριό.

Στο Πήλιο, εχω καταφέρει να πηγαίνω Πάσχα και καλοκαίρι για μερικές μέρες. Κάθε φορά που θα βρεθώ Πάσχα στην Πορταριά, την αποχαιρετώ παίρνοντας δυό κουτιά ρυζόπιτα με κόκκινη κολοκύθα στο αυτοκίνητο και στην καρδιά μου τις μυρωδιές του ανοιξιάτικου βουνού και το χαμόγελο της Μαρίας, της κυρίας που πουλάει τις πίτες.

Φέτος, που το Πήλιο μοιάζει μακρινό στο πρόγραμμά μου, είπα να δοκιμάσω να φτιάξω τη ρυζόπιτα σπίτι μου. Έψαξα τις συνταγές και δεν βρήκα κάποια που να παντρεύει την κολοκύθα με το ρύζι. Όμως την είχα φάει και ήταν πεντανόστιμη. Η κολοκύθα έδινε χρώμα, γλύκα και υγρασία στο ρύζι. Μέσα στη γέμιση έβαλα λίγη ξανθή ζάχαρη και ξανθές σταφίδες. Για το τραγάνισμα της μπουκιάς, πρόσθεσα και ψημένα καρύδια.

Η γέμιση ήταν τόσο νόστιμη που με το ζόρι κρατήθηκα να μην την φάω σκέτη! Την άπλωσα στο αλουμινένιο ταψί, ανάμεσα σε φύλλα κρούστας και δίπλωσα σε κόθρο τα γύρω γύρω φύλλα. Έψησα, πότισα με σιρόπι και τα φύλλα στο πλάϊ έμειναν τραγανά και αεράτα και η γέμιση όσο πρέπει γλυκειά και ζουμερή.

Δύο σημεία ήταν πρόκληση στο στήσιμο της πίτας:

1. Πώς να διπλώσεις σε κόθρο τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί, αφού μέχρι να στήσεις την πίτα, τα πρώτα έχουν ξεραθεί και μόλις τα αγγίξεις σπάνε; Στα φύλλα έβαζα λάδι όταν τα άπλωνα αλλά το λάδι δεν το απλώνω παντού, ξέρετε τώρα, εδώ και κει βάζω. Αρχικά έκοψα γύρω γύρω με ψαλίδι τα φύλλα, με περιθώριο 4 δάχτυλα να στρίψω στον κόθρο. Τα ψέκασα με νερό και λάδι, ανοίγοντας ενδιάμεσα για να πάρουν υγρασία. Έτσι μαλάκωσαν και τα στεγνωμένα φύλλα και μπόρεσα να τα στρίψω.

2. Το ρύζι που βρίσκεται πάνω πάνω στη γέμιση χάνει περισσότερο υγρασία και γίνεται καραμελένιο κάπως, σφικτό στο δόντι. Κρατείστε τη μισή κολοκύθα και απλώστε την σε μια στρώση πάνω στο ρύζι για να το προστατέψει και να του δώσει υγρασία.

Τέλειο νηστίσιμο γλυκό, δροσερό, χορταστικό, μόνο με λάδι στα φύλλα!

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Υλικά:

  • 2 κούπες ρύζι γλασέ
  • 4 κούπες νερό
  • 2 κούπες κόκκινη κολοκύθα τριμμένη
  • 1 κούπα ξανθή σταφίδα
  • 1 κούπα καρύδια, ψημένα και χοντροκομμένα
  • 1/2 κουταλιά γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
  • 2 κουταλιές σούπας κανέλα
  • 1/2 κουταλιά γλυκού γαρύφαλο
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη ξανθή
  • 3/4 κούπας λάδι ελιάς (για τα φύλλα)
  • Σιρόπι: 2 κούπες ζάχαρη, 1 και 1/2 κούπα νερό, φλούδα λεμονιού (5 λεπτά βράσιμο)

Εκτέλεση:

Πλύντε καλά το ρύζι και βάλτε το να σιγοβράσει (στο 1) με το νερό, μέχρι να το πιεί όλο. Απλώστε το ρύζι να κρυώσει σε ταψάκι.

Προσθέστε τη 1 κούπα κολοκύθας, τη σταφίδα, τα καρύδια, 2 κουταλιές ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε απαλά.

Απλώστε 5 λαδωμένα φύλλα κρούστας στο ταψί, το 1/3 της γέμισης, 2 λαδωμένα φύλλα, το δεύτερο 1/3 της γέμισης, άλλα 2 λαδωμένα φύλλα, την υπόλοιπη γέμιση και τέλος σκεπάστε με άλλα 5 λαδωμένα φύλλα κρούστας.

Κόψτε ομοιόμορφα το τελείωμα των φύλλων (για να μην αναγκαστείτε να τυλίγετε πιο πολύ φύλλο σε μια πλευρά και λιγότερο σε άλλη). Ψεκάστε τα φύλλα να μαλακώσουν και τυλίξτε σε κόθρο.

Αλείψτε με λάδι και νερό την επιφάνεια και χαράξτε την πίτα. Εγώ έβαλα ένα πιάτο του φρούτου στο κέντρο και χάραξα με μαχαίρι μέχρι κάτω κάτω την πίτα. Στη κάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε τον τρόπο χωρισμού των κομματιών ώστε να βγούν σωστές μερίδες πίτας.

Ψήστε στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 1 ώρα μέχρι να ξανθύνει το φύλλο. Λίγο πριν βγει η πίτα, ετοιμάστε το σιρόπι. Περιχύστε την πίτα με το σιρόπι και αφήστε την ξεσκέπαστη για να μην μαλακώσει το φύλλο.

Sharing is caring!

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry