Το πλιγούρι πιλάφι είναι βασικότατο πιάτο στις κουζίνες της Ανατολής. Στην Ελλάδα ζωντανεύει ανάλογα με την περιοχή και την οικογένεια. Είτε γίνει σκέτο ή με προσθήκες υλικών (λαχανικά ή όσπρια) το πλιγούρι πιλάφι είναι πιο χορταστικό και πιο θρεπτικό από το Ρύζι πιλάφι.
Το λέμε απλά πλιγούρι και εννοούμε πως είναι Σιταρένιο πλιγούρι γιατί δεν έχουμε άλλα πλιγούρια στην αγορά. Παλιότερα όμως, στα Κύθηρα, η Εύη Βουτσινά έχει κάνει καταγραφή για Κρίθινο πλιγούρι και μάλιστα ως Πράσινος Κριθόχοντρος (Γεύση Ελληνική, Τόμος Α, σελ.106).
“Ωραίο είναι να το κάμεις σούπα, αλλά καλύτερο ήτανε να κάμεις αγκινάρες πιλάφι με τον κριθόχοντρο. Μα τέτοιο φαϊ, τι να σου πω, δεν μπόρειε να γίνει καλύτερο. Μας άρεσε πολύ ο πράσινος κριθόχοντρος με τσι αγκινάρες και το χλωρό κρεμμύδι“.
Πράσινο εννοούν πως είναι φρέσκος ο σπόρος, μαλακός σαν κουκουναρόσπορος και τα μουστάκια του είναι ακόμα πράσινα, δεν έχουν κιτρινίσει όπως όταν ξεραίνονται. Τώρα, τον Μάϊο, είναι η εποχή του πράσινου κριθαριού αλλά και του πράσινου σταριού, αν βρεθείτε σε καλλιέργειες, δοκιμάστε και πείτε μας.
Πλιγούρι πιλάφι με παραλλαγές
- το σκέτο πλιγούρι πιλάφι έχει μόνο σωταρισμένο κρεμμυδάκι και μπορεί να βράσει σε ζωμό κοτόπουλου, όπως το ρύζι πιλάφι.
- το ενισχυμένο πλιγούρι πιλάφι χρωματίζεται και αρωματίζεται με πελτέ τομάτας και πελτέ κόκκινης πιπεριάς και τριμμένη φρέσκια τομάτα
- μπορεί να έχει σαν πρόσθετα υλικά: τηγανητές κλωστούλες φιδέ, βρασμένα ρεβύθια, κυβάκια πιπεριάς – κόκκινη και πράσινη-, μικρά τοματάκια κομμένα.
- σας προτείνω να σβήσετε με λευκό κρασί -παρότι δεν συνηθίζεται φυσικά σε συνταγές του Ισλάμ- γιατί κάνει διαφορά. Δοκιμάστε το σε όλες τις παρασκευές με αμυλούχα υλικά (όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά).
Το πλιγούρι πιλάφι ταιριάζει πολύ με γιαούρτι και πιπεριές τουρσί ή όποια πίκλα έχετε. Τοποθετήστε το σαν αυτόνομο πιάτο για ένα γρήγορο πλήρες φαγητό, αλλά δοκιμάστε το δίπλα σε μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί για να χορτάσετε, πριν τελειώσετε όλο το ταψί με τις μελιτζάνες!