TasteFULL

Πλιγούρι πιλάφι

Το πλιγούρι πιλάφι είναι βασικότατο πιάτο στις κουζίνες της Ανατολής. Στην Ελλάδα ζωντανεύει ανάλογα με την περιοχή και την οικογένεια. Είτε γίνει σκέτο ή με προσθήκες υλικών (λαχανικά ή όσπρια) το πλιγούρι πιλάφι είναι πιο χορταστικό και πιο θρεπτικό από το Ρύζι πιλάφι.

Το λέμε απλά πλιγούρι και εννοούμε πως είναι Σιταρένιο πλιγούρι γιατί δεν έχουμε άλλα πλιγούρια στην αγορά. Παλιότερα όμως, στα Κύθηρα, η Εύη Βουτσινά έχει κάνει καταγραφή για Κρίθινο πλιγούρι και μάλιστα ως Πράσινος Κριθόχοντρος (Γεύση Ελληνική, Τόμος Α, σελ.106). “Ωραίο είναι να το κάμεις σούπα, αλλά καλύτερο ήτανε να κάμεις αγκινάρες πιλάφι με τον κριθόχοντρο. Μα τέτοιο φαϊ, τι να σου πω, δεν μπόρειε να γίνει καλύτερο. Μας άρεσε πολύ ο πράσινος κριθόχοντρος με τσι αγκινάρες και το χλωρό κρεμμύδι.

Πράσινο εννοούν πως είναι φρέσκος ο σπόρος, μαλακός σαν κουκουναρόσπορος και τα μουστάκια του είναι ακόμα πράσινα, δεν έχουν κιτρινίσει όπως όταν ξεραίνονται. Τώρα, τον Μάϊο, είναι η εποχή του πράσινου κριθαριού αλλά και του πράσινου σταριού, αν βρεθείτε σε καλλιέργειες, δοκιμάστε και πείτε μας.

Το πλιγούρι είναι σπασμένο σιτάρι, που έχει φουσκώσει πρώτα με νερό να ενυδατωθεί και να μπορεί να σπάσει σε διαφορετικού μεγέθους κόκκους. Έτσι το βρίσκουμε σε μέτριο και χοντρό στη δική μας αγορά, όμως οι γείτονες λαοί της Ανατολής έχουν ένα πολύ ψιλό πλιγούρι που το χρησιμοποιούν στους κεφτέδες και σε σαλάτα, σαν του ταμπουλέ.

Σιτάρι, χόντρος, πλιγούρι, σιμιγδάλι


Σιτάρι: ολόκληρος αποξηραμένος κόκκος σιταριού, ο οποίος θέλει μούλιασμα 8 ώρες, πριν μπει για βράσιμο.

Χόντρος: σπασμένος κόκκος σιταριού, σε μέτρια άλεση, μαζί με το πίτουρο του. Θέλει μούλιασμα πριν ενωθεί με αλεύρι για τις χειρομυλόπιτες. Θέλει βράσιμο με γάλα για να γίνει ξινόχοντρος ή γαλόχοντρος. Μαγειρεύεται σε άπειρα πιάτα της κρητικής κουζίνας.

Πλιγούρι: στάρι, που έχει φουσκώσει πρώτα με νερό να ενυδατωθεί, σπασμένο σε διαφορετικού μεγέθους κόκκους. Βράζει γρήγορα ή φουσκώνει ακόμα και με κρύο νερό ή χυμό λεμονιού. Χοντρό και μέτριο πλιγούρι.

Σιμιγδάλι: επόμενο στάδιο άλεσης του πλιγουριού, σε μικρότερους κόκκους. Χοντρό και λεπτό σιμιγδάλι. Με το σιμιγδάλι παράγονται τα αποξηραμένα ζυμαρικά και το κουσκούς της Αφρικής. Το κουσκουσάκι της Θράκης είναι αποξηραμένο ζυμαρικό.

Μετά το σιμιγδάλι, ακολουθεί το αλεύρι, η πλήρης σύνθλιψη του κόκκου.

Πλιγούρι πιλάφι με παραλλαγές

  • το σκέτο πιλάφι έχει μόνο σωταρισμένο κρεμμυδάκι και μπορεί να βράσει σε ζωμό κοτόπουλου, όπως το ρύζι πιλάφι.
  • το ενισχυμένο πιλάφι χρωματίζεται και αρωματίζεται με πελτέ τομάτας και πελτέ κόκκινης πιπεριάς και τριμμένη φρέσκια τομάτα
  • μπορεί να έχει σαν πρόσθετα υλικά: τηγανητές κλωστούλες φιδέ, βρασμένα ρεβύθια, κυβάκια πιπεριάς – κόκκινη και πράσινη-, μικρά τοματάκια κομμένα.
  • σας προτείνω να σβήσετε με λευκό κρασί, παρότι δεν συνηθίζεται φυσικά σε συνταγές του Ισλάμ, γιατί κάνει διαφορά. Δοκιμάστε το σε όλες τις παρασκευές με αμυλούχα υλικά (όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά).

Το πλιγούρι πιλάφι ταιριάζει πολύ με γιαούρτι και πιπεριές τουρσί ή όποια πίκλα έχετε. Τοποθετήστε το σαν αυτόνομο πιάτο για ένα γρήγορο πλήρες φαγητό, αλλά δοκιμάστε το δίπλα σε μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί για να χορτάσετε, πριν τελειώσετε όλο το ταψί με τις μελιτζάνες!

Sharing is caring!

Υλικά

  • 2 κούπες πλιγούρι μέτριο ή χοντρό
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1/4 κούπας κρασί λευκό
  • 1/2 κούπα ντομάτα τριμμένη
  • 1 κουταλιά γλυκού πελτέ τομάτας
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά γλυκού pul biber
  • 2 κούπες νερό  (ή ζωμό)
  • μαϊντανό και δυόσμο για το σερβίρισμα

Μέθοδος εκτέλεσης

Βάζουμε το πλιγούρι σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό, να βγαίνει καθαρό.

Κανονικά θα έφτανε αυτό το στάδιο, όμως για κάποιο λόγο, το πλιγούρι που αγοράζω έχει μια μυρωδιά που με οδηγεί να του ρίξω βραστό νερό πάνω του. Αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε το μαγείρεμα.

Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε μικρό καρέ.

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3 λεπτά με κλειστό σκέπασμα. Προσθέτουμε τον πελτέ, το πλιγούρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σωταριστεί 2 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί κι αφήνουμε να εξατμισθεί σχεδόν, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 20 λεπτά. Να πιεί όλο το νερό.

Σερβίρουμε σε πιατέλα το πιλάφι κουταλάτο, δηλαδή παίρνουμε με ενα κουτάλι της σούπας πλιγούρι, το πιέζουμε στο τοίχωμα της κατσαρόλας να ενωθεί και το ακουμπάμε αποφασιστικά στο πιάτο. Κάθε κουταλιά ακουμπά λίγο πάνω στην προηγούμενη. Αν έχετε φόρμα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε. Διαφορετικά σερβίρετε απλά σε γαβάθα.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο και σερβίρουμε παρέα με τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί.

Tags: , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry