HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζυμαρικά/Ρύζι > Πλιγούρι πιλάφι

Πλιγούρι πιλάφι

Το πλιγούρι πιλάφι είναι βασικότατο πιάτο στις κουζίνες της Ανατολής. Στην Ελλάδα ζωντανεύει ανάλογα με την περιοχή και την οικογένεια. Είτε γίνει σκέτο ή με προσθήκες υλικών (λαχανικά ή όσπρια) το πλιγούρι πιλάφι είναι πιο χορταστικό και πιο θρεπτικό από το Ρύζι πιλάφι.

Το λέμε απλά πλιγούρι και εννοούμε πως είναι Σιταρένιο πλιγούρι γιατί δεν έχουμε άλλα πλιγούρια στην αγορά. Παλιότερα όμως, στα Κύθηρα, η Εύη Βουτσινά έχει κάνει καταγραφή για Κρίθινο πλιγούρι και μάλιστα ως Πράσινος Κριθόχοντρος (Γεύση Ελληνική, Τόμος Α, σελ.106).

“Ωραίο είναι να το κάμεις σούπα, αλλά καλύτερο ήτανε να κάμεις αγκινάρες πιλάφι με τον κριθόχοντρο. Μα τέτοιο φαϊ, τι να σου πω, δεν μπόρειε να γίνει καλύτερο. Μας άρεσε πολύ ο πράσινος κριθόχοντρος με τσι αγκινάρες και το χλωρό κρεμμύδι.

Πράσινο εννοούν πως είναι φρέσκος ο σπόρος, μαλακός σαν κουκουναρόσπορος και τα μουστάκια του είναι ακόμα πράσινα, δεν έχουν κιτρινίσει όπως όταν ξεραίνονται. Τώρα, τον Μάϊο, είναι η εποχή του πράσινου κριθαριού αλλά και του πράσινου σταριού, αν βρεθείτε σε καλλιέργειες, δοκιμάστε και πείτε μας.

Σιτάρι, Χόντρος, Πλιγούρι, Σιμιγδάλι, Αλεύρι

Σιτάρι: ολόκληρος αποξηραμένος κόκκος, ο οποίος θέλει μούλιασμα 8 ώρες πριν μπει για βράσιμο, για να φαγωθεί.
Χόντρος: σπασμένος κόκκος σιταριού, σε μέτρια άλεση, μαζί με το πίτουρο του. Θέλει μούλιασμα πριν ενωθεί με αλεύρι για τις κρητικές χειρομυλόπιτες. Θέλει βράσιμο με γάλα για να γίνει ξινόχοντρος ή γαλόχοντρος. Μαγειρεύεται σε άπειρα πιάτα της κρητικής κουζίνας.
Πλιγούρι: στάρι, που έχει φουσκώσει πρώτα με νερό να ενυδατωθεί, σπασμένο σε διαφορετικού μεγέθους κόκκους. Βράζει γρήγορα. Αν είναι μέτριο φουσκώνει ακόμα και με κρύο νερό ή χυμό λεμονιού, όπως στη σαλάτα Ταμπουλέ. Στην Ελλάδα έχουμε χοντρό και μέτριο πλιγούρι. Στην Τουρκία έχουν και λεπτό πληγούρι, ιδανικό για köftelik.
Σιμιγδάλι : το επόμενο στάδιο άλεσης του πλιγουριού, σε μικρότερους κόκκους. Χοντρό και λεπτό σιμιγδάλι. Με σιμιγδάλι παράγονται τα αποξηραμένα ζυμαρικά και το κουσκούς της Αφρικής. Το κουσκουσάκι της Θράκης είναι αποξηραμένο ζυμαρικό.
Αλεύρι: είναι η πλήρης σύνθλιψη του κόκκου. Ολικής, αν έχει το πίτουρο.

Πλιγούρι πιλάφι με παραλλαγές

  • το σκέτο πλιγούρι πιλάφι έχει μόνο σωταρισμένο κρεμμυδάκι και μπορεί να βράσει σε ζωμό κοτόπουλου, όπως το ρύζι πιλάφι.
  • το ενισχυμένο πλιγούρι πιλάφι χρωματίζεται και αρωματίζεται με πελτέ τομάτας και πελτέ κόκκινης πιπεριάς και τριμμένη φρέσκια τομάτα
  • μπορεί να έχει σαν πρόσθετα υλικά: τηγανητές κλωστούλες φιδέ, βρασμένα ρεβύθια, κυβάκια πιπεριάς – κόκκινη και πράσινη-, μικρά τοματάκια κομμένα.
  • σας προτείνω να σβήσετε με λευκό κρασί -παρότι δεν συνηθίζεται φυσικά σε συνταγές του Ισλάμ- γιατί κάνει διαφορά. Δοκιμάστε το σε όλες τις παρασκευές με αμυλούχα υλικά (όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά).

Το πλιγούρι πιλάφι ταιριάζει πολύ με γιαούρτι και πιπεριές τουρσί ή όποια πίκλα έχετε. Τοποθετήστε το σαν αυτόνομο πιάτο για ένα γρήγορο πλήρες φαγητό, αλλά δοκιμάστε το δίπλα σε μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί για να χορτάσετε, πριν τελειώσετε όλο το ταψί με τις μελιτζάνες!

Πλιγούρι πιλάφι

5 from 4 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ζυμαρικά/ΡύζιCuisine: Ελλάδα, Μέση Ανατολή, ΤουρκίαDifficulty: Εύκολη
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

40

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 2 κούπες πλιγούρι μέτριο ή χοντρό

  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

  • 1 πράσινη πιπεριά

  • 1 κόκκινη πιπεριά

  • 1/4 κούπας κρασί λευκό

  • 1/2 κούπα ντομάτα τριμμένη

  • 1 κουταλιά γλυκού πελτέ τομάτας

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι

  • 1 κουταλιά γλυκού pul biber

  • 2 κούπες νερό (ή ζωμό)

  • μαϊντανό και δυόσμο για το σερβίρισμα

Μέθοδος

  • Βάζουμε το πλιγούρι σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό, να βγαίνει καθαρό.
    Κανονικά θα έφτανε αυτό το στάδιο, όμως για κάποιο λόγο, το πλιγούρι που αγοράζω έχει μια μυρωδιά που με οδηγεί να του ρίξω βραστό νερό πάνω του. Αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε το μαγείρεμα.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε μικρό καρέ. Σε κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3 λεπτά με κλειστό σκέπασμα.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, το πλιγούρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σωταριστεί 2 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί κι αφήνουμε να εξατμισθεί σχεδόν, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 20 λεπτά. Να πιεί όλο το νερό.
  • Σερβίρουμε σε πιατέλα το πιλάφι κουταλάτο, δηλαδή παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας πλιγούρι, το πιέζουμε στο τοίχωμα της κατσαρόλας να ενωθεί και το ακουμπάμε αποφασιστικά στο πιάτο. Κάθε κουταλιά ακουμπά λίγο πάνω στην προηγούμενη. Αν έχετε φόρμα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε. Διαφορετικά σερβίρετε απλά σε γαβάθα.

    Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο και σερβίρουμε παρέα με τις
    μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*