Αυτό το Σάββατο πήγα στη λαϊκή αποφασισμένη να πάρω πολλές τομάτες, να κάνω σάλτσα για το χειμώνα. Παρότι κι εγώ αγοράζω έτοιμα τοματάκια κονσέρβα για το φαγητό -γιατί συνήθως δεν φτιάχνω αρκετά βάζα για να κρατήσουν όλο το χειμώνα- η γεύση της σπιτικής τομάτας κάνει το φαγητό ασύγκριτα καλύτερο.
Το αποτέλεσμα, βέβαια, εξαρτάται από την πρώτη ύλη. Ό,τι τομάτα βάλεις τέτοια σάλτσα θα πάρεις.
Ο κανόνας είναι : νόστιμη ντομάτα, νόστιμη σάλτσα. Ψαχνωμένη ντομάτα, περισσότερη σάλτσα Κλικ για tweetΕννοώ πως αν επιλέξουμε τις παρακάτω τομάτες δεν θα μείνουμε καθόλου ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα:
- τομάτες με κίτρινα σημεία (που σημαίνει πως δεν έχουν φτάσει σε πλήρη ωρίμανση πριν τις κόψουν) ή
- τομάτες που ανοίγοντάς τις στη μέση έχουν ασπρίλες και στεγνή σάρκα ή
- τομάτες που είναι πολύ νερουλές (θα παιδευτούμε άδικα για να πάρουμε πολύ λίγη σάρκα αναλογικά με την ποσότητα)
Ιδανική ποικιλία για σάλτσα τομάτας είναι τα πομοντόρια, τα μικρά μακρόστενα τοματάκια. Διαλέξτε σφικτά, γεμάτα, κόκκινα τοματάκια – κι αν μπορείτε δοκιμάστε ένα για να δείτε πόσο νόστιμα είναι.
Αυτή τη φορά, διάλεξα κανονικές στρογγυλές τομάτες παραβαίνοντας την συνήθειά μου.
[reblex id=’14659′]
Ένας παραγωγός από την ορεινή Κορινθία είχε φέρει καταπληκτικές τομάτες – ώριμες, σφικτές και ψαχνωμένες – αλλά ταλαιπωρημένες από τις ατελείωτες βροχές της περασμένης εβδομάδας. Αν είχαν καλή όψη θα τις πούλαγε 1€/κιλό και τώρα ξεπούλαγε με 0,30€/κιλό. Έτσι πήρα 15 κιλά (4,5€) και ετοίμασα 5 μπουκάλια του 1 λίτρου σάλτσα. Τα πομοντόρια σε τέτοια τιμή πωλούνται συνήθως (0,30€/κιλό). Προσέξτε όμως να μην είναι κιτρινισμένα και στεγνά.
Αυτός ο πολτός τομάτας είναι η πρώτη ύλη για κάθε παρασκευή στην οποία χρειάζεστε τομάτα. Κάνει όλη τη διαφορά στο κοκκινιστό κρέας ή στο γιουβέτσι στο φούρνο. Ανάλογα με το πόσο τον έχετε αφήσει να πήξει, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σαν την πιο απλή και βολική σάλτσα για μακαρόνια ως έχει ή σωτάροντας στα γρήγορα λίγο σκόρδο με λάδι, προσθέτοντας τον πολτό τομάτας και μυρωδικά.