TasteFULL

Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα, λεμονόπιτα ή μανταρινόπιτα!

Έκανα για πρώτη φορά πορτοκαλόπιτα με την συνταγή της Ιωάννας Παντελάκη. Το μόνο που μείωσα ήταν η ζάχαρη στο μίγμα, από μιάμιση κούπα σε μία.

Μου έκανε εντύπωση, που ετοίμαζε σιρόπι μόνο με 1 ποτήρι χυμό και 1 ποτήρι ζάχαρη, γιατί οι περισσότερες συνταγές που είχα βρει, είχαν διπλάσια και τριπλάσια δόση σιροπιού. Τελικά, η ποσότητα είναι ικανή για να σιροπιάσει σωστά την πίτα, χωρίς να κολυμπά στο σιρόπι αλλά ούτε να είναι στεγνή. Κάτι που εκτίμησα πολύ, γιατί προτιμώ να μην παίρνω θερμίδες άσκοπα.

1 ποτήρι, επίσημα, έχει περιεκτικότητα 250ml, όσο η δοσομετρική κούπα. Γι’αυτό μετέτρεψα τα υλικά σε ακριβή δοσολογία, για να μην χρησιμοποιήσετε όποιο ποτήρι βρεθεί στον πάγκο σας.

Το δεύτερο σημείο που θεωρώ σωστή τεχνική, είναι να κοπούν τα φύλλα με το χέρι σε κομμάτια και να μείνουν λίγη ώρα μέσα στο μίγμα, να ρουφήξουν υγρά, πριν τα ρίξουμε στο ταψί για ψήσιμο. Θέλει απαλό χέρι στο τράβηγμα των φύλλων (να μην τα σφίγγετε και τα κολλάτε σε μπαλίτσες) και πολύ καλό ανακάτεμα, για να μην μείνουν κολλημένα τα φύλλα μεταξύ τους, αλλά να χωριστούν και να καλυφθούν ομοιόμορφα από το μίγμα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να πετύχουμε πίτα που, όταν κόβεται, το κομμάτι να έχει συνοχή, χωρίς μεγάλες τρύπες και να έχει ομοιόμορφη κατανομή φύλλου.

Το τρίτο σημαντικό σημείο επιτυχίας είναι το σωστό ψήσιμο. Οι περισσότερες συνταγές μιλούν για 30-40λεπτά. Η Ιωάννα μου είπε 1 ώρα. Στα 30 λεπτά η επιφάνεια είχε ροδίσει. Την σκέπασα με αλουμινόχαρτο και την άφησα άλλη μισή ώρα. Είχε τραβηχτεί από τα πλαϊνά του ταψιού και είχε ροδίσει το ίδιο καλά επάνω, στο πλάϊ και από κάτω. Διάβασα σε μια άλλη περιγραφή της συνταγής πως μοιάζει με γαλακτομπούρεκο πορτοκαλιού. Ισως το λιγότερο ψήσιμο να αφήνει μαλακό το μίγμα εσωτερικά, σαν κρέμα. Όμως, αντίστοιχα μια κρέμα δεν μπορεί να απορροφήσει τη διπλάσια ποσότητα σιροπιού.

Γι’αυτό, καταγράφω την συνταγή της Ιωάννας για πορτοκαλόπιτα, σαν απόλυτα ισορροπημένη στις αναλογίες. Στητή πίτα, καλοψημένη, δροσερή, καθόλου ξελιγωτική και απίστευτα αρωματική.

Χρησιμοποίησα απαλό ελαιόλαδο, όχι ηλιέλαιο ή σπορέλαιο. Για να καταλάβετε αν το ελαιόλαδό σας είναι καλό για το γλυκό, δοκιμάστε μια γουλιά. Αν σας δώσει γλυκειά γεύση στο στόμα και δεν σας αφήσει πικράδα στο λάρυγγα, τότε είναι απαλό λάδι και κατάλληλο και για γλυκά και για μαγιονέζα.

Χτύπησα τα αυγά στο μίξερ να γίνουν κρέμα, πριν προσθέσω το γιαούρτι, το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά. Το φύλλο μπαίνει τελευταίο και θέλει μόνο καλό ανακάτεμα να ξεχωρίσει και να βραχεί καλά από το μίγμα. Στην αρχή έκανα το ανακάτεμα με σπάτουλα, μετά δοκίμασα με τον γάντζο ζυμώματος του μίξερ και έγινε πολύ καλό.

Επειδή ο χειμώνας φέρνει σε αφθονία τα εσπεριδοειδή και είναι σίγουρο πως θα πέσουν στα χέρια σας φρέσκα, ζουμερά λεμόνια και φουσκωτές, γλυκές κλημεντίνες, κρατήστε την ίδια συνταγή για να κάνετε λεμονόπιτα ή μανταρινόπιτα.

Σ’αυτή τη συνταγή, το φύλλο κρούστας αντικαθιστά το αλεύρι. Αν, για κάποιο λόγο δεν έχετε φύλλο κρούστας αλλά έχετε αλεύρι μαλακό, ενώστε το απαλά με το μίγμα στο τέλος, ψήστε και σιροπιάστε όπως λέει η συνταγή. Θα έχετε πεντανόστιμα σιροπιαστά κέϊκ πορτοκαλιού, λεμονιού ή μανταρινιού.

Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος, να βάζω τάξη στο χάος των συνταγών, στο TasteFULL. Να θυμόμαστε λίγα που εφαρμόζονται σε πολλά 🙂

Sharing is caring!

Υλικά

Για την πίτα
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας, 450-500γρ (ή αλεύρι μαλακό, ίδια ποσότητα)
  • 1 κούπα ελαιόλαδο (250ml)
  • 1 κούπα ζάχαρη (250ml)
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από 3 μεγάλα πορτοκάλια (ή 2 αφράτα λεμόνια ή 4 μανταρίνια κλημεντίνες)
  • 300γρ γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
  • 2 βανίλιες
  • 1 φακελάκι baking powder, 20γρ
  • προαιρετικά : 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή λεμονιού ή μανταρινιού ή κονιάκ ή ρούμι
Για το σιρόπι
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (250ml) ή 1 κούπα, με το χυμό 1 ζουμερού λεμονιού και το υπόλοιπο νερό ή 1 κούπα, με το χυμό των 4 μανταρινιών και το υπόλοιπο νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη (250ml)
  • το χυμό 1 μικρού λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα, προαιρετικά
  • προαιρετικά : 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή λεμονιού ή μανταρινιού ή κονιάκ ή ρούμι
  • πολύ λεπτές φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού ή μανταρινιού, για διακόσμηση

Μέθοδος εκτέλεσης

Για ταψάκι 33Χ23εκ

Ξεκινήστε, ανοίγοντας τη συσκευασία του φύλλου και τραβώντας με το χέρι να κοπούν μικρά κομμάτια.

Διάβασα σε μερικές συνταγές πως βάζουν μερικά φύλλα πλισαρισμένα στο ταψί, τα ψήνουν πρώτα και μετά ρίχνουν το μίγμα με τα υπόλοιπα φύλλα κομματιασμένα. Νομίζω πως το κάνουν για να εξασφαλίσουν το καλό ψήσιμο της πίτας από κάτω. Με τις οδηγίες ψησίματος της Ιωάννας, δεν είναι απαραίτητο το προψήσιμο.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω (ή αέρα).

Βάλτε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να γίνουν λευκή κρέμα. Λαδώστε το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε και μέσα σ'αυτό, ξύστε τα πορτοκάλια. Εσείς θα μαζέψετε το ξύσμα με τη σπάτουλα και θα το ρίξετε στα αυγά, όμως τα αιθέρια έλαια θα έχουν αρωματίσει και το ταψάκι και το λάδι.

Προσθέστε κουταλιά κουταλιά, ενω χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα, το γιαούρτι, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίστε προσθέτοντας το ελαιόλαδο σε αργή ροή. Αν θέλετε βάλτε και το σφηνάκι με το λικέρ πορτοκαλιού.

Βγάλτε τον κάδο από τη βάση του μίξερ και προσθέστε λίγα λίγα τα φύλλα ανακατεύοντας καλά. Θέλετε να ανακατευτούν ομοιογενώς και να μην μείνουν σβώλοι. Ή βγάλτε το σύρμα, βάλτε το εξάρτημα του γάντζου ζυμώματος και συνεχίστε στη πιο χαμηλή ταχύτητα το ανακάτεμα όσο ρίχνετε κομμάτια φύλλου μέσα στο μίγμα.

Αφήστε για λίγη ώρα, όσο να ετοιμάσετε τα υλικά για το σιρόπι.

Στίψτε τα πορτοκάλια που χρησιμοποιήσατε και μετρήστε 1 κούπα χυμό. Αν δεν φτάνει συμπληρώστε με νερό. Βάλτε σε κατσαρόλα μαζί με 1 κούπα ζάχαρη, κανέλα (αν θέλετε) και αφήστε να βράσει όσο να λυώσει η ζάχαρη. Προσθέστε τις φετούλες πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Ρίξτε την πίτα στο λαδωμένο ταψί, χτυπήστε την στον πάγκο για να φύγει ο φυλακισμένος αέρας και να απλωθεί σωστά και βάλτε για ψήσιμο.

Στη μισή ώρα θα έχει πάρει χρώμα. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο, αν χρειάζεται και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα. Θα έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και θα έχει πάρει ωραίο χρώμα και από κάτω.

Βγάλτε από το φούρνο και περιχύστε κουταλιά κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Σκεπάστε με το αλουμινόχαρτο για να ρουφήξει και διατηρήστε το γλυκό σκεπασμένο μέχρι να το καταναλώσετε. Αν το αφήσετε ατο αέρα στεγνώνει.

  • Πρόσθεσα κομματάκια σοκολάτας στο μίγμα (μετά το φύλλο) και έγινε ψηφιδωτό και πορτοκαλοσοκολατένιο.
  • Πρόσθεσα κομμάτια πορτοκάλι γλυκό στο μίγμα και ήταν εξαιρετικά νόστιμα.
  • Στο σιρόπι πρόσθεσα μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι (χωρίς το άσπρο) και άφησε λεπτοκομμένες φλουδίτσες πάνω στην γυαλιστερή επιφάνεια της πίτας.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

2 σχόλια για το “Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα, λεμονόπιτα ή μανταρινόπιτα!”

  1. georgia

    Καλησπέρα κ. Κουμάντου!!!Η πορτοκαλόπιτα καταπληκτική σας ευχαριστούμε καλό μήνα & καλές γιορτές με υγεία και δημιουργία!!!

    Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry