TasteFULL

Πως ψήνουμε φυστίκια Αιγίνης

Ένας κοκκινολαίμης έρχεται καθε πρωϊ στο μπαλκόνι μου και κελαηδάει, περισσότερο από ένα μήνα τώρα. Με κοιτάει που γράφω, τον κοιτάω που τραγουδάει, κάθεται 5λεπτά και φεύγει. Τι ραντεβού κι αυτό!

Στη ρεματιά έχει κοκκινολαίμηδες. Δεν ξέρω τι κάνουν το καλοκαίρι, πάντως κάθε χειμώνα εμφανίζονται. Τους θυμάμαι όταν πήγαινα τα παιδιά σχολείο, Δημοτικό ακόμα, και τα κρύα πρωϊνά αναζητούσαμε ανάμεσα στα δέντρα τους μικρούς κοκκινολαίμηδες, με την κόκκινο-πορτοκαλί ποδιά στο στήθος. Τι όμορφα πουλάκια!

Ξεκίνησα να γράψω για το ψήσιμο των φυστικιών αιγίνης -κι αυτά κοκκινολαίμικα είναι- και ήρθε ξανά ο πιτσιρίκος φίλος μου. Τώρα μάθατε και γι’αυτόν.

Εχετε ψήσει φυστίκια ή συνήθως τα αγοράζετε έτοιμα; αν έχετε φυστίκια από δικούς σας ανθρώπους τότε σίγουρα έχετε δοκιμάσει να ψήσετε. Η συνήθης πρακτική είναι να αποθηκεύουμε τα άψητα κελυφωτά φυστίκια σε μέρος δροσερό, χωρίς υγρασία (αν και κάποιοι τα αποθηκεύουν στο ψυγείο) και όποτε ετοιμαζόμαστε για γιορτές, να ψήνουμε μια ποσότητα 1-2 κιλών.

Τα ψημένα φυστίκια τα φυλάμε σε αεροστεγές βάζο, μακριά από υγρασία και αναδύουν ένα υπέροχο άρωμα ψημένου καρπού., κάθε φορά που ανοίγουμε το καπάκι. Ο ξερός ήχος όταν ανοίγουμε τα δύο κελύφη επιβεβαιώνει πως τα φυστίκια είναι στεγνά, χωρίς υγρασία.

Στο σπίτι μας, το ψήσιμο των φυστικιών ήταν μέρος των γιορτινών ετοιμασιών. Είτε ερχόντουσαν Χριστούγεννα, είτε γιόρταζε κάποιος στην οικογένεια και ετοιμάζαμε τραπέζι, τα φρεσκοψημένα φυστίκια θα έπαιρναν θέση στο τραπέζι του σαλονιού.

Όταν λέμε ψημένα εννοούμε αλατισμένα, για να συνοδέψουν το ποτό μας. Όμως μπορούμε να ψήσουμε τα φυστίκια και χωρίς αλάτι, όπως είναι ωμά, για να βγάλουμε την υγρασία που έχουν και να ζωντανέψουμε το άρωμα και τη γεύση τους. Ακόμα και σε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, κουνώντας τα τακτικά, μπορούμε να το πετύχουμε και να βγάλουμε ζεστά φυστίκια στο τέλος ενός τραπεζιού, όταν δεν θέλουμε να σταματήσει η κουβέντα.

Η μαμά μου έβαζε τα φυστίκια σε λεκάνη με νερό που ίσα τα σκέπαζε, μαζί με χοντρό αλάτι και ξινό (ή λεμόνι). Τα άφηνε 3 ώρες για να ρουφήξουν το αλμυρό υγρό. Με την αναλογία που δίνω, δεν βγαίνουν ιδιαίτερα αλμυρά (όπως τα έτοιμα), είναι πολύ ευχάριστα να τα τρως. Αν θέλετε να τα κάνετε πιο αλμυρά, μην αυξήσετε την ποσότητα αλατιού αλλά μειώστε την ποσότητα νερού, να είναι μισοσκεπασμένα. Απλά θα φροντίζετε να τα ανακατεύετε πιο συχνά στη διάρκεια της παραμονής.

Το φυστίκι ρουφά το αλμυρό νερό και η στάθμη του νερού θα κατέβει. Φροντίστε να τα ανακατεύετε τακτικά. Θα τα σουρώσετε και θα τα αφήσετε να στεγνώσουν μόνα τους, όσο χρειαστεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να ψηθούν σωστά, μετά στο φούρνο. Εγω τα αφήνω μια νύχτα στη λαμαρίνα και τα ψήνω το πρωϊ.

Με ένα κιλό φυστίκια γεμίζετε τη μια λαμαρίνα του φούρνου, με 2 κιλά θα γεμίσετε και τις δύο και θα τις ψήσετε ταυτόχρονα στον αέρα.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 κιλό φυστίκια
  • 3 κουταλιές γλυκού χοντρό αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού ξινό

Μέθοδος εκτέλεσης

Βάζουμε τα φυστίκια σε λεκάνη με νερό, ίσα να τα σκεπάζει και προσθέτουμε αλάτι & ξινό. Ανακατεύουμε κατα περιόδους, στη διάρκεια των τριών ωρών που θα μείνουν εκεί.

Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε μια νύχτα (και περισσότερο, αν πάτε στη δουλειά το πρωϊ).

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180βαθμούς. Ψεκάζουμε τα φυστίκια με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά γλυκού ψιλό αλάτι.

Ψήνουμε για 45λεπτά περίπου, φροντίζοντας να ανακατεύουμε τα φυστίκια για να μην ψηθούν μονόπλευρα. Χρησιμοποίησα το σύρμα των αυγών και με βόλεψε πολύ. Να προσέχετε ιδιαίτερα όσα φυστίκια βρίσκονται στις γωνίες της λαμαρίνας, αυτά αρπάζουν πιο γρήγορα.

Στην αρχή ανακάτευα κάθε 10λεπτά και μετά το πρώτο εικοσάλεπτο κάθε 5λεπτά. Να μην ξεχαστείτε προς το τέλος, μπορούν γρήγορα να καούν.

Όταν είναι σωστά ψημένα τα φυστίκια παραμένουν ροδαλά, χρώμα που έχει τονιστεί ιδιαίτερα με το ξινό ή το λεμόνι. Όταν έχουν παραψηθεί έχουν γίνει καφέ.

Διατηρούνται για ένα μήνα, σε αεροστεγές δοχείο, σαν φρέσκα. Μπορείτε πάντα, να τα ζεστάνετε για να τα φρεσκάρετε, πριν το σερβίρισμα.

Tags:

Άλλες συνταγές με

Print Friendly, PDF & Email

6 σχόλια για το “Πως ψήνουμε φυστίκια Αιγίνης”

  1. Νίκος

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
    Πόσο αλάτι και ξινό προσθέτουμε στην λεκάνη? ποια είναι η αναλογία δηλαδή?
    Ευχαριστώ.

    Reply

  2. Χατζηδάκη Δώρα

    Η πιο ωραία λεπτομερής κ άρτια συνταγή ever. Σε ευχαριστώ πολύ. Συνέχισε με το ίδιο αμείωτο πάθος να μας δίνεις τα φώτα σου, έχεις δημιουργήσει μια καταπληκτική δουλειά που εύχομαι να σε αντάμειψει κ να ελπίζω το κέρδος σου να είναι αντάξιο του κόπου, του πάθους και της αγάπης που έχεις βάλει, γιατί το αξίζεις!

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Σ’ευχαριστώ πολύ Δώρα. Εύχομαι το TasteFULL.gr να γεμίζει γεύση και όμορφες στιγμές τη δική σας ζωή. Η χαρά στη ζωή σας είναι η δική μου ανταμοιβή.

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry