TasteFULL

Πουγκάκια πίτες σαν μαροκινές παστίγιες

Πουγκάκια πίτες αυτή τη φορά. Μικρά πιτάκια με πολύ διακοσμητικό κλείσιμο, σαν στριφτά λουλουδάκια. Αν και τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάνουμε και μεγαλύτερη πίτα, διαμέτρου 20εκ, με τον ίδιο τρόπο.

Πουγκάκια πιτάκια γιατί:

Μου άρεσε αυτός ο τρόπος κλεισίματος του φύλλου γιατί

  • δεν μου αρέσουν τα πουγκάκια όταν καίγονται οι άκρες τους
  • με ένα μόνο κομμάτι φύλλου, έτσι όπως στρίβει, κάνουμε ένα ατομικό πιτάκι με καλή αναλογία φύλλου-γέμισης
  • έτσι όπως μοιάζει με ρόδα, είναι πολύ πρακτικό finger food
  • αν αφήσουμε πιο ανοικτή την τρυπούλα στο κέντρο, φεύγει ο ατμός από πιο υγρή γέμιση (σκέψου μηλοπιτάκια με μπισκότα τριμμένα, μήλα κυβάκια, κανέλα, μέλι) και μπορούμε να σερβίρουμε ρίχνοντας κρέμα γάλακτος μέσα τους 🙂
  • είναι κομψός και ντελικάτος!

Όχι. Δεν είναι συνηθισμένος τρόπος να κάνουν οι μαροκινοί τις παστίγιες τους έτσι. Συνήθως είναι απλό στρώσιμο φύλλου στο ταψί.

Η παστίγια (pastilla) είναι μια πίτα, μεγάλη ή μικρή, με φύλλο -warqa στη γλώσσα τους- πολύ λεπτό. Στα σπίτια, φτιάχνουν το φύλλο με ένα αραιό χυλό αλευριού που αλείφουν με πινέλο σε αντικολλητικό τηγάνι που ζεσταίνεται σε μπεν μαρί! Δείτε σχετικό βίντεο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας που σας έχει μείνει γι’αυτά τα πιτάκια. Κρατείστε αυτή τη συμβουλή από μένα:

Το φύλλο κρούστας για να γίνει καλό στο ψήσιμο δεν θέλει μόνο λιπαρή ουσία. Θέλει και υγρασία. Κλικ για tweet

Η γέμιση της είναι πολύ ιδιαίτερη με ψαχνό περιστεριού, μπαχαρικά και αμύγδαλα. Στην καθημερινή εκδοχή της αντικαθιστούν το περιστέρι με κοτόπουλο ή πάπια. Σερβίρεται πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και διακόσμηση από κανέλα τριμμένη.

Μια πολύ ντελικάτη κυρία έδειξε αυτόν τον τρόπο στο youtube και με γοήτευσε η ιδέα. Όταν έφτιαξα τα πουγκάκια πίτες, σκέφτηκα πόσο καλή τεχνική είναι για να κάνεις φαγητό με ό,τι έχει περισσέψει στο ψυγείο. Είναι καλύτερο από σάντουιτς γιατί δεν φεύγει η γέμιση, είναι εύκολο στη μεταφορά στη δουλειά, είναι χαριτωμένο να πείσεις τα παιδιά να το πάρουν σχολείο και πολύ όμορφο να το προσφέρεις σαν μεζεδάκι.

Δείτε στο βίντεο πόσο απλό και όμορφο είναι όταν το φτιάχνεις. Κάντε τα μαζί με τα παιδιά σας. Θα τους αρέσει!

Μέχρι να κάνω την γέμιση της μαροκινής παστίγιας και να γράψω την συνταγή σας δίνω τις οδηγίες της τεχνικής για το δίπλωμα και ψήσιμο της πίτας.

Sharing is caring!

Υλικά

Για το φύλλο

  • φύλλο κρούστας
  • ελαιόλαδο
  • νερό

Για τη γέμιση

  • οποιαδήποτε γέμιση έχετε

Μέθοδος εκτέλεσης

Κόβετε τετράγωνα κομμάτια από ένα φύλλο κρούστας, περίπου 35Χ35 για ένα βαθύ μπολ διαμέτρου 10 εκ.

Θα το καταλάβετε στην πράξη πόσο περιθώριο έχει ανάγκη το φύλλο για να μπορέσετε να το στρίψετε και να το γυρίσετε προς τα κάτω.

Αν το φύλλο είναι πάνφρεσκο, λαδώστε το απλά. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ψεκάστε με νερό.

Βάλτε δύο κουταλιές σχετικά στεγνής γέμισης στο κάθε πιτάκι. Αν η γέμιση σας είναι πιο υγρή, σκορπίστε ψίχουλα ψωμιού στη βάση να ρουφήξει τα υγρά.

Σηκώστε τις άκρες, στρίψτε και μαζέψτε τις απο κάτω, όπως δείχνει το βίντεο.

Τοποθετείστε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών Κελσίου για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Αν κάνετε άλλες τσαχπινιές, πχ στόλισμα, διακόσμηση, έξυπνη χρήση, ελάτε να τις μοιραστείτε!

Tags: , , , ,

Άλλες συνταγές με ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry