TasteFULL

Applesauce – πουρές ή σάλτσα μήλου, χωρίς ζάχαρη

Η applesauce είναι μια από τις αγαπημένες μαρμελάδες (χωρίς ζάχαρη) του μπαμπά μου. Βρασμένα μήλα, που γίνονται πουρές ή σάλτσα μήλου για να συνοδεύει το πρωϊνό του τσάι. Τη φτιάχνει μόνος του και κάποια στιγμή μου έδωσε ένα βάζο να δοκιμάσω.

Τα μήλα έρχονται πεσκέσι από μηλιές στο χωριό και δεν είναι πια σφικτά και τραγανά για να καταναλωθούν φρέσκα.

Θυμήθηκα τις κρέμες φρούτου που έκανα στα παιδιά μου, πριν γίνουν ενός έτους. Τρυφερός, αρωματικός πολτός μήλου, χωρίς ζάχαρη, μόνο με τη φυσική γλύκα των μήλων. Τότε, έτριβα φρέσκο φρούτο ή έκανα ελαφριά κομπόστα.

Μετά θυμήθηκα εκείνη την ταινία, Baby boomers λεγόταν; όπου μια γυναίκα στέλεχος επιχειρήσεων βρέθηκε με ένα παιδί, εκτός πόλης, να πρέπει να ζήσει με ό,τι μπορούσε να δημιουργήσει κι εκείνη έφτιαξε μια μικρή οικοτεχνία πουλώντας πουρέ μήλου σε βαζάκια για μωρά.

Διάβασα πως η applesauce για την Αμερικάνικη κουλτούρα είναι βασικό προϊόν στο κελάρι και το τραπέζι τους. Είναι εξαιρετικός τρόπος συντήρησης των μήλων που δεν μπορούν να πωληθούν / καταναλωθούν σε άλλες χρήσεις. Ακόμα κι αν αγοράζεις μήλα για να την φτιάξεις, τα χτυπημένα, μικρά, πεσμένα μήλα έχουν σημαντικά φθηνότερη τιμή και δίνουν εξίσου τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.

Τρόπος χρήσης

Εκτός από γλυκές παρασκευές, η applesauce χρησιμοποιείται και σε αλμυρές. Νομίζω πως η πιο αγαπημένη είναι να συνοδεύει ψητό χοιρινό. Η φρεσκάδα και ελαφριά οξύτητα των μήλων είναι ό,τι πρέπει για να ισορροπεί την λιπαρότητα του κρέατος. Εμείς θα βάζαμε πουρέ πατάτας, πιθανά. Οι Αμερικάνοι βάζουν πουρέ μήλου.

Το σημαντικότερο που κάνει αυτός ο πουρές ή σάλτσα μήλου σας το άφησα τελευταίο.

Ο πουρές ή σάλτσα μήλου αντικαθιστά τη λιπαρή ουσία στα κέϊκ με μεγάλη επιτυχία! Κλικ για tweet

Ναι, ξαναδιαβάστε την πρόταση. Μπορείτε να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος του βουτύρου, λαδιού ή μαργαρίνης από το κέϊκ και να γίνει πιο υγιεινό, διατηρώντας την νοστιμιά του.

Μου το είπε η Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος στο Ασκληπιείο Βούλας, σε μια πολύ χρήσιμη επαγγελματική συνάντηση, με αφορμή το παράπονο της κόρης μου πως το αγαπημένο της κέϊκ σοκολάτας έχει πολύ βούτυρο (250γρ).

Το δοκίμασα και έχει δίκιο. Έφτιαξα μια πολύ ελαφριά εκδοχή της Torta al cacao, μειώνοντας τα λιπαρά αλλά και το κόστος, για να μπορούμε να τρώμε πιο συχνά ένα κέϊκ σοκολάτας. Αν το αυθεντικό κέϊκ παίρνει 10/10, η ελαφριά εκδοχή του παίρνει άνετα 8/10. Η συνταγή βρίσκεται εδώ “Ελαφρύ κέϊκ σοκολάτας – με πουρέ μήλου αντί για βούτυρο

Τα σημεία προσοχής

Σημειώστε τα ακόλουθα σημεία όταν θελήσετε να φτιάξετε πουρέ μήλου:

  • Να διαλέξετε μόνο γλυκά μήλα στη γεύση, όχι ξινά. Το άρωμα τους αναδεικνύεται και συντηρούνται καλύτερα με τα φυσικά σάκχαρά τους.
  • Μπορείτε να ξεφλουδίσετε τα μήλα ή να τα βράσετε με τη φλούδα τους, ανάλογα με τα εργαλεία που διαθέτετε για να τα μετατρέψετε σε πουρέ αργότερα. Αν βράσετε με τη φλούδα, ο πουρές παίρνει πιο σκούρο χρώμα.
  • Μπορείτε να κάνετε τελείως λείο τον πουρέ (περνώντας τον από σίτα ή μούλτι ή μύλο λαχανικών) ή να τον αφήσετε σε κομματάκια (πατώντας με τον πολτοποιητή της πατάτας)
  • Μερικά μήλα βγάζουν περισσότερο νερό από άλλα. Αν σας συμβεί αυτό, πάρτε μόνο όσο χυμό χρειάζεστε για να έχει σωστή ρευστότητα ο πουρές. Το υπόλοιπο μην το πετάξετε. Είναι χυμός μήλου. Πιείτε τον, ζεστό ή παγωμένο.
  • Μπορείτε να τον αρωματίσετε, όσο βράζουν τα μήλα και μετά να αφαιρέσετε τα αρωματικά. Προσθέστε ένα βαμβακερό σακουλάκι με φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή πιπερόριζα ή γλυκόριζα ή κανέλα ή αστεροειδή γλυκάνισο ή ό,τι θέλετε)
  • Ο πουρές μήλου μπορεί να διατηρηθεί σε βάζα για 1 χρόνο τουλάχιστον, εφόσον αποστειρωθούν σε μπάνιο νερού μετά το κλείσιμο.

Το applebutter ή αλλιώς το βούτυρο μήλου

Αν φτιάξετε applesauce, το επόμενο βήμα είναι να φτιάξετε applebutter. Όχι δεν είναι βούτυρο. Εχει υφή σαν βουτύρου, αλείφεται στο ψωμί και είναι το βούτυρο που έτρωγε η Oprah όταν έχασε τα πολλά κιλά της.

Η παλιά τεχνική σιγόβραζε τον πουρέ μήλου μαζί με μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο) μέχρι να καραμελώσουν τα σάκχαρα. Στη σημερινή εκδοχή προσθέτουν λίγη ζάχαρη για να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία. Το δοκίμασα, το άρωμα είναι καταπληκτικό! Σαν πυκνή μαρμελάδα μήλου με μπαχαρικά.

Το χρησιμοποίησα για να αλείψω το φύλλο πριν βάλω πουρέ μήλου και κομματάκια φρέσκου μήλου στα μηλοπιτάκια που έστειλα στην κόρη μου για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 κιλό γλυκά μήλα
  • περίπου μισή κούπα νερό
  • χυμό μισού λεμονιού
  • Αρωματικά (αν θέλετε) σε ένα βαμβακερό σακουλάκι

Μέθοδος εκτέλεσης

Ξεφλουδίστε τα μήλα, κόψτε σε κομμάτια και βάλτε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και το λεμόνι.

Αν θέλετε βάζετε τα αρωματικά.

Σκεπάστε με το καπάκι και βάλτε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώστε στο 2 και αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Θέλει περίπου μισή ώρα.

Βγάλτε τα αρωματικά. Αν θέλετε σε κομματάκια το μήλο, πιέστε όπως είναι στην κατσαρόλα με τον πολτοποιητή της πατάτας. Αν θέλετε λεία τη σάλτσα, χρησιμοποιήστε το ραβδομπλέντερ ή το μούλτι ή το μύλο λαχανικών ή τη σίτα που κοσκινίζετε το αλεύρι.

Αφού πολτοποιήσετε, δώστε μια βράση ακόμα στον πουρέ, ανακατεύοντας. Γεμίζετε τα αποστειρωμένα βάζα με τον πουρέ, μέχρι 2 εκ από το χείλος, χτυπώντας ελαφρά στον πάγκο να ελευθερωθούν παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα. Κλείνετε τα βάζα με τα καπάκια και κονσερβοποιείτε σε μπάνιο νερού.

Κονσερβοποίηση σε μπάνιο νερού:

Βάζετε τα βάζα μέσα σε κατσαρόλα και γεμίζετε με νερό ώστε να καλύψει τα βάζα.

Φέρνετε σε βρασμό και συνεχίζετε σε μέτρια φωτιά για 20λεπτά. Τα βγάζετε και αφήνετε να κρυώσουν όλη νύχτα.

Στην αρχή τα καπάκια τους είναι φουσκωμένα γιατί ο ζεστός αέρας έχει διασταλεί σε όγκο. Όταν κρυώσουν τότε θα έχουν ρουφηχτεί προς τα μέσα και η αποστείρωση θεωρείται πετυχημένη.

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με ,

Print Friendly, PDF & Email

4 σχόλια για το “Applesauce – πουρές ή σάλτσα μήλου, χωρίς ζάχαρη”

  1. Ελπίδα

    Καλησπέρα σας.
    Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής ως προς την κονσερβοποίηση: 1. Τα βαζάκια τα σφραγίζουμε απολύτως πριν το μπάνιο νερού; 2. Το νερό πρέπει να καλύπτει και τα καπάκια;
    Επίσης, επειδή εγώ σκοπεύω να φτιάξω τη συνταγή με κάποια αρκετά ώριμα μήλα που έχω (δε μου αρέσει να τρώω ωμά μήλα μαλακά 🙂 ), επηρεάζει αυτό το χρόνο ζωής του πουρέ; Μήπως μια κλασσική μαρμελάδα είναι ασφαλέστερη επιλογή στην περίπτωσή μου;
    Ευχαριστώ.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Μόλις εφτιαξα μια δόση και είδα το σχόλιό σου! Ωραία σύμπτωση. Ούτε εμένα μου αρέσουν τα μαλακά μήλα, γι αυτό κάνω αυτή τη συνταγή. Δεν επηρεάζεται ο χρόνος ζωής της κονσέρβας και δεν χρειάζεται να τα κάνεις μαρμέλαδα. Θα πρότεινα όμως να βάλεις μαζί ενα ξινόμηλο που εχει αρκετή πηκτίνη και θα ζωντανέψει τον πουρέ.
      Τα βαζάκια τα κλείνουμε οσο καλά μπορούμε μόνες μας. Το νερό να τα καλύπτει. Οταν ζεσταίνονται τα βάζα και το μίγμα μεσα τους, τα μεταλλικά καπάκια διαστελονται και ο ατμός βρίσκει διέξοδο. Όταν βγάλεις τα βάζα απο την κατσαρόλα, να σφιξεις τα καπάκια ξανά και να τα αφήσεις να κρυωσουν σε ξύλινη επιφάνεια (ή σε χαρτια).
      Κάθε βάζο που θα ανοίγεις, συντηρείται στο ψυγείο κ καταναλωνεται σε 10ημέρες. Γι αυτό να χρησιμοποιήσεις μικρά βαζα μαρμελάδας.
      Καλή επιτυχία!

      Reply

  2. tessi kara

    Θα φτιαξω το ελαφρυ κεικ και οταν το δοκιμασω θα σας πω για το αποτελεσμα”’. Να ξερετε οτι προτιμω οτιδηποτε που δεν περιεχει η ζυμη αυγα.

    Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry