Τα ψητά λαχανικά σαλάτα είναι μια gourmet σαλάτα, περιζήτητη στα εστιατόρια, αλλά όχι τόσο διαδεδομένη στα σπιτικά μενού. Ίσως γιατί ο χρόνος προετοιμασίας είναι μεγαλύτερος από το να ετοιμάσεις μια απλή χωριάτικη σαλάτα. Όμως το αποτέλεσμα, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση, θα σας δικαιώσει.
Πως θα ψήσετε τα λαχανικά
Δοκιμάστε μια μέρα που θα έχετε χρόνο. Περισσότερο χρόνο χρειάζονται οι πιπεριές να ψηθούν στο φούρνο και να ξεφλουδιστούν, παρά οι φέτες των λαχανικών να ψηθούν. Χρειάζεστε ψήσιμο με φωτιά επαφής. Για λίγη ή περισσότερη ποσότητα λαχανικών επιλέξτε ανάλογα:
- σε τηγάνι γκριλ, πάνω στην εστία
- σε τοστιέρα με κυματιστή επιφάνεια. Αυτή που ανοίγει τις δύο πλάκες της οριζόντια δίνει διπλάσιο χώρο ψησίματος.
- στη λαμαρίνα του φούρνου, ψηλά κοντά στο γκριλ.
Τα ψητά λαχανικά για να κάνουν ωραία χιαστί σημάδια από το γκριλ, θυμηθείτε να τα περιστρέφετε σε γωνία 90 μοιρών.
Σαλάτα ή μεζέ ή ελαφρύ τουρσί
Το ψήσιμο δίνει ελαφρύ αποτέλεσμα στα λαχανικά που κάνει το πιάτο σαλάτα. Αν τηγανίσετε τα λαχανικά, θα φτιάξετε ορεκτικό ή μεζέ. Αν προσθέσετε οξύτητα, θα κάνετε ένα πιάτο που θα κρατήσει μια εβδομάδα στο ψυγείο και θα είναι ελαφρύ τουρσί.
Είναι σαλάτα της επόμενης μέρας
Μπορείτε να ψήσετε τα λαχανικά, να τα μαρινάρετε με το ντρέσινγκ και να τα φυλάξετε στο ψυγείο. Τέλεια ψητά λαχανικά και ζουμερά! Την επόμενη μέρα κάνετε το στήσιμο και προσθέτετε φρέσκιες λεπτομέρειες, πχ δυόσμο ή βασιλικό.
Αν περισσέψει, κάντε μουσακά!
Με μελιτζάνες και κολοκυθάκια ψημένες με αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε τον πιο ελαφρύ και ζουμερό μουσακά που φάγατε ποτέ! Ή το καλύτερο σαντουϊτς για το γραφείο την επόμενη μέρα, μαζί με μερικές φλοίδες παρμεζάνας.

Οι ψητές μελιτζάνες
Οι μελιτζάνες στο ξεκίνημα του καλοκαιριού είναι πολύ γλυκές και δεν χρειάζονται αλάτισμα να φύγει η πικράδα που αποκτούν αργότερα όταν τελειώνει η εποχή τους. Δοκιμάστε ένα κομμάτι ωμής μελιτζάνας να δείτε αν είναι πικρή. Αν ναι, βάλτε 1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό στο νερό.
Για να μην στεγνώσουν και να γίνουν σαν “πανί” οι μελιτζάνες στο ψήσιμο ακολουθώ την εξής πρακτική: αλείφω την ευαίσθητη σάρκα τους με μια μαρινάδα πριν τις ακουμπήσω πάνω στο γκριλ ή στη λαμαρίνα. Ελαιόλαδο, σόγια σως για νοστιμιά και χρώμα και χυμό πορτοκάλι για γλύκα, οξύτητα και χρώμα.