TasteFULL

Ψητή κόκκινη κολοκύθα με μπλε τυρί & καρύδια

Λατρεύω την εποχή της κόκκινης κολοκύθας. Μ’αρέσει η εικόνα τους, όπως στιβάζονται γύρω από τον πάγκο του μανάβη και παραμένουν εκεί μέχρι την άνοιξη. Όταν έρχονται οι κολοκύθες, έρχονται τα Χριστούγεννα και ο χειμώνας.

Αυτό το λαχανικό είναι ιδανικό για να φτιάχνει τη διάθεσή σου, μέσα στη μουντάδα και το κρύο της εποχής. Το κόβεις και μια φρεσκάδα καλοκαιριού πλημμυρίζει την κουζίνα. Είναι ζουμερό και λαχταριστό. Τρώγεται και ωμό, σαν μήλο ή αχλάδι. Η κόρη μου το λέει “το καρπούζι του χειμώνα” και όπως όλα είναι σοφά καμωμένα, αυτό το “καρπούζι” δεν έχει πολλά υγρά -που ζητά το σώμα το καλοκαίρι- αλλά σάρκα που χορταίνει και μαλακές φυτικές ίνες – που προετοιμάζουν το σώμα για τα πιο σκληρά λαχανικά του χειμώνα (λάχανο, μπρόκολο κλπ).

H κολοκύθα είναι πολύ καλή πηγή καροτίνης, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. H καροτίνη μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη A, πράγμα που σημαίνει: Υγιή επιδερμίδα, δυνατή όραση, καλή ανάπτυξη των οστών. H κολοκύθα είναι επίσης καλή πηγή υδατανθράκων και καλίου (πηγή vita.gr)

Περισσότερο χρησιμοποιώ αυτές τις μικρές κολοκύθες (που λέγονται butternut squash στα αγγλικά) και έχουν βουτυρένια υφή. Κάνουν εκπληκτική βελουτέ σούπα, η οποία είναι από τα αγαπημένα γιορτινά μου πιάτα. Στην προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών, πολλές φορές χρησιμοποιώ αυτό τον τρόπο για να έχω έτοιμη ψητή κόκκινη κολοκύθα να προσαρμοστεί, σε λίγο χρόνο, στη γεύση του κύριου φαγητού που έχω επιλέξει. Αν θέλω γλυκό, την ενώνω με ρύζι, στη γλυκειά πηλιορείτικη εκδοχή της.

Το σημερινό πιάτο είναι μια εξαιρετική πρόταση συνοδευτικού, για γιορτινό τραπέζι. Η συνταγή είναι της Nigella Lawson.

Ψητή κόκκινη κολοκύθα που ξυπνά με το ιδανικό ταίριασμα δύο υλικών: μπλε τυρί και τραγανά καρύδια Κλικ για tweet

Η αμυλούχα και γλυκειά γεύση της κολοκύθας θέλει μια οξύτητα για να ισορροπήσει. Στην Κρήτη την παντρεύουν με ξύδι. Η Nigella προτείνει την πικάντικη γεύση του μπλε τυριού και την πικάντικη φρεσκάδα του θυμαριού. Η προσθήκη των καρυδιών δίνει την τραγανή νότα στην μπουκιά και την ευγνωμοσύνη για την αφθονία γεύσεων αυτής της γης!

Το θυμάρι μου το μαζεύω κάθε Ιούνιο – Ιούλιο, στο Τατόϊ και την Κρήτη, όταν είναι ανθισμένο. Ξεραίνεται και διατηρεί αυτό το υπέροχο λιλά χρώμα στα ανθάκια του, που σκορπίζω προσεκτικά όλο το χειμώνα στα πιάτα μου.

Sharing is caring!

Υλικά

Για 6 μερίδες

  • 2 κιλά κόκκινη κολοκύθα
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, λευκό πιπέρι
  • 6 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουταλάκι γλυκού ξερό θυμάρι
  • 1 κούπα καρύδια
  • 1 κούπα Roquefort ή μπλέ τυρί ή κατσικίσιο τυρί

Μέθοδος εκτέλεσης

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.

Κόψτε την κολοκύθα σε κύβους 2εκ : αρχικά κόψτε στη μέση, αδειάστε τους σπόρους με ένα κουτάλι, κόψτε σε λωρίδες 2εκ, ξεφλουδίστε και μετά κόψτε σε κομμάτια 2εκ. 

Η φλούδα δεν είναι απαραίτητο να βγει, αν η κολοκύθα είναι φρέσκια και τρυφερή. Ψήνεται στο φούρνο και συγκρατεί τη σάρκα -αν τύχει και το παραψήσετε.

Αλείψτε τους κύβους της κολοκύθας με το λάδι, απλώνοντάς το με τα χέρια. Πασπαλίστε με το θυμάρι. Κρατείστε λίγο φρέσκο θυμάρι για το σερβίρισμα. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι. Η κολοκύθα θα πρέπει να είναι σχετικά γλυκειά για να ισορροπήσει με την αλμύρα του μπλε τυριού στο σερβίρισμα.

Ψήστε για 30 με 45 λεπτά, μέχρι να τρυπιέται εύκολα με το πηρούνι.

Σερβίρετε σε πιατέλα, σκορπίστε πάνω το καρύδι χοντροκομμένο, το μπλέ τυρί σε μικρά κομμάτια και τα φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού.

 

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry