TasteFULL

Ψητός σολομός tarator αντί Αθηναϊκής!

Αν νοσταλγείτε το ψάρι Αθηναϊκή μαγιονέζα, αυτός ο ψητός σολομός tarator είναι ο αντίποδάς του! Η σημερινή συνταγή είναι θησαυρός γεύσης και εμφάνισης. Να την δοκιμάσετε οπωσδήποτε και αν βρείτε ολόκληρο σολομό γύρω στα 4κιλά, προγραμματίστε την για γιορτινό τραπέζι.

Η δημιουργία της ανήκει στον Greg Malouf, διάσημο λιβανέζο chef στην Αυστραλία. Δείτε το βίντεο για να εντυπωσιαστείτε. Εχει δύο μοναδικά σημεία αυτή η συνταγή, για μένα.

Ψητός σολομός tarator με φρεσκάδα

Το πρώτο είναι πως ξεπερνάμε την ιδέα της μαγιονέζας απλωμένης πάνω στο ψάρι (σκέψου Αθηναϊκή) και περνάμε σε πιο μεσογειακή, καθαρή και έντονη γεύση dressing: γιαούρτι, ταχίνι, σκόρδο, λεμόνι.

Αυτή η σάλτσα περιγράφεται ως tarator στις βαλκανικές χώρες, με παραλλαγές ονόματος και συστατικών στη Μέση Ανατολή. Στη Κύπρο έχει ονομασθεί “ταλατούρι” και μοιάζει με το τζατζίκι.

Επάνω στην σάλτσα, αντί για τις λεπτοκομμένες φετούλες αγγουριού που προσομοιάζουν τα λέπια του ψαριού στην Αθηναϊκή, έρχεται ένα πολύχρωμο μωσαϊκό υλικών που δίνουν φρεσκάδα, ένταση και ασύγκριτη γεύση στην κάθε μπουκιά!

Ψητό φιλέτο σολομού στο τηγάνι σε λαδόκολα

Το δεύτερο σημείο είναι πως ανακάλυψα ένα τρόπο να ψήνω το φιλέτο σολομού στο τηγάνι, χωρίς να χρειάζεται να πλένω τον απορροφητήρα μετά από κάθε μαγείρεμά του. Μέχρι σήμερα ο αγαπημένος μου τρόπος μαγειρέματος ήταν η συνταγή Φιλέτο Σολομού με τζίντζερ και πορτοκάλι. Όμως κάθε φορά μύριζε όλο το σπίτι και ο απορροφητήρας ρούφαγε όλους τους λιπαρούς ατμούς και πότιζε μυρωδιά. Τώρα έλυσα το πρόβλημά μου!

Δοκίμασα την συνταγή με φιλέτο σολομού 400γρ, ιδανική μερίδα για 2 άτομα κι έψησα μ’αυτόν τον τρόπο:

  • Δίπλωσα το φιλέτο σε λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί, σαν πακετάκι, και το έψησα στο τηγάνι. Φυσικά, δεν θα έψηνα ποτέ ένα φιλετάκι τόσο δα σε ένα ολόκληρο φούρνο, είναι απίστευτα ενεργοβόρο.
  • Έφτιαξα ένα μίνι φουρνάκι, με ένα βαρύ τηγάνι και το καπάκι του. Τα έβαλα να ζεσταθούν καλά, σε μέτρια φωτιά και όταν ήταν έτοιμα, έβαλα το πακετάκι με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω. Τσιτσίριζε, να φανταστείτε.
  • 10 λεπτά από τη μία πλευρά, σβήνω τη φωτιά, γυρίζω από την άλλη και είναι έτοιμο σε άλλα 10 λεπτά. Μεγάλη οικονομία για μικρές μερίδες. Τέλειο ψήσιμο. Καθόλου μυρωδιά, ούτε στο σπίτι, ούτε στον απορροφητήρα.

Δείτε στο βίντεο πόσο ωραίος δείχνει ολόκληρος ο σολομός σερβιρισμένος και πόσο ωραία κόβεται με το κουτάλι. Να σας προτείνω κάτι που δεν δείχνει το βίντεο:

Όταν βγάλετε την πέτσα από την μια πλευρά του ψαριού, τουμπάρετέ την στην πιατέλα, ώστε να καθαρίσετε την πέτσα και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε σάλτσα και μυρωδικά σε ξεχωριστά μπολ για να συνοδέψουν το φιλέτο της κάτω πλευράς.

Το φαγητό σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψάρι μπορεί να μαγειρευτεί μέχρι 4 ώρες νωρίτερα, η σάλτσα μπορεί να περιμένει στο ψυγείο, όπως και τα περισσότερα συστατικά της σαλάτας. Ακριβώς πριν το σερβίρισμα ψιλοκόψτε τα φρέσκα πράσινα μυρωδικά και προσθέστε τα στο μίγμα -για να είναι πράσινα στο σερβίρισμα.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 ολόκληρο σολομό 4-4,5 κιλών
  • ελαιόλαδο για άλειμμα, αλάτι, πιπέρι
  • αντικολλητικό χαρτί για τύλιγμα

Για το μίγμα μυρωδικών

  • 150γρ καρύδια
  • 120ml ελαιόλαδο
  • χυμό 1 ή 2 λεμονιών
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε μικρά καρέ
  • 3 μέτρια καυτερές κόκκινες πιπεριές (βάλτε κόκκινες γλυκές και μια πράσινη καυτερή)
  • 2 κούπες φρέσκο κόλιανδρο κομμένο (ή μαϊντανό)
  • 1/2 κούπα φρέσκο δυόσμο κομμένο
  • 1 κουταλιά σούπας σουμάκ

Για την σάλτσα-dressing

  • 400γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 100ml ταχίνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο καλά λυωμένη με 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • χυμό από 2 λεμόνια

Μέθοδος εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C αντιστάσεις.

1. Ετοιμάζουμε την σάλτσα tarator

Ενώνουμε το γιαούρτι, το ταχίνι και το λυωμένο σκόρδο με το αλάτι, να γίνουν μια κρέμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας και δοκιμάζοντας ώστε να γίνει όσο λεμονάτο θέλουμε. Το φυλάμε ψυγείο. Η σάλτσα αυτή είναι ΤΕΛΕΙΑ και για άλλες χρήσεις!

2. Ετοιμάζουμε τον σολομό για ψήσιμο

Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο, λαδώνουμε, βάζουμε πάνω το ψάρι, αλάτι, πιπέρι -έξω και μέσα στην κοιλιά του-, ρίχνουμε λάδι πάνω στο ψάρι και το τυλίγουμε. Βάζουμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε στο κέντρο του φούρνου για 25λεπτά. Απαλά, τον γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά.

Τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί, ανοίγοντας το χαρτί και πιέζοντας το. Αν έχουμε θερμόμετρο, θα πρέπει να δείξει 63βαθμούς Κελσίου. Όσο μένει το ψάρι τυλιγμένο στο χαρτί συνεχίζεται το ψήσιμο, έστω κι αν έχουμε σβήσει το φούρνο. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ανοίγουμε το χαρτί να σταματήσει το ψήσιμο και αφήνουμε να κρυώσει.

Στο ζεστό φούρνο ψήνουμε τα καρύδια για 10 λεπτά. Βγάζουμε και τρίβουμε σε μια πετσέτα για να αφαιρέσουμε το ξερό φλούδι τους. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

3. Ψιλοκόβουμε τα υλικά επικάλυψης

Ψιλοκόβουμε τα καρύδια που έχουν κρυώσει.

Κάνουμε λαδολέμονο, χτυπώντας λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι. Προσθέτουμε τα κυβάκια του κρεμμυδιού και τις πιπεριές, ανακατεύουμε. Έως εδώ μπορούμε να φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα σερβιρίσματος.

Προσθέστε τα φρέσκα υλικά λίγο πριν το σερβίρισμα: κόλιανδρο και δυόσμο. Στο τέλος τα καρύδια και το σουμάκ. Ανακατεύουμε καλά.

4. Ετοιμάζουμε το σερβίρισμα

Ανοίγουμε το χαρτί και αφαιρούμε την πέτσα από την μια πλευρά του ψαριού, όσα κόκκαλα είναι ορατά και όποια λιπαρά γκρίζα σημεία. Εδώ θέλει επιδέξιο χειρισμό, ώστε να τουμπάρουμε την καθαρισμένη πλευρά στην πιατέλα, χωρίς να σπάσει το ψάρι και να καθαρίσουμε την πέτσα και από την άλλη πλευρά.

Βάζουμε χαρτί κουζίνας κάτω από τα πλαϊνά του ψαριού για να μην λερώσουμε την πιατέλα.

Απλώνουμε τη μισή σάλτσα γιουρτιού για να καλύψουμε το ψάρι. Κρατάμε την υπόλοιπη για το τραπέζι.

Απλώνουμε προσεκτικά το μισό μίγμα με τα φρέσκα υλικά να κολλήσει πάνω στη σάλτσα και να καλύψει την ορατή πλευρά του ψαριού. Το υπόλοιπο μισό, το σερβίρουμε σε μπολ στο τραπέζι.

Το ψάρι σερβίρεται χωρίζοντας κατα μήκος τη ραχοκοκαλιά με ένα κουτάλι και μοιράζοντας κομμάτια από κάθε πλευρά της. Ενα τέτοιο ψάρι βγάζει μερίδες για 10 -12 άτομα.

Tags: , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry