TasteFULL

Ψωμάκια πουλάκια χαρμόσυνα της Ανάστασης

Το βίντεο για να κάνεις ψωμάκια πουλάκια (ακολουθεί) το έστειλε μια φίλη το περασμένο Πάσχα και με έστειλε κατευθείαν στην κουζίνα. Βγήκα με ένα σμήνος χαρμόσυνα πουλάκια που πήραν θέση στο τραπέζι της Ανάστασης.

Στάθηκαν χαριτωμένα μέσα στα βαθιά πιάτα με σκοπό να συνοδέψουν τη μαγειρίτσα και να στολίσουν το τραπέζι μαζί με τα κόκκινα αυγά και τις πασχαλιές. Ήταν τόσο χαριτωμένα που -περιττό να το πω- κανείς δεν ήθελε να τα φάει. Ζήτησαν κανονικό ψωμί του φούρνου και αφού φάγαμε χαρούμενα το φαγητό μας, πήρε ο καθένας το δικό του χαρμόσυνο πουλάκι μαζί με ένα κόκκινο αυγό και το πασχαλινό τσουρέκι του κι έφυγε.

Αυτό που έφεραν τα ψωμάκια αυτά στο τραπέζι μας ήταν μια νότα χαράς που στάθηκε πιο ψηλά από όλες τις άλλες και έκανε τη βραδιά πιο ζωντανή και τρυφερή. Ήταν πολύ χαριτωμένα για να τα “αποκεφαλίσεις”. Να πάρετε ψωμί φούρνου και να τα κάνετε αυτά τα ψωμάκια πουλάκια σαν χαρμόσυνο στολίδι της Ανάστασης και της άνοιξης.

Τα ψωμάκια πουλάκια

Μπορούν να γίνουν με όποια ζύμη ψωμιού θέλετε αρκεί να είναι σφικτή για να κρατήσουν το σχήμα. Ας πούμε με ζύμη τσουρεκιού δεν θα έχουν τέτοια ευκρίνεια. Σας δίνω συνταγή για μια απλή ζύμη λευκού ψωμιού.

Αν θέλετε μπορείτε να βράσετε γλυκάνισο και να πάρετε αυτό το τσάϊ στο ζύμωμα αντί για σκέτο νερό. Ή να κοπανίσετε δυό μέτρια δάκρυα μαστίχας με τη ζάχαρη.

Μην φοβάστε πως είναι δύσκολο το πλάσιμο και το σχήμα τους. Δείτε το βίντεο και τολμήστε. Το κεφαλάκι τους θέλει περισσότερη λεπτομέρεια για σχηματιστεί η καμπύλη και το ράμφος. Όταν κόψετε το ράμφος με το ψαλίδι, ανοίξτε το ελαφρά για να γίνουν “λαλίστατα” τα πουλάκια.

Χρησιμοποίησα πετιμέζι χαρουπιού για να κάνω το γλασάρισμα και έδωσε αποχρώσεις του καφέ πάνω στο λευκό ζυμάρι. Το λέω πετιμέζι χαρουπιού αντί για χαρουπόμελο που το λέει το εμπόριο, γιατί πετιμέζι λέγεται κάθε συμπύκνωση χυμού χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Χαρουπόμελο εννοείται το μέλι που κάνουν οι μέλισσες παίρνοντας γύρη από ανθισμένες χαρουπιές.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Sharing is caring!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι για ψωμί
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 300ml νερό χλιαρό
  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

Για επάλειψη

  • Πετιμέζι χαρουπιού αραιωμένο
  • μαύρο πιπέρι για τα ματάκια

Μέθοδος εκτέλεσης

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά και χτυπάμε με τον γάντζο για 15 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, να σχηματιστεί η ζύμη και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 1 με μιάμιση ώρα.

Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και μοιράζουμε σε 16 κομμάτια των 50γρ περίπου το καθένα.

Με κάθε κομμάτι κάνουμε κορδόνι μήκους 20 εκ. Κάνουμε κόμπο, όπως βλέπετε στο βίντεο, αφήνοντας λίγο χαλαρή την κοιλίτσα για να φουσκώσει.

Πλάθουμε το κεφαλάκι στρογγυλό, πιέζοντας τη μύτη να ξεχωρίσει. Κόβουμε με ψαλίδι να σχηματιστεί το στόμα. Με οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες για να βάλουμε μαύρο πιπέρι για ματάκια.

Πλαταίνουμε την ουρά και κόβουμε με ψαλίδι. Βάζουμε τα πουλάκια σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε να φουσκώσουν μισή ώρα (Αν αργούμε να τα φτιάξουμε, ψήνουμε τα πρώτα 8).

Αραιώνουμε ελαφρά το πετιμέζι χαρουπιού (χαρουπόμελο) με νερό και αλείφουμε τα πουλάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Tags: , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry