TasteFULL

Ρεβύθια σούπα με ρόδι και δενδρολίβανο

Σας είχα υποσχεθεί τα δύο μυστικά υλικά που απογειώνουν τόσο γευστικά όσο αισθητικά μια απλή ρεβυθόσουπα. Ρόδι και φρέσκο δενδρολίβανο. Με αυτά, τα ρεβύθια σούπα παύουν στη στιγμή να είναι ταπεινά.

Αισθανθείτε τη γεύση. Ζεστά χυλωμένα ρεβύθια, ποτισμένα με φρέσκο ελαιόλαδο. Οι σπόροι ροδιού, υπόξινοι και δροσεροί, σκάνε στο στόμα. Τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου δίνουν φρεσκάδα και ένταση στη μπουκιά.

Ετοιμάστε τα ρεβύθια σας όπως συνήθως. Απλά αλλάξτε το σερβίρισμα. Και τα δύο υλικά μπαίνουν απευθείας στο σερβίρισμα, για να κρατήσουν τη φρεσκάδα και το χρώμα τους. Αν βάλετε τα ρόδια να βράσουν με τα ρεβύθια θα απογοητευτείτε με το αποτέλεσμα.

Τα ρεβύθια σούπα που τρώμε τακτικά στην οικογένεια είναι με τη σιφνέϊκη συνταγή της ρεβυθάδας. Σιγοβρασμένα σε πήλινο τσουκάλι στο φούρνο όλη νύχτα, μόνο με κρεμμύδι, λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Μαγείρισσα των μελωμένων πάντα ρεβυθιών είναι η αδελφή μου, που ετοιμάζει σούπα με 1 κιλό ρεβύθια και την μοιράζει σε τρία σπίτια. Αυτό θα πει οικονομία κλίμακος.

Όσα περισσέψουν, αύριο θα γίνουν φρέσκο φαγάκι ξανά, ρεβύθια με ρύζι, με ξύσμα λεμονιού και δενδρολίβανο.

Ο κανόνας 7πμ-7μμ-7πμ

Ακολουθείστε τον κανόνα. Βάζετε τα ρεβύθια να φουσκώσουν στις 7 το πρωϊ πριν φύγετε για τη δουλειά, το ίδιο απόγευμα στις 7μμ τα βάζετε στο φούρνο, το επόμενο πρωϊ στις 7πμ είναι έτοιμο το φαγητό. Για γεύμα ή για πρωϊνό! Αφήστε το να σας περιμένει στο φούρνο.

Εναλλακτικές πρακτικές

  • Αν βιάζεστε, βράστε τα ρεβύθια στη χύτρα ταχύτητος για 30-40 λεπτά. Όταν κλείσετε το καπάκι της χύτρας, βάλτε δυνατή φωτιά να βράσει το φαγητό για να ελευθερώσει ικανό ατμό που θα ασφαλίσει τη βαλβίδα. Τότε, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο 1 και ξεκινήστε να μετράτε το χρόνο.
  • Τα ρεβύθια στο τσουκάλι ή την κατσαρόλα μένουν ολόκληρα γιατί έχουμε έλεγχο στο βράσιμο. Για να χυλώσει η σούπα, λυώστε μερικά ρεβύθια ή προσθέστε στο τέλος λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό ή λίγο αλεύρι διαλυμένο σε χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Φέρτε σε βρασμό τη σούπα και μετά σερβίρετε.

Γευστικές παραλλαγές

  • Στο βρασμό: βάζουμε ρίγανη και δάφνη ή κίμινο ή τριμμένη ντομάτα ή καπνιστή πιπεριά και κουρκουμά
  • Στο σερβίρισμα: συνοδεύουμε με μελιτζάνα τουρσί, πιπεριά τουρσί, λάχανο τουρσί

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 κιλό ρεβύθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Στο σερβίρισμα

  • σπόροι ροδιού
  • φρέσκο δενδρολίβανο

Μέθοδος εκτέλεσης

Αγοράστε ρεβύθια με τη φλούδα τους. Καθαρίστε τα από πέτρες κλπ και ξεπλύντε τα, τρίβοντάς τα στα χέρια σας, σε μπολ με νερό.

Βάλτε τα να φουσκώσουν σε κατσαρόλα, με νερό διπλάσιο από τον όγκο τους, για 12 ώρες.

Αν θέλετε να αφαιρέσετε τη φλούδα, στραγγίξτε τα και πασπαλίστε με 2κ.σ. σόδα. Αφήστε για μισή ώρα. Ξεπλένετε με κρύο νερό τρίβοντας καλά να φύγει η φλούδα. Αυτό το κάνετε είτε με τα χέρια σας ή βάζοντάς τα σε μια πετσέτα. Εμείς δεν βγάζουμε τη φλούδα. Είναι μαλακά και μένουν ολόκληρα στο πιάτο.

Βάλτε τα στο πήλινο τσουκάλι, προσθέστε νερό  να τα σκεπάζει 4 δάχτυλα, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή λυωμένο στο μπλέντερ, αλάτι, πιπέρι και 1 κουτάλα της σούπας λάδι. Αν θέλετε βάζετε χυμό λεμονιού τώρα ή αλλιώς  στο σερβίρισμα.

Το αφήνετε σε φούρνο 130 βαθμών Κελσίου να ψηθεί για 10-12 ώρες.

Σερβίρετε στα πιάτα, προσθέστε φρέσκο ελαιόλαδο, σπόρους ρόδι και φρέσκο δενδρολίβανο.

Tags:

Άλλες συνταγές με , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry