HOME > Συνταγές > Φαγητά > Όσπρια > Ρεβυθοκεφτέδες
ρεβυθοκεφτέδες

Ρεβυθοκεφτέδες

Σκεφτόμουν το μενού της εβδομάδας  με το ξεκίνημα της Σαρακοστής και τα όσπρια πήραν κυρίαρχη θέση. Οι ρεβυθοκεφτέδες είναι η μία από τις δύο εκδοχές ρεβυθιών που τρώμε πολύ στο σπίτι.

Η άλλη είναι ρεβύθια σούπα -εξαιρετική εκτέλεση της αδελφής μου που ψήνει ολονυκτίς σε χαμηλό φούρνο σε σιφνέϊκο πήλινο τσουκάλι – τα οποία σερβίρω με δύο υλικά που δεν συνηθίζονται αλλά ανεβάζουν τη γεύση και την εμφάνιση του πιάτου σε άλλο επίπεδο. Ρόδι και δενδρολίβανο.

οι παραλλαγές

1. στα υλικά

Οι ρεβυθοκεφτέδες είναι δεκτικοί στα αρωματικά, γι’αυτό σε κάθε περιοχή της Ελλάδας έχουν επιλέξει την δική τους προτίμηση.

  • Στην Σίφνο γίνονται με βραστή πατάτα, κρεμμύδι και αρωματίζονται με μαντζουράνα και δυόσμο.
  • Στη Χίο γίνονται σκέτοι με κρεμμύδι και ρίγανη.
  • Στη Σάμο προσθέτουν λίγο σκόρδο και λίγο ντοματοπολτό.
  • Στο Καστελλόριζο δεν βάζουν ντοματοπολτό αλλά προσθέτουν στα παραπάνω δυόσμο και κύμινο.
  • Στη Ζάκυνθο τους βουτάνε σε αυγό και αλεύρι πριν τους τηγανίσουν.

2. στην υφή

Αλλού αλέθουν τα ρεβύθια βρασμένα, αλλού άβραστα. Η διαφορά είναι στην υφή. Τα βρασμένα είναι πιο αμυλώδη και ο κεφτές έχει λείο περίβλημα ενώ τα ωμά είναι πιο τραγανά με ακανθώδες περίβλημα.  Προσωπικά προτιμώ τα ωμά γιατί έχουν πιο ζωντανή γεύση που αναδύει όλα τα αρώματα. Εμένα δεν με ελκύουν οι πατατοκεφτέδες, έτσι κι αλλιώς.

3. στην πυκνότητα

Συνήθως κάνουν το μίγμα σφικτό, να πλάθεται σαν κεφτεδάκι, σε στρογγυλό ή μακρουλό σχήμα (σαν σουτζουκάκι).  Αλλού το κάνουν σαν πυκνό χυλό και το ρίχνουν στο τηγάνι με το κουτάλι. Τέτοιοι είναι οι ρεθυθοκεφτέδες που βλέπετε στη φωτογραφία. Είναι ανάλαφροι, αρωματικοί, δεν σε μπουκώνουν καθόλου, παρά το τηγάνισμά τους.

Ρεβυθοκεφτέδες

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Όσπρια
Servings

12

servings
Prep time

24

hours 

10

minutes
Cooking time

10

minutes
Total time

24

hours 

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 2 κούπες ρεβύθια

  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

  • 3 σκελίδες σκόρδο

  • μερικά κλαδάκια μαϊντανό

  • 10 φύλλα δυόσμο φρέσκο

  • 1/2 κ.γ.κύμινο

  • μερικά φύλλα φρέσκιας ματζουράνας ή ρίγανης

  • αλεύρι

  • λάδι για το τηγάνισμα

  • Για το σερβίρισμα
  • γιαούρτι

  • κίμινο

  • ελαιόλαδο

Μέθοδος

  • Βάζω τα ρεβύθια σε νερό που τα σκεπάζει δύο φορές τον όγκο τους και αφήνω να φουσκώσουν για ένα 24ωρο.
  • Πολτοποιώ στο πολυμηχάνημα μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο, το κύμινο, τη ματζουράνα ή ρίγανη.
  • Βάζω το μίγμα σε μπωλ. Προσθέτω τόσο αλεύρι όσο να πέφτει ο χυλός από το κουτάλι σε μια δόση. Αν κολλάει στο κουτάλι είναι πολύ πυκνός. Αν ρέει από το κουτάλι θέλει κι άλλο αλεύρι.

    Δοκιμάστε λίγο λίγο το αλεύρι, μη βιαστείτε. Αν δεν είστε σίγουροι για την επόμενη κουταλιά αλευριού, αφήστε το μίγμα λίγο στην άκρη να αναπτυχθεί η γλουτένη του αλευριού και να ενώσει καλύτερα το μίγμα.
  • Ζεσταίνω λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι (να καλύψει τον πάτο), σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω κουταλιές από το μίγμα και ψήνω από τις δύο πλευρές. Προσοχή αρπάζουν εύκολα. Ακουμπώ σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το λάδι.
  • Σερβίρονται με σάλτσα ντομάτας ή απλά με λίγο πρόβειο γιαουρτάκι πασπαλισμένο με κύμινο και λάδι ελιάς.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*