HOME > Συνταγές > Γλυκά > Μπισκότα/Μαρέγκες > Ρολό μαρέγκας με φρούτα του δάσους
ρολό μαρέγκας

Ρολό μαρέγκας με φρούτα του δάσους

Αυτό το ρολό μαρέγκας θέλω να είναι αναστάσιμο. Να αναστηθεί η ζωή. Να αναστηθεί η ανάσα που έχει κρυφτεί πίσω από τις μάσκες. Να αναστηθεί η αγκαλιά που λαχταρά από απόσταση. Να αναστηθούν τα φιλιά. Να αναστηθεί ο καινούργιος άνθρωπος. Ανάσταση και Λύτρωση σε όλον τον κόσμο.

Μεγάλο Σάββατο, το πιο διαφορετικό από όσα έχουμε ζήσει. Όλες οι ετοιμασίες θα είναι πιο ήρεμες, πιο απλές. Μόνο η οικογένεια στο τραπέζι. Και τα φαγητά θα είναι τα γνωστά κι αγαπημένα του Πάσχα. Σας δίνω ένα γλυκό που θα αγαπήσετε πολύ, όσοι αγαπάτε τα ανάλαφρα και εντυπωσιακά γλυκά.

Ρολό μαρέγκας

Είναι μια απλή μαρέγκα, ψημένη σαν παντεσπάνι στη λαμαρίνα του φούρνου. Απλωμένη πάνω της κρέμα σαντιγύ μαζί με φρούτα. Ό,τι φρούτα έχετε. Αν είναι φράουλες ή berries φρέσκα ή της κατάψυξης ή βύσσινα της κονσέρβας θα είναι ανοιξιάτικο. Αν είναι μήλα ή αχλάδια, ποσάρετέ τα ελαφρά με λίγη ζάχαρη. Αν είναι ροδάκινα ή βερύκοκα ή ανανάς σε κονσέρβα θα είναι το ρολό του εγκλεισμού.

Γίνεται πολύ εύκολα και σας δίνει μεγάλο πεδίο διακόσμησης. Εκτός από τον τρόπο που δείχνω στη φωτογραφία μπορείτε να βάλετε σε κορνέ έξτρα σαντιγύ πάνω στο ρολό και να στερεώσετε όποια φρούτα έχετε διαθέσιμα, σε όποια πόλη βρίσκεστε.

Η διαφορά της μαρέγκας και της πάβλοβα είναι πως στη δεύτερη προσθέτουμε κορν φλάουρ και ξύδι για να γίνει μαστιχωτή στο εσωτερικό της. Μπορείτε να κάνετε και τις δυο εκδοχές σ’αυτήν την συνταγή. Αν θέλετε να κάνετε πάβλοβα ρολό, προσθέστε στα υλικά της μαρέγκας 2 κουταλιές σούπας κοφτές κορν φλάουρ (σαν αλεύρι ρίξτε το) και 2 κουταλιές γλυκού ξύδι λευκό.

Οι μαρέγκες στο TasteFULL είναι αξιοδιάβαστες!

Παραλλαγές γεύσης

  • αντί για τη σάλτσα κόκκινων φρούτων μπορείτε να βάλετε βύσσινο γλυκό κουταλιού, περιορίζοντας λίγο το σιρόπι
  • μαζί με τη σαντιγύ μπορείτε να βάλετε κρέμα λεμονιού (lemon custard στον ΑΒ) και φράουλες
  • να χτυπήσετε με την κρέμα γάλακτος κρέμα μασκαρπόνε για να αποκτήσει περισσότερο σώμα η κρέμα

Μπορείτε να την κάνετε σοκολατένια, να την γεμίσετε με πραλίνα, με ψημένους και σπασμένους ξηρούς καρπούς, με καραμέλα βουτύρου, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε!

Εύκολη στην προετοιμασία

Μπορείτε να ετοιμάσετε το φύλλο μαρέγκας (ή περισσότερα από ένα) την προηγουμένη του τραπεζιού και να τα διατηρήσετε σε χώρο χωρίς υγρασία. Αν έχετε έτοιμα τα υλικά της γέμισης, το στήσιμο θέλει 20 λεπτά. Το ετοιμάζετε 2 ώρες πριν το σερβίρετε. Ενδιάμεσα, άνετα προλαβαίνετε να χαρείτε το φαγητό σας.

Ενα πρόβλημα με τη μυρωδιά το είχα τις πρώτες ώρες, αν και είχα βάλει αυγά που δεν ήταν φρέσκα. Εξαφανίστηκε τελείως μετά. Έμεινε μόνο η φρεσκάδα της άνοιξης, το άρωμα του λεμονιού, τα ξινούτσικα φρούτα, η γλύκα της αγκαλιασμένης μαρέγκας με τη σαντιγύ. Φρεσκάδα στο στόμα και γλύκα. Την απαλότητα μιας μους έχει αυτό το γλυκό. Κι ενός φιλιού.

Σας το δίνω, με την ευχή να το μοιραστείτε πολύ σύντομα με όσους αγαπάτε. Καλή Ανάσταση!

Ρολό μαρέγκας με φρούτα του δάσους

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Μπισκότα u0026amp; Μαρέγκες
Servings

12

servings
Prep time

1

hour 

30

minutes
Cooking time

25

minutes
Total time

1

hour 

55

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Μαρέγκα
  • 5 ασπράδια αυγού

  • 275γρ ζάχαρη

  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι

  • 1 βανίλια

  • 2 κουταλιές σούπας τριμμένο φυστίκι Αιγίνης

  • Γέμιση
  • 400ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη

  • βανίλια

  • 150 γρ κόκκινα βατόμουρα

  • 150γρ φραγκοστάφυλα

  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι

  • 1 κουταλιά γλυκού κορν φλάουρ

  • Για το στόλισμα
  • ζάχαρη άχνη

  • ξύσμα λεμονιού

  • ένα κλαδάκι δυόσμο

Μέθοδος

  • Κάνουμε την μαρέγκα
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

    Περνάμε την άσπρη ζάχαρη στο μουλτι, διακοπτόμενα ή στο γουδί, να γίνει ψιλή στην υφή (όχι σκόνη σαν άχνη). Έτσι διαλύεται καλύτερα στη μαρέγκα.

    Χωρίζουμε τα ασπράδια προσέχοντας να μην σπάσει και πέσει μέσα κρόκος. Βεβαιωθείτε ότι το μπολ και το χτυπητήρι είναι απολύτως καθαρά από λίπος. Αν κάτι από τα δύο συμβεί, τα ασπράδια δεν θα γίνουν μαρέγκα.

    Χτυπάμε τα ασπράδια στο μπολ του μίξερ, σε φουλ ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσουν και να κάνουν κορυφές. Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα, μαζί το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Το μίγμα θα αρχίσει να γίνεται πυκνό και γυαλιστερό, σαν αφρός ξυρίσματος.

    Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αλουμινόχαρτο (για να κάνουμε μόνωση) και μετά με αντικολλητικό χαρτί.

    Απλώνουμε τη μαρέγκα σε όλη την επιφάνεια του χαρτιού, αφήνοντας 3 εκ από κάθε πλευρά γιατί θα φουσκώσει στο ψήσιμο.

    Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς.

    Βάζουμε στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 8 λεπτά. Χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα για άλλα 15 λεπτά. Βγάζουμε τη λαμαρίνα στον πάγκο  και αφήνουμε τη μαρέγκα να κρυώσει τελείως.

    Μπορούμε να προχωρήσουμε στο ρολό ή να αφήσουμε τη μαρέγκα σε χώρο χωρίς υγρασία, για να κάνουμε ρολό μαρέγκας την επόμενη μέρα.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση
    Κάνουμε την σάλτσα φρούτων, βάζοντας σε κατσαρολάκι τα φραγκοστάφυλα, τη ζάχαρη και το κορν φλαουρ διαλυμένο στο χυμό λεμονιού. Φέρνουμε σε βρασμό για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε σε πιάτο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανίλια να γίνει σαντιγύ είτε στο χέρι με τον αυγοδάρτη είτε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να κάνει κορυφές.
  • Ετοιμάζουμε το ρολό
    Τουμπάρουμε το φύλλο της μαρέγκας σε μεγάλη πετσέτα της κουζίνας. Αφαιρούμε το χαρτί. Κάνουμε μια χαραγματιά με ένα κουτάλι στο ξεκίνημα της μιας στενής πλευράς, για να κάνουμε πιο εύκολο το δίπλωμα. Απλώνουμε τη σαντιγύ σε όλη την επιφάνεια μέχρι 2 εκ από τις άκρες.

    Σκορπάμε κατά τόπους την σάλτσα φρασκοστάφυλλων και τα περισσότερα κόκκινα βατόμουρα. Κρατάμε λίγη σάλτσα και λίγα βατόμουρα για το στόλισμα.

    Με τη βοήθεια της πετσέτας διπλώνουμε από τη στενή πλευρά σε ρολό. Μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σε ξύλο κοπής (η ανάποδη πλευρά ίσως είναι αχρησιμοποίητη).

    Στολίζουμε με τα βατόμουρα που τα βουτάμε στη σάλτσα και τα στερεώνουμε στο ρολό. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το ξύσμα του λεμονιού.  Αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν σερβίρουμε.

    Θυμηθείτε να ακουμπήσετε ένα κλαδάκι δυόσμο όταν το σερβίρετε. Μοσχοβολά και ταιριάζει τόσο πολύ χρωματικά!

    H Mary Berry στολίζει με το δικό της τρόπο αυτό το ρολό μαρέγκας.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*