Αρκετά κράτησαν οι διακοπές και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις! Ας ξεκινήσω τις συνταγές της χρονιάς με μια σαλάτα, που θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε σε οποιαδήποτε εκδοχή σας κερδίσει.
Το βασικό υλικό είναι το σικορέ ή βελγικό αντίβ, αυτό το ανοιχτόχρωμο πράσινο, μακρύ σαν καλαμπόκι, λαχανικό με τα σφικτά τυλιγμένα μεταξένια φύλλα. Είναι τόσο άσπρο γιατί μεγαλώνει στο σκοτάδι και δεν αναπτύσσεται η χλωροφύλλη, η οποία χρειάζεται ήλιο.
Στη βάση του είναι πικρό γι΄αυτό κόβουμε 2 εκ και μετά αφαιρούμε εσωτερικά σε μορφή κώνου ένα τμήμα της βάσης. Ελευθερώνουμε προσεκτικά τα φύλλα, αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν βαρκούλες ή αν θέλουμε να το κόψουμε σε μορφή σαλάτας απλά κόβουμε σε λωρίδες οριζόντια, λεπτές ή πιο παχειές ανάλογα με τα γούστα μας.
Η γεύση του είναι ουδέτερη, ελαφρά πικρή στο μίσχο. Έχει, όμως, πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, γι’αυτό είναι τραγανό και δροσερό. Βάλτε του δίπλα κάτι γλυκό, κάτι αλμυρό ή πικάντικο και κάτι τραγανό και έχετε δημιουργήσει πανδαισία γεύσεων!
Η αρχική μου πρόταση είναι να συνδυάσετε το σικορέ με μπλέ τυρί (σε τρίμμα), χουρμά(σε φετούλες) και ψημένα καρύδια (σε κομμάτια) και να το περιχύσετε με μια πικάντικη βινεγκρέτ μουστάρδας. Θέλει λίγα κομματάκια από το κάθε υλικό σε κάθε φύλλο για να ισορροπήσει η γεύση, μην τα παραγεμίσετε. Είπαμε είναι ντελικάτη σαλάτα.
Αφού τα γεμίσετε ρίξτε μια κουταλιά γλυκού βινεγκρέτ στο κάθε φύλλο. Τα σερβίρισα χθες στα παιδιά μου σαν ορεκτικό, πριν το φαγητό γιατί θα τρώγαμε αργά και κείνα ήδη πεινούσαν στη 1μμ.
Αν τα σερβίρετε σαν σαλάτα, απλά ανακατέψτε τα υλικά μαζί και περιχύστε με τη βινεγκρέτ.
Εναλλακτικές προτάσεις υλικών
Κάτι γλυκό: μαλακά ξερά φρούτα (χουρμάδες, σύκα, βερύκοκα, σταφίδες, cranberries) ή φρέσκα φρούτα (αχλάδι, μήλο, φρέσκο σύκο, σταφύλι, φιλετάκια πορτοκαλιού ή ροζ γκρειπφρουτ) ή καραμελωμένους ξηρούς καρπούς (φυστίκια Αιγίνης, καρύδια, αμύγδαλα) ή απλά λίγο μέλι
Κάτι αλμυρό/λιπαρό : μαλακά μπλέ τυριά (ροκφόρ, γκοργκονζόλα, stilton, οποιοδήποτε κάνει) ή μαλακά λευκά τυριά (γαλλικό κατσικίσιο, cream cheese – αυτά θέλουν λίγη αλμύρα από σωταρισμένα κυβάκια bacon) ή μαλακά κίτρινα τυριά (πχ έμενταλ+μήλο+μέλι)
Κάτι τραγανό : ψημένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, κουκουναρόσπορους, αμύγδαλα, pecans, cashews)
Αυτά τα βαρκάκια χρησιμοποιούνται για να σερβίρουν στο μπουφέ σας πιο “γεμάτες” γεύσεις, όπως τονοσαλάτα, καβουροσαλάτα, γουακαμόλε (σαλάτα αβοκάντο) ή roquamole της Νigella (αβοκάντο με blue cheese).
Φτιάχνουν τέλεια πιατέλα να στήσεις σε μπουφέ ή σαν welcome ορεκτικό μόλις έρθουν οι καλεσμένοι!
