TasteFULL

Καπονάτα σισιλιάνικη – σάλτσα ή σαλάτα;

Καπονάτα. Αν δεν την γνωρίζετε ήδη, επιτρέψτε μου να σας την συστήσω. Σισιλιάνα, καπριτσιόζα, καλοκαιρινή, μεταμορφώνει ό,τι αγγίζει.

Σερβίρετέ την σκέτη, με ψωμί, ένα κομμάτι μαλακό κεφαλοτύρι ή δυνατή κεφαλογραβιέρα, παγωμένο λευκό ή ροζέ κρασί και περάστε ένα υπέροχο βράδυ, τσιμπολογώντας μια καπονάτα, όταν η όρεξή σας δεν σηκώνει πολλά με τη ζέστη.

Ακουμπήστε την πάνω σε μια al dente μακαρονάδα, πασπαλίστε με βασιλικό και απολαύστε το καλοκαίρι στο πιάτο σας! Μια καπονάτα σαν σάλτσα.

Ετοιμάστε την πιο ζουμερή μπρουσκέτα – πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι, κατάλευκη δροσερή μοτζαρέλα και μια κουταλιά καπονάτα- για ελαφρύ και γεμάτο γεύση μεσημεριανό γεύμα.

Και το καλύτερο, δεν σας το έχω πει ακόμα. Σερβίρετε την καπονάτα κρύα, δίπλα σε ένα φρεσκοψημμένο φιλέτο ξιφία. Το φιλέτο ξιφία -λευκόσαρκο, καθόλου λιπαρό, με σφικτή σάρκα σαν το κρέας- είναι ο ιδανικός συνοδός της!

Τα βασικά υλικά είναι οι μελιτζάνες, το σέλερυ και η κάπαρη, όμως σ’ολη την Ιταλία έχουν δημιουργήσει άπειρες παραλλαγές και προσθήκες υλικών.

Στο Νότο προσθέτουν και αντζούγες ή καυτερή πιπεριά. Το βασικό χαρακτηριστικό του φαγητού είναι η γλυκόξινη σάλτσα τομάτας, σαν βάση στα λαχανικά.

Έχει μια διαδικασία η ετοιμασία της, αλλά μένει στο ψυγείο άνετα 5 μέρες και η γεύση της εξελίσσεται και δένει (προσοχή, μόνο στο ψυγείο. Με αυτές τις ζέστες, μια ώρα να μείνει εκτός το φαγητό, έχει χαλάσει!).

Περισσότερα για την caponata από τον Antonio Carluccio

Υλικά

  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 3 μέτριες μελιτζάνες σε κύβους  1 εκ.
  • 1 τρυφερό κλωνάρι σέλερυ, σε κομμάτια
  • 3 κόκκινες πιπεριές, σε κύβους
  • 2 μέτρια κρεμμύδια λευκά, σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα πράσινες ελιές κομμένες
  • 4 κουταλιές σταφίδες ξανθές
  • 800 γρ.  τομάτα κομμένη σε κύβους
  • ½ κουταλιά γλυκού ρίγανη
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκού φρεσκοτιμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι χοντρό
  • 3 κουταλιές σούπας κάπαρη
  • 3 κουταλιές σούπας κουκουναρόσπορους σωταρισμένους
  • Φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα

Μέθοδος εκτέλεσης

Βάλτε τους κύβους της μελιτζάνας σε μπολ με νερό, μέχρι να ετοιμάσετε όλα τα υλικά.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι, ρίχνετε τους κύβους της μελιτζάνας (αφού τους στίψετε ελαφρά στα χέρια σας) και σωτάρετε για 2 λεπτά.

Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλερυ, τις πιπεριές και το σκόρδο και σωτάρετε για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέστε τις ελιές, τις σταφίδες, την τομάτα, το ξύδι, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.

Αφήστε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά.

Προσθέστε την κάπαρη και  τον κουκουναρόσπορο. Σερβίρετε και προσθέστε τα φύλλα βασιλικού.

Η γεύση της σάλτσας βελτιώνεται όταν μείνει στο ψυγείο.

Καπονάτα σε βαζάκια 250ml- κονσερβοποίηση

Γεμίστε αποστειρωμένα βάζα με την καπονάτα, αφήνοντας 1εκ περιθώριο. Κλείστε με τα καπάκια.

Βάλτε στο καλαθάκι της χύτρας ταχύτητος τα βάζα και γεμίστε με νερό λίγο πιο κάτω από το καπάκι των βάζων. Κλείστε τη χύτρα, βαλβίδα πράσινη ή θέση 1, φέρτε σε φουλ βρασμό για να σφραγίσει η χύτρα και χαμηλώστε τη θερμοκρασία όσο είναι απαραίτητο στη δική σας χύτρα και κουζίνα για να μην πέσει η πίεση. Στη δική μου, χαμηλώνω στο 1.

Μαγειρέψτε για 25λεπτά τα βαζάκια. Βγάλτε από τη φωτιά, αφήστε να απασφαλίσει μόνη της και βγάλτε τα βαζάκια προσεκτικά. Αφήστε να κρυώσουν στον πάγκο. Όταν μπορέσετε να τα πιάσετε σφίξτε καλά τα καπάκια. Αφήστε να κρυώσουν τελείως. Παρατηρείστε τα για τις επόμενες 3-4 ημέρες. Αν είναι ακίνητα, χωρίς δραστηριότητα και το καπάκι παραμένει ρουφηγμένο προς τα μεσα τότε έχουν πετύχει όλα.

Αποθηκεύστε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry