TasteFULL

Τα παριανά σκορδομακάρονα της γιαγιάς Άννας

Η γιαγιά Άννα έχει νησιώτικη καταγωγή, με μπαμπά από τη Πάρο και μαμά από τη Σύρο και έδωσε το όνομά της στην Αννούλα μας. Την χάρη στο μαγείρεμα την έχει κρατήσει και ακόμα κάνει τραπέζια που κάνουν πολύ χαρούμενους τους καλεσμένους και τα εγγόνια της.

Στα αγαπημένα μου φαγητά, κυρίαρχη θέση είχαν πάρει τα δικά της σκορδομακάρονα. Συνήθως ήταν φαγητό νηστείας πασχαλινής, όμως τα φτιάχνουμε σε κάθε νηστίσιμη και αρτύσιμη περίοδο απλά γιατί είναι καταπληκτικά!

Είχε κάτι ξεχωριστό η κατσαρόλα της, με τα κατακόκκινα σκορδάτα μακαρόνια να ξεχειλίζουν, για να ταΐσουν μια οικογένεια πολλών ατόμων. Φύλαγε τα κάτω κάτω για όσους ήθελε να περιποιηθεί κάθε φορά. Γιατί αυτά είχαν όλη τη σάλτσα. “Ο τελευταίος παίρνει το καλύτερο” έλεγε. Και κανείς δεν ήθελε να σερβιριστεί πρώτος.

Για να τα φτιάξετε σε τεράστια κατσαρόλα για 8 άτομα, θέλει μαστοριά. Εξασκηθείτε πρώτα σε μικρότερη ποσότητα και διαβάστε στο άρθρο Μακαρόνια μπλουμ – η Ελληνική μακαρονάδα την τεχνική και τις παραλλαγές.

Η τεχνική βρασίματος δεν έχει σχέση με την γνωστή ιταλική “al dente” αλλά με τη γνωστή ελληνική “μακαρόνια μπλουμ”. Ακολουθείστε τις αναλογίες υγρών που δίνω και θα φτιάξετε μακαρόνια που θα είναι και al dente και βρασμένα μέσα στη σάλτσα τους.

Το μυστικό είναι να βγάλετε τα μακαρόνια από την κατσαρόλα μόλις “στέκουν στο δόντι” σε μια πιατέλα και να δέσετε την σάλτσα όσο χρειάζεται πριν τα ξαναρίξετε μέσα.

Απλό και πετυχημένο! Για να μην ξαναφτιάξετε ποτέ παραβρασμένα μακαρόνια μπλουμ.

Η σάλτσα είναι μια έντονα κόκκινη σάλτσα ντομάτα, με 4 κουταλιές σούπας πελτέ και 1 κονσέρβα κονκασέ. Στη φωτογραφία τα έχω μαγειρέψει με μόνο με 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας. Το σκόρδο, όσο υπερβολικό κι αν σας φαίνεται, δεν ακούγεται έντονα στη σάλτσα γιατί βράζει μαζί με τα μακαρόνια και ελαφραίνει η γεύση του.

Τα υλικά της σάλτσας είναι λίγα αλλά επαρκή. Αν θέλετε να παίξετε, προσθέστε κάπαρη ή ελιές σε φετάκια ή φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Η ένταση της σάλτσας είναι τέτοια που ποτέ δεν βάζαμε τυρί στα σκορδομακάρονα. Αν το ζητάτε οπωσδήποτε, στεφανώστε τα με τρίμματα πικάντικης φέτας. Ή με τριμμένο ζακυνθινό λαδοτύρι, αν θέλετε ένταση ηφαιστείου στην πρώτη μπουκιά.

Όταν φτιάχνω αυτό το φαγητό, η Ελλάδα αχνίζει στο πιάτο, πασχαλιά μυρίζει στις ρούγες κι αγγέλοι φτερουγίζουν στο Αιγαίο. Αυτά κάνουν οι μνήμες στο φαγητό.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

  • 500γρ σπαγγέτι
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 4 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτί ντομάτα σε κύβους
  • ½ κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 2 λίτρα νερό
  • Μαϊντανό και μαύρο πιπέρι για το σερβίρισμα

Μέθοδος εκτέλεσης

Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου. Σωτάρουμε με το ελαιόλαδο, σε  βαθειά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, το μπούκοβο, το αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση. Με την πρέσα του πουρέ, πιέζουμε τη σάλτσα να γίνει  ομοιογενής.

Προσθέτουμε το νερό. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα σπαγγέτι. Όσο  μαλακώνουν αυτά που είναι μέσα στο νερό, πιέζουμε ώστε να μπουν και τα υπόλοιπα, αλλιώς τα βάζουμε σπασμένα στη μέση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε τα σπαγγέτι, ώστε να ξεχωρίσουν και να καλυφθούν από το λάδι και τη σάλτσα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε να γίνουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για τα επόμενα 8-10 λεπτά.

Δοκιμάζουμε τα μακαρόνια δαγκώνοντάς τα. Όταν στο κέντρο της τομής αφήνουν μια άσπρη τελεία είναι βρασμένα al dente. Σημαίνει πως δεν έχουν ακόμα ρουφήξει νερό μέχρι το κέντρο τους και κρατάνε στο δόντι.

Tα αφαιρούμε με πηρούνα σε πιατέλα. Δένουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά και ξαναρίχνουμε μέσα τα σπαγγέτι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και αδειάζουμε σε μεγάλη πιατέλα.

Έτσι, όλοι θα πάρουν ίδιο μερίδιο σάλτσας και μακαρονιών. Σε μια οικογένεια είναι σημαντικό να προσέχεις τις ισορροπίες.

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

2 σχόλια για το “Τα παριανά σκορδομακάρονα της γιαγιάς Άννας”

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Καλησπέρα 🙂 Σωστά επισημαίνεις πως ο πελτές έχει ήδη αλάτι. Το αλάτι μένει μέσα στο φαγητό αυτό, αφού δεν σουρώνεται. Νομίζω πως είναι αρκετό αλλά προσαρμόζεται εύκολα αν κάποιος θέλει πιο αλμυρό το φαγητό του.

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry