TasteFULL

Σκορπίνα γιουβέτσι

Ο Αλέξανδρος βρήκε λαχταριστές σκορπίνες στην Τήνο και με ρώτησε πως να τις κάνει γιουβέτσι. Του έστειλα την συνταγή και μου έστειλε την φωτογραφία. Έτσι απλά, όπως έβγαλε το ταψί από το φούρνο. Έτσι απλά, την έβαλα κι εγώ κεντρική φωτογραφία.

Αν είστε από εκείνους που ανησυχούν για τα κόκκαλα, τα λέπια του ψαριού και το μπλέξιμό τους με το ζυμαρικό, θα σας πω πως αποφεύγεται εύκολα, αν τα ψάρια είναι καλά καθαρισμένα και ξελεπιασμένα και δεν τα αφήσουμε να διαλυθούν στο φούρνο.

Αν έχουμε βρει μεγάλα ψάρια είναι καλύτερα. Αν έχουμε βρει διαφορετικού βάρους ψάρια, θα τα φροντίσουμε λίγο περισσότερο. Τα μικρότερα θα γίνουν γρηγορότερα και θα χρειαστεί να τα βγάλουμε σε πιατέλα για να μην στεγνώσουν και σπάσουν.

Οι σκορπίνες γιουβέτσι είναι πολύ όμορφες και έχουν λευκό και αφράτο ψαχνό. Κλικ για tweet

Είναι γρήγορο φαγάκι αρκεί να έχουμε καθαρισμένα τα ψάρια. Τα βάζουμε στο ταψί, φτιάχνουμε μια γρήγορη σάλτσα, τα περιχύνουμε, ψήνουμε για λίγο και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο ρίχνοντας τη μανέστρα.

Ιδανική παρασκευή για να κάνεις χορταστικό το ψάρι και να το ντύσεις με τα μπαχάρια της Ανατολής που του πάνε τέλεια!

Μόνο για μένα;

Βέβαια! Αυτή η συνταγή προσαρμόζεται για ένα άτομο. Αντί για ταψί, διαλέγετε ένα τηγάνι που να χωρά την σκορπίνα σας και κάνετε ακριβώς τα ίδια βήματα. Πρώτα η σάλτσα, μετά μισο-ψήνουμε το ψάρι και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο προσθέτοντας την μανέστρα. Η εστία στο 1 και το ψάρι καλυμμένο με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, βρεγμένο και στιμμένο, και μετά σκεπασμένο με το καπάκι του τηγανιού. Το τηγάνι είναι ένας μικρός φούρνος με θέρμανση μόνο κάτω. Απλά θα γυρίσετε το ψάρι στο πρωτο στάδιο και θα προσαρμόσετε τους χρόνους. Θα χρειαστεί την προσοχή σας το τηγάνι, αλλά σκορπίνα γιουβέτσι θα φτιάξετε.

Ο δημιουργός της

Δοκίμασα αυτήν την συνταγή από τα χέρια του Περικλή Κοσκινά, όταν μαγείρευε στο εστιατόριο Milos. Είχε κάνει ροφό γιουβέτσι και είχα λατρέψει τη μεστή γεύση που είχε αποκτήσει η σάλτσα από την κανέλα, το γαρύφαλο και το μπαχάρι, κλασσικά μπαχαρικά για το γιουβέτσι με κρέας.

Δείτε τον στο 7.25 να κάνει τον ροφό γιουβέτσι.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1,5 -2 κιλά σκορπίνες
  • 300γρ κριθαράκι

Για την σάλτσα

  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  •  2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες λεπτές
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 2 γαρύφαλλα
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ τομάτας
  • 2 τριμμένες τομάτες
  • 1 κούπα νερό

Μέθοδος εκτέλεσης

Τα ψάρια, καλύτερα να μας τα καθαρίσει ο ψαράς από λέπια και εντόσθια. Πλένουμε πολύ καλά, βουτώντας τα σε λεκάνη με παγωμένο νερό. Περνώντας τα δάχτυλά μας από την ουρά προς το κεφάλι, θα βεβαιωθούμε πως δεν έχει μείνει κανένα λέπι. Προσέξτε ιδιαίτερα τα σημεία στη ραχοκοκαλιά και στην κοιλιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

1. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λάδι να καλύψει τον πάτο, το κρεμμύδι και σωτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σωτάρουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά, σωτάρουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και προσθέτουμε το νερό.

Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζοντας την σάλτσα.

2. Βάζουμε τα ψάρια στο φούρνο

Βάζουμε σε ταψί τα ψάρια, σκεπάζουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε ξεσκέπαστα για 20-30 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του ψαριού.

Τα μικρότερα ψάρια μπορεί να χρειαστεί να τα αφαιρέσουμε σε πιατέλα, γιατί θα ψηθούν γρηγορότερα από τα μεγαλύτερα.

3. Προσθέτουμε το κριθαράκι

Προσθέτουμε το κριθαράκι, ρίχνοντας το ραντιστό γύρω από τα ψάρια. Προσθέτουμε ζεστό νερό, όσο να καλύπτει το κριθαράκι. Ψήνουμε για 15 λεπτά.

Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά εκτός φούρνου και σερβίρουμε.

Tags: , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry