TasteFULL

Σοκολατάκια με καραμέλα γάλακτος και αλάτι

Βρήκα αυτά τα σοκολατάκια με καραμέλα γάλακτος όταν έψαχνα να βρω γαρνιτούρα για το κέϊκ λεμονιού και ήθελα σοκολάτα για να κάνει αντίθεση πάνω στο λεμονάτο γλάσο.

Ξέρω τι θα μου πείτε, πως η εποχή της σοκολάτας έχει περάσει, όμως οι βροχές φέτος καλά κρατούν και είχα ακόμα σοκολάτα στο ντουλάπι μου, όταν έκανα το φρεσκάρισμα της κουζίνας για το καλοκαίρι, επομένως παρέκαμψα τους ενδοιασμούς μου.

Βρήκα στο Food Wishes μια συνταγή για Burnt Caramel Sea Salt Dark Chocolate Coins. Δείτε το βίντεο, στο τέλος, με τον Chef John, θα σας ενθουσιάσει η διαδικασία παρασκευής! Tα δοκίμασα επιτόπου.

Αν θέλετε τα σοκολατάκια με καραμέλα γάλακτος να βγουν όπως τα δικά του, να ακολουθήσετε τις οδηγίες ακριβώς. Εγώ παρέκκλινα σε δύο σημεία και όταν τα πίεσα οι άκρες “άνοιξαν” περισσότερο από τα δικά του, τα οποία είναι σχεδόν στρογγυλά. Δεν είχα σοκολάτα 70% και έβαλα με 54%. Δεν κράτησα απλά ζεστή τη σοκολάτα αλλά το νερό έβραζε στην κατσαρόλα. Νομίζω πως το πρώτο επηρέασε περισσότερο το αποτέλεσμα παρά το δεύτερο.

Για να λύσω το πρόβλημα με τις “σκασμένες” άκρες, θυμήθηκα τα σοκολατάκια μαργαρίτες που αγόραζε η γιαγιά μου, πήρα ένα δαντελωτό κουπ πατ και έκοψα τα σοκολατάκια, αφού τα είχα βγάλει από το ψυγείο. Μια χαρά έδειχναν! Τα έβαλα και στο σακουλάκι με το κακάο και έγιναν απλά τέλεια!

Το αλάτι είναι ενσωματωμένο στο σοκολατάκι. Στη φωτογραφία έριξα λίγους κόκκους επάνω για αντίθεση χρώματος και για να φανεί ότι έχουν αλάτι.

Έχοντας εθιστεί στη θεϊκή -για μένα- συνταγή για τις ελβετικές τρούφες, μπορώ να περιγράψω την γευστική μου εμπειρία από αυτά τα μωρά με τα καλύτερα λόγια! Η καραμέλα γάλακτος κρατά μαλακή και λαστιχωτή τη σοκολάτα ενώ οι κόκκοι του αλατιού τονίζουν όλες τις γεύσεις!

Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Οι συν-bloggers που έχουν φτιάξει dolce de lecce, το οποίο είναι γάλα με ζάχαρη σιγοβρασμένο για πολλή ώρα ώστε να καραμελώσει και να πυκνώσει – η σύντομη εκδοχή του είναι το βράσιμο του ζαχαρούχου γάλακτος- ας δοκιμάσουν με την έτοιμη καραμέλα γάλακτος, να δούμε πως θα βγει. Μόνο που τώρα πρέπει να λυώσει σε μπαιν μαρί η σοκολάτα, να προσθέσουμε 1/4 κούπας dolce de lecce και να ανακατέψουμε να ζεσταθεί και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

  • 170 γρ σοκολάτα κουβερτούρα (η συνταγή ζητά 70% περιεκτικότητα σε κακάο)
  • 1 κουταλιά σούπας λευκή ζάχαρη
  • 1/4 κούπας κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • κακάο για πασπάλισμα
  • ανθός αλατιού

Μέθοδος εκτέλεσης

Σπάστε σε κομμάτια τη σοκολάτα και βάλτε την σε μεταλικό μπολ, πάνω από νερό που έχετε βάλει να ζεσταθεί και έχετε σβήσει τη φωτιά. Δεν θέλουμε να λυώσει η σοκολάτα από τη ζέστη του νερού. Απλώς να ζεσταθεί, ώστε όταν πέσει πάνω της η κρέμα καραμέλας να λυώσει εύκολα.

Χρησιμοποιείστε ανοξείδωτο τηγάνι, για να ελέγχετε το χρώμα της καραμέλας. Βάλτε το να ζεσταθεί καλά άδειο πάνω σε μέτρια -χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τη ζάχαρη και αφήστε τη να λυώσει, χωρίς να ανακατεύετε με κουτάλι. Μπορείτε να κουνάτε το τηγάνι από το χερούλι του.

Όταν η ζάχαρη έχει γίνει σκούρα καφέ και κάνει φουσκάλες, τοτε προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος - πολύ αργά και σταθερά - και ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενής σάλτσα καραμέλας. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως την καυτή σάλτσα στη ζεσταμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε. Το μίγμα είναι έτοιμο.

Σε ρηχό ταψί, με αντικολλητικό χαρτί ρίχνουμε μία-μία κουταλιά γλυκού από το μίγμα, σε απόσταση μεταξύ τους. Δουλεύουμε σχετικά γρήγορα για να μην πήξει η σοκολάτα. Η ποσότητα αυτή δεν είναι μεγάλη, θα προλάβετε χωρίς αγωνία.

Πασπαλίστε τα σοκολατάκια με λίγο χοντρό αλάτι. Όσο πιο καλό το αλάτι, τόσο πιο gourmet η απόλαυση. Εγώ έβαλα το απλό χοντρό αλάτι που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου και ήταν εξαιρετικός ο συνδυασμός.

Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και πιέστε τα απαλά με μια επίπεδη επιφάνεια -λαμαρίνα- για να απλώσουν και να γίνουν επίπεδα. Βάλτε τα στο ψυγείο να σφίξουν. Ξεκολλούν πολύ εύκολα. Ρίξτε τα σε ένα σακουλάκι με κακάο, αν θέλετε να κρυφτούν όλες οι ατέλειές τους!

Tags: , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry