TasteFULL

Σοκολατένιες τρούφες με τη γεύση που αγαπάτε

Νομίζω πως δεν υπάρχει άλλο δώρο, σαν τα τρουφάκια, που να είναι τόσο δελεαστικό, ευπροσάρμοστο στα γούστα του παραλήπτη -εφόσον τα γνωρίζετε – και τόσο εύκολο να φτιάξετε με σίγουρη επιτυχία κάθε φορά. Αν φροντίσετε να τα συσκευάσετε σε γουστόζικα κουτάκια, μπορείτε να κάνετε τους φίλους σας πολύ χαρούμενους!

Οι σοκολατένιες τρούφες αποτελούν την καλύτερη γευστική παρέα σε ένα εσπρέσο ή σε ένα after dinner whisky.

Έχουν τα μυστικά τους αλλά αν ακολουθήσετε τα βήματα δεν μπορεί να αποτύχετε. Θυμηθείτε μόνο ότι θα γίνουν τόσο καλά όσο η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε.

Αν θέλετε πιο διαιτητικά σοκολατάκια (με κρέμα 15%) και καρδιά βελουδένια, σαν μους σοκολάτας, δοκιμάστε την ελβετική συνταγή για τρούφες με καφέ. Κι αν μαγευτείτε από την σοκολάτα και θέλετε να δοκιμάσετε την τεχνική του “στρωσίματος”, επισκεφτείτε τα νηστίσιμα σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς!

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

Για 35-40 κομμάτια

  • 250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 61% Valhrona ή άλλη υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο
  • 100ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 25γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
  • 40ml whisky ή ρούμι ή cherry brandy ή cognac ή σαμπάνια ή ό,τι σας αρέσει!
  • Κακάο για το τύλιγμα

Μέθοδος εκτέλεσης

Σπάμε την σοκολάτα σε όσο πιο μικρά κομμάτια μπορούμε και βάζουμε σε μεγάλο μπολ.

Βάζουμε την κρέμα σε κατσαρολάκι και φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Ρίχνουμε την κρέμα στο μπολ, πάνω στα κομμάτια σοκολάτας & ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να λιώσουν.

Αν είναι μεγάλα τα κομμάτια ή η κρέμα σας δεν ζεστάθηκε όσο έπρεπε, δοκιμάστε την διαδικασία του μπεν μαρί, δηλ. βάλτε το μπολ σε κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει -χωρίς να ακουμπάει στο νερό- μέχρι να ζεσταθεί το μίγμα και να γίνει ομοιογενές.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλκοόλ και ανακατεύουμε. Ακολουθούμε αυστηρά την σειρά της διαδικασίας. Ο Στέλιος Παρλιάρος λέει πως αν το αλκοόλ ενωθεί με την σοκολάτα πριν αυτή αναμιχθεί με κάποια λιπαρή ουσία, η σοκολάτα "κόβει".

Τώρα έχουμε στο μπολ ένα τελείως ρευστό μίγμα σοκολάτας που μοσχοβολάει. Μπορούμε να προσθέσουμε όποιο υλικό μας αρέσει για να φτιάξουμε τις δικές μας μοναδικές τρουφίτσες. Δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, ξηρούς καρπούς κοπανισμένους, αρωματικό ροζ πιπέρι ή καυτερό chili, ξύσμα πορτοκαλιού, ψιλοκομμένα γλυκά κουταλιού (καλά στεγνωμένα από το σιρόπι τους) ή καραμελωμένες φετούλες ginger.

Ονειρευτείτε την γεύση, ενώστε τα υλικά που αγαπάτε και αφήστε το θεϊκό μίγμα στην ησυχία του να ενωθεί και να σφίξει. Εκτός ψυγείου, για 2 ωρίτσες περίπου.

Μετά, με δύο κουταλάκια του γλυκού, παίρνουμε κομμάτια σε μέγεθος μικρού καρυδιού και βάζουμε σε ταψάκι. Βγαίνουν περίπου 35-40 τρουφάκια μιας μπουκιάς. Αφήνουμε κανα μισάωρο ακόμα να σφίξουν.
Βάζουμε κοσκινισμένο κακάο σε ένα πυρεξάκι. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και αρχίζουμε να ρολάρουμε ένα ένα τα τρουφάκια για να γίνουν στρογγυλά και τα ρίχνουμε στο κακάο. Τα τυλίγουμε στο κακάο και είναι έτοιμα να τα συσκευάσουμε.

Αν επιλέξετε να μην βάλετε πρόσθετα υλικά στο μίγμα σοκολάτας, μπορείτε να τα τυλίξετε σε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, cashews, φουντούκια κλπ)

Tags: , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry