HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ψάρι/Θαλασσινά > Φιλέτο σολομού με πορτοκάλι και τζίντζερ
φιλέτο σολομού

Φιλέτο σολομού με πορτοκάλι και τζίντζερ

Το φιλέτο σολομού μαρινάρεται σε ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, τζίντζερ και λίγη βότκα στο ψυγείο από το πρωϊ και σας περιμένει για ένα δείπνο που θα είναι έτοιμο σε 20 λεπτά. Το αλκοόλ κόβει τη μυρωδιά του ψαριού, το πορτοκάλι το αρωματίζει και το τζίντζερ δίνει ένταση.

Ο σολομός έχει κατηγορηθεί πως είναι ψάρι με βαρέα μέταλλα και στην Ελλάδα, δεν έχουμε πρόσβαση σε άγριους σολομούς αλιευμένους σε ποτάμια. Αυτός είναι ο λόγος που αυτό το πιάτο έπαψε να εμφανίζεται στο οικογενειακό μας τραπέζι, αν και θα ήθελα πολύ να είχα πρόσβαση σε καλό φρέσκο σολομό.

Το μαρινάρισμα κάνει διαφορά

Το φιλέτο σολομού είναι πιο ευπαρουσίαστο από τη φέτα που έχει κόκκαλο στο κέντρο. Η κόρη μου αγαπούσε πολύ αυτό το πιάτο κι έτσι όπως το βλέπετε στην αντίκα φωτογραφία του 2009, το τρώγαμε παρέα.

Έβαζα το ψάρι στο γυάλινο πυρέξ, για να μπορεί να φύγει η μυρωδιά στο πλύσιμο, και το πότιζα στα γρήγορα με τα μυριστικά του. Το έβαζα στο ψυγείο και φεύγαμε όλοι για δουλειά. Ξέραμε πως το βράδυ θα συναντιόμαστε και θα μας περίμενε το φαγητό. Μεγάλη ηρεμία ψυχής!

Το φιλέτο σολομού ψήνεται σε αντικολλητικό τηγάνι, περιχύνεται με σάλτσα σόγιας και χυμό πορτοκαλιού και κάνει μια σάλτσα που γλασάρει όλο το ψάρι. Ταιριάζει με κάθε αρωματικό ρύζι.

Δοκίμασα να προσθέσω ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και ξύσμα λεμονιού στο ρύζι και βγήκε αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία. Μας άρεσε πολύ γιατί ήταν αρωματικό και δροσερό. Ισορροπούσε πολύ καλά την πιπεράτη σαλτσούλα του σολομού.

Να σας πω το μόνο αρνητικό της παρασκευής αυτής;

Ο απορροφητήρας σας θα θέλει πλύσιμο το ίδιο βράδυ… Αν έχετε μεταλικό συρόμενο, αφαιρέστε τα πάνελ και βάλτε τα στο πλυντήριο πιάτων. Διαφορετικά, μπείτε στη συνταγή Ψητός Σολομός tarator-ένα αριστούργημα! και διαβάστε το κόλπο ψησίματος μέσα σε λαδόκολα στο τηγάνι.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα μια συνταγή σολομού που με εντυπωσίασε και θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε. Φρέσκος σολομός με σάλτσα ροδιού. Δραματική παρουσίαση. Θα δοκιμάσω να σβήσω το ψάρι με το χυμό ροδιού  και να το αφήσω να σιγοψηθεί μέσα σ’αυτόν.

Φιλέτο σολομού με πορτοκάλι και τζίντζερ

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ψάρι u0026amp; Θαλασσινά
Servings

2

servings
Prep time

12

hours 
Cooking time

15

minutes
Total time

12

hours 

15

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τον σολομό
  • ένα φιλέτο σολομού, περίπου 300γρ

  • 1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό για τη μαρινάδα

  • ένα κομμάτι τζίντζερ σε μπαστουνάκια

  • 1 σφηνάκι βότκα

  • 2 κουταλιές σούπας σόγια σος

  • 2 πορτοκάλια για το μαγείρεμα

  • 1 κουταλιά γλυκού τριμμένο μαραθόσπορο

  • 1/2 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι

  • Για το ρύζι
  • 1 κούπα ρύζι

  • 3 κούπες νερό

  • 2 κουταλιές γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

  • ξύσμα μισού λεμονιού

Μέθοδος

  • Μαρινάρισμα
    Διαλέγουμε φιλέτο (αντί για φέτα) γιατί είναι πιο εύκολο στο χειρισμό και πιο ευπαρουσίαστο. Το πλένουμε καλά, αφήνουμε την πέτσα του, βάζουμε σε γυάλινο δοχείο, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκάλι, το τζίντζερ, τη βότκα και αφήνουμε το στο ψυγείο σκεπασμένο, αρκετές ώρες.
    Βγάζουμε το από τη μαρινάδα μισή ώρα πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, σκουπίζουμε καλά κυρίως από την πλευρά της πέτσας, με χαρτί κουζίνας.
  • Ετοιμασία ρυζιού – με μέθοδο σουρώματος
    Βάζουμε το νερό να βράσει. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει, περίπου 20 λεπτά. Μέχρι να βράσει το ρύζι, θα ασχοληθούμε με το ψάρι.

    Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, αδειάζουμε σε σουρωτήρι, το οποίο ακουμπάμε πάνω στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το καπάκι. Οι ατμοί που βγαίνουν κάνουν το ρύζι σπυρωτό. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και ξύσμα λεμονιού.

    Βάζουμε σε φορμάκια να τα αναποδογυρίζουμε στα πιάτα.
  • Ψήσιμο ψαριού
    Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λάδι. Ακουμπάμε το ψάρι στο τηγάνι από την πλευρά της πέτσας. Το αφήνουμε μέχρι να ξεκολλήσει μόνο του για να μπορέσουμε να το γυρίσουμε (περίπου 1 λεπτό). Χρησιμοποιούμε τον απορροφητήρα στο φουλ.

    Σβήνουμε με τη σόγια σος και αμέσως γυρνάμε το φιλέτο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 3 (από 1 έως 9 κλίμακα), ρίχνουμε το χυμό δύο φρέσκων πορτοκαλιών (όχι της μαρινάδας), τα μπαστουνάκια του τζίντζερ (της μαρινάδας), τον τριμμένο μαραθόσπορο και το πιπέρι.

    Αφαιρούμε την πέτσα πανεύκολα με ένα πηρούνι και έτσι έχει μείνει ένα καθαρό φιλέτο και πάνω και κάτω. Κλείνουμε το τηγάνι με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ψημένο αν το ψάρι σπάει εύκολα με το πηρούνι.

    Γυρίζουμε άλλη μια φορά να πάρει γεύση και η πλευρά της (πρώην) πέτσας. Αν η σάλτσα θέλει δέσιμο, αφήνουμε να βράσει με ανοικτό καπάκι μέχρι να γλασάρει. Δεν θέλει κορν φλάουρ, το ψάρι αφήνει το λιπαρά του που δένουν την σάλτσα όπως το βούτυρο.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*