TasteFULL

Σούπα κόκκινης κολοκύθας με φασκόμηλο

Έκανα αυτή τη σούπα την παραμονή Πρωτοχρονιάς σε τραπέζι φίλων και κοντέψαμε να μην περάσουμε στο κυρίως πιάτο. Η γεύση της είναι γεμάτη, πιπεράτη, ζεσταίνει το σώμα.

Ο μανάβης στη γειτονιά μου έχει ακόμα στιβαγμένες όμορφες κόκκινες κολοκύθες και με το κρύο που κάνει αυτές τις μέρες, σκέφτηκα να την ξαναφτιάξω. Η πονηριά με τα τραγανιστά φύλλα φρέσκου φασκόμηλου αξίζει πολλά. Λίγη sour cream για δροσιά και ένα νοστιμότατο crostini παρμεζάνας για παρέα.

Διαλέξτε κολοκύθα με έντονο πορτοκαλί χρώμα εσωτερικά (ζητήστε να σας την κόψουν), σφικτή σάρκα και αρωματική. Έχετε δοκιμάσει να την φάτε ωμή; είναι ζουμερή και πολύ νόστιμη. Η κόρη μου την λέει “το καρπούζι του χειμώνα”.

Α. Ετοιμάστε τα φύλλα φασκόμηλου

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε αρκετό λάδι ελιάς, ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ρίξτε μέσα 16 φύλλα φασκόμηλο και αφήστε τα για 30” μέχρι να γίνουν σκούρα και τραγανά. Τα βγάζετε, ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί, κρατάτε λίγο από το αρωματισμένο λάδι σε ένα μπωλάκι (για το σερβίρισμα) και με το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα ξεκινάτε την σούπα.

Β. Ετοιμάστε την σούπα

Στην κατσαρόλα με το αρωματικό λάδι, ρίξτε σε κομμάτια 2 κόκκινα κρεμμύδια (καθαρισμένα), 2 κλωνάρια σέλερυ (χωρίς τα φύλλα και τις κλωστές), 2 καρότα, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο, αν θέλετε καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι. Σωτάρετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά.

Προσθέστε 2 κιλά κολοκύθα σε κύβους, 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου και αφήστε το να βράσει. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου (να είναι όλα πολύ μαλακά).

Με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποιείτε όλα μέσα στην κατσαρόλα (αλλιώς σε δόσεις σττο μπλέντερ). Δοκιμάστε το αλατοπίπερο.

Γ. Ετοιμάστε τα crostini

Κόψτε λεπτές φέτες ψωμιού, αλείψτε τις με λάδι ελιάς, απλώστε τριμμένη παρμεζάνα και πατήστε με το χέρι να κολλήσει. Μπορείτε να να κάνετε και από τις δύο πλευρές. Ψήστε σε αντικολλητικό ταψί στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Δ. Σερβίρετε το πιάτο

Σερβίρετε σε πιάτο βαθύ ή μπωλ τη σούπα, στη μέση βάλτε μια κουταλιά sour cream (αν δεν έχετε γιαούρτι στραγγιστό με λίγη κρέμα γάλακτος και λίγο χυμό λεμόνι), ακουμπήστε πάνω της δύο φύλλα φασκόμηλου, περιχύστε με λίγο από το αρωματικό λάδι που φυλάξατε. Σερβίρει 8 μερίδες.

Η συνταγή είναι του Jamie Oliver από το βιβλίο Jamie at home.

Print Friendly, PDF & Email

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry