TasteFULL

Σπαγγέτι σε φωλιά παρμεζάνας

Ένα έντονο γευστικά σπαγγέτι σε φωλιά παρμεζάνας είναι ένα δώρο για εσάς και το αγαπημένο σας πρόσωπο, κάθε φορά που γιορτάζετε την αγάπη σας, είτε είναι του Αγίου Βαλεντίνου είτε όχι.

Το σπαγγέτι τυλίγεται σε ψιλοκομμένα υλικά και σάλτσα τυριού και σερβίρεται σε τραγανό κύπελο παρμεζάνας, σαν βουνό, σαν ηφαίστειο.  Μπορεί να γίνει κυριολεκτικά «ηφαίστειο» προσθέτοντας περισσότερη ξερή καυτερή κόκκινη πιπεριά στη σάλτσα, αν το θελήσετε.

Η συνταγή προσαρμόζεται σε διαφορετικά υλικά έντασης. Σας προτείνω με αποξηραμένα μανιτάρια και βερμούτ -που είναι αγαπημένος συνδυασμός δικός μου- αλλά μπορείτε να επιλέξετε:

  • λιαστή ντομάτα σε λάδι και κάπαρη,
  • ελιές και κόκκινες πιπεριές,
  • πέστο βασιλικού ή ρόκας,
  • πέστο λιαστής τομάτας ή κόκκινης πιπεριάς

Η λογική είναι τα υλικά να είναι ψιλοκομμένα ώστε να «τυλίγονται» πάνω στα σπαγγέτι, με το τυρί που λυώνει.

Η φωλιά παρμεζάνας μπορεί επίσης να αλλάξει χρώμα, προσθέτοντας σκόνη τομάτας ή κόκκινης πιπεριάς ή να προστεθούν ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, όπως θυμάρι ή ξύσμα λεμονιού.

Η συνταγή είναι για μία μερίδα, γιατί δεν μπορείς να αγαπάς ισορροπημένα τους άλλους, αν δεν αγαπάς πρώτα τον εαυτό σου.

Sharing is caring!

Υλικά

  • Για τη φωλιά παρμεζάνας

  • 50γρ τριμμένη παρμεζάνα
  • Για το σπαγγέτι

  • 100γρ Spaghetti No 10
  • 1 κουταλιά γλυκού αποξηραμένα porcini ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά σούπας Βερμούτ, Martini Bianco
  • 1 κουταλιά γλυκού βούτυρο αγελάδος
  • 1 κουταλιά γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι, σπασμένο στο γουδί
  • ¼ κουταλιά γλυκού flakes κόκκινης καυτερής πιπεριάς
  • ¼ κουταλιά γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλιά γλυκού ξύσμα λεμονιού, ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλιά γλυκού ξύσμα λεμονιού, σε λωρίδες
  • 3 κουταλιές σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κουταλιά γλυκού ψιλοκομμένος μαϊντανός

Μέθοδος εκτέλεσης

Για τη φωλιά παρμεζάνας

Απλώστε ομοιόμορφα το τυρί σε κύκλο διαμέτρου 20εκ πάνω σε φύλλο σιλικόνης. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμών μέχρι να ροδίσει.

Τουμπάρετε τη σιλικόνη πάνω σε μπολ, κεντράροντας το μπολ στο δίσκο τυριού. Το βάρος της σιλικόνης έχει διαμορφώσει τις πλευρές. Αφαιρέστε τη σιλικόνη.

Αφήστε τη φωλιά παρμεζάνας να κρυώσει, όσο ετοιμάζετε τα μακαρόνια.

Αν έχετε φτιάξει τις φωλιές παρμεζάνας νωρίτερα, μπορείτε να τις ζεστάνετε μαζί με τα πιάτα σερβιρίσματος σε φούρνο 40-50 βαθμών, όση ώρα ετοιμάζετε τη μακαρονάδα

Για τα σπαγγέτι

Βάλτε τα μανιτάρια να φουσκώσουν με το βερμούτ και 1 κουταλιά σούπας ζεστό νερό από τα μακαρόνια.

Βάζετε να βράσουν τα μακαρόνια al dente και στη διάρκεια ετοιμάζετε τη σάλτσα.

Βάζετε σε τηγάνι το βούτυρο και το λάδι, να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε τα φουσκωμένα μανιτάρια, το πιπέρι, την κόκκινη πιπεριά, το θυμάρι, το ψιλοκομμένο ξύσμα και ¼ κούπας νερό από τα μακαρόνια, όταν είναι έτοιμα να τα σουρώσετε.

Κρατήστε 1/2 κούπα από το νερό του βρασμού στην άκρη, σουρώστε τα μακαρόνια και προσθέστε τα στο τηγάνι.

Ανακατέψτε να τυλιχθούν ενώ προσθέτετε παράλληλα την τριμμένη παρμεζάνα, η οποία λυώνει και κάνει τα υλικά να κολλούν στα μακαρόνια. Αν δείτε πως έχει «σφίξει» το μακαρόνι, προσθέστε λίγο νερό βρασμού από αυτό που έχετε κρατήσει. Χαλαρώνουν αμέσως. Η σάλτσα γίνεται σε πολύ λίγο χρόνο.

Μεταφέρετε τη φωλιά παρμεζάνας προσεκτικά στο πιάτο σερβιρίσματος. Σερβίρετε μέσα σ’αυτό τα σπαγγέτι, φορμάροντάς τα σε μορφή κωνική. Όσα υλικά έχουν κολλήσει στο τηγάνι, προσθέστε τα στην κορυφή. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού σε λωρίδες, το μαϊντανό και ελάχιστο τυρί τριμμένο.
Σερβίρετε αμέσως.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry