Σ’αυτό το σπανακόρυζο πραγματικά αξίζει ο επιθετικός προσδιορισμός και η νέα μετάφραση του TasteFULL, “πεντανόστιμο”. Το σπανακόρυζο έχει λεηλατηθεί στις γευστικές μας μνήμες όσο και οι μπάμιες. Μαγειρεύεται πολύ και γίνεται ένας πράσινος πολτός που δεν αρέσει σε κανένα να φάει.
Τις μπάμιες τις έκανα λιαστές και αναγεννήθηκαν στο δικό μας τραπέζι. Το σπανακόρυζο ακολουθεί αυτά τα βήματα:
Ψήνω το σπανάκι μέχρι να βράσει το ρύζι. Ξεκινώ πρώτα με το ρύζι για να το σώσω από το πρασινωπό χρώμα του σπανακιού.
Ελαιόλαδο και ένα καρυδάκι βούτυρο για το σωτάρισμα του κρεμμυδιού και μετά του ρυζιού, οπωσδήποτε κρασί για σβήσιμο, κίμινο για άρωμα, λίγη τομάτα για χρώμα.
Ράντισμα στο τέλος, με χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού ή νεραντζιού αν είναι η εποχή του, για να γίνει πραγματικά διατροφικά οφέλιμο το πιάτο .
Να βγει σε πιατέλα οπωσδήποτε μόλις σβήσει η φωτιά, αλλά να σερβιριστεί μόλις έχει αρχίσει να γίνεται χλιαρό.
Ποιό σπανάκι είναι καλύτερο
Το σπανακόρυζο θέλει φρέσκο, τρυφερό, μικρό σπανάκι, το οποίο θα αξιοποιηθεί πλήρως με τον τρόπο μαγειρέματος που σας προτείνω. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε οξαλικό οξύ, το οποίο αυξάνει σε περιεκτικότητα όσο μεγαλώνει το φυτό. Τα μεγάλα φύλλα σπανακιού έχουν πιο έντονη μυρωδιά χώματος, είναι ξινά και ελαφρά πικρά όταν τα φας ωμά. Γι αυτό οι σαλάτες σπανακιού ζητούν baby spinach.
Όσο μαγειρεύεις το σπανάκι, πικρίζει. Θα το έχετε παρατηρήσει στις σπανακόπιτες που ξεκινούν με μαγειρεμένη τη γέμιση, η οποία συνεχίζει να ψήνεται στο φούρνο. Η γέμιση πικρίζει και δεν οφείλεται στα μυρωδικά που παραέπεσαν πολλά αλλά στο σπανάκι που παραμαγειρεύτηκε.
Αν έχετε φρέσκο, μεγάλο σπανάκι και θέλετε να κάνετε σπανακόρυζο, καλύτερη λύση για μένα είναι να το βουτήξετε σε καυτό νερό και να το βγάλετε αμέσως, τούφες τούφες, σε ταψί γυρτό για να φεύγουν τα νερά. Το ίδιο να κάνετε αν θέλετε να μαγειρέψετε μεγάλη ποσότητα σπανακόρυζου, για 6 άτομα κύριο φαγητό.
Η πρακτική να μαράνετε το σπανάκι με αλάτι, πιέζοντας με τα δάχτυλα για να φύγουν τα υγρά (όπως κάνουμε στις πίτες) είναι κατάλληλη για τις πίτες και όχι για το ντελικάτο σπανακόρυζο. Δείτε την φωτογραφία για να καταλάβετε το γιατί. Οι βλαστοί του σπανακιού, δεν κρύβονται μέσα σε σάλτσες, είναι τρυφεροί και όμορφα αγκαλιασμένοι με το ρύζι.
Αν έχετε καταψυγμένο σπανάκι, κάντε το πίτα. Η συνταγή που σας δίνω θα φανερώσει όλα τα χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης, είτε καλά είτε όχι.
Ποιό ρύζι είναι κατάλληλο
Η ποικιλία Καρολίνα δίνει μελωμένο σπανακόρυζο. Το πιάτο στη φωτογραφία, παρότι δεν κολυμπά σε ζουμάκια, γεμίζει ζωμό το στόμα σε κάθε μπουκιά.
Καρολίνα χρησιμοποιώ και για το ριζότο. Σ’αυτή τη συνταγή, ακολουθώ την τεχνική του πιλαφιού: πρώτα σωτάρισμα κι όλο το νερό από την αρχή.
Αν βάλετε ποικιλία Νυχάκι θα γίνει πιο στεγνό, κι αν βάλετε Κίτρινο ρύζι θα γίνει σαν πιλάφι φόρμας.
Σπανακόρυζο που κάνει καλό
Το σπανάκι, που ξεκίνησε την παρουσία του στο τραπέζι στην Περσία και έφτασε στην Ευρώπη από τους Άραβες που κατέλαβαν την Ισπανία, δεν ήταν – ούτε είναι- ένα φύλλωμα το οποίο ξετρελαίνει με τη γεύση του. Στην Αμερική έφτιαξαν έναν ολόκληρο Ποπάϋ για να πείσουν τα παιδιά να τρώνε σπανάκι.
Το μαγειρεμένο σπανάκι έχει περισσότερο αφομοιώσιμα στοιχεία από το ωμό.
Ο συνδυασμός σπανάκι με ρύζι, εκτός από το ό,τι δημιουργεί φαγητό που χορταίνει, συμπληρώνει τις πρωτεϊνες, όπως και ο συνδυασμός οσπρίων με ρύζι.
Η βιταμίνη C από το χυμό των εσπεριδοειδών βοηθά στην απορρόφηση τόσο του σιδήρου όσο και του ασβεστίου, που περιέχει το σπανάκι. Ο σίδηρος και το ασβέστιο είναι αντίθετες κατευθύνσεις. Αν θέλετε να ενισχύσετε το ασβέστιο στο σώμα σας προσθέστε τυρί στο σπανακόρυζο. Η ζυγαριά θα γύρει προς το ασβέστιο. Αν θέλετε να ενισχύσετε το σίδηρο, κρατήστε καθαρό το πιάτο από γαλακτοκομικά.
Πως κτίζεις τη γεύση στο σπανακόρυζο;
Το σπανάκι και το ρύζι είναι δύο άγευστα -στην καλύτερη περίπτωση- υλικά. Η ένωσή τους θέλει ένταση και άρωμα.
- Ένταση με σωτάρισμα κρεμμυδιού, κίμινο, μια ιδέα πελτέ τομάτας, σβήσιμο με λευκό κρασί (πιο έντονο με γλυκό μοσχάτο), σωστό αλάτισμα. Άρωμα με το κίμινο, το είδος του κρασιού, το χυμό πορτοκαλιού.
- Ο χυμός εσπεριδοειδών ισορροπεί στη γεύση το οξαλικό οξύ και δίνει άρωμα στο σπανάκι.
- Ολόκληρο κίμινο είναι καλύτερο από τριμμένο. Το ξύσμα πορτοκαλιού είναι υπερβολικά έντονο στην ισορροπία του πιάτου.
- Το γλασάρισμα έρχεται από το ρύζι καρολίνα και δίνει νόστιμο ζουμί, χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε βούτυρο ή τυρί στο τέλος για να κάνετε το νόστιμο ζουμί της τεχνικής ριζότο.
- Φανείτε γενναιόδωροι στο ελαιόλαδο, θα γλυκάνει τη γεύση.
Το σπανακόρυζο θέλει σωστά πατήματα για να ισορροπήσει και να είναι ένα ελαφρύ, διατροφικά υγειινό πιάτο και πεντανόστιμο για μεγάλους και παιδιά.
