TasteFULL

Σπαράγγια με αυγό τηγανητό και bacon

Επανέρχομαι στα σπαράγγια, όσο η εποχή ζητάει ακόμα αποτοξίνωση και όσο η τιμή τους  είναι χαμηλή λόγω της αυξημένης παραγωγής.

Συνήθως πωλούνται 9€ /κιλό (τα πράσινα) ενώ τώρα έχουν 5€/κιλό. Όταν διαλέγετε προσέξτε να είναι λεία η επιφάνειά τους (όχι ρυτιδιασμένη) και ελέγξτε το κομμένο μέρος τους που είναι μέσα σε χαρτόνι να είναι όσο πιο φρέσκο γίνεται. Όταν είναι πολυκαιρισμένα, το κάτω μέρος πιάνει μούχλα.

Όταν τα φέρετε σπίτι, καταναλώστε τα άμεσα.

Όσα τυχόν περισσέψουν, βάλτε τα σπαράγγια σε ένα ποτήρι με λίγο νερό, όρθια, σαν λουλουδάκια, στο ψυγείο και καταναλώστε τα σε 4 μέρες. Έχουν ανάγκη από υγρασία για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και αν αφήσετε κάποιο για μέρες στο νερό θα το δείτε να “ανθίζει” στην κορυφή του. Είναι τόσο εξαιρετική λιχουδιά και δίνει τόσο ξεχωριστή γεύση άνοιξης που δεν νομίζω ότι θα προλάβετε να κάνετε το πείραμα.

Μπορείτε να κάνετε τα σπαράγγια βραστά ή ψητά, στο φούρνο ή στο γκριλ. Με βούτυρο ή μια sauce hollandaise. Με παρθένο λάδι ελιάς και λεμόνι. Με προσούτο και κατσικίσιο τυρί. Σε τάρτα, σε ομελέτα, σε πίτσα, σε σαντουϊτς, σε σαλάτα.

Χρησιμοποιείστε το κομμάτι του βλαστού που είναι τρυφερό. Θα το καταλάβετε αν ξεκινώντας από το κάτω μέρος δοκιμάζετε σε ποιο ύψος σπάει. Τα ινώδη κομμάτια στο κάτω μέρος ξεφλουδίστε τα και αρωματίστε με αυτά μια σούπα λαχανικών.

Για μένα η εύκολη λύση είναι να τα σερβίρω με αυγό τηγανητό και μια φέτα bacon.

Sharing is caring!

Υλικά

  • σπαράγγια
  • ελαιόλαδο
  • λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • αυγό
  • bacon
  • ώριμη γραβιέρα

Μέθοδος εκτέλεσης

Όλα γίνονται με τη σειρά σε ένα τηγάνι.

  • Αρχικά αχνίζω τα σπαράγγια, βάζοντας νερό ίσα να καλύπτει τον πάτο και σκεπάζοντας με καπάκι. Θέλουν 6 περίπου λεπτά για να μαλακώσουν λίγο, αλλά να είναι τραγανά ακόμα. Τα βγάζω σε μια πιατέλα, τα περιχύνω με λάδι ελιάς και λίγο λεμόνι και τα διατηρώ ζεστά.
  • Αδειάζω όσο νερό έχει μείνει (μη το χύσετε, είναι ζωμός και νόστιμος) και ψήνω τις φέτες bacon. Τις αφήνω στην άκρη.
  • Αδειάζω το λίπος (αυτό πετάξτε το καλύτερα ή πάλι αφήστε το να τηγανίσετε το αυγό σας). Βάλτε λάδι στο τηγάνι και ετοιμάστε τα αυγά, μελάτα κατά προτίμηση.
  • Σερβίρετε τα πιάτα και πασπαλίστε με φλοίδες ώριμης γραβιέρας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Απλό, γρήγορο, χορταστικό και πεντανόστιμο. Ακόμα κι ο γιος μου ήθελε κι άλλο!

Tags:

Άλλες συνταγές με , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry