HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζύμες > Σπιτικά κρακεράκια βρώμης για το δίσκο τυριών
κρακεράκια

Σπιτικά κρακεράκια βρώμης για το δίσκο τυριών

Χάρηκα που τα γνώρισα αυτά τα κρακεράκια βρώμης. Για την ακρίβεια, όταν μας σύστησαν ήταν σαν μπισκοτάκια τραγανά, με περισσότερο πάχος και ονομαζόντουσαν oatcakes. Μου είπαν πως οι Σκωτσέζοι δύο βασικές χρήσεις της βρώμης έχουν: το πόριτζ και τα oatcakes.

Τα oatcakes (κέικ βρώμης) είναι τόσο θρεπτικά και υγιεινά, επειδή η ενέργειά τους απελευθερώνεται σταδιακά και διαρκεί. Αυτός είναι ο βασικός λόγος γιατί ο σκωτσέζικος στρατός κάνει τις μακρύτερες πορείες! Ενας σκωτσέζος στρατιώτης, λέει, έχει πάντα μαζί του αλεύρι βρώμης και ένα μεταλλικό δίσκο πάνω στον οποίο ψήνει το κεκάκι του.

Εμείς σήμερα, όταν λέμε κέϊκ εννοούμε κάτι αφράτο με αυγά, βούτυρο και διογκωτικά. Στην αρχική του μορφή το cake ήταν ένα στρογγυλό, λεπτό ψωμί, σαν πίτα, που ψηνόταν σε μεταλλικές επιφάνειες, για την ακρίβεια στέγνωνε. Δοκιμάστε να κάνετε ένα ζυμαράκι με βρώμη και νερό, απλώστε με τα δάχτυλα στρογγυλή πιτούλα και ακουμπήστε την σε τηγάνι αντικολλητικό να ψηθεί. Γυρίστε 3-4 φορές και κόψτε στα τέσσερα. Θα έχετε ένα μαλακό, νόστιμο με φυσική γλύκα ψωμιού, ψημένο ζυμάρι. Χορταίνει και γίνεται στο λεπτό.

Ενα κέικ βρώμης ψημένο στο τηγάνι, oatcake

Επειδή λατρεύω τους δίσκους τυριών και την αγαπημένη μου τερίν μπλε τυριού – μπορώ να περάσω το καλύτερο βράδυ μου πίνοντας κρασί και τσιμπολογώντας τυράκια με τα παράπλευρα συνοδευτικά- σκέφτηκα να τα κάνω πολύ λεπτά και να τα ψήσω, ώστε να γίνουν τραγανά, σαν κρακεράκια. Τα έκανα δύο φορές και στη δεύτερη, τα έκανα ακόμα λεπτότερα από της φωτογραφίας.

Είναι εντυπωσιακό πως κρατάνε το σχήμα και το βάρος του τυριού χωρίς να σπάνε, με πάχος μόλις 2 χιλιοστών! Επίσης δεν έχει σπάσει κανένα με όλες τις ταλαιπωρίες της φωτογράφισης, αυτό σημαίνει πως αν τα ετοιμάσετε για δώρο, θα είστε σίγουροι πως δεν θα δώσετε σπασμένα κρακεράκια μέχρι να το πάτε.

krakerakia-vromis-01
Κρακεράκια βρώμης με γραβιέρα και κυδωνόπαστο

Είναι τέλειο δώρο από την κουζίνα σας για τους φίλους σας! Βάλτε παρέα σε ένα πακέτο μια ώριμη κρητική γραβιέρα, ένα κυδωνόπαστο και ένα σακουλάκι με κρακεράκια κομμένα με κουπ πατ στα σχήματα που θέλετε. Ποιός δεν θα εκτιμήσει αυτό το δώρο;

Εβαλα ελαιόλαδο αλλά νομίζω πως θα είναι πιο καλό ένα ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο, θέλει πολύ ήπιο λάδι. Μπορείτε να αρωματίσετε τη ζύμη με μπαχαρικά ή μυρωδικά ή σπόρους ή να προσθέσετε τριμμένο σκληρό τυρί, δοκιμάστε. Πάντως έτσι απλά έχουν τη φυσική γλύκα της βρώμης και αφήνουν να αναδειχθεί το τυρί που συνοδεύουν.

Τα κρακεράκια είναι τέλεια συνοδευτικά και στις σούπες. Παρουσιάζονται σε επίσημα τραπέζια, πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί, λίγο κύμινο και περασμένα στο γκριλ, δίπλα σε μια βελούδινη σούπα κόκκινης κολοκύθας.

Η ζύμη είναι διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Δένει με το νερό και όσο το ρουφά αρχίζει πάλι να σκορπίζει σε τρίμματα. Βρήκα λύση ψεκάζοντας την κατα διαστήματα και ζυμώνοντας ξανά το κομμάτι που ήθελα να ανοίξω. Ανοιγα λίγο λίγο τη ζύμη, κόβοντας ένα-δύο κομμάτια τη φορά. Η δόση βγάζει 40-50 κρακεράκια των 5εκ διάμετρο και μου πήρε μισή ώρα να τα φτιάξω.

κρακεράκια βρώμης – στάδια προετοιμασίας

Αν θέλετε το τρίπτυχο μιας χειμωνιάτικης βραδιάς φίλων που θα ενθουσιάσει, ετοιμάστε:

Σπιτικά κρακεράκια βρώμης για το δίσκο τυριών

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: ΖύμεςCuisine: ΑγγλικήDifficulty: Εύκολη
Servings

50

τμχ
Prep time

30

minutes
Cooking time

20

minutes
Total time

50

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 70 γρ νιφάδες βρώμης

  • 70 γρ αλεσμένες νιφάδες βρώμης στο μούλτι

  • 2 κουταλιές σούπας απαλό ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο

  • 60ml νερό (1/4 κούπας)

  • λίγο αλάτι

Μέθοδος

  • Η προσθήκη αλεσμένων νιφάδων δίνει καλύτερη υφή στη ζύμη.
  • Ενώστε όλα τα υλικά, ανακατέψτε με ένα κουτάλι, σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε 10λεπτά να φουσκώσει η βρώμη. Μετά ζυμώστε με τα χέρια σας για να γίνει μια μπάλα ζύμης. Αν χρειάζεται προσθέστε λίγο νερό ακόμα, προσεκτικά. Ιδανικά με το ψεκαστήρι.
  • Βάλτε τη ζύμη στον πάγκο και ανοίξτε με ένα μικρό ρολό σε πολύ λεπτό φύλλο. Μην περιμένετε να γίνει ομοιογενές, όπως της ζύμης μπριζέ.
    Με τα δάχτυλά σας στρώνετε και ενώνετε όποια κενά, η ζύμη ανταποκρίνεται μια χαρά.
  • Κόβετε με κουπ πατ, περνάτε ένα πλατύ μαχαίρι από κάτω να ξεκολλήσει από τον πάγκο και το μεταφέρετε στο ταψί. Χρησιμοποίησα αντικολλητικό ταψί και δεν έβαλα χαρτί.
    Αν βάλετε χαρτί να βεβαιωθείτε πως είναι απόλυτα ίσιο γιατί αν κάνει καμπύλες το χαρτί, θα γίνει καμπυλωτό και το κρακεράκι.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 180βαθμών για 20 λεπτά. Δεν χρειάζεται να ροδίσουν, αν και είναι στο γούστο του καθενός.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*