TasteFULL

Σπιτικές αραβικές πίτες – μόνο με αλεύρι και νερό

Αυτό είναι το δικό μου χριστουγεννιάτικο δώρο σε όλες τις οικογένεις, για να μάθουν πως να φτιάχνουν εύκολο ψωμί μόλις σε 30λεπτά, μόνο με αλεύρι και τη φωτιά μιας ηλεκτρικής εστίας.

Άζυμο ψωμί – οι αραβικές πίτες

Το άζυμο ψωμί, δηλαδή αυτό που φτιάχνεται χωρίς προζύμι ή μαγιά ή οποιοδήποτε διογκωτικό, παρά μόνο με αλεύρι και νερό, είναι το πιο αρχαίο ψωμί. Οι λαοί έχουν βρει διαφορετικό τρόπο να το ψήνουν, ανάλογα με τις πηγές/εργαλεία θερμότητας που είχαν διαθέσιμα.

Στην Ανατολία, ακουμπούν τις πίτες -με τη βοήθεια ενός στρογγυλού μαξιλαριού- στα πυρωμένα τοιχώματα των πέτρινων υπόγειων ξυλόφουρνων ή στα καμπυλωτά μεταλλικά τους σκεπάσματα. Η ζύμη κολλά στα σχεδόν κάθετα τοιχώματα και δεν πέφτει. Ψήνεται και ανοίγει σαν σεντόνι.

Στον Λίβανο οι πίτες αυτές είναι το καθημερινό τους ψωμί, για την ακρίβεια είναι το πηρούνι τους, γιατί με ένα κομμάτι πίτα παίρνουν από την πιατέλα κάθε μπουκιά τους. Τρώνε με τα χέρια γιατί θεωρούν πως έτσι ταϊζουν με σεβασμό το σώμα τους.

Στην Ελλάδα, οι δικές μας γιαγιάδες έψηναν αυτές τις πίτες σε μεταλλικές ή πέτρινες,  ευθείες ή καμπυλωτές ,επιφάνειες που τις έλεγαν σάτσι ή τσερέπι και τις ζέσταιναν πάνω στη πυροστιά (τρίγωνο στήριγμα) του τζακιού.

Έψαχνα τις kibbeh pie όταν πέτυχα ένα βίντεο για αραβική πίτα και άρχισα να σκέφτομαι το θέμα. Έψαξα πολύ και βρήκα διαφορετικές τεχνικές που έχουν εφεύρει οι άνθρωποι για το ψήσιμο τους. Είμαι ενθουσιασμένη από τότε που έμαθα να τις φτιάχνω. Ιδιαίτερα με τον 2ο τρόπο που δείχνω στο βίντεο. Είναι πιο αποτελεσματικός  και εντυπωσιάζει παιδιά και φίλους. Σας μετατρέπει στον Χουντίνι της κουζίνας!

Τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα αυτού του ψωμιού πολλά. Είναι σαφώς οικονομικότερο το ψήσιμο του από το να ανάψουμε φούρνο για να ψήσουμε ένα γρήγορο ψωμί μπύρας ή σόδας, είναι σαφώς πιο υγιεινό ψωμί γιατί δεν έχει διογκωτικά και επιπλέον είναι πολύ βολικό το σχήμα του, γιατί έχει πολλές χρήσεις:

  • μπορούμε να τυλίξουμε σουβλάκια
  • να κάνουμε ρολό σάντουιτς για το γραφείο ή το σχολείο
  • να φτιάξουμε τσιπς ή κρακεράκια ή γαλέτες -πείτε τα όπως θέλετε- ανοίγοντας στη μέση και ψήνοντας λίγο ακόμα να στεγνώσουν
  • να φτιάξουμε ατομικές πίτσες με λεπτή ζύμη    και το καλύτερο για μένα:
  • να στρώσουμε σε πιατέλα και να σερβίρουμε πάνω του ένα ψητό κρέας που θα το ποτίσει με τους πεντανόστιμους χυμούς!

Θέλω πολύ να δοκιμάσετε και να έρθετε να μου πείτε τις εντυπώσεις σας. Θέλει να ενώσετε αλεύρι και νερό σε ένα μαλακό ζυμάρι, να ανοίξετε τα μπαλάκια ζύμης στρογγυλά πιτάκια και να παίξετε με το ψήσιμό τους.

Λέω πως μπορείτε να μάθετε την τεχνική και θα μπορείτε να ετοιμάσετε ψωμί, αρκεί να έχετε αλεύρι και μια εστία φωτιάς. Λέω πως μέσα από τα δικά σας χέρια μπορεί να συνεχίσει να διαιωνίζεται η σοφία του κόσμου. Τόσο σημαντική είναι αυτή η συνταγή. Τόσο ουσιαστικό είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο του TasteFULL σε όλες τις οικογένειες.

Δείτε το βίντεο και ελάτε πιο κάτω για τις λεπτομέρειες και τα σημεία προσοχής.

Sharing is caring!

Υλικά

Για 6-7 πίτες

  • μία κούπα αλεύρι μαλακό
  • μισή κούπα νερό χλιαρό
  • λίγο αλάτι
  • λίγο λάδι (προαιρετικό)

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Φτιάξτε ζυμάρι ενώνοντας τα υλικά. Το λάδι κάνει πιο νόστιμη τη ζύμη. Μπορείτε να ζυμώσετε στο χέρι ή στο μίξερ με το Κ εξάρτημα.

Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το αλεύρι για να γίνει ζύμη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Γενικός κανόνας για το μαλακό αλεύρι είναι η προσθήκη νερού, στη μισή ποσότητα όγκου. Η ζύμη θα πρέπει να μην κολλά στα χέρια αλλά να είναι μαλακή και καλοζυμωμένη. Αν έγινε πολύ μαλακή, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.

Εχω χρησιμοποιήσει μαλακό και σκληρό αλεύρι και προτιμώ το μαλακό. Ισως να μπορεί να γίνει και με άλλα αλεύρια (πχ κίτρινο σταρένιο) ή μίγματα αλευριών, δεν έχω δοκιμάσει.

Συνηθίζω να την ζυμώνω στο μίξερ και να την ανοίγω στο χέρι. Μοιράστε σε μπαλάκια 50γρ το καθένα και αφήστε να σταθούν για 5 λεπτά.

Ανοίγουμε σε φύλλο

Ανοίξτε τα μπαλάκια ζύμης σε πίτες με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη. Αν δεν έχετε, είναι ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα, βάλτε το στη λίστα δώρων της κουζίνας σας. Στο βίντεο δείχνω πως ανοίγουν στρογγυλές οι πίτες. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην κάνει τσακίσματα η ζύμη στο άνοιγμα, γιατί σ'αυτά τα σημεία η ζύμη θα κολλήσει όταν μπει για ψήσιμο και δεν θα περάσει ο ατμός ανάμεσα.

Ανοίξτε τις όλες μαζί και αν δεν έχετε χώρο βάλτε τις τη μία πάνω στην άλλη με αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα.

Ψήνουμε

Ξεκινήστε το ψήσιμο. Προσωπικά προτιμώ τον 2ο τρόπο που δείχνει το βίντεο. Να τινάζετε καλά τις πίτες από το περιτό αλεύρι γιατί όταν τις βάζετε στη σχάρα πέφτει αλεύρι πάνω στην καυτή εστία και αρχίζει να "καπνίζει". Ευτυχώς αυτό συμβαίνει στην 5η ή 6η πίτα, όχι πιο πριν.

Η φωτιά να είναι δυνατή, στο 9 στην αρχή. Σταδιακά όταν όλα θερμαίνονται πιο πολύ, διατηρείστε την στο 7-8.

Πως τις σερβίρουμε

Οι πίτες μόλις βγουν από τη φωτιά είναι μαλακές. Αν τις αφήσετε έτσι στεγνώνουν. Εχω δει πως στην Ινδία συνηθίζουν να τις αλείφουν με ghee (κλαριφιέ βούτυρο) αμέσως μετά το ψήσιμο και να τις τρώνε έτσι για πρωϊνό.

Εγω τις ετοιμάζω πριν το φαγητό και τις σερβίρω σαν ψωμί. Όσες περισσέψουν, τις τυλίγω σε χαρτί κουζίνας και σε σακούλα τροφίμων και βάζω στο ψυγείο. Αν κάνετε πολλές, μπορείτε να τις καταψύξετε, μετά το ψήσιμο,  με μεμβράνη ανάμεσα.

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με

Print Friendly, PDF & Email

12 σχόλια για το “Σπιτικές αραβικές πίτες – μόνο με αλεύρι και νερό”

  1. Μαρία

    Πολύ ωραία και εύκολη συνταγή!!!!!!
    Την άλλαξα λιγάκι. Έβαλα αλεύρι σκηρό αντι για μαλακό.

    Reply

  2. Δώρα Χατζηδάκη

    Καλά έχω εντυπωσιαστεί από το site σου, σαν να ανακάλυψα ξαφνικά την Αμερική. Το διαβάζω αχόρταγα μέρα-νύχτα κ δεν ξέρω από που να αρχίσω, τι δηλ να πρώτο ετοιμάσω. Τα θερμά μου συγχαρητήρια όχι μόνο για τις λεπτομερείς περιγραφές σου, αλλά κ για την ποιότητα του site που αναβλύζει αγάπη κ πραγματικό ενδιαφέρον γι αυτο που προσφέρεις σε όλους εμάς. Προσωπικά σε ευχαριστώ παρά Μα παρά πολύ, μου έχεις δώσει τόσες πολλές απαντήσεις. Να είσαι πάντα καλά και να συνεχίζεις να διασκεδάζεις με την προσφορά σου.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Να ένα όμορφο δώρο γενεθλίων σε μένα! Χαίρομαι τόσο πολύ με τη χαρά σου και με τις απαντήσεις που έδωσα σε όσα αναζητούσες.
      Καλώς όρισες! Να γίνει η ζωή σου γεμάτη γεύση 🙂

      Reply

  3. Άννα Π.

    Εύκολη και γρήγορη εκτέλεση με ικανοποιητικό αποτέλεσμα! Ανυπομονώ να τις γεμίσω!
    Η ζύμη μου χρειάστηκε αρκετό παραπάνω αλεύρι από το αναγραφόμενο στα «υλικά».

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Αρκεί που έγινε η πρώτη φορά καλά. Την επόμενη να ζυμώσεις λίγο παραπάνω το ζυμάρι, πριν βάλεις αλεύρι. Το ζύμωμα το σφίγγει. Δώσε του λίγο χρόνο να αποκτήσει συνοχή. Αν κρατήσεις το σωστό επίπεδο υγρασίας μέσα στη ζύμη, οι πίτες θα γίνουν πιο αφράτες. Περιμένω νεότερα από τις δοκιμές 🙂

      Reply

  4. Anna

    Καλημέρα, Βικυ! Πες μου παρακαλώ τι ύψος εχει η σχαρα σου? Εχω τέτοια απο το φούρνο μικροκυμάτων αλλά εινεί πολύ ψηλή. Ποσα εκατοστά πρέπει να είναι? Ευχαριστώ.

    Reply

  5. Ειρήνη Χατζηκωνσταντή

    Ευχαριστώ πολύ δεν το δοκίμασα ακόμα αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρω.Με βγάζει από μία δύσκολη θέση γιατι δεν κάνει να τρώω μαγιά. Εύκολο οικονομικό και υγειινό.

    Reply

  6. Μάγδα Ηλία

    είναι αυτό που αποκαλούμε “πιταστέ” στη Μάνδρα και την Ελευσίνα…

    Reply

  7. sofia

    Μπραβο σου ευκολη η ζυμη και πολυ ωραια μολις τα εκανα τα μισα στο φουρνο και τα μισα στο τηγανι με πολυ ελαχιστο λαδι και εγιναν πεντανοστιμα 🙂

    Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry