TasteFULL

Σπιτική φρουτομαγίδα με γλυκά κουταλιού

Φρουτομαγίδα, όπως λέμε Συκομαγίδα. Δηλαδή πάστα από φρούτο, που στην περίπτωσή μας είναι φρούτο κονφί σε σιρόπι, δηλαδή γλυκό κουταλιού! Η μεγαλύτερη χαρά που κάνω στην κουζίνα μου είναι όταν καταφέρνω να μετατρέψω μια πρώτη ύλη σε κάτι εξαιρετικό.

Χθες, πήρα κάτι κολοκυθάκια και τα μεταμόρφωσα σε μια τερίν ψητών κολοκυθιών με δυόσμο και φέτα, που θα κάνει πολλούς να χαμογελάσουν όταν σερβιριστεί. Επίσης, ένωσα αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, σοκολάτα σε μια θεαματική τούρτα σοκολάτας με κρέμα σοκολάτας, που έχω ανοίξει 10 φορές την πόρτα του ψυγείου για να την χαζεύω (devil’s food cake). Για να διαβάζετε το TasteFULL, είμαι σίγουρη πως την γνωρίζετε αυτή τη χαρά.

Σταθερός σκοπός στο μυαλό μου είναι να βρίσκω προτάσεις αξιοποίησης των γλυκών κουταλιού. Τα περισσότερα νοικοκυριά βρίσκονται με απόθεμα, είτε γιατί τα φτιάχνουν είτε γιατί έρχονται σαν δώρα.

Η σημερινή πρόταση είναι πολύ εύκολη, για να μεταμορφώσετε ένα γλυκό κουταλιού, που δεν έχει καταναλωθεί, σε μια εντυπωσιακή φρουτομαγίδα που θα κερδίσει τις εντυπώσεις, είτε την σερβίρετε στο τέλος ενός δείπνου είτε μόνη της παρέα με ρακί ή τσίπουρο.

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνική της συκομαγίδας, μην εκπλαγείτε που θα σας πω πως το φρούτο ψιλοκόβεται, στραγγίζεται και ανακατεύεται με μπαχαρικά, πιπεράτα και έντονα αρωματικά, για να κόψουν τη γλύκα και ζυμώνεται με ούζο για γίνει μια πάστα (μαγίδα), την οποία θα πλάσετε σε πλατιά χοντρή πίτα και θα αφήσετε να στεγνώσει στον ήλιο.

Εντυπωσιακή τεχνική, που μας επιτρέπει να αλλάζουμε μορφή και χρήση σε υλικά που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ως έχουν. Η ιδέα εφαρμόζεται σε όλα τα γλυκά κουταλιού. Μπορείτε να προσαρμόσετε το είδος και την ένταση των μπαχαρικών για να ταιριάζει στη γεύση σας, καθώς και το είδος των ξηρών καρπών. Σκεφτείτε τι όμορφα χρώματα θα δώσουν φρουτομαγίδες από γλυκό τοματάκι ή πατζάρι ή πορτοκάλι ή περγαμόντο ….

Σας δίνω τη δική μου εμπειρία, σαν σημείο αναφοράς και περιμένω να μάθω για τις δικές σας δημιουργίες!
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 βαζάκι γλυκό κουταλιού 250ml
  • 60ml ούζο
  • σχεδόν 1 κουταλιά γλυκού πιπέρι μαύρο φρεσκοκοπανισμένο
  • σχεδόν 1 κουταλιά γλυκού μαραθόσπορο φρεσκοκοπανισμένο
  • 1/4 κούπας φυστίκια Αιγίνης και ασπρισμένα αμύγδαλα (ή περισσότερο)

Μέθοδος εκτέλεσης

Αν έχετε υποψίες πως το γλυκό δεν είναι σε καλή κατάσταση, βάλτε το να βράσει με το σιρόπι του -αραιώστε με νερό αν είναι πολύ πυκνό- σε πολύ δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Ξαφρίστε το και ανακατεύετε ώστε να ζεσταθεί παντού και να σκοτωθούν όποια βακτήρια υπάρχουν.

Όταν είναι διαυγές και σωστό στη γεύση είναι έτοιμο. Στραγγίστε το γλυκό από το σιρόπι του. Για την ακρίβεια, αφήστε το να στραγγίσει, γιατί θέλει το χρόνο του. Αν είναι κρύο, θέλει περισσότερο χρόνο.

Το σιρόπι αξιοποιείται κι αυτό. Χρησιμοποιείστε το για να κάνετε τις μαγικές αφράτες καραμέλες της Nigella ή ποτίστε σάμαλι, κέϊκ, φρυγανιές για γλυκά ψυγείου κλπ.

Ψιλοκόψτε, αν χρειάζεται, το γλυκό και βάλτε το σε μπολ. Περιχύστε με το ούζο και αφήστε να τραβήξει. Προσθέστε τα μπαχαρικά, λίγα λίγα ώστε να είστε σίγουρες πως σας ικανοποιεί η γεύση. Προσθέστε και τους ξηρούς καρπούς (περασμένους από στεγνό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για 15λεπτά για να φρεσκάρει η γεύση τους).

Δοκιμάστε το μίγμα. Του λείπει κάτι για τα γούστα σας; προσθέστε ό,τι νομίζετε. Δική σας είναι η δημιουργία και μπορεί να γίνει σήμα κατατεθέν της κουζίνας σας, με το δικό σας μαγικό συνδυασμό υλικών!

Όσο αφήνετε το μίγμα στον αέρα στεγνώνει. Αν μέσα στο μπολ υπάρχουν υγρά, απλά ανακατεύετε κατά διαστήματα και αυτά θα στεγνώσουν. Αν το μίγμα σας φαίνεται έτοιμο να σταθεί, μοιράστε το στα δύο. Πλάστε μια μπάλα με το κάθε κομμάτι και πατήστε την να γίνει σαν μπιφτέκι. Όσο δουλεύετε τη ζύμη να κρατάτε τα χέρια σας βρεγμένα σε ούζο (βάλτε σε ένα πιατάκι και βουτάτε τα).

Τα βρεγμένα χέρια διευκολύνουν το πλάσιμο της ζύμης που κολλά και προσθέτουν άρωμα γλυκάνισου.

Αφήστε τις φρουτομαγίδες να στεγνώσουν στον ήλιο, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, σε σχάρα για να αερίζεται και η κάτω μεριά και σκεπασμένες με σίτα για τα έντομα. Κατά διαστήματα να τις γυρίζετε και από την άλλη μεριά. Τη νύχτα να τα φέρνετε στο σπίτι. Δύο μέρες δυνατού ήλιου είναι μια χαρά. Διαφορετικά, τις βάζετε να στεγνώσουν σε φούρνο, αέρα 60 βαθμών Κελσίου.

Τυλίξτε τις σε σελοφάν και διατηρείστε τις στο ψυγείο.

Tags: , , , , , , ,

Άλλες συνταγές με

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry