HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Κομπόστες > Σπιτική κομπόστα βερύκοκο
κομπόστα βερύκοκο

Σπιτική κομπόστα βερύκοκο

Η δεύτερη αγαπημένη κομπόστα εμπορίου στο πατρικό μου σπίτι. Η πρώτη ήταν η κομπόστα ροδάκινο γιατί ήταν τραγανή και το φρούτο σφικτό. Η κομπόστα βερύκοκο συνήθως ήταν πιο μαλακή και δεν μου άρεσε τόσο.

Όμως όταν κάνω τα δικά μου βερύκοκα κομπόστα, μετουσιώνται. Δεν παρατηρώ αν είναι μαλακά -που δεν είναι, αν το φρούτο είναι σφικτό και όχι υπερώριμο- αλλά εστιάζω στο χρώμα και το άρωμα που αποκτούν όταν ζεσταίνονται και την ελαφριά ξινή γεύση της σάρκας που αντιπαλεύει τη γλύκα του σιροπιού.

Η πιο αγαπημένη ώρα της κομπόστας, για μένα, είναι μετά την απογευματινή καλοκαιρινή σιέστα.

Δροσερή από το ψυγείο, δίνει όση γλύκα είναι απαραίτητη για να ζωντανέψεις ξανά. Σαν ελαφρύ γλυκό κουταλιού, ιδανικά σερβιρισμένη σε μεγάλο γυάλινο μπολ, από λεπτό γυαλί, με σκέπασμα. Γιατί οι κομπόστες είναι ντελικάτες και θέλουν αντίστοιχο σερβίρισμα. Μεταφέρουν γλύκα παλιών καιρών και είναι ξεχασμένες στα σύγχρονα σπίτια, όπως τα δαντελωτά ολόλευκα μαντηλάκια που μένουν αζήτητα σε κάποιο συρτάρι.

Αν θέλετε να έχετε ένα γλυκό στο σπίτι πάντα, η πρώτη επιλογή είναι τα γλυκά κουταλιού. Η δεύτερη, είναι η κομπόστα από οποιοδήποτε φρούτο έχει η εποχή.

Η φρέσκια κομπόστα γίνεται μέσα σε μισή ώρα και διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Μπορείτε να την σερβίρετε:

  • για πρωϊνό, παρέα με γιαούρτι, όπως και η κομπόστα βανίλια με το κατακόκκινο σιρόπι (φωτο)
  • μετά το φαγητό, με παγωτό βανίλια
  • μπαίνει σε πράσινες σαλάτες παρέα με προσούτο (όταν έχουμε) και ταιριάζει πολύ με κατσικίσιο τυρί (όταν έχουμε)
  • γεμίζει ψημένες θήκες τάρτας, πάνω από μια λευκή κρέμα βανίλιας
  • συνοδεύει εξαιρετικά τα απογευματινά κέϊκ ή τα μικρά κεκάκια, μαντελέν κλπ γιατί δίνει την υγρασία που τους λείπει
  • το σιρόπι της κομπόστας σιροπιάζει γλυκά φούρνου αλλά δένεται σε πιο πυκνή μορφή και γίνεται εξαιρετικό σιρόπι για παγωτά. Το ωραιότερο ροζ σιρόπι δίνουν τα λευκόσαρκα ροδάκινα κομπόστα.

Αυτή τη φορά, πρόσθεσα στο σιρόπι αληθινό λοβό βανίλιας, που άφησε τα μαύρα στίγματά του και την γλυκειά ένταση στα βερύκοκα και πρόσθεσα και  μια γεμάτη κουταλιά από το αρωματισμένο μέλι με τζίντερ, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Κουκλάκια έγιναν!

Την κομπόστα μπορείτε να κονσερβοποιήσετε και να κρατήσετε τη γεύση του φρούτου όλο το χρόνο. Διαλέξτε καλύτερα τα μεγάλα βάζα των 720ml, όχι τα μικρά της μαρμελάδας. Αυτή είναι ικανή ποσότητα για να κάνετε τα γλυκά ψυγείου, τούρτες, ζελέ κλπ. Τα άδεια βάζα πρέπει να είναι αποστειρωμένα, εκτός από καλά πλυμμένα.

Τι σημαίνει “αποστειρωμένα βάζα”

Πλένω τα βάζα με νερό και υγρό πιάτων, ξεπλένω καλά, στραγγίζω ελαφρά και βάζω στη σχάρα του φούρνου με το άνοιγμα να ακουμπά στη σχάρα, να στεγνώσουν για μισή ώρα στους 110 βαθμούς. Τα βάζα καίνε, δεν πιάνονται με γυμνά χέρια. Αποστειρώνω και τα καπάκια αλλά μόνο για 3 λεπτά, πριν τα χρησιμοποιήσω, γιατί το λευκό δαχτυλίδι χαλάει όταν παραζεσταθεί. Τα γυάλινα βάζα δεν πρέπει να έχουν κανένα απολύτως σπασμένο ή ξεφλουδισμένο σημείο στα χείλη τους. Όταν τα γεμίζουμε πρέπει να σκουπίζουμε το χείλος ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε υπόλειμμα που εμποδίσει το αεροστεγές σφράγισμα των βάζων.

Έχω επιλέξει να “ψήνω” τα βάζα για να αποστειρωθούν, αντί να τα “βράζω”, γιατί με το βρασμό επικάθονται πάνω στο γυαλί άλατα.

Η κονσερβοποίηση

Η κονσερβοποίηση γίνεται αφού γεμίσουμε τα βάζα με το φρούτο, είτε είναι ποσαρισμένο είτε είναι ωμό. Μιλάω πλέον για αποστείρωση της κονσέρβας και όχι των βάζων.

1. Με ποσαρισμένο φρούτο:

Ποσάρισα τα φρούτα, κομμένα στη μέση στο σιρόπι, για μερικά λεπτά και μετά γέμισα προσεκτικά τα αποστειρωμένα βάζα, φροντίζοντας να μην μένουν μεγάλα κενά. Γέμισα με σιρόπι, έκλεισα τα καπάκια και αποστείρωσα στο φούρνο. Αν δεν κάνετε την αποστείρωση και αφήσετε απλά να κρυώσουν με το σιρόπι, η κονσέρβα μπορεί να διατηρηθεί μόνο μια εβδομάδα στο ψυγείο, το πολύ.

2. Με ωμό φρούτο:

Εκανα νέα δοκιμή, γεμίζοντας τα αποστειρωμένα βάζα με ωμά βερύκοκα, κομμένα στα 4. Γέμισα προσεκτικά, χωρίς να τα πιέζω και χωρίς να αφήνω κενά. Πρόσθεσα το σιρόπι, έκλεισα και αποστείρωσα σε water bath. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα φρούτα έχασαν μέρος του όγκου τους και ανέβηκαν στην επιφάνεια, αφήνοντας στη βάση ένα διάφανο στρώμα σιροπιού (δείτε τη φωτογραφία). Όμως και αυτά τα βερύκοκα δείχνουν στητά και καμαρωτά δύο εβδομάδες τώρα.

Φαντάζομαι πως διαβάσατε για τους 600 τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινο, βερύκοκο και σταφύλι που αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ίσως να έχετε δεί πόσο συχνά είναι τα φαινόμενα ανάκλησης ακόμα και στις κονσέρβες ψαριών. Αν αυτό δεν σας κάνει να πάρετε την κατάσταση των προμηθειών της κουζίνας στα χέρια σας, μην συνεχίζετε να διαβάζετε.

Το TasteFULL θέλει να δώσει στις ελληνικές σπιτικές κουζίνες τη γνώση και τη διάθεση να μετατρέπουν την αφθονία, που παροδικά περνά από τα χέρια μας, σε βάζα με ασφαλή τροφή, που γεμίζουν τα ντουλάπια μας και φέρνουν χαμόγελο και ηρεμία.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Σπιτική κομπόστα βερύκοκο

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κομπόστες
Servings

24

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

5

minutes
Total time

1

hour 

5

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • βερύκοκα, σκληρά στην αφή

  • 1 λίτρο νερό

  • 150γρ ζάχαρη

  • 1 κουταλιά αρωματισμένο μέλι (προαιρετικά)

  • 1 λοβό βανίλιας, χαραγμένο στη μέση

  • 1 σφηνάκι λικέρ amaretto

  • αν θέλετε να ενισχύσετε τη γεύση πικραμύγδαλου, προσθέστε το αμύγδαλο από 1-2 κουκούτσια βερύκοκο στο σιρόπι

Μέθοδος

  • Το σιρόπι είναι ελαφρύ σε ζάχαρη και ικανό να συντηρήσει την κονσέρβα. Τα βερύκοκα διατηρούν την οξύτητα ή την γλύκα που έχουν σαν ωμά. Φτιάχνω μια δόση σιρόπι και προσθέτω όσα μισά βερύκοκα χωρούν στην κατσαρόλα ώστε να είναι όλα μέσα στο υγρό. Δεν έχω μετρήσει ποσότητα.
  • Με ποσαρισμένα φρούτα
    Φτιάχνω μια δόση σιρόπι, φέρνοντας σε βρασμό όλα τα υλικά σε μεγάλη κατσαρόλα. Το λικέρ στο τέλος, αφού λυώσει η ζάχαρη. Προσθέτω τα βερύκοκα κομμένα στη μέση, χωρίς τα κουκούτσια. Αφήνω να ποσαρισθούν 2-3 λεπτά. Προσοχή! όχι να βράσουν.

    Ποσάρω σημαίνει ζεσταίνω ένα υλικό σε θερμοκρασία χαμηλότερη του βρασμού. Θα δείτε πως το φρούτο έχει ήδη αλλάξει μορφή, έχει γυαλίσει και φουσκώσει. Αν θέλετε μπορείτε να αφαιρέσετε τις φλούδες, βγαίνουν όπως στις τομάτες. Προτείνω να μην το κάνετε για να συγκρατηθεί καλύτερα το φρούτο.

    Γεμίστε τα βάζα με τα φρούτα προσεκτικά, να μην τα λυώσετε, να μην τα πιέζετε αλλά να μην μένουν κενά. Γεμίστε με σιρόπι μέχρι 1/2εκ πριν το χείλος. Κλείστε με τα αποστειρωμένα καπάκια.
    Μπορείτε να αποστειρώσετε την κονσέρβα, είτε σε
    water bath: βάλτε βάζα σε κατσαρόλα, γεμίστε με βραστό νερό μέχρι το βίδωμα των βάζων και βάλτε να βράσει για 20′.
    φούρνο: βάλτε τα βάζα σε προθερμασμένο φούρνο αέρα 140βαθμών για 30′.
  • Με ωμό φρούτο
    Γεμίστε αποστειρωμένα βάζα με βερύκοκα κομμένα στα 4, όσο πιο σφικτά μπορείτε χωρίς να τα λυώσετε. Γεμίστε με σιρόπι.
    Αποστειρώστε σε water bath: βάλτε βάζα σε κατσαρόλα, γεμίστε με βραστό νερό μέχρι το βίδωμα των βάζων και βάλτε να βράσει για 20′.
  • Αφήστε να κρυώσουν σε ξύλινη επιφάνεια ή εφημερίδες.
    Οποιαδήποτε κονσέρβα ετοιμάζετε, να την παρατηρείτε για τις πρώτες 3-4 ημέρες. Αν δεν έχει πάει κάτι καλά στη διαδικασία, θα φανεί με φυσαλίδες και δραστηριότητα μέσα στο βάζο.

    Η πετυχημένη κονσέρβα διατηρείται ένα χρόνο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
    Όταν ανοιχθεί, διατηρείται στο ψυγείο, για 2 εβδομάδες.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*