Μόλις έβγαλα τη λαγάνα από το φούρνο. Μοσχοβολά σουσάμι. Λεπτή, με τραγανή κρούστα, καλοφουσκωμένη, ροδοψημένη. Την τύλιξα απαλά σε λευκή πετσέτα και την άφησα να μαλακώσει και να κρυώσει, πριν την κόψω. Αυτή είναι η τελετουργία του πρωϊνού της Καθαρής Δευτέρας.
Τι είναι η λαγάνα
Η λαγάνα είναι ένα ψωμί, που έχει μικρή ποσότητα μαγιάς σε σχέση με το κανονικό ψωμί, γι’αυτό είναι λεπτή. Ο χρόνος που αφήνουμε τη ζύμη να ωριμάσει, πριν την οδηγήσουμε στο φούρνο, είναι σημαντικός για να αποκτήσει νοστιμιά. Και όσο λιγότερη μαγιά έχει μια ζύμη, τόσο περισσότερο χρόνο θέλει για να ωριμάσει και να ανέβει.
Ετοιμάστε τη ζύμη την παραμονή της Καθαρής Δευτέρας. Μοιράστε τη στα δύο και φυλάξτε κάθε μια σε σακούλα τροφίμων, στο ψυγείο. Την Καθαρά Δευτέρα θα κάνετε μόνο το ψήσιμο.
Πίνακας περιεχομένων
Διαφορετικά αλεύρια δίνουν διαφορετικές λαγάνες
Η παραδοσιακή ζύμη λαγάνας ζητά σταρένιο αλεύρι για ψωμί και δίνει σφικτό ψωμί. Αν αντικαταστήσουμε ένα μέρος του με μαλακό αλεύρι, το ψωμί θα γίνει πιο μαλακό. Το ίδιο αποτέλεσμα θα πάρουμε αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Λάδι δεν έβαλα, ούτε μέσα στη ζύμη, ούτε στο ψήσιμο. Έψησα τη λαγάνα στην πέτρινη πλάκα ψησίματος, πασπαλίζοντάς την με ψιλό σιμιγδάλι ή στην αναποδογυρισμένη λαμαρίνα του φούρνου. Εξαιρετικά ψήνεται και σε χάλκινο σινί.
Λαγάνα μόνο με αλεύρι για τσουρέκια

Αν χρησιμοποιήσετε μόνο αλεύρι για τσουρέκια θα πάρετε την πιο τρυφερή λαγάνα που μπορείτε να φτιάξετε, ιδανική για τους αγαπημένους σας που δυσκολεύονται να μασήσουν σκληρά ψωμιά.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί.
Πάτησα τη ζύμη με τα ακροδάχτυλα και φυλάκισα φυσαλίδες αέρα σε καπιτονέ μαξιλαράκια, όπως ακριβώς κάνουν στην Τουρκία το Tırnaklı pide (τιρνακλί πιντέ), ψωμί με τούρκικη συνταγή σαν λαγάνα σημαδεμένο με τα δάχτυλα. Έψησα σε αναποδογυρισμένη λαμαρίνα.
Λαγάνα με αλεύρι για τσουρέκια και για όλες τις χρήσεις

Αυτή η λαγάνα φτιάχτηκε με 300γρ αλεύρι για τσουρέκια και 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, με 500ml νερό. Παρατηρείστε την εικόνα για να καταλάβετε πως το μίγμα αλευριού οδηγεί σε διαφορετική σύσταση ψωμιού, λιγότερο αφράτο από τη λαγάνα μόνο με αλεύρι για τσουρέκι και περισσότερο αφράτο από τη λαγάνα με αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις.
Άλειψα την επιφάνεια με αραιωμένο πετιμέζι σταφυλιού για να πάρει πιο φωτεινό χρώμα και να κολλήσει καλύτερα το σουσάμι. Άπλωσα και έψησα στο χάλκινο σινί, σαν πίτα.
Λαγάνα με ταχίνι και αλεύρι για ψωμί

Ακολουθώντας την πρόταση της chef Σοφίας Γεωργακάκη πρόσθεσα ταχίνι στην παραδοσιακή ζύμη κι έγινε πεντανόστιμη. Η ζύμη απόκτησε εντονότερη γεύση και το ψωμί μοσχοβολούσε. Έβαλα 3 κουταλιές σούπας ταχίνι σε 1200γρ αλεύρι.
Μια φίλη, η Νίκη, έφτιαξε την συνταγή με 900γρ μαλακό αλεύρι και 300γρ καλαμποκάλευρο και έγιναν τέλειες. Όπως βλέπετε, έχετε πολλές επιλογές. Διαλέξτε τη λαγάνα που θέλετε και φτιάξτε την μόνη σας.
Σερβίρετε τη λαγάνα με τη πιο βελούδινη ταραμοσαλάτα
Σερβίρετε τη λαγάνα με την πιο εύπεπτη και βελούδινη ταραμοσαλάτα, γιατί το κρεμμύδι αλέθεται με το χυμό λεμονιού και γίνεται ροδαλό και εύπεπτο. Η προθήκη του λαδιού σε σταθερή λεπτή ροή την μετατρέπει σε μαγιονέζα.

Σερβίρετε τη λαγάνα όπως οι Ιταλοί στο Salento!
Μου κλεψε την καρδιά! Οι Ιταλοί κάνουν φοκάτσα αντί λαγάνας. Κι όπως είναι στρογγυλή, δείτε πως την στολίζουν και την προσφέρουν με συνδυασμό γεύσεων.
Αυτή είναι από το Salento, στο τακούνι της μπότας.
Κουκόφαβα στρώση, Capocollo αλλαντικό, τσιγαριαστά χόρτα, τοματάκια γλασαριστά, κρέμα ρικότας, τραγανό κρεμμύδι, ελαιόλαδο και το ζουμάκι από τα τσιγαριαστά!
Il maestro innamorato
Κι εμείς! Λαγάνα σε κομμάτια, ταραμοσαλάτα, τσιγαριαστά χόρτα, τοματάκια, ελαιόλαδο, μπούκοβο.