TasteFULL

Σπιτική λεμονάδα – το καλύτερο αναψυκτικό!

Λεμονάδα, η ξεδιψαστική! Δεν υπάρχει καλύτερο αναψυκτικό από αυτήν. Δροσίζει και τονώνει και μόλις πιάνουν οι ζέστες της άνοιξης είναι το καλύτερο που σε περιμένει μόλις γυρίσεις σπίτι!

Για μένα τρία σιρόπια δίνουν τα καλύτερα σπιτικά αναψυκτικά όλου του χρόνου. Η λεμονάδα, η βυσσινάδα και η σουμάδα. Πρόσφατα ανακάλυψα και τη φραουλάδα, που μπορούμε να ετοιμάσουμε μόνο τον Μάϊο, που οι φράουλες είναι έντονα αρωματικές.

Όσο βρίσκετε λεμόνια στην αγορά, φτιάξτε το σιρόπι, κλείστε το όσο είναι ζεστό στο μπουκάλι, για να ρουφήξει το καπάκι προς τα μέσα και τότε μπορείτε να το αφήσετε και σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι, πριν το ανοίξετε. Δεν είναι απαραίτητο να φυλαχθεί στο ψυγείο. Μόνο όταν το ανοίξετε και μετά.

Η συνταγή είναι από το All about Lemon καφέ στην Ερυθραία. Μ’αρέσει γιατί δεν βράζει το χυμό του λεμονιού, παρά μόνο το νερό με τη ζάχαρη και μετά ανακατεύει τον φρέσκο χυμό.

Τα λεμόνια είναι σε αφθονία την άνοιξη, επομένως είναι ευκαιρία να ετοιμάσετε το σιρόπι για την καλοκαιρινή λεμονάδα. Επίσης, σκεφτείτε πως μπορείτε να σερβίρετε σπιτική λεμονάδα στις ανοιξιάτικες βαπτίσεις ή σε οικογενειακές γιορτές, παιδικές ή ενηλίκων.

Γεμάτες κανάτες με παγάκια και λεμονάδα και στολισμένες με ανθούς (αν δεν έχετε λεμονανθούς, υπάρχουν ανθοί νερατζιών σε αφθονία στην Αθήνα) ή με λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού και λαιμ ή  με παγωμένες φετούλες φράουλας. Μια ομορφιά!

Φτιάχνουμε λεμονάδα αναμειγνύοντας σιρόπι και νερό. Προτεινόμενη αναλογία αραίωσης 1 προς 3, 4 ή 5 ανάλογα με το γούστο σας. Εκτός από νερό, αραιώνεται και με σόδα για να γίνει sparkling.

Προτάσεις σερβιρίσματος:

  • γαρνίρουμε με κλωναράκι φρέσκου δυόσμου
  • προσθέτουμε λεπτοκομμένες φετούλες λαϊμ και λεμονιού φρέσκιες, ή κατεψυγμένες, σαν παγάκια!
  • φτιάχνουμε παγάκια με ξύσμα λεμονιού και λαϊμ – αποκτούν χρώμα και άρωμα και όταν λειώσουν ελευθερώνουν το ξύσμα στο ποτήρι
  • βάζουμε σαν παγάκια παγωμένες ολόκληρες μικρές φράουλες ή κομμένες φέτες -παγάκια από μεγαλύτερες φράουλες
  • αν φτιάξουμε ολόκληρη κανάτα για πολλούς φίλους και είναι η εποχή ανθοφορίας, προσθέστε άνθη λεμονιάς μέσα στην κανάτα. Είναι τόσο ρομαντικό και ανοιξιάτικο!

Σπιτική λεμονάδα και αφράτες καραμέλες κέρασα τα παιδάκια και τους γονείς τους που ήρθαν στο Ζάππειο, εκείνη την Κυριακή στην Παιδιαδρομή.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

λεμονάδα-καραμέλες

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 350ml νερό
  • χυμό περίπου από 1,5 κιλό λεμόνια

Μέθοδος εκτέλεσης

1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Η αναλογία είναι οριακή, κάνει το πιο πυκνό σιρόπι που μπορεί να γίνει.

2. Ενώνουμε με το χυμό λεμονιού

Μετράμε πόσο είναι το σιρόπι ζάχαρης και προσθέτουμε ίδια ποσότητα στυμένου χυμού φρέσκου λεμονιού. Χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε δοχείο, αρκεί να είναι το ίδιο και για τις δύο μετρήσεις. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.

Διατηρείται για 3 μήνες στο ψυγείο. Αν φροντίσουμε να κλείσει αεροστεγώς (βάζοντάς το ζεστό σε καυτά βάζα), διατηρείται και εκτός ψυγείου.

Tags: , , , , , , ,

Άλλες συνταγές με ,

Print Friendly, PDF & Email

6 σχόλια για το “Σπιτική λεμονάδα – το καλύτερο αναψυκτικό!”

  1. Viky Eleftheriou

    Έτοιμη η λεμονάδα μου, ζεστή στα καυτά μπουκαλάκια της, αναποδογυρισμένη! Αύριο θα πιω μια παγωμένη στην υγειά σας!

    Reply

  2. Χατζηδάκη Δώρα

    Έτοιμη κ αυτή. Γρήγορη, εύκολη, Απίθανη! Από την δική μου εμπειρία στις λεμονάδες, αυτό που κυρίως χαλάει κ αλλοιώνει την γεύση του αναψυκτικού, είναι οι ίνες του λεμονιού που παραμένουν μέσα στο σιρόπι κ με τον καιρό οξειδώνονται. Αν θέλουμε να συντηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καλό θα είναι να σουρώνουμε τον χυμό του λεμονιού δύο κ τρεις φορές, πριν τον ρίξουμε μέσα στο σιρόπι. Ήταν η πιο γρήγορη λεμονάδα της ζωής μου, γιατί είχα πολλά λεμόνια στην συντήρηση του ψυγείου μου. Ευχαριστώ πολύ.

    Reply

  3. Βίκυ

    Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να διατηρήσω τη λεμονάδα εκτός ψυγείου. Αν όμως κρυώσει το σιρόπι, πώς θα γίνει η αποστείρωση στο μπουκάλι; Δεν θα μπορέσει να βγει ο αέρας. Θα πείραζε να αναμείξω χλιαρό το σιρόπι με τον χυμό; Σας ευχαριστώ πολύ.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Δεν είναι αποστειρωμένη η λεμονάδα. Συντηρείται γιατί έχει πολύ πυκνό σιρόπι. Για να κλείσει αεροστεγώς, θα πρέπει να είναι τα βάζα καυτά, το καπάκι απλά ζεστό (μην το βάλετε μαζί με τα βάζα στο φούρνο γιατί λυώνουν τα λάστιχα και καταστρέφεται η στεγανοποίηση) και όπως σωστά λες το σιρόπι να είναι καυτό όταν ανακατευτεί με το χυμό λεμονιού. Ετσι όταν μπει στα βάζα, κλείνεις με το καπάκι και αναποδογυρίζεις μέχρι να κρυώσει. Το καπάκι θα καμπυλώσει κι αυτή θα είναι μια ιμιτατιον μέθοδος αποστείρωσης γιατί δεν έχουμε βράσει το χυμό του λεμονιού.
      Θα τα κρατούσα εκτός ψυγείου αν έβλεπα πως παραμενουν καμπυλωμένα τα καπάκια και δεν γίνεται καμμια δραστηριότητα μέσα στο βάζο. Θα με ανησυχούσε όμως αν τα καπάκια παραμένουν σωστά, χωρίς να οξειδωθούν από το χυμό λεμονιού μετά το 3μηνο.
      Αν σκέφτεσαι αυτή την λύση για να συντηρήσεις χυμό λεμονιού, προχώρα τσεκάροντας τα παραπάνω σημεία στην πορεία του χρόνου.
      Και πες μας ξανά, τι πέτυχες 🙂

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry