HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Σιρόπια > Σπιτική λεμονάδα – το καλύτερο αναψυκτικό!

Σπιτική λεμονάδα – το καλύτερο αναψυκτικό!

Λεμονάδα, η ξεδιψαστική! Δεν υπάρχει καλύτερο αναψυκτικό από αυτήν. Δροσίζει και τονώνει και μόλις πιάνουν οι ζέστες της άνοιξης είναι το καλύτερο που σε περιμένει μόλις γυρίσεις σπίτι!

Για μένα τρία σιρόπια δίνουν τα καλύτερα σπιτικά αναψυκτικά όλου του χρόνου. Η λεμονάδα, η βυσσινάδα και η σουμάδα. Πρόσφατα ανακάλυψα και τη φραουλάδα, που μπορούμε να ετοιμάσουμε μόνο τον Μάϊο, που οι φράουλες είναι έντονα αρωματικές.

Όσο βρίσκετε λεμόνια στην αγορά, φτιάξτε το σιρόπι, κλείστε το όσο είναι ζεστό στο μπουκάλι, για να ρουφήξει το καπάκι προς τα μέσα και τότε μπορείτε να το αφήσετε και σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι, πριν το ανοίξετε. Δεν είναι απαραίτητο να φυλαχθεί στο ψυγείο. Μόνο όταν το ανοίξετε και μετά.

Η συνταγή είναι από το All about Lemon καφέ στην Ερυθραία. Μ’αρέσει γιατί δεν βράζει το χυμό του λεμονιού, παρά μόνο το νερό με τη ζάχαρη και μετά ανακατεύει τον φρέσκο χυμό.

Τα λεμόνια είναι σε αφθονία την άνοιξη, επομένως είναι ευκαιρία να ετοιμάσετε το σιρόπι για την καλοκαιρινή λεμονάδα. Επίσης, σκεφτείτε πως μπορείτε να σερβίρετε σπιτική λεμονάδα στις ανοιξιάτικες βαπτίσεις ή σε οικογενειακές γιορτές, παιδικές ή ενηλίκων.

Γεμάτες κανάτες με παγάκια και λεμονάδα και στολισμένες με ανθούς (αν δεν έχετε λεμονανθούς, υπάρχουν ανθοί νερατζιών σε αφθονία στην Αθήνα) ή με λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού και λαιμ ή  με παγωμένες φετούλες φράουλας. Μια ομορφιά!

Φτιάχνουμε λεμονάδα αναμειγνύοντας σιρόπι και νερό. Προτεινόμενη αναλογία αραίωσης 1 προς 3, 4 ή 5 ανάλογα με το γούστο σας. Εκτός από νερό, αραιώνεται και με σόδα για να γίνει sparkling.

Προτάσεις σερβιρίσματος:

  • γαρνίρουμε με κλωναράκι φρέσκου δυόσμου
  • προσθέτουμε λεπτοκομμένες φετούλες λαϊμ και λεμονιού φρέσκιες, ή κατεψυγμένες, σαν παγάκια!
  • φτιάχνουμε παγάκια με ξύσμα λεμονιού και λαϊμ – αποκτούν χρώμα και άρωμα και όταν λειώσουν ελευθερώνουν το ξύσμα στο ποτήρι
  • βάζουμε σαν παγάκια παγωμένες ολόκληρες μικρές φράουλες ή κομμένες φέτες -παγάκια από μεγαλύτερες φράουλες
  • αν φτιάξουμε ολόκληρη κανάτα για πολλούς φίλους και είναι η εποχή ανθοφορίας, προσθέστε άνθη λεμονιάς μέσα στην κανάτα. Είναι τόσο ρομαντικό και ανοιξιάτικο!

Σπιτική λεμονάδα και αφράτες καραμέλες κέρασα τα παιδάκια και τους γονείς τους που ήρθαν στο Ζάππειο, εκείνη την Κυριακή στην Παιδιαδρομή.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

λεμονάδα-καραμέλες

Σπιτική λεμονάδα – το καλύτερο αναψυκτικό!

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Σιρόπια
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό ζάχαρη

  • 350ml νερό

  • χυμό περίπου από 1,5 κιλό λεμόνια

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι
    Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
    Η αναλογία είναι οριακή, κάνει το πιο πυκνό σιρόπι που μπορεί να γίνει.
  • Ενώνουμε με το χυμό λεμονιού
    Μετράμε πόσο είναι το σιρόπι ζάχαρης και προσθέτουμε ίδια ποσότητα στυμένου χυμού φρέσκου λεμονιού. Χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε δοχείο, αρκεί να είναι το ίδιο και για τις δύο μετρήσεις.
    Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.

    Διατηρείται για 3 μήνες στο ψυγείο.

    Αν φροντίσουμε να κλείσει αεροστεγώς (βάζοντάς το ζεστό σε καυτά βάζα), διατηρείται και εκτός ψυγείου.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*