HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Τυριά/Κρέμες > Φρέσκια σπιτική ρικότα ή ανθότυρος

Φρέσκια σπιτική ρικότα ή ανθότυρος

Έχω μεγαλώσει σε σπίτι που ο παππούς μου έφτιαχνε τυρί και γιαούρτι από το γάλα που έπαιρνε από τις κατσίκες του και κάνω μεγάλη χαρά, όταν μπορώ – εδώ στην πόλη- να παράγω προϊόντα από τα βασικά υλικά και να δημιουργώ ένα μίνι σύστημα οικονομίας μέσα στο σπίτι μου.

Το γιαούρτι ήταν το πρώτο από τα δύο, που έφτιαξα, χωρίς την τεχνογνωσία του παππού αλλά με την ηλεκτρική συσκευή με τα γυάλινα βαζάκια μερίδας, στα οποία βάζεις το μίγμα από το γάλα που θέλεις μαζί με ένα έτοιμο αληθινό γιαούρτι για μαγιά, τα αφήνεις μια νύχτα και το πρωϊ έχεις έτοιμα πηγμένα γιαουρτάκια, τα οποία τα παιδιά μου τιμούσαν δεόντως γιατί τα φτιάχναμε παρέα.

Το τυρί άργησα να το δοκιμάσω. Ξεκίνησα πρώτη φορά όταν είχα ένα ληγμένο -βάση ημερομηνίας- γάλα, το οποίο ήταν καλό στη γεύση και θεωρούσα σπατάλη να πετάξω. Το ζέστανα με λίγο λευκό ξύδι, μάζεψα με τρυπητή κουτάλα τα πήγματα, τα έβαλα σε ένα βουάλ πανί από μπομπονιέρα, το έδεσα στη βρύση του νεροχύτη -όπως έκανε ο παππούς- να στραγγίσει και έβγαλα ένα κεφαλάκι χλωρό τυρί, έτοιμο για κατανάλωση. Με λίγο αλάτι χοντρό και φρέσκο λάδι ήταν ποίημα πάνω σε μια φέτα ψωμί!

Αυτή τη φορά, παππού, πήγα λίγο παρακάτω. Πείραξα τη γεύση και έφτιαξα το σχήμα.

Η αλήθεια είναι πως ό,τι γάλα χρησιμοποιήσεις τέτοια γεύση τυριού θα πάρεις.

  • Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό ή κατσικίσιο.
  • Αν βάλεις πλήρες γάλα θα είναι πιο βελούδινο το τυράκι.
  • Αν βάλεις αποβουτυρωμένο θα γίνει πιο σπυρωτό στην υφή.
  • Αν βάλεις αλάτι θα γίνει αλμυρό.
  • Αν βάλεις λίγη ζάχαρη, ψιλοκομμένη φλούδα από γλυκό πορτοκάλι και σπασμένα φυστίκια Αιγίνης θα γίνει το πιο γκουρμέ τυράκι που θα μπορούσατε να σερβίρετε σαν πρωϊνό ή σαν επιδόρπιο!

Σκεφτείτε λίγο τα διαθέσιμα υλικά και τα αρώματα που μπορείτε να δώσετε στο γάλα και θα δείτε πως μπορείτε να φτιάχνετε τη δική σας μοναδική γευστική παραλλαγή.

Αντί για ξύδι, μπορούμε να βάλουμε λεμόνι ή γιαούρτι ή buttermilk, γενικά κάτι όξινο που θα κόψει το γάλα. Ξύδι ή λεμόνι, 1/2 φλυτζάνι του καφέ, όπως λέει ο Θεόδωρος. Γιαούρτι ή buttermilk 1 κούπα, δηλαδή 250ml. Χρησιμοποίησα γάλα της Αμερικανικής Σχολής -το οποίο μαζεύει την κρέμα του στην επιφάνεια- αν και έχει 3,5-4% λιπαρά όσο και το πλήρες γάλα και buttermilk.

Όσο πιο πολύ αφήσετε να στραγγίσει το τυράκι, τόσο πιο στεγνό και σπυρωτό γίνεται. Δοκιμάστε το αρχικά μόνο με στράγγισμα 15′ και μετά αποφασίστε αν θέλετε λιγότερο ή περισσότερο.

1 λίτρο γάλα δίνει 1 κούπα φρέσκο τυρί (όσο βλέπετε στη φωτογραφία). Διατηρείται σκεπασμένο αεροστεγώς στο ψυγείο για μερικές μέρες. Το τρώτε έτσι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή το χρησιμοποιείτε σαν γέμιση στα ραβιόλια ή στα λαζάνια ή όπου αλλού χρησιμοποιείτε ανθότυρο.

Φρέσκια σπιτική ρικότα ή ανθότυρος

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Τυριά u0026amp; Κρέμες
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 λίτρο γάλα

  • 250 ml buttermilk, δηλαδή ξυνόγαλα

Μέθοδος

  • Ζεσταίνουμε το γάλα και το buttermilk σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κολλήσει στον πάτο.

    Αν έχετε θερμόμετρο, θέλουμε να φτάσει στους 80 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν έχετε, θα  το δείτε να αχνίζει και να φουσκώνει ελαφρά αλλά όχι να κοχλάζει.
    Θα πρέπει να έχει αρχίσει να σχηματίζει πήγματα – λευκά κομμάτια- και να ξεχωρίζει ο ορός γάλακτος -υδαρές θολό υγρό.

    Στρώνουμε ένα πυκνοϋφασμένο πανί σε ένα σουρωτήρι με μπολ από κάτω να μαζεύει τα υγρά. Με την τρυπητή κουτάλα που είναι σαν σίτα, ψαρεύουμε τα πήγματα μέσα από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε στο πανί (μέσα στο σουρωτήρι). Βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουν κολλήσει πήγματα στον πάτο ξύνοντας με την κουτάλα.
  • Δένουμε με ένα σπάγκο το πανί και το κρεμάμε στη βρύση για 15′. Έτσι βγάζουμε ένα στρογγυλό κεφαλάκι τυριού.

    Για να φτιάξουμε ένα πιο βολικό σχήμα για το σερβίρισμα, ακολούθησα άλλο τρόπο:
    Σε βαθύ πιάτο της σούπας έβαλα ένα μεταλλικό κύκλο χωρίς πάτο, διαμέτρου 10εκ (από αυτούς που χρησιμοποιούν οι chefs για να σερβίρουν σε πυργάκι το φαγητό).
    Ακούμπησα το πανί και έριξα μέσα το πηγμένο τυρί. Δεν το έκλεισα από πάνω.
    Για τα επόμενα 15′, κάθε τόσο άδειαζα προσεκτικά το υγρό που στράγγιζε στο πιάτο.  Προς το τέλος είχα δώσει και μια κλίση στο πιάτο ακουμπώντας το πάνω σε ένα μαχαίρι.
    Το έβαλα στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί το σχήμα του.

    Μετά το αναποδογύρισα σε ένα πιατάκι, το στόλισα με ξερά ανθάκια θυμαριού για άρωμα, το σκέπασα με μεμβράνη και το άφησα να περιμένει το πρωϊνό μας.

    Η διαδικασία είναι πολύ απλή και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Φέρτε τα παιδιά στην κουζίνα και δείξτε τους πως γίνεται τυρί από το γάλα. Έτσι θα μάθουν πιο εύκολα να τρώνε το άσπρο τυρί.

    Μάθετέ τους και το σπιτικό γιαούρτι. Είναι τόσο μαγική η διαδικασία μεταμόρφωσης του ρευστού γάλατος σε κρέμα γιαουρτιού!

    Και φυσικά, τον ορό γάλακτος μην διανοηθείτε να τον πετάξετε. Έχει τόσα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Η γεύση του είναι λίγο ξινή αλλά κάνει θαυμάσια σούπα είτε με τραχανά είτε με ρύζι γλασέ.
    Είτε τον φυλάτε στο ψυγείο και τον καταναλώνουν όσοι γυμνάζονται, μετά από έντονη άσκηση! Άμεσα αφομοιώσιμα αμινοξέα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*