Έχω μεγαλώσει σε σπίτι που ο παππούς μου έφτιαχνε τυρί και γιαούρτι από το γάλα που έπαιρνε από τις κατσίκες του και κάνω μεγάλη χαρά, όταν μπορώ – εδώ στην πόλη- να παράγω προϊόντα από τα βασικά υλικά και να δημιουργώ ένα μίνι σύστημα οικονομίας μέσα στο σπίτι μου.
Το γιαούρτι ήταν το πρώτο από τα δύο, που έφτιαξα, χωρίς την τεχνογνωσία του παππού αλλά με την ηλεκτρική συσκευή με τα γυάλινα βαζάκια μερίδας, στα οποία βάζεις το μίγμα από το γάλα που θέλεις μαζί με ένα έτοιμο αληθινό γιαούρτι για μαγιά, τα αφήνεις μια νύχτα και το πρωϊ έχεις έτοιμα πηγμένα γιαουρτάκια, τα οποία τα παιδιά μου τιμούσαν δεόντως γιατί τα φτιάχναμε παρέα.
Το τυρί άργησα να το δοκιμάσω. Ξεκίνησα πρώτη φορά όταν είχα ένα ληγμένο -βάση ημερομηνίας- γάλα, το οποίο ήταν καλό στη γεύση και θεωρούσα σπατάλη να πετάξω. Το ζέστανα με λίγο λευκό ξύδι, μάζεψα με τρυπητή κουτάλα τα πήγματα, τα έβαλα σε ένα βουάλ πανί από μπομπονιέρα, το έδεσα στη βρύση του νεροχύτη -όπως έκανε ο παππούς- να στραγγίσει και έβγαλα ένα κεφαλάκι χλωρό τυρί, έτοιμο για κατανάλωση. Με λίγο αλάτι χοντρό και φρέσκο λάδι ήταν ποίημα πάνω σε μια φέτα ψωμί!
Αυτή τη φορά, παππού, πήγα λίγο παρακάτω. Πείραξα τη γεύση και έφτιαξα το σχήμα.
Η αλήθεια είναι πως ό,τι γάλα χρησιμοποιήσεις τέτοια γεύση τυριού θα πάρεις.
- Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό ή κατσικίσιο.
- Αν βάλεις πλήρες γάλα θα είναι πιο βελούδινο το τυράκι.
- Αν βάλεις αποβουτυρωμένο θα γίνει πιο σπυρωτό στην υφή.
- Αν βάλεις αλάτι θα γίνει αλμυρό.
- Αν βάλεις λίγη ζάχαρη, ψιλοκομμένη φλούδα από γλυκό πορτοκάλι και σπασμένα φυστίκια Αιγίνης θα γίνει το πιο γκουρμέ τυράκι που θα μπορούσατε να σερβίρετε σαν πρωϊνό ή σαν επιδόρπιο!
Σκεφτείτε λίγο τα διαθέσιμα υλικά και τα αρώματα που μπορείτε να δώσετε στο γάλα και θα δείτε πως μπορείτε να φτιάχνετε τη δική σας μοναδική γευστική παραλλαγή.
Αντί για ξύδι, μπορούμε να βάλουμε λεμόνι ή γιαούρτι ή buttermilk, γενικά κάτι όξινο που θα κόψει το γάλα. Ξύδι ή λεμόνι, 1/2 φλυτζάνι του καφέ, όπως λέει ο Θεόδωρος. Γιαούρτι ή buttermilk 1 κούπα, δηλαδή 250ml. Χρησιμοποίησα γάλα της Αμερικανικής Σχολής -το οποίο μαζεύει την κρέμα του στην επιφάνεια- αν και έχει 3,5-4% λιπαρά όσο και το πλήρες γάλα και buttermilk.
Όσο πιο πολύ αφήσετε να στραγγίσει το τυράκι, τόσο πιο στεγνό και σπυρωτό γίνεται. Δοκιμάστε το αρχικά μόνο με στράγγισμα 15′ και μετά αποφασίστε αν θέλετε λιγότερο ή περισσότερο.
1 λίτρο γάλα δίνει 1 κούπα φρέσκο τυρί (όσο βλέπετε στη φωτογραφία). Διατηρείται σκεπασμένο αεροστεγώς στο ψυγείο για μερικές μέρες. Το τρώτε έτσι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή το χρησιμοποιείτε σαν γέμιση στα ραβιόλια ή στα λαζάνια ή όπου αλλού χρησιμοποιείτε ανθότυρο.