TasteFULL

Σταφιδόψωμο με μαύρες σταφίδες και πορτοκάλι

Άφησα το σταφιδόψωμο να κρυώνει πάνω στη σχάρα, στην κουζίνα του Yiamas Gastro Bar, αφού μου υποσχέθηκε ο chef του Yiamas, Γιάννης Δικαιουλάκος, πως θα το προσέχει σαν τα μάτια του, απόψε.

Κι ο chef όλων των κουζινών του Elite City Resort, Στέλιος Μπαρμπέας, είπε πως θα είναι μαζί μας το πρωί για να έχουμε όσα χρειαζόμαστε για το ζωντανό μαγείρεμα.

Σήμερα, στο 6ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, τιμάμε τον μαύρο χρυσό της Μεσσηνίας, τη μαύρη σταφίδα. Ο Κώστας Παπαδημητρίου θα μιλήσει για την σταφίδα, η Γιάννα Μπαλαφούτη θα φτιάξει μαύρη σταφίδα σε σιρόπι ούζου κι εγώ θα φτιάξω σταφιδόψωμο.

Με τον Γιάννη μπήκαμε στην επαγγελματική κουζίνα, βάλαμε όλα τα υλικά στο τεράστιο μίξερ, ζυμώθηκαν σε χρόνο μηδέν, απλώσαμε τη ζύμη σε ταψιά, αλείψαμε με γλάσο και ψήσαμε σε 15 λεπτά και τα δύο ταψιά, με μοιρασμένη ζύμη 6κιλών.

Αυτά δεν γίνονται στις σπιτικές κουζίνες. Σε μας θέλει περισσότερη υπομονή. Να αφήσουμε το σταφιδόψωμο να φουσκώσει και να κάνουμε κάτι άλλο.

Το σταφιδόψωμο

Διάλεξα να φτιάξω σταφιδόψωμο, γιατί ξεχνάμε συνήθως τα απλά στη ζωή μας. Ζύμη ψωμιού και μερικές σταφίδες. Λίγο μέλι να το γλυκάνουμε, λίγα καρύδια να νοστιμίσει. Κανελογαρύφαλο για όποιον θέλει το άρωμα. Τόσο απλά, γεννιέται ένα γλυκό ψωμί.

Άρωμα πορτοκαλιού με μαρμελάδα πορτοκάλι

Έβαλα στη ζύμη ξύσμα πορτοκαλιού για να δώσω άρωμα και με απογοήτευσε πόσο εξαφανίστηκε στη ζύμη του ψωμιού. Έβαλα μαρμελάδα πορτοκάλι κι έσκαγαν εκρήξεις πορτοκαλιού στο στόμα όταν πετύχαινα τα κομματάκια της.

Κανελογαρύφαλλα ή λικέρ τεντούρα;

Γνώρισα την Σίσσυ στο The Meat Shop του Αποστόλη Κουταβά, στην Καλαμάτα και μου είπε πως βάζει κι αυτή μαρμελάδα πορτοκάλι στο σταφιδόψωμο. Αυτά για μένα είναι σημάδια ανθρώπου που βρίσκεται σε ίδια μαγειρική συχνότητα  μαζί μου και περιμένω το επόμενο μήνυμα. Και ήρθε. Αντί για τα κανελογαρύφαλλα, βάζει σπιτική τεντούρα, ένα ποτό που έχει φτιάξει με τσίπουρο, κανέλα και γαρύφαλλα.

Αφησα το λικέρ τεντούρα για επόμενη φορά και χρησιμοποίησα λευκό κρασί της Οινομεσσηνιακής για να αραιώσω την μαρμελάδα πορτοκάλι.

Διαφορετικό αλεύρι δίνει άλλο σταφιδόψωμο

Με αλεύρι τσουρεκιού θα κάνουμε σταφιδόψωμο σαν τσουρέκι, αφράτο σαν πουπουλένιο μαξιλαράκι. Με αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις, θα γίνει σαν ψωμένιο κέικ. Με αλεύρι σκληρό ή ψωμιού θα γίνει ρουστίκ, λίγο άγριο στην υφή και σφικτό.

Διαφορετικό ζύμωμα δίνει άλλη υφή

Αν ζυμώσουμε πολύ καλά, το σταφιδόψωμο θα έχει ομοιογενή υφή. Αν διπλώσουμε τα υλικά ίσα να ενωθούν θα γίνει πιο ψιχουλιαστό.

Νηστίσιμο και νόστιμο γλάσο

Ανακατέψτε ταχίνι με πετιμέζι και δοκιμάστε ένα νέο προϊόν, που στην Πόλη τρώγεται βουτώντας σ’αυτό το σιμίτι. Το άπλωσα πάνω στο σταφιδόψωμο κι έκανε γλασάρισμα που ροδοψήθηκε στο φούρνο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 100ml λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 3 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 κούπα σταφίδες μαύρες
  • 1/2 κούπα καρύδια κομμένα

Για το γλάσο

  • 1/2  κουταλιά σούπας ταχίνι
  • 1 κουταλιά σούπας πετιμέζι
  • 1/2 κουταλιά σούπας νερό
 

Μέθοδος εκτέλεσης

Φτιάχνουμε τη ζύμη

Σε μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το κρασί, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τις σταφίδες και το νερό.

Στο μίξερ ή σε μια μπασίνα, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υγρά και ανακατεύουμε να γίνει ενιαίο μίγμα.

Αν ζυμώσουμε πολύ, θα πάρουμε μια ζύμη που θα μοιάζει στην υφή σε τσουρέκι. Αν ζυμώσουμε λίγο, θα γίνει πιο θρυμματιστή ζύμη σαν ψωμιού.

Αφήνουμε στο μπολ, σκεπασμένο με μεμβράνη, να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ετοιμάζουμε το σταφιδόψωμο

Στρώνουμε με λαδόκολα το μεγάλο ταψί του φούρνου και τη λαδώνουμε.

Αν είναι σκουρόχρωμη λαμαρίνα, στρώνουμε πρωτα ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και μετά τη λαδόκολα, για να μην καεί απο κάτω το σταφιδόψωμο.

Ρίχνουμε τη ζύμη και πατάμε με τα χέρια μας να ανοίξει όσο το ταψί.

Ενώνουμε τα υλικά του γλάσου και αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με ένα πινέλο.

Κόβουμε σε κομμάτια μέχρι κάτω. Αφήνουμε να φουσκώσει, όσο να ενωθούν τα κομμάτια ξανά, περίπου μισή ώρα. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ψήνουμε

Ψήνουμε στην πρώτη σχάρα από κάτω, για 30 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά όπως είναι.

Γλυστράμε το σταφιδόψωμο με τη λαδόκολα πάνω σε μια σχάρα του φούρνου και αφαιρούμε τη λαδόκολα. Αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Χωρίζουμε το σταφιδόψωμο με τα χέρια σε κομμάτια, εκεί που κάναμε τις χαρακιές.

Ξαναζεσταίνεται, καταψύχεται και παίρνει όποιο σχήμα θέλετε.

Tags: , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

4 σχόλια για το “Σταφιδόψωμο με μαύρες σταφίδες και πορτοκάλι”

  1. Maria

    Καλημέρα!
    Αν βάλουμε το ταψί τόσο χαμηλά, στους 200 βαθμούς, δε θα αρπάξουν από κάτω; Είμαι σίγουρη ότι το έχετε τεστάρει, αλλά μου φάνηκε πολύ περίεργο. Επίσης, αν βάλω αλεύρι για τσουρέκια θα πρέπει να αλλάξω κάτι στην ποσότητα των υγρών;

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Δεν θα αρπάξει απο κάτω στα 30λεπτά, γιατί 1. είναι μεγάλη η ποσότητα της ζύμης και η υψηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη για φουσκώσει και να αποβάλει την υγρασία και 2. αν έχουμε σκουρόχρωμη λαμαρίνα έχουμε βάλει αλουμινόχαρτο απο κάτω.
      Αν βάλεις αλεύρι για τσουρέκια κράτα τις ίδιες αναλογίες. Δοκίμασε! 🙂

      Reply

  2. Μαρίτσα Μαρκεσίνη

    Γεια σας,
    Συγχαρητήρια για όλες τις συνταγές που μας δίνετε και ιδιαίτερα του τσουρεκιού.
    Σκέφτομαι να φτιάξω τα σταφιδόψωμα για την Μεγάλη Εβδομάδα. Επειδή δεν έχω μαρμελάδα πορτοκάλι και τώρα ούτε υπάρχει περίπτωση να βρω, μπορώ να την παραλείψω και να την αντικαταστήσω με κάτι άλλο;
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ με υγεία και χαρά!!!

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Σ’ευχαριστώ πολύ Μαρίτσα
      Αντί για 100μλ κρασί και 2 κουταλιές σούπας μαρμελάδα, βάλε 100μλ λικέρ πορτοκαλιού ή γλυκό κρασί μοσχάτο. Αυτό θα το βρείς; που είσαι και δεν έχεις μαρμελάδα πορτοκάλι αναρωτιέμαι 🙂

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry