TasteFULL

Στριφτή τυρόπιτα φούρνου, σαν λουλουδάκι

Σαν στριφτή τυρόπιτα έχουμε συνήθως στο νου μας την σκοπελίτικη τυρόπιτα που γίνεται με απλό φύλλο, στρίβει σαν σαλίγκαρος και ψήνεται στο τηγάνι. Αυτή η στριφτή τυρόπιτα είναι διαφορετική, πολύ διακοσμητική για παιδικά πάρτι και γιορτές ενηλίκων, με ιδιαίτερο φύλλο που την κάνει τραγανή και ταυτόχρονα τρυφερή!

Τραγανή και τρυφερή στριφτή τυρόπιτα;

Η ζύμη της είναι μια άγλυκη ζύμη τσουρεκιού, ενισχυμένη με ελαιόλαδο, η οποία γίνεται πιο τριφτή με την προσθήκη ξιδιού. Η ποσότητα είναι μη ανιχνεύσιμη στη γεύση αλλά ικανή για να σπάσει τους δεσμούς της γλουτένης. Αν σας ενοχλεί η ιδέα του ξιδιού, αντικαταστείστε με 1 κουταλιά σούπας κοφτή μπέϊκιν πάουντερ.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να καταχωρείτε κάθε νέα γνώση σε σύνδεση με μια υπάρχουσα. Έτσι σας προτείνω να δείτε και να γευτείτε αυτή τη συνταγή. Σαν τρυφερή ζύμη τσουρεκιού που γίνεται πιο τριφτή και εύκολη στο δάγκωμα με την παρουσία του ελαιολάδου και του ξιδιού.

Το σχήμα που δίνουμε στην στριφτή τυρόπιτα έχει επίσης σημασία για να πετύχουμε το “τραγανό-τριφτό” ζητούμενο. Με τον τρόπο που χωρίζουμε το φύλλο και τυλίγουμε δημιουργούμε εκτεθειμένα και προφυλαγμένα σημεία στη ζέστη του φούρνου. Τα πρώτα ψήνονται περισσότερο και τραγανίζουν, τα δεύτερα παραμένουν τρυφερά.

Το άρωμα στη ζύμη -μην σας ξενίζει- είναι το μαχλέπι. Και το τυρί είναι μίγμα, φέτα και ανθότυρος μαζί με δυόσμο. Μπορείτε να δοκιμάσετε όποιους συνδυασμούς θέλετε σε αρωματικά στη ζύμη και διαφορετικά είδη γέμισης. Σε αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή.

Παρατηρήστε λίγο την επικάλυψη που κάνει ο κρόκος του αυγού όταν αραιώσει με γιαούρτι. Απλώνεται πιο εύκολα και ψήνεται χρυσίζοντας ενιαία τη ζύμη. Το σουσάμι η το μαυροκούκι κολλούν πιο εύκολα.

Στην κατάψυξη

Μπορούμε να καταψύξουμε μια μια κάθε στιφτή τυρόπιτα και όταν παγώσουν να τις βάλουμε πολλές μαζί σε σακούλα κατάψυξης. Αυτό γίνεται είτε με άψητες τυρόπιτες, πριν την επάλειψη του ψησίματος, είτε με ψημένες τυρόπιτες. Οι ψημένες τυρόπιτες βγαίνουν αποβραδύς σε σακούλα τροφίμων στον πάγκο της κουζίνας και το πρωϊ είναι έτοιμες να σας συνοδέψουν στο γραφείο.

 

Sharing is caring!

Υλικά

Για τη ζύμη
  • 25γρ φρέσκια μαγιά
  • 1½ κούπα χλιαρό γάλα
  • 1½ κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο
  • 1 αυγό και 1 ασπράδι
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού ξύδι λευκό
  • 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι τριμμένο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες χρήσεις
  • 150γρ βούτυρο
Για τη γέμιση
  • 300 γρ τυρί φέτα
  • 200γρ ανθότυρος
  • 1 κουταλιά γλυκού δυόσμος ξερός
Για το άλλειμμα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουταλιά γλυκού γιαούρτι
  • Μαυροκούκι & σουσάμι

Μέθοδος εκτέλεσης

Φτιάχνουμε τη ζύμη

Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας να μαλακώσει. Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Αφήνουμε λίγα λεπτά να αφρίσει.

Ρίχνουμε το μίγμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης - εκτός από το βούτυρο- στο μίξερ. Ζυμώνουμε με τον γάντζο ζυμώματος μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη. Ρίχνουμε τα κυβάκια βουτύρου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει 30λεπτά, μέσα στον κάδο. Αδειάζουμε τη ζύμη, με λαδωμένα χέρια, στον πάγκο.

Ετοιμάζουμε τις τυρόπιτες

Πλάθουμε όλη τη ζύμη σε ένα κορδόνι με ομοιόμορφο πάχος. Κόβουμε σε 30 ίσα κομμάτια.

Απλώνουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι μήκους 20εκ. Πλαταίνουμε με τα δάχτυλα να γίνει ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι ζύμης, με πλάτος 6εκ και μήκος 20εκ. Κόβουμε τη ζύμη, με παράλληλες μαχαιριές – κάθε 1εκ – μέχρι το μισό πλάτος.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά τα τυριά με το δυόσμο. Για δική μας ευκολία μοιράζουμε τη γέμιση σε 30 μπαλίτσες.

Απλώνουμε μια μπαλίτσα γέμιση κατά μήκος του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό, ξεκινώντας από την ολόκληρη πλευρά προς την κομμένη.

Τυλίγουμε το γεμιστό κορδόνι κυκλικά, σε σχήμα σαλιγκαριού, με την κομμένη πλευρά εξωτερικά. Έτσι σχηματίζεται ένα  λουλούδι.

Αλείφουμε και ψήνουμε

Τοποθετούμε προσεκτικά κάθε τυροπιτάκι σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με γιαούρτι και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30λεπτά. Σε αντιστάσεις, ψήνουμε μία λαμαρίνα κάθε φορά ενώ σε αέρα μπορούμε να βάλουμε δύο λαμαρίνες μαζί.

Tags: , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

3 σχόλια για το “Στριφτή τυρόπιτα φούρνου, σαν λουλουδάκι”

  1. Εύα

    Σαν γεύση τέλεια. Για εμένα όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά από αυτό που βλέπω στις φωτογραφίες με αυτό που βγήκε σαν τελικό αποτέλεσμα. Η γέμιση είναι πολλή λίγη για τα 30 κομμάτια που λες, τα 30 κομμάτια επίσης εάν τα ανοίξουμε στα 20εκ είναι πολύ μικρά σε σχέση πάντα με αυτό που δείχνεις. Λες να τα αλείψουμε με τον κρόκο και το γιαούρτι και είναι σαν τσουρέκι όπως λες αλλά στη δικιά σου φωτογραφία φαίνεται σαν σφολιάτα τα ψημένα. Έχω κάνει κάποιο λάθος? Ευχαριστώ.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Οι αναλογίες και οι δοσολογίες είναι οι σωστές για την συνταγή και το αποτέλεσμα είναι οι φωτογραφίες που έχω επισυνάψει. Βέβαια οι φωτογραφίες είναι κοντινές και μπορεί να σου δίνουν αίσθηση μεγαλύτερη της πραγματικότητας. Τα λουλουδάκια εκτιμώ πως πρέπει να έχουν διάμετρο 9-10εκ όταν ψηθούν. Μην ξεχνάς πως η ζύμη έχει μαγιά και φουσκώνει στο ψήσιμο.
      Το κάθε κομμάτι ζυμης πρέπει να είναι γύρω στα 50-55γρ, το οποίο ανοίγουμε σε κορδόνι 20εκ, απλώνουμε να γίνει παραλληλόγραμμο, κόβουμε όπως γράφω, απλώνουμε τη γέμιση -περίπου 16γρ για το καθένα-, τυλίγουμε και όπως στρίβουμε το σαλιγκάρι το κορδόνι παίρνει μάκρος. Φουσκώνει στο ψήσιμο και δίνει ένα πολύ νόστιμο πιτάκι.
      Η επάλειψη βοηθά να πάρουν χρώμα και να γίνει πιο διακριτό το σχέδιο. Η υφή τους είναι σαν τριφτό τσουρέκι, είναι ψωμένια δεν είναι με υφή τραγανού φύλλου όπως η σφολιάτα.
      Ελπίζω να βοηθάω. Θέλεις μου να στείλεις φωτογραφία; γράψε μου στην Επικοινωνία ή έλα στο facebook

      Reply

      1. Εύα

        Όπως είπα σαν γεύση τέλεια. Απλά εγώ κατέληξα αντί για 30 κομμάτια να κάνω 20 και να έχουν λίγη περισσότερη γέμιση. Η συνταγή είναι πάρα πολύ καλή. Τώρα λέω να τα δοκιμάσω και με άλλη γέμιση. Ευχαριστώ πολύ.

        Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry