HOME > Συνταγές > Φαγητά > Πίτες > Στριφτή τυρόπιτα φούρνου, σαν λουλουδάκι
στριφτή τυρόπιτα

Στριφτή τυρόπιτα φούρνου, σαν λουλουδάκι

Σαν στριφτή τυρόπιτα έχουμε συνήθως στο νου μας την σκοπελίτικη τυρόπιτα που γίνεται με απλό φύλλο, στρίβει σαν σαλίγκαρος και ψήνεται στο τηγάνι. Αυτή η στριφτή τυρόπιτα είναι διαφορετική, πολύ διακοσμητική για παιδικά πάρτι και γιορτές ενηλίκων, με ιδιαίτερο φύλλο που την κάνει τραγανή και ταυτόχρονα τρυφερή!

Τραγανή και τρυφερή στριφτή τυρόπιτα;

Η ζύμη της είναι μια άγλυκη ζύμη τσουρεκιού, ενισχυμένη με ελαιόλαδο, η οποία γίνεται πιο τριφτή με την προσθήκη ξιδιού. Η ποσότητα είναι μη ανιχνεύσιμη στη γεύση αλλά ικανή για να σπάσει τους δεσμούς της γλουτένης. Αν σας ενοχλεί η ιδέα του ξιδιού, αντικαταστείστε με 1 κουταλιά σούπας κοφτή μπέϊκιν πάουντερ.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να καταχωρείτε κάθε νέα γνώση σε σύνδεση με μια υπάρχουσα. Έτσι σας προτείνω να δείτε και να γευτείτε αυτή τη συνταγή. Σαν τρυφερή ζύμη τσουρεκιού που γίνεται πιο τριφτή και εύκολη στο δάγκωμα με την παρουσία του ελαιολάδου και του ξιδιού.

Το σχήμα που δίνουμε στην στριφτή τυρόπιτα έχει επίσης σημασία για να πετύχουμε το “τραγανό-τριφτό” ζητούμενο. Με τον τρόπο που χωρίζουμε το φύλλο και τυλίγουμε δημιουργούμε εκτεθειμένα και προφυλαγμένα σημεία στη ζέστη του φούρνου. Τα πρώτα ψήνονται περισσότερο και τραγανίζουν, τα δεύτερα παραμένουν τρυφερά.

Το άρωμα στη ζύμη -μην σας ξενίζει- είναι το μαχλέπι. Και το τυρί είναι μίγμα, φέτα και ανθότυρος μαζί με δυόσμο. Μπορείτε να δοκιμάσετε όποιους συνδυασμούς θέλετε σε αρωματικά στη ζύμη και διαφορετικά είδη γέμισης. Σε αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή.

Παρατηρήστε λίγο την επικάλυψη που κάνει ο κρόκος του αυγού όταν αραιώσει με γιαούρτι. Απλώνεται πιο εύκολα και ψήνεται χρυσίζοντας ενιαία τη ζύμη. Το σουσάμι η το μαυροκούκι κολλούν πιο εύκολα.

Στην κατάψυξη

Μπορούμε να καταψύξουμε μια μια κάθε στιφτή τυρόπιτα και όταν παγώσουν να τις βάλουμε πολλές μαζί σε σακούλα κατάψυξης. Αυτό γίνεται είτε με άψητες τυρόπιτες, πριν την επάλειψη του ψησίματος, είτε με ψημένες τυρόπιτες. Οι ψημένες τυρόπιτες βγαίνουν αποβραδύς σε σακούλα τροφίμων στον πάγκο της κουζίνας και το πρωϊ είναι έτοιμες να σας συνοδέψουν στο γραφείο.

Στριφτή τυρόπιτα φούρνου, σαν λουλουδάκι

5 from 4 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Πίτες
Servings

30

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 25γρ φρέσκια μαγιά

  • 1½ κούπα χλιαρό γάλα

  • 1½ κουταλιά σούπας ζάχαρη

  • ¾ κούπας ελαιόλαδο

  • 1 αυγό και 1 ασπράδι

  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι

  • 1 κουταλιά γλυκού ξύδι λευκό

  • 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι τριμμένο

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες χρήσεις

  • 150γρ βούτυρο

  • Για τη γέμιση
  • 300 γρ τυρί φέτα

  • 200γρ ανθότυρος

  • 1 κουταλιά γλυκού δυόσμος ξερός

  • Για το άλειμμα
  • 1 κρόκος αυγού

  • 1 κουταλιά γλυκού γιαούρτι

  • Μαυροκούκι & σουσάμι

Μέθοδος

  • Φτιάχνουμε τη ζύμη
    Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας να μαλακώσει. Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Αφήνουμε λίγα λεπτά να αφρίσει.

    Ρίχνουμε το μίγμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης – εκτός από το βούτυρο- στο μίξερ. Ζυμώνουμε με τον γάντζο ζυμώματος μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη. Ρίχνουμε τα κυβάκια βουτύρου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα.

    Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει 30λεπτά, μέσα στον κάδο. Αδειάζουμε τη ζύμη, με λαδωμένα χέρια, στον πάγκο.
  • Ετοιμάζουμε τις τυρόπιτες
    Πλάθουμε όλη τη ζύμη σε ένα κορδόνι με ομοιόμορφο πάχος. Κόβουμε σε 30 ίσα κομμάτια.

    Απλώνουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι μήκους 20εκ. Πλαταίνουμε με τα δάχτυλα να γίνει ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι ζύμης, με πλάτος 6εκ και μήκος 20εκ. Κόβουμε τη ζύμη, με παράλληλες μαχαιριές – κάθε 1εκ – μέχρι το μισό πλάτος.

    Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά τα τυριά με το δυόσμο. Για δική μας ευκολία μοιράζουμε τη γέμιση σε 30 μπαλίτσες.

    Απλώνουμε μια μπαλίτσα γέμιση κατά μήκος του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό, ξεκινώντας από την ολόκληρη πλευρά προς την κομμένη.

    Τυλίγουμε το γεμιστό κορδόνι κυκλικά, σε σχήμα σαλιγκαριού, με την κομμένη πλευρά εξωτερικά. Έτσι σχηματίζεται ένα  λουλούδι.
  • Αλείφουμε και ψήνουμε
    Τοποθετούμε προσεκτικά κάθε τυροπιτάκι σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με γιαούρτι και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.

    Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30λεπτά. Σε αντιστάσεις, ψήνουμε μία λαμαρίνα κάθε φορά ενώ σε αέρα μπορούμε να βάλουμε δύο λαμαρίνες μαζί.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*