Σαν στριφτή τυρόπιτα έχουμε συνήθως στο νου μας την σκοπελίτικη τυρόπιτα που γίνεται με απλό φύλλο, στρίβει σαν σαλίγκαρος και ψήνεται στο τηγάνι. Αυτή η στριφτή τυρόπιτα είναι διαφορετική, πολύ διακοσμητική για παιδικά πάρτι και γιορτές ενηλίκων, με ιδιαίτερο φύλλο που την κάνει τραγανή και ταυτόχρονα τρυφερή!
Τραγανή και τρυφερή στριφτή τυρόπιτα;
Η ζύμη της είναι μια άγλυκη ζύμη τσουρεκιού, ενισχυμένη με ελαιόλαδο, η οποία γίνεται πιο τριφτή με την προσθήκη ξιδιού. Η ποσότητα είναι μη ανιχνεύσιμη στη γεύση αλλά ικανή για να σπάσει τους δεσμούς της γλουτένης. Αν σας ενοχλεί η ιδέα του ξιδιού, αντικαταστείστε με 1 κουταλιά σούπας κοφτή μπέϊκιν πάουντερ.
Είναι πολύ ενδιαφέρον να καταχωρείτε κάθε νέα γνώση σε σύνδεση με μια υπάρχουσα. Έτσι σας προτείνω να δείτε και να γευτείτε αυτή τη συνταγή. Σαν τρυφερή ζύμη τσουρεκιού που γίνεται πιο τριφτή και εύκολη στο δάγκωμα με την παρουσία του ελαιολάδου και του ξιδιού.
Το σχήμα που δίνουμε στην στριφτή τυρόπιτα έχει επίσης σημασία για να πετύχουμε το “τραγανό-τριφτό” ζητούμενο. Με τον τρόπο που χωρίζουμε το φύλλο και τυλίγουμε δημιουργούμε εκτεθειμένα και προφυλαγμένα σημεία στη ζέστη του φούρνου. Τα πρώτα ψήνονται περισσότερο και τραγανίζουν, τα δεύτερα παραμένουν τρυφερά.
Το άρωμα στη ζύμη -μην σας ξενίζει- είναι το μαχλέπι. Και το τυρί είναι μίγμα, φέτα και ανθότυρος μαζί με δυόσμο. Μπορείτε να δοκιμάσετε όποιους συνδυασμούς θέλετε σε αρωματικά στη ζύμη και διαφορετικά είδη γέμισης. Σε αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή.
Παρατηρήστε λίγο την επικάλυψη που κάνει ο κρόκος του αυγού όταν αραιώσει με γιαούρτι. Απλώνεται πιο εύκολα και ψήνεται χρυσίζοντας ενιαία τη ζύμη. Το σουσάμι η το μαυροκούκι κολλούν πιο εύκολα.
Στην κατάψυξη
Μπορούμε να καταψύξουμε μια μια κάθε στιφτή τυρόπιτα και όταν παγώσουν να τις βάλουμε πολλές μαζί σε σακούλα κατάψυξης. Αυτό γίνεται είτε με άψητες τυρόπιτες, πριν την επάλειψη του ψησίματος, είτε με ψημένες τυρόπιτες. Οι ψημένες τυρόπιτες βγαίνουν αποβραδύς σε σακούλα τροφίμων στον πάγκο της κουζίνας και το πρωϊ είναι έτοιμες να σας συνοδέψουν στο γραφείο.