HOME > Συνταγές > Φαγητά > Πίτες > Στριφτό κλείσιμο πίτας σαν ντελικάτος κόθρος
στριφτό κλείσιμο πίτας

Στριφτό κλείσιμο πίτας σαν ντελικάτος κόθρος

Αυτό που λατρεύω στην εποχή μας είναι η απόλυτη άρση των συνόρων και φυλακών της γνώσης, που προκάλεσε το διαδίκτυο. Η διαφορετική γλώσσα στη μαγειρική δεν είναι καθόλου εμπόδιο αφού η εικόνα μιλά δυνατότερα από τις λέξεις.

Τα πιάτα που δημιουργεί η κουζίνα κάθε χώρας είναι αποτέλεσμα των διαθέσιμων υλικών και της διαθέσιμης γνώσης προφανώς. Όμως η παρουσίαση τους είναι απόηχος της κουλτούρας και της αισθητικής της χώρας γενικότερα. Στις πλούσιες σε πολιτισμό πόλεις της Ανατολής, της Ρωσίας, των Βαλκανίων, όπου η λεπτομέρεια στο “κέντημα” ήταν σημαντική έκφραση πολιτισμού, έχουν γεννηθεί πιάτα με ομορφιά περισσή που προσφέρονται και κοσμούν το καθημερινό τραπέζι.

Αυτές οι πίτες είναι απλές. Ένα ζυμάρι και μια γέμιση. Όμως το στριφτό κλείσιμο πίτας κάνει όλη τη διαφορά. Και στην ομορφιά της παρουσίασης αλλά και γιατί δημιουργεί μια τραγανή “γωνιά”, ένα “κόθρο” ντελικάτο, όλο νοστιμιά. Κι εμείς, σε κάποια μέρη στην Ελλάδα και την Κύπρο, κάνουμε τέτοιες στριφτές πίτες. Δείτε τις κολοκοτές, γλυκές κολοκυθόπιτες της Κύπρου. Εγώ δεν είχα βρει κάποιον να με μάθει και δυσκολευόμουν. Το έμαθα σε ένα βίντεο και τώρα πια το δάχτυλό μου τρέχει πάνω στο απλωμένο ζυμάρι για να κάνει πιετούλες.

Να μην απογοητευτείτε αν δεν το μάθετε με την πρώτη. Μου πήρε 10 φορές να προσπαθώ με το βίντεο μπροστά μου και δεν το κατάφερνα. Το παράτησα λέγοντας πως θα το κάνω όπως μου βγει και μπήκα στην κουζίνα. Το δάχτυλό μου δούλεψε μόνο του, απερίσπαστο από το μυαλό επανέλαβε την κίνηση.

Η ζύμη είναι απλή με λίγο γιαούρτι και μένει μαλακή όταν ψηθεί. Το στριφτό κλείσιμο πίτας γίνεται σε όλα τα ζυμάρια αρκεί να μην έχουν μαγιά, γιατί θα φουσκώσουν και θα αλλοιωθεί το σχήμα. Για γέμιση, βάζουμε οτιδήποτε έχουμε, γλυκό ή αρμυρό. Απλό τυρί με αρωματικά, κρέμα τυριού, κιμάς, μίγμα από σπανάκι και αρωματικά χόρτα, γενικά σφικτές γεμίσεις χωρίς υγρά.

Τηγάνισα μερικές πίτες και έψησα στο φούρνο κάποιες άλλες. Αν τις σερβίρετε φρέσκες, οι τηγανιτές είναι πολύ δελεαστικές ζεστές, τραγανές εξωτερικά. Όταν μένουν μαλακώνει το φύλλο. Οι ψητές θέλουν ένα καλό άλειμμα με λάδι πριν μπουν στο φούρνο και όπως θα δείτε στις φωτογραφίες παίρνουν περισσότερο χρώμα στο στριφτό κλείσιμο.

Στριφτό κλείσιμο πίτας σαν ντελικάτος κόθρος

5 from 3 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Πίτες
Servings

20

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι

  • 2 κουταλιές σούπας γιαούρτι

  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • περίπου 400 ml νερό

  • Για τη γέμιση
  • 500γρ τυρί φέτα

  • 1 κουταλιά σούπας ξερός δυόσμος

  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη
    Σε λεκάνη βάζουμε το μισό νερό, το λάδι, το αλάτι, το γιαούρτι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ενώνουμε με το πιρούνι, προσθέτοντας και το υπόλοιπο νερό.
    Το πιρούνι βοηθά να γίνει το πρώτο ανακάτεμα χωρίς να κολλήσουν πολύ τα χέρια μας. Συνεχίζουμε με τα χέρια ή με ένα χέρι μέσα κι ένα έξω να κρατά τη λεκάνη. Όταν η ζύμη έχει γίνει μια μπάλα, βγάζουμε στον πάγκο.
    Θέλουμε περισσότερο χώρο για να ζυμώσουμε καλά με τα δυό μας χέρια. Ζυμώνουμε – σπρώχνοντας προς τα έξω και μαζεύοντας προς τα μέσα- για 5 λεπτά, ώστε η ζύμη να είναι τελείως λεία, χωρίς τρίμματα ή μπιλίτσες αλευριού.
    Μοιράζουμε σε 20 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε κάθε ένα σε μπαλάκι και τα αφήνουμε σε αλευρωμένο πάγκο, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα.
    Ετοιμάζουμε τη γέμιση ενώνοντας τα υλικά.
  • Ετοιμάζουμε τις πίτες
    Ανοίγουμε ένα ένα μπαλάκι σε φύλλο διαμέτρου 20εκ. Βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά γέμιση στο μισό κομμάτι και απλώνουμε. Καλύπτουμε με το άλλο μισό της ζύμης, πιέζουμε απαλά να φύγει ο αέρας και να κλείσουν οι άκρες. Κάνουμε κόθρο ή πιετούλες με το μαγικό μας δάχτυλο.
    Ακουμπάμε τις έτοιμες πίτες σε τραπεζομάντηλο και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλες.
  • Τηγανίζουμε ή ψήνουμε
    Τηγανίζουμε με βαθύ τηγάνισμα (να καλύπτεται η πίτα στο λάδι) σε μέτρια δυνατό λάδι μέχρι να ροδίσει.
    Εναλλακτικά, αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών για μισή ώρα, μέχρι να ροδίσουν.

Recipe Video

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*