HOME > Συνταγές > Γλυκά > Το τσουρέκι > Τα τσουρέκια αποκαλύπτουν τα μυστικά τους!
τσουρέκια

Τα τσουρέκια αποκαλύπτουν τα μυστικά τους!

Σας έχω πει πως έχω ανατρέψει όλες τις θεωρίες για τα τσουρέκια;

Πως έχω μελετήσει τις περισσότερες συνταγές που υπάρχουν και με οδήγησαν στις 3 βασικές δοκιμές που έκανα πέρσι, στην προσπάθειά μου να ανακαλύψω το δρόμο για τσουρέκι που παραμένει τρυφερό μετά από μέρες; πως έχω γυρίσει 8 βίντεο για τα τσουρέκια; πως τελικά κατέληξα πως το τσουρέκι είναι μια απλή ιστορία;;;

Σας προσκαλώ όλους να δοκιμάσετε να φτιάξετε τσουρέκια! Δεν υπάρχει πιο εύκολη, πιο εύπλαστη, πιο όμορφη ζύμη!

Πλάθεται σε χίλια σχέδια, γεμίζεται με ό,τι θέλετε, στολίζεται όπως θέλετε. Γίνεται μεγάλο τσουρέκι ή μικρό για το σχολείο, γίνεται κουλούρα πλεκτή για το πασχαλινό τραπέζι. Καταψύχεται, για να είναι διαθέσιμο όποτε θέλετε.

Εχω ζυμώσει τσουρέκια με τρεις βασικές συνταγές, τις οποίες θα βρείτε στα αντίστοιχα άρθρα:

Την συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου

όπως την παρουσίασε στην τηλεοπτική της εκπομπή, στις 26 Μαρτίου 2007, με όλες τις λεπτομέρειες, Τα τσουρέκια της Βέφας Αλεξιάδου. Το ζύμωμα έγινε από την Άννα, την κόρη μου. Ακολούθησα το ειδικό ζύμωμα διπλώματος – τραβήγματος της ζύμης. Η συνταγή της έχει περισσότερα απ’όλα: βούτυρο, ζάχαρη, μαγιά.

Την συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου

όπως την παρουσίασε στις Γλυκές Αλχημείες, στις 11 Απριλίου 2009,  Τσουρέκια ζυμωτά στο μίξερ. Η συνταγή του έχει λιγότερα απ’όλα: βούτυρο, ζάχαρη, μαγιά. Τα αυγά και τα υγρά είναι ίδια με την συνταγή της Βέφας. Η δοσολογία που δίνει είναι κατάλληλη για ζύμωμα στο μίξερ (650γρ αλεύρι). Έχω κάνει αναγωγή των υλικών για 1 κιλό αλεύρι. Βεβαιωθείτε πως το μίξερ σας ζυμώνει 1 κιλό αλεύρι, πριν ξεκινήσετε, αλλιώς μόλις σχηματιστεί η ζύμη, χωρίστε στα δύο και ζυμώστε κάθε κομμάτι ξεχωριστά.

Την συνταγή της μαμάς μου

η οποία κινείται ανάμεσα στα όρια των προηγούμενων δύο και εκτοξεύει το γάλα στα 500ml για 1 κιλό αλεύρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η ζύμη να είναι περισσότερο υγρή και να απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς. Όμως, είναι και το μυστικό για να φτιάξεις τσουρέκια που παραμένουν τρυφερά μετά από μέρες!

Το βασικό πρόβλημα για μένα, ήταν πως όλα τα τσουρέκια που έφτιαχνα, ήταν πολύ καλά όταν τα τρως φρέσκα αλλά στεγνά την επόμενη κιόλας μέρα. Ποτέ πια με αυτή την συνταγή!

Το τσουρέκι της μαμάς μου – το πιο τρυφερό ♥


Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook (κλικ στην φωτογραφία). 

Το πλέξιμο των τσουρεκιών

Για να πλάσετε κορδόνια με την υγρή ζύμη του τσουρεκιού της μαμάς μου, σας ετοίμασα ένα βιντεάκι, για να δείτε τα μυστικά.

Για να πλέξετε τα τσουρέκια, σας έχω ετοιμάσει 4 βιντεάκια με οδηγίες πλεξίματος:

 • Πλέξιμο με 6 κορδόνια, που δίνει ύψος στο τσουρέκι. Κωδικός : “χεράκι, χωρίζω, στη μέση”
 • Πλέξιμο με 5 κορδόνια, που δίνει σχήμα σταχιού. Κωδικός: “3,2”
 • Πλέξιμο με 4 κορδόνια, που είναι ομοιόμορφο πάνω-κάτω. Κωδικός :”Δεξί, αριστερό”
 • Πλέξιμο με 2 κορδόνια, κατάλληλο για γέμιση -μαρμελάδα, σοκολάτα, γλυκά κουταλιού κλπ. Κωδικός: “οι ραφές προς τα μέσα”
 • Πλέξιμο με 3 κορδόνια θεωρώ πως γνωρίζουμε όλοι μας. Είναι όπως πλέκουμε κοτσιδάκια στα μαλλιά μας.

Όταν κάνετε τσουρέκι με στεγνή ζύμη, διαλέξτε πλέξιμο με 3 ή 5 κορδόνια.

Όταν κάνετε τσουρέκι με μαλακιά ζύμη, πλέξτε με 4 ή 6 κορδόνια. Το πιο πολύπλοκο πλέξιμο δεν επιτρέπει στη μαλακή ζύμη να απλώσει.

Playlist ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Για να γυαλίσετε και να στολίσετε τα τσουρέκια σας, δείτε το βίντεο των μυστικών και μάθετε τον τρόπο να στολίζετε, σαν να ζωγραφίζετε, το τσουρέκι σας, με πινέλο το δάχτυλό σας.

Αν το τσουρέκι σας στραβοφούσκωσε, υπάρχει λύση. Δείτε την στο βίντεο. Πολύ βοηθητικό είναι κάθε τσουρέκι να βρίσκεται πάνω στο δικό του χαρτί.

Για να κάνετε μικρά τσουρεκάκια σε πολλά σχήματα -ιδανικά για σχολικό σνακ των παιδιών- με την ίδια ζύμη, δείτε τις τεχνικές με αναλυτικές φωτογραφίες στο άρθρο “Μικρά τρυφερά τσουρέκια σε πολλά σχήματα” (δημοσίευση 28 Απριλίου 2011).

Για να πάψετε να φοβάστε τα τσουρέκια, σας εγγυώμαι πως η ζύμη του τσουρεκιού συγχωρεί πολλά.

Τα δικά μου στραβοπατήματα

α. Άφησα πλεγμένο τσουρέκι να φουσκώσει και ενώ έπρεπε να το αλείψω και να μπει στο φούρνο, έπρεπε να φύγω! Και έφυγα. Όταν γύρισα, 3 ώρες μετά, το τσουρέκι είχε πιάσει όλη τη λαμαρίνα -σαν τετράγωνη φουσκωτή ξαπλωτή πίτα. Φυσικά, δεν το έψησα. Το μάζεψα, το ξαναζύμωσα, το χώρισα, το έπλεξα κορδόνια και ξανά σε πλεξούδα. Φούσκωσε ξανά, άλειψα, έψησα. Τέλειο, σαν να μην έγινε το λάθος φούσκωμα!

β. Ζύμωσα τη ζύμη το βράδυ (10μμ) και την άφησα να φουσκώσει όλη νύχτα, πάνω στον πάγκο, σκεπασμένη με μια πετσετα μόνο σε σχετικά κρύα κουζίνα. Το πρωϊ είχε γίνει ξέχειλη. Μέχρι να έρθει ο φίλος μου με το κινητό για να γυρίσουμε τα βιντεάκια, είχε πάει 11πμ. Δεν ξίνισε, τα τσουρέκια έγιναν αφρός, όλα καλά!

Τα σημαντικά σημεία που έμαθα για τα τσουρέκια

 • χρησιμοποιούμε το πιο δυνατό αλεύρι, με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες. Με την υγρασία και το ζύμωμα, αναπτύσσονται δυνατοί δεσμοί γλουτένης, που φυλακίζουν τη μαγιά και κάνουν το τσουρέκι να φουσκώσει.
 • δεν υπερβαίνουμε τη δόση αλευριού που δίνει η συνταγή. Αν η ζύμη κολλάει, βάλτε λάδι και συνεχίστε το ζύμωμα (στο μίξερ) ή το δίπλωμα (στο χέρι).
 • ζυγίζουμε τα κορδόνια για να έχουμε ομοιόμορφο φούσκωμα και ψήσιμο του τσουρεκιού.
 • τα κορδωτά τσουρέκια δεν είναι αποτέλεσμα του ζυμώματος! είναι αποτέλεσμα του σωστού πλασίματος των κορδονιών.
 • τα κορδόνια τα πλάθουμε προς μια κατεύθυνση και αν χρειαστεί -γιατί τα απλώσαμε περισσότερο απ΄ότι πρέπει- τα διπλώνουμε κατα μήκος. Δεν τα κάνουμε μπαλίτσες. Πιέζουμε τα κορδόνια όταν τα πλάθουμε με την παλάμη μας. Ετσι, σπάνε και μοιράζονται οι φουσκάλες της μαγιάς και πετυχαίνουμε ομοιόμορφο φούσκωμα.
 • το πιο tricky στάδιο είναι το φούσκωμα των πλεγμένων τσουρεκιών. Πότε αποφασίζεις πως είναι αρκετά φουσκωμένα για να τα στολίσεις και να τα βάλεις για ψήσιμο; η μαγιά ακολουθεί κύκλους φουσκώματος και ξεφουσκώματος. Αν χάσατε τον πρώτο κύκλο γιατί ξεχαστήκατε, θα δείτε τα τσουρέκια να έχουν ζαρώσει. Μην τα πειράξετε. Αφήστε τα όση ώρα θέλουν για να ξαναφουσκώσουν. Μόνο τότε γυαλίστε και ξεκινήστε ψήσιμο. Καλό είναι πάντως να μην αφήσετε να σας συμβεί αυτό γιατί είναι κουραστικό και αγχωτικό.
 • ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από τον όγκο του τσουρεκιού. Για ένα τσουρέκι με βάρος ζύμης 500γρ, χρειάζονται 30-45λεπτά, σε φούρνο 40βαθμών.
 • ψήνουμε σε αλουμινένια ταψιά, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, στην δεύτερη σχάρα από κάτω, για να μην πάρει σκούρο χρώμα το κάτω μέρος του τσουρεκιού. Οι σκούρες λαμαρίνες του φούρνου κρατούν περισσότερη θερμότητα και καίνε τα τσουρέκια από κάτω.
 • το πιο ωραίο που έμαθα για τα πασχαλινά τσουρέκια είναι αυτό: Το κόκκινο αυγό δεν το βάζουμε από την αρχή στο τσουρέκι! Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, τρυπάμε το τσουρέκι εκεί που θέλουμε να βάλουμε το αυγό, με το χέρι μιας ξύλινης κουτάλας και σπρώχνουμε το κόκκινο αυγό. Το τσουρέκι, επειδή είναι μαλακό και ζεστό υποχωρεί, αγκαλιάζει το αυγό και όταν κρυώσει έχει σφίξει τόσο γύρω του που δεν βγαίνει όσο και να θέλετε!

Θα κλείσω αυτήν την ανασκόπηση, δίνοντάς σας τα υλικά για το πιο τρυφερό τσουρέκι και ένα βίντεο με την πιο απλή εκτέλεση :στο χέρι, με ξερή μαγιά κατευθείαν στο αλεύρι.

Η εκτέλεση αυτής της συνταγής είναι στο χέρι. Αυτή η μέθοδος είναι πιο προσιτή αν δεν έχετε μίξερ πάγκου, αν θέλετε να ζυμώσετε μεγάλη δόση ή αν θέλετε να χαρείτε την παραδοσιακή διαδικασία.
Αν είστε φρέσκιες στα τσουρέκια, μην κάνετε μεγαλύτερη δόση των 2-3 κιλών γιατί η λεκάνη σας πρέπει να είναι τεράστια και θα βρεθείτε να σας κυνηγούν 8-12 τσουρέκια που θέλουν ψήσιμο στην ώρα τους!

Με νωπή μαγιά θα κάνετε προζύμι. Με ξηρή μαγιά θα παραλείψετε αυτό το στάδιο.

Αν θέλετε να ζυμώσετε στο μίξερ, διαβάστε τη συνταγή στο άρθρο Το τσουρέκι της μαμάς μου – το πιο τρυφερό ♥.

Τα τσουρέκια αποκαλύπτουν τα μυστικά τους!

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Το τσουρέκι
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

 • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια, με πρωτεϊνες ±14%

 • 2 φακελάκια ξερή μαγιά (ή 60 γρ. μαγιά νωπή)

 • 500ml γάλα χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)

 • 300 γρ ζάχαρη

 • 2 κουταλιές γλυκού ξύσμα λεμονιού

 • 2 κουταλιές γλυκού κοπανισμένη μαστίχα

 • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

 • 125γρ βούτυρο, λιωμένο ζεστό

 • αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για άλειμμα

 • αμύγδαλα τριμμένα, παραρουνόσπορος, σουσάμι

 • Τα κλασικά αρωματικά:
 • 8 γρ τριμμένο μαχλέπι 
  (ή 2 κουταλιές σούπας κοφτές αν θέλετε έντονο το μαχλέπι)

 • 1 κουταλιά γλυκού τριμμένη μαστίχα

 • 10 σποράκια πράσινο καρδάμωμο
  μόνο το εσωτερικό κοπανισμένο

Μέθοδος

 • Το προζύμι
  Σ’ ένα μπολ, βάλτε τα 100ml χλιαρό γάλα, τη νωπή μαγιά και 80γρ από το αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε το μίγμα σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο και να κάνει φούσκες. Χρειάζεται περίπου 30′.
  Το έβαλα στο φούρνο -που είχα ανάψει για λίγο και είχα σβήσει- με ένα μπολάκι νερό. Μέσα στο φούρνο, κρεμάω ένα θερμόμετρο που μου επιτρέπει να παρακολουθώ την πραγματική θερμοκρασία που έχει ο φούρνος.

  Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά προσθέστε 2 φακελάκια κατευθείαν στο αλεύρι και παραλείψτε το παραπάνω βήμα.
 • Το ζύμωμα
  Σε κατσαρολάκι ζεστάνετε λίγο το βούτυρο να λυώσει, προσθέστε τη ζάχαρη, το γάλα και ανακατέψτε. Να είναι τόσο ζεστό ώστε να μένει άνετα το δάχτυλό σας μέσα μέχρι να μετρήσετε μέχρι το 10.
  Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά σε πιάτο.

  Σε πλατιά λεκάνη, πήλινη ή μη, βάλτε το αλεύρι, τη ξηρή μαγιά ή το προζύμι της νωπής μαγιάς και τα αρωματικά. Προσθέστε το ζεστό μίγμα του γάλακτος και τα αυγά. Ανακατέψτε με το χέρι σας ή με ένα πηρούνι.
  Με την σκληρή σπάτουλα κάντε διπλώματα της ζύμης από έξω προς τα μέσα.
  Αν δυσκολεύστε κρατήστε λαδωμένη την σπάτουλα ή τα χέρια σας.

  Το α’ φούσκωμα
  Σκεπάστε πρώτα με μεμβράνη κι ύστερα σκεπάστε τη λεκάνη σε μια κουβέρτα ή αν χωρά, βάλτε τη σε ελαφρά ζεστό φούρνο. Αφήστε τη να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. Χρειάζονται περίπου 3 ώρες.
  Ένα τεστ για να δείτε ότι το ζυμάρι έχει φουσκώσει όσο παίρνει, είναι να βυθίσετε το δάχτυλό σας στη ζύμη. Αν παραμείνει η τρύπα και δεν ξανασηκώνεται το ζυμάρι σημαίνει ότι έχει φουσκώσει όσο παίρνει.

  Όπως σας λέω στο βίντεο, κάνω το ζύμωμα το βράδυ και αφήνω τη ζύμη στον πάγκο μια νύχτα. Το πρωί συνεχίζω με το πλάσιμο.
 • Το πλάσιμο
  Μοιράστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη για κάθε τσουρέκι (περίπου 500γρ θα είναι).
  Αποφασίστε τι τσουρέκια θα πλέξετε και μοιράστε το κάθε κομμάτι ζύμης σε ανάλογη ποσότητα για τα κορδόνια.
  Για 6κλωνο το κάθε κορδόνι είναι 86 γρ περίπου.
  Για 5κλωνο 100γρ, για 4κλωνο μοιράστε 2 κορδόνια των 250 γρ που θα μπουν σταυρωτά, για 3κλωνο 160γρ περίπου.

  Το πλάσιμο είναι το σημαντικότερο στάδιο για να κάνετε καλοσχηματισμένα τσουρέκια.
  Μπορείτε να πλάσετε και 3 φορές τα κορδόνια πριν ξεκινήσετε τα πλέκετε. Έτσι δυναμώνει το δίκτυο γλουτένης και οι ίνες μέσα στη ζύμη.
  Δείτε ξανά το βίντεο για το πλάσιμο.

  Πλάστε τα κομμάτια της ζύμης σε κορδόνια. Η ζύμη είναι μαλακιά, πολύ ελαστική και κολλάει λίγο στον πάγκο.
  Φτιάξτε πρώτα όλα τα κορδόνια, βάζοντας λάδι στα χέρια και τον πάγκο αν κολλάει.
  Στο τέλος ρίξτε λίγο αλεύρι πάνω τους, ίσα να καθήσει στην επιφάνεια και να μπορέσει να πλεχθεί εύκολα.

  Πλέξτε τα σε πλεξίδες με 4 ή 6 κορδόνια  για μένα είναι πιο στητά.

  Ακουμπήστε κάθε τσουρέκι στο δικό του αντικολλητικό χαρτί.
  Είναι πιο εύκολο να τα μετακινήσετε έτσι και ακόμα αν χωρούν να ψηθούν δύο μαζί το χαρτί τα χωρίζει σε περίπτωση που φουσκώσουν επικίνδυνα πολύ.
  Μπορείτε να ψήσετε κάποιο ξεχωριστά, αν έχει φουσκώσει πολύ ή να το διορθώσετε, αν το έχετε στραβοακουμπήσει και έχει φουσκώσει στραβά.
  Διορθώνεται αυτό, έχω κάνει βιντεάκι με το κόλπο!
 • Το β’ φούσκωμα
  Αφήστε τα τσουρέκια στον πάγκο και περιμένετε να φουσκώσουν. Σε θερμοκρασία δωματίου 16-17 βαθμοί μου πήραν 2 ώρες.

  Στις δοκιμές μου είχα βάλει μερικά τσουρέκια σε φούρνο 40 βαθμών μαζί με ένα μπολάκι νερό στο φούρνο για να δίνει υγρασία αλλά δεν βοηθά γιατί μαλακώνει το περίβλημα και κάνει τα τσουρέκια να απλώνουν.

  Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις.
  Να πάρετε ένα θερμόμετρο φούρνου για να είστε σίγουροι πως η πραγματική θερμοκρασία μέσα στο φούρνο είναι 200 βαθμοί.
  Αυτό το τσουρέκι θέλει μόνο 15 λεπτά ψήσιμο!
 • Το στόλισμα
  Αλείψτε μόνο το/τα τσουρέκια που θα ψήσετε πρώτο/α, με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό.
  Αλείψτε πολύ προσεκτικά, να μην τρυπήσετε την κρούστα.
  Αλείψτε δεύτερη φορά με αυγό και διακοσμείστε με ασπρισμένα αμύγδαλα, ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, βουτώντας το δάχτυλό σας πρώτα στο αυγό, μετά στο σπόρο και μετά πάνω στο τσουρέκι, όσο το αυγό είναι νωπό.
 • Το ψήσιμο
  Ψήστε σε αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15′ συνολικά, το κάθε μεγάλο τσουρέκι. Ψήνω ένα ένα τσουρέκι στη δεύτερη θέση του φούρνου από κάτω, πάνω σε αναποδογυρισμένο χάλκινο ταψί. Μεταφέρω κάθε τσουρέκι με ένα ξύλινο φτυάρι φούρνου.

  Αν έχετε σκουρόχρωμη λαμαρίνα ακουμπήστε πάνω της ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω σ αυτό βάλτε το τσουρέκι με το χαρτί του να ψηθεί.
  Αυτό το κάνουμε για να μην παραψηθεί η βάση του τσουρεκιού.
 • Το φύλαγμα
  Τα διπλώνουμε σε μεμβράνη και είναι έτοιμα για δώρα ή για να στολίσουν το σπίτι μας και να προφυλαχθούν από τη σκόνη μέχρι να τα φάμε.

  Ή τα βάζουμε στην κατάψυξη καλά τυλιγμένα. Ξεπαγώνουν στη συσκευασία τους μια νύχτα και το πρωϊ σαν περιμένουν τρυφερά τρυφερά!

  Αν θέλετε να κάνετε τσουρέκια, μια φορά το μήνα -αν έχετε μικρά παιδιά-, φτιάξτε μικρά τσουρεκάκια, σαλιγκαράκια, ψήστε τα, τυλίξτε σε μεμβράνη αφού κρυώσουν και φυλάξτε στον καταψύκτη.
  Τα ξεπαγώνετε το βράδυ και τα δίνετε το πρωϊ στο σχολείο. 

  Για τα σουπερ πρωϊνά, ζεστάνετέ τα λίγο στο φούρνο και θα είναι σαν φρεσκοψημένα!

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

63 Comments

 1. Η συνταγή σας είναι φανταστική την έχω δοκιμάσει με επιτυχία κάθε φορά θα ήθελα όμως να μου πείτε για να κάνω την νηστίσιμη εκδοχή τους με τι να αντικαταστήσω τα αυγά?! Σκέφτηκα χυμό πορτοκάλι…. ευχαριστώ πολύ

  • Θα μου πειτε και μενα όταν δοκιμάσετε πως θα βγεί; Σκεφτείτε πως τα τσουρέκια είναι ένα απλό ψωμί στο οποιο έβαλαν γάλα, αυγά, ζάχαρη, βούτυρο για να γίνει γιορτινό. Λένε πως αντικαταστούν τα αυγά με μια κουταλιά ξύδι αλλά δεν εχω εμπειρία προσωπική. Πείτε μας πως βγήκαν!

 2. Δέσποινα Παπαπασχάλη

  Καλημέρα και καλή Ανάσταση Κ. Βίκυ, φτιάχνω τα τσουρέκια σας πάρα πολλά χρόνια είναι τα ωραιότερα τσουρέκια που έχω κάνει ποτέ ..Το ερώτημα μου είναι γιατί η ζύμη μου βγαίνει πολύ μαλακή? είναι επειδή χρησιμοποιώ αλεύρι με 12 πρωτεϊνες? Βέβαια γίνονται πολύ αφράτα αλλά παιδεύομαι να τα πλάσω..Σας ευχαριστώ πολύ !!!

 3. ΟΛΓΑ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

  Χρίστος Ανέστη!! Εύχομαι χρόνια σας πολλά με υγεία για εσάς και την οικογένειά σας.

  Ακολούθησα για πρώτη φορά την συνταγή σας και ομολογώ ότι ήταν η καλύτερη προσπάθεια που έχω κάνει ποτέ !!
  Τα τσουρέκια βγήκαν πολύ τρυφερά και μαλακά και παρέμειναν έτσι ακόμη και τρεις μέρες μετά που ανοίχθηκαν από την μεμβράνη τους για να καταναλωθούν.
  Όμως, παρ’ όλο που η ζύμη τόσο κατά την εκτέλεση και όσο και μετά το ψήσιμό της έδειχνε εμφανώς κοδραριστή, τελικά όταν καταναλώσαμε τα τσουρέκια ήταν κάπως τριφτά, δηλ. τριβόντουσαν και δεν ήταν μαστιχωτά…
  Το μόνο που με προβλημάτισε κατά την εκτέλεση και ίσως να συνδέεται με το αυτό το γεγονός είναι ότι μερικά από τα κοδρόνια “άνοιγαν” κατά το πλάσιμο και ορισμένα από τα τσουρέκια μου κατά το β’ φούσκωμα επίσης “άνοιγαν” σε κάποια σημεία τους ..
  Επισημαίνω ότι τα υλικά και οι ποσότητες που χρησιμοποίησα (σε αλεύρι, βούτυρο κλπ) ήταν αυτά της συνταγής.

  Επειδή θέλω να αποπειραθώ να τελειοποιήσω την εκτέλεση της συνταγής σας αυτή την εβδομάδα και πάλι, μήπως θα είχατε κάποια σύσταση να μου κάνετε ώστε να μην αντιμετωπίσω ξανά το ίδιο πρόβλημα;

  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • Ολγα μου απαντώ κι εδώ στο σχόλιό σου.
   Όταν λες “ανοιγαν” εννοείς πως έσπαγαν; δηλαδη δεν είχαν ενιαία συνοχή τα κορδόνια; μήπως ήταν σφικτά και μάζευαν;
   Αν συνέβαινε αυτό, θα έπρεπε να τα αφήσεις περισοτερο χρόνο και να συνεχίσεις αργότερα το πλάσιμο.
   Αν τα κορδόνια είναι ανομοιόμορφα, όπου έχουν λεπτότερο τοίχωμα θα σπάσουν στο ψήσιμο γιατί δεν θα αντέξουν την πίεση από τα αέρια της μαγιάς.
   Παρατήρησε τη ζύμη να είναι ελαστική, να κάνεις λεια κορδόνια που να στέκονται, να είναι ομοιόμορφα και να πλέξεις ωραία τσουρέκια.
   Επίσης, μπορείς να κάνεις όλη την προσπάθεια στο πλάσιμο και να παραψήσεις οπότε θα φύγει η υγρασία και θα γίνουν πιο τριφτά τα τσουρέκια.
   Οι ίνες πάντως σχηματίζονται στο πλάσιμο των κορδονιων.
   Περιμένω νέα σου

 4. liana03

  Kαλησπερα και χρονια πολλα! Βίκυ ΧΙΛΙΑ συγχαρητηρια για την υπεροχη συνταγη σου!! Την δοκιμασα πρωτη φορα και παρ΄ολη την αγωνια μου πηγαν ολα τα σταδια παρα πολυ καλα!
  Το ζυμαρι φουσκωσε τελεια στο πρωτο φουσκωμα…ξεχυλησε η λεκανη! Στον παγκο δεν χρειαστηκε ουτε λαδι ουτε αλευρι ηταν πολυ ευκολο και διαχειρισιμο το ζυμαρι..ισως γιατι χρησιμοποιησα το robin hood!Στο δευτερο φουσκωμα τα αφησα δυο ωρες στον παγκο και φουσκωσαν τελεια,διπλασιαστηκαν!Ουτε απλωσαν καθολου!
  Αυτο που με προβληματισε ειναι οτι στον φουρνο δεν φουσκωσαν αλλο!Μη σου πω οτι λιγο ξεφουσκωσαν!! Τα προσεξα παρα πολυ και στο αλλειμα του αβγου και στην μεταφορα με τη λαδοκολλα τους μεσα στο φουρνο!Τα εψησα σε σχαρα με λαδοκολλα χωρις ταψι!Μηπως δεν πιεσα πολυ τις κοτσιδες?Τα πιεσα αρκετα νομιζω να φυγει ο αερας απο μεσα! Γιατι ομως στο 2ο φουσκωμα διπλασιαστηκαν με το παραπανω?
  Μηπως φταιει το αυγο στο αλλειμα που το εβγαλα απο το ψυγειο 1μιση ωρα πιο πριν?Να επισημανω οτι το αλευρι robin hood που εβαλα ηταν ενα κιλο ακριβως,ενω η συσκευασια εχει περιπου 910.Μηπως δεν επρεπε να συμπληρωσω και να βαλω ενα πακετo?
  Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!Ευχαριστουμε για τα νοστιμοτατα τσουρεκια!

  • Όλα καλά φαίνονται όπως τα γράφεις. Εμένα μου πήρε 3.30 ώρες το β φούσκωμα, με ρομπιν φέτος. Το πλάσιμο των κορδονιών ειναι το σημαντικότερο σταδιο. Θέλει να τα πατάς, να είναι λεια, να ειναι ομοιόμορφα (να μην κάνουν σπασίματα), αν μαζευουν να τα αφήνεις, να μην τα βιάζεις να ανοίξουν.
   Πως τα έψησες; σας λέω να ψηνετε ένα ένα για να πάρει όλη τη ζέστη από παντού το τσουρέκι και να φουσκώσει στο μέγιστο που μπορεί. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμώ τις αντιστάσεις από τον αέρα.
   Ελπίζω να σε βοηθώ να σκεφτείς 🙂

 5. Σεβη

  Μόλις τα έβγαλα από το φούρνο και τα δοκίμασα!!! Είναι τέλεια!!! Σ’ ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή σου!!!
  Βικη θα σε παρακαλούσα αν μπορέσεις κάποια στιγμή ανέβασε κι ένα video που τα πλάθεις για να κανείς τις πλεξούδες γιατί με δυσκόλεψε πολύ και τελικά εκτός από ένα τα υπόλοιπα τα έκανα σαλιγκαρακια!!!🥰

  • Να είσαι γερή Σέβη και να συνεχίσεις το δρόμο για το δικό σου τρυφερό τσουρέκι!
   Το πλάσιμο των κορδονιών είναι το πιο σημαντικό στάδιο για να κάνουν ίνες τα τσουρέκια και να κρατήσουν καλό σχήμα στο ψήσιμο. Όταν σπάνε τα κορδόνια, άφησε τα, μην τα πιέζεις να μακρύνουν περισσότερο από όσο πηγαίνουν μόνα τους. Οταν τα αφήνεις να σταθούν χαλαρώνει η γλουτένη κι όταν τα πλάσεις ξανά ανοίγουν οπως τα θες. Θέλει ηρεμία και υπομονή αυτό το στάδιο. Τα κορδόνια θέλουμε να έχουν λεία επιφάνεια και να έχουν “σωμα”.
   Ελπίζω να σε βοηθώ για την επόμενη φορά!

 6. Μαρίνα Αντωνοπούλου

  Καλημέρα, εάν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, σε ποια φάση ενσωματώνουμε το μείγμα του προζυμιού στο αλεύρι; Ευχαριστώ!

  • Καλημέρα Μαρίνα,
   στο στάδιο του ζυμώματος, εκεί που έγραφα “ξερή μαγιά” πρόσθεσα δίπλα “ή το προζύμι της νωπής”.
   Καλή επιτυχία!

 7. βικυ

  Βίκυ καλησπέρα,

  παρ’ όλο που μετα απο 7-8 ώρες έκανα το τρικ με το δάκτυλο και το ζυμάρι σηκωνόταν χωρίς να παραμένει η τρύπα, αποφάσισα να τα πλάσω όπως μπορούσα..
  στο πλάσιμο με λίγο λάδι και την βοήθεια από το αλεύρι, τα κατάφερα. Οι κοτσίδες όμως ήταν αδύνατον να γίνουν, απλωναν συνεχώς. Δεν ξέρω τι φταίει..έτσι κατέληξα να φτιάξω τσουρέκια σαλιγκάρια, και με πολύ δυσκολία 2* 2-κορδονα τσουρέκια. Δεν φούσκωσαν βέβαια όπως τα δικά σου, αλλά ελπίζω να είναι γευστικά. Η δοκιμή την Κυριακή.. Καλή Ανάσταση με υγεία..σ’ ευχαριστώ..

 8. ΑΛΕΞΗΣ

  Καλησπέρα και καλή ανάσταση. Το γάλα για το προζύμι τοαφαρουμε από τα 500 μλ της συνταγής η είναι επιπλέον?

 9. ξεκίνησα και γω πρώτη φορά φέτος, χωρίς να έχω ξανακάνει καμία άλλη συνταγή τσουρεκιού ως τώρα. Πρώτη και καλύτερη αυτή που λένε! Αποφάσισα να κάνω τη μισή δόση οπότε έκοψα τα πάντα στο μισό. Είμαι στη διαδικασία της πρώτης αναμονής του φουσκώματος, η ζύμη είναι πράγματι πολύ μαλακή και κολλάει 🙂 με φοβίζει λίγο το πλάσιμο των κορδονιών αλλά θα δούμε πώς θα πάει. Στα μείον έχω να πω ότι δεν βρήκα μαχλέπι και έτσι θα κάνω τσουρέκι μόνο με μαστίχα και ξύσμα. Σίγουρα θα μοιραστώ την τελική μου εντύπωση. Ευχαριστoύμε για όλα τα tips!

  • Δεν πειράζει που δεν βρηκες μαχλέπι! Το αλεύρι είναι το κύριο συστατικό για το τσουρέκι και το σημαντικότερο στάδιο για μένα είναι το πλάσιμο των κορδονιών. Εύχομαι καλή επιτυχία!

 10. Kalimera Viki! Se ipereuxaristoume giauti tin panemorfi sintagi kai gia ton kopo pou exeis valei gia na mas metadoseis auti tin pentanostimi elliniki ”klironomia”. Os arxaria sta tsourekia, ekana vima vima ti sintagi alla sto psisimo kati den pige kala.
  1) Ta afisa stous 180 vathmous 15 me 20 lepta kai i krousta tous mou vgike poli kseropsimeni. To esoteriko vevea paramenei afrato kai malako alla eksoterika moiazoun san kamena. Pisteveis oti einai apo to dialeima augou?
  2) Episis, otan evgala na plaso ta kordonia, afta den eixan ”soma”, diladi parolo pou prospathisa na ta plaso xontra, afta alonan poli otan pigaina na deso tis pleksoudes me apotelesma na ksana plaso ti zimi 2 kai 3 fores mexri na dinamosoun ligo prin ta deso. Ti pisteveis oti mporei na ftaiei? Simioteon oti ta ekana me nopi magia opote molis afti fouskose tin prosthesa sto aleuri, sto opoio eixa idi valei ta auga, kai meta eriksa olo to gala me to voutiro liomeno.

  Se euxaristo poli ek ton proteron gia tin apantisi sou, perimeno ta epomena sou video!

  • Καλως ήρθες Μαρία στον κόσμο του τσουρεκιού 🙂
   Το τσουρέκι δοκιμάζει τον χαρακτήρα της μαγείρισσας και τις γνώσεις της. Είναι μια μακριά σειρά βημάτων που οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα. Συγκρίνεις διαφορετικά τσουρέκια και κατανοείς διαφορετική διαδρομή που οδήγησε σε διαφορετικό αποτέλεσμα.
   Για να απαντήσω στο 1, πρώτα πρέπει να εξετάσω το 2. Αν το απαντήσω μόνο του, θα έλεγα πως ο κρόκος αυγού με λίγο νερό δίνει πιο έντονο χρώμα από ολόκληρο το αυγό. Μπορείς οταν το βλεπεις να παίρνει χρώμα, να ανοίξεις το φούρνο να ακουμπήσεις πάνω του ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
   Αν το απαντήσω σε σχέση με τα προηγούμενα σταδια, θα σου έλεγα να θυμηθείς αν η επιφάνεια των κορδονιών μετά το πλάσιμο ειχε αποκτήσει αντίσταση, ήταν λεία και στεγνη. Να ειχαν αποκτήσει “σωμα” όπως επισημαίνεις.
   Στο 2 θα πω πως με τα περισσότερα αλεύρια από μαλακα σταρια, παρότι είναι υψηλής πρωτεϊνης, το ζυμάρι “ρέει” και θέλει να το διπλώνεις οταν πλαθεις τα κορδόνια. Το πλασιμο των κορδονιών γίνεται με τη σειρά από το πρώτο έως το τελευταιο. Μετά ξεκινάς πάλι από το πρώτο και προχωράς. Ενδιάμεσα δηλαδή ξεκουραζονται τα κορδόνια.
   Εύχομαι σύντομα να γίνεις θαρραλέος αρχηγός των τσουρεκιών!

 11. Βικυ

  Καλησπέρα Βίκυ,
  Η ζύμη διπλασιάστηκε σε όγκο μεν αλλά δεν ενεργοποιηθηκε η γλουτένη και την πέταξα.
  Εφτιαξα καινούρια ζύμη σήμερα, πολύ προσεχτικά, μην παραλείποντας κανένα στάδιο.
  Όμως εδώ και 6 ώρες έχει διπλασιαστεί μεν αλλά έχει φουσκάλες. Πατώ το δάκτυλο και κολλάει η ζυμη. Μετά από τόσες ώρες δεν έχει γίνει όπως πρέπει. Τι μπορεί να φταίει?
  Ευχαριστώ για την βοήθεια σου.

  • Ετσι πρέπει να ειναι 🙂
   Με φουσκάλες. Λάδωσε χέρια και πάγκο και βγάλε τη ζύμη. Κάνε διπλώματα να μικρύνει να γίνει μια μπάλα. Μετά μοιρασε σε κορδόνια, και πλάσε. Αν κολλά πολύ βάλε αλευρι όσο να μην κολλά. Εσυ εχεις το πάνω χερι στο τσουρεκι!

 12. βικυ

  Αγαπητή Βίκυ καλησπέρα!

  φτιάχνω για πρώτη μου φορά τσουρέκια και επέλεξα την δική σου συνταγή. Με γοήτευσε η αγάπη που δείχνεις και που προσπαθείς να μεταδώσεις και σ’ εμάς. Σ’ ευχαριστώ.
  θα χρειαστώ την βοήθειά σου. Από κεκτημένη ταχύτητα ξέχασα να προσθέσω στην ζύμη την μαγιά (ξηρή). Το αντιλήφθηκα 2ώρες μετά όπου και την πρόσθεσα.στην ζύμη πλαθόντάς την με την σπάτουλα. Έχουν περάσει άλλες 2ώρες από τότε αλλά δεν βλέπω την ζύμη να φουσκώνει. Τι να κάνω?
  ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σου.
  Η συνονόματή σου.

  • Τέτοια ώρα θα έχεις προχωρήσει και θα έχεις δει τελικά τι έγινε! Θα έλεγα πως αυτό το λάθος είναι δύσκολο να διορθωθεί και πως καλύτερα θα ήταν να διέλυες την ξηρη μαγια σε λιγο χλιαρό νερό να την ενεργοποιήσεις και αυτό το πυκνό διάλυμα να προσπαθούσες να μοιρασεις μεσα στη ζυμη.
   Τώρα πες μου εσύ τι έγινε (δάχτυλα σταυρωμένα)

 13. Μαρία

  Βικυ μου σ ευγνωμονώ για την συνταγή αυτή απο το 2011!
  Μήπως έχεις μεταφράσει αυτά τα ποστ στα αγγλικά και μήπως υπάρχουν τα βιντεάκια με υπότιτλους?
  Εδώ στο Λονδίνο έχω μια φίλη ελληνίδα τέταρτης γενιάς από την Αμερική που θα ήθελε να γιορτάσει το Πάσχα με τα τσουρέκια σου.

  • Μαρία μου συγνώμη για την καθυστέρηση, είχε πάει στα σπαμ το μήνυμα…
   Δεν τα έχω μεταφράσει, μόνο με τη μετάφραση Google ελπίζω να κατανοήσει. Δεξί κλικ στο κείμενο κι εμφανιζεται η επιλογή translate to English
   Τα βιντεάκια μπορούν να δείξουν τον τρόπο, αλλά δεν έχουν υποτίτλους.

 14. Kostas Gavanasios

  Κ. Βικυ, ακολουθησα πιστά τις οδηγίες σας και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Να είστε καλά. Νιώθω περήφανη που τα κατάφερα φέτος, γιατί τα τσουρέκια πάντα με τρόμαζαν. Ηδη έδωσα τη συνταγή στις φίλες μου. Καλή ανάσταση!

 15. Δανάη

  Βίκυ καλησπέρα,
  καταπληκτική η συνταγή σου, την ξαναέκανα φέτος και βγήκαν υπέροχα. Δεν ξέρω τι διαφορετικό έκανα αλλά δεν το πίστευα πόσο διαχειρίσιμη ήταν τελικά η ζύμη με λίγο λάδι και αλεύρι στο πλάσιμο.

  Έχω κάποιες απορίες μόνο που θέλω να σου πω ώστε να είμαι πιο έτοιμη, γιατί λιαν συντόμως θα τα ξανακάνω.

  1. Μπορώ να μην βάλω ζάχαρη για να δώσω στην μικρή; (19 μηνών) Κι αν ναι, χρειάζεται να την αντικαταστήσω με κάτι άλλο;
  2. Επειδή καθυστέρησα να ολοκληρώσω το πλέξιμο, επειδή τα γέμιζα κιόλας έχεις κάποιο κόλπο να μην κουράζεται η ζύμη; Γιατί νομίζω πως κάποια δεν φούσκωσαν πολύ επειδή τα “ταλαιπώρησα λίγο. Συνολικά μου πήρε 3 ώρες.. Τραγικό το ξέρω
  3. Όλες οι παραλλαγές που έχεις μπορούν να γίνουν στο μίξερ ή στο χέρι;

  Ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Δανάη
   Χαίρομαι πολύ που την βρήκες διαχειρίσιμη! Απαντώ:
   1. Μπορείς να αφαιρέσεις τελείως την ζάχαρη. Εχεις δει το αφράτο ψωμί πολυτελειας; ίδια υλικά εχει χωρίς τη ζαχαρη
   2. Δεν το θεωρω τραγικό ουτε πιστευω πως κουράζεται η ζύμη και δεν φουσκώνει. Το πλάσιμο είναι το κύριο στάδιο στα τσουρέκια. Ενας ζαχαροπλάστης στην Πόλη τα έπλαθε 3 φορές πριν ξεκινήσει το πλέξιμο. Αν δεν μπορείς να τα διαχειριστείς τα 4 τσουρέκια που βγαζει το 1 κιλό αλευρι κάνε δόση του μισού κιλού αλευριού μοιράζοντας όλα τα υλικά στη μέση.
   3. Ναι. Το μίξερ δέχεται συνήθως ζύμες 700γρ αλευριού εκτός αν έχεις μεγάλο που μπορεί να δεχθει το 1 κιλό. Στο χέρι κάνεις περισσότερες δόσεις ανάλογα με τις λεκάνες που έχεις διαθέσιμες.
   Καλή επιτυχία κάθε φορά!

 16. Μαρια

  Καλημέρα! Να ρωτησω:στο προζύμι το γάλα των 100ml είναι επιπλέον των 500 που βάζουμε μέσα στη ζύμη? Θα τα κάνω πρώτη φορά… Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλημέρα Μαρία, όχι είναι μέρος των 500ml που αναφέρονται στα υλικά. Όπως και το αλεύρι. Εύχομαι να απολαύσεις τη διαδρομή και να μοσχοβολίσεις το σπίτι χαρά!

 17. Δεσποινα

  Καλημέρα!!Καλη ΜΕβδομαδα!!Μολιςζυμωσα με την συνταγή σας ένα κιλό αλεύρι.Παντα εψαχνά τις πρωτεινες του αλευριού.Μονο το αλεύρι για τσουρέκια από τον φούρνο μου δώσε την αφη της πουδρας..Η συνταγή που έκανα εδώ και 35χρονια ήταν στο ένα κιλά αλευρι για τσουρεκια,4αγα,300γρ ζάχαρη,300γρ φυτινη λειωμενη,300mlγαλα,ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι.Η μαγιά 80γρ φρέσκια.Μου πετυχαινουν πάντα .Αλλά σκληραίνουν.σ δύο τρεις μέρες.Δεν ήξερα ότι επειρεαζει στο πλεγμα της γλουτένης ο χυμός του πορτοκαλιού,κα ότι το βούτυρο τα σκληραινει.Ευχαριστω για τις ε ξηγησεις που εχετε δώσει.Σαν και εσας εχώ δοκιμάσει πολλές σνταγες.

  • Πόσο χαίρομαι όταν κατανοείτε όσα σας μεταφέρω και τα εφαρμόζετε στη δική σας μαγειρική πραγματικότητα! Σ ευχαριστώ πολύ που το μοιράζεσαι. Καλό Πάσχα, με γεμάτα τραπέζια κι αγκαλιές!

 18. Lila Kostoula

  Ήταν υπέροχα και πανευκολα.. ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή σου!!

 19. Κυρία Κουμάντου,
  Βλέποντας το βιντεάκι σας για την παρασκευή του τσουρεκιού , αποφάσισα να ακολουθήσω τη συνταγή σας.
  Ωστόσο μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες καθώς μετρούσα τα υλικά και θα σας παρακαλούσα , αν είναι εφικτό να μου απαντήσετε άμεσα μιας και ήδη ξεκίνησα την ετοιμασία φτιάχνοντας το προζύμι, το οποίο με την ποσότητα αλευριού που γράφετε έγινε πηκτό. Υπ’ όψην ότι κάνω διπλή δόση , δηλαδή έβαλα 120 γρ. μαγιά φρέσκια 160 γρ αλεύρι και 200 γρ γάλα .Πειράζει που έγινε τόσο πηκτό Βέβαια ενεργοποίησα τη μαγιά με λίγη ζάχαρη μέσα στο χλιαρό γάλα πρώτα χωρίς το αλεύρι και ξεχείλισε σε πολύ λίγο διάστημα και μετά πρόσθεσα το αλεύρι , τα 160 γρ. και τώρα το άφησα να φουσκώσει.
  Επίσης θέλω να σας ρωτήσω για τα αβγά . Με βάση τη συνταγή στο κιλό χρησιμοποιούμε 4 μέτρια αβγά Μήπως μπορείτε να προσδιορίσετε πόσα γραμμάρια περίπου το καθένα , γιατί σε κάποιες συνταγές αναφέρουν 32 γρ και σε κάποιες άλλες 58 με αποτέλεσμα στην πρώτη περίπτωση να μου βγαίνουν περίπου στα 6 αβγά στη διπλή δόση. Πόσα αβγά να βάλω;
  Αυτή η ερώτηση δεν αφορά άμεσα τη συγκεκριμένη συνταγή,αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας.
  Έχω διαπιστώσει όταν ανοίγω ζύμη ότι αντί να αλευρώνω τον πάγκο, αν χρησιμοποιήσω νισεστέ και καμιά φορά σε κάποιες συνταγές κορν φλάουρ, γίνεται η ζύμη πολύ καλύτερη ! Μήπως αν χρησιμοποιούσαμε νισεστέ αντί αλεύρι, όταν ανοίγουμε τις πλεξούδες θα ήταν καλύτερα;
  Ευχαριστώ για την υπομονή σας

  Με εκτίμηση

  Δώρα Χατζηαναστασίου

  • Απαντω συνοπτικα ☺
   1. Δεν πειραζει που ειναι σφικτο το προζυμι. Μολις φουσκωσει το προσθετεις στα υλικα
   2. Μετρια αυγα χαρακτηριζονται οσα εχουν βαρος 53 με 63γρ. 4 αυγα μετρια, χωρις να νιαζεσαι ποσο ακριβως, σ αυτη τη συνταγη
   3. Θα πρεπει να κανουμε δοκιμη για να απαντησω. Στα επομενα θα πασπαλισω με κορν φλαουρ ελαφρα στο πλασιμο και το πλεξιμο. Αν θελεις δοκιμασε εσυ στα σημερινα σου σε ενα τσουρεκι και ελα να μας πεις!
   Καλη επιτυχια! Καλη Ανασταση!

 20. Ελένη

  Καλησπέρα Βίκυ, μπορώ να χρησιμοποιήσω φρέσκια μαγιά σε αυτή την συνταγή;

 21. σουλα

  Καλημερα, το προβλημα που εχω αντιμετωπισει και φοβαμαι να ξανακανω τσουρεκια , ειναι οτι περιμενοντας το β φουσκωμα , σε χλιαρο φουρνο 40 βαθμους , μου ξεραθηκαν στο επανω μερος τους και οταν τα εψησα, δεν μπορεσαν να φουσκωσουν και να γινουν αφρατα …. τι εχω κανει λαθος ??? ευχαριστω

  • Εχεις δώσει ήδη τη λύση στο πρόβλημα. Δεν θα τα βάλεις στο φούρνο να φουσκώσουν. Την επόμενη φορά θα τα αφήσεις σε ζεστό χώρο στην κουζίνα, κι ας πάρει περισσότερο χρόνο το β φούσκωμα. Να φροντίσεις να τα αλείψεις με το αυγό αφού φουσκώσουν, λίγο πριν τα βάλεις στο φούρνο. Το αυγό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι από το ψυγείο. Δοκίμασε έτσι και μου ξαναγράφεις.

   • Δώρα Κάππη

    Αν κάνεις στόφα δεν ξεραίνεται η επιφάνεια

 22. Δανάη

  Καλησπέρα, το φακελάκι της μαγιάς είναι 8 ή 9 γρ. ;

 23. stella

  Φέτος βρήκα ένα αλεύρι σε Μωβ συσκευασία, Κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής Α. Ε., για τσουρέκι, με 14γρ πρωτεϊνες. Δούλεψε το μίξερ τη ζύμη με το γάτζο και έγιναν καταπληκτικά. Για να πλέξω τα κορδόνια δε χρειάστηκε να τα αλευρώσω καν. Απλά έβαλα ελάχιστο λάδι στα χέρια μου πρώτα. Τέλεια είναι! Καλύτερα από κάθε άλλη φορά! Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή 🙂

 24. Μαργαρίτα

  Βίκυ καλημέρα! Έκανα για πρώτη φορά τσουρέκια (ως φρεσκοπαντρεμένη) με τη δική σου συνταγή πριν από 4 χρόνια και ψηφίστηκαν καλύτερα από όλες τις “παλιές” νοικοκυρές (ή αλλιώς η τύχη της πρωτάρας)! Θα ήθελα να σε ρωτήσω τα εξής: οι μαμάδες μας έβαζαν και μαστίχα και μαχλέπι στα τσουρέκια τους. Αν θέλουμε να βάλουμε και τα δύο μυρωδικά, σε τι αναλογία πρέπει να είναι για να μην “παραβαρύνει” το τσουρέκι;

  • Τα κλασικά αρωματικά για τη δόση του 1 κιλού αλευριού είναι καλά για μένα 8 γρ τριμμένο μαχλέπι, με 1 κουταλιά γλυκού τριμμένη μαστίχα. Υπερτερεί το μαχλέπι. Αν θέλεις περισσότερη μαστίχα βάλε 2 κουταλάκι γλυκού. Συνήθως προσθέτουν και κακουλέ ή καρδάμωμο – 10 σποράκια πράσινο καρδάμωμο, μόνο το εσωτερικό κοπανισμένο.
   Δοκίμασε μια φορά τη δοσολογία που δίνω και μετά αποφάσισε τι σου ταιριάζει στη γεύση. Καλό Πάσχα!

 25. Ευα

  Καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω ποιο βούτυρο χρησιμοποιείς και αν το γάλα είναι Νουνού η φρέσκο. Ευχαριστώ πολυ, καλο Πάσχα

 26. Tίνα Νεστορίδη

  Βίκυ καλησπέρα.
  Τα τελευταία 3-4 χρόνια χρησιμοποιώ τη συνταγή σου για τσουρέκια και βασιλόπιτα και τα σχόλια είναι κολακευτικά από όλους.
  Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια την Πρωτοχρονιά η συμπεθέρα μου, στο τραπέζι που κάνω, περιμένει πώς και πώς να βγάλω στο τέλος του γεύματος τη βασιλόπιτα γιατί λέει δεν έχει φάει καλύτερη.
  Εγώ είχα μια παλιά συνταγή και μου βγαίνανε πολύ ωραία τα τσουρέκια. Μια χρονιά όμως έβαλα περισσότερη ζάχαρη και ήταν σκέτη αποτυχία.
  Ψάχνοντας στο internet για συνταγές , εντυπωσιάστηκα από τον κόπο που έκανες να καταλήξεις στη συνταγή που μας έδωσες, καθώς και από τον τρόπο που εξηγούσες βήμα-βήμα την παρασκευή τους.
  Σ’ ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για την ωραία συνταγή που μοιράστηκες μαζί μας. Καλή Ανάσταση και υγεία σε εσένα και την οικογένειά σου.

 27. Πόλυ

  Wow!!! Είχα δει κατά τύχη το video με την συνταγή κάποια στιγμή το 2011(?) και την είχα δοκιμάσει. Έγιναν τέλεια! Δοκιμάστηκαν από τους πιο σκληροπυρηνικούς “τσυρεκάδες” της οικογένειας και τα είχαν λατρέψει.
  Μεσολάβησαν διάφορα και δεν έχω ξαναφτιάξει… δυστυχώς. Έχασα και τον σύνδεσμο με την συνταγή… Καταστροφή! Μέχρι σήμερα!!!

  5 χρόνια μετά αναλαμβάνω δράση! Είδα όλα τα videos ξανά και ξανά και Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, την ερχόμενη Μ. Πέμπτη θα τα έχω έτοιμα!
  Κανένα νέο tip? Αλεύρι ποιο να προτιμήσω;

  Καλό Πάσχα!

 28. Γιώτα

  Βίκυ, τα έφτιαξα! Τα πρώτα μου τσουρέκια!!! Και είναι τόσο νόστιμα και τόσο εύκολα. Όταν το πρωί της Μ. Πέμπτης είπα στον άντρα μου ότι θα φτιάξω τσουρέκια, μου είπε να τον περιμένω να γυρίσει από τη δουλειά για να τα ζυμώσει αυτός επειδή χρειάζεται δύναμη!?!?! Ομολογώ ότι μπήκα στον πειρασμό να του πω ότι ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο και ότι ήμουν κατάκοπη! 😉
  Βίκυ, σ’ευχαριστούμε! Τέλεια, αφράτα, νόστιμα τσουρεκάκια και μάλιστα χωρίς κόπο. Το μόνο που θα αλλάξω την επόμενη φορά, θα είναι η ποσότητα των αρωματικών. Νομίζω ότι χρειάζεται λίγο ακόμα μαχλέπι για τα δικά μου γούστα.
  Καλορίζικο και το νέο site! Πάντα επιτυχίες!

 29. Κατερίνα

  Χρόνια Πολλα! Εφτιαξα πρώτη φορά τσουρεκι φέτος, με τη συνταγη σας και βγηκε πεντανοστιμο. Ειναι ηδη 5 μερες που το εφτιαξα και ειναι ακομα μαλακο και τρυφερο. Δυσκολευτηκα λιγο στο πλεξιμο (εκανα με 4 κορδονια), αλλα φανταζομαι σε αυτο παίζει ρολο και η εμπειρια. Σιγουρα δεν θα περιμενω μεχρι το επομενο Πασχα για να ξαναδοκιμασω.

 30. ΕΙΡΗΝΗ

  Καλησπέρα κ χρόνια πολλά..Έχω κάνει 2 φορές τα υπέροχα τσουρέκια σας..Σήμερα όμως που τα έκανα πάλι…είχα κάποια προβληματάκια…Η ζύμη κολλούσε πάρα πολύ κ ήταν πολύ δύσκολο να τη δουλέψω παρόλο το άπειρο λάδι… Ζυμώνοντας τα κορδόνια έσπαγε αμέσως με αποτέλεσμα να τα ανοίγω με πολύ λάδι κ χωρίς καθόλου πίεση…Τελικά προέκυψαν τσουρέκια όχι κ τόσο κορδωτά όπως τις προηγούμενες φορές κ λίγο “λιωμένα -απλωμένα “κατά το φούσκωμα..Σαν να μην τα είχα πλέξει (σημ. κάνω τις πλεξούδες με τα 6 κορδόνια)..Υποθέτω πως το πρόβλημα είναι στο ότι αυτή τη φορά δε βρήκα robin κ χρησιμοποίησα το αλεύρι των μύλων Αγ. Γεωργίου για τσουρέκια με 13% ή στο ότι έβαλα 350 γρ ζάχαρη αντι 300γρ;;

  • Kαι το αλεύρι και η ζάχαρη παίζουν ρόλο. Οταν σου συμβαίνει αυτό, κάνε πολλά διπλώματα στη ζύμη – πριν ξεκινήσεις να μοιράζεις κορδόνια. Με τα διπλώματα οι δεσμοί της γλουτένης ανακατατάσσονται και σφίγγει η ζύμη. Το καλό πλάσιμο των κορδονιών είναι απαραίτητο για να φουσκώσει σωστά το τσουρέκι.
   Αν και πάλι δεν μπορεις να διαχειριστείς τη ζύμη, μοίρασε τη σε κομμάτια των 500γρ και βάλτη σε ταψάκια άπλεκτη.

   • ΕΙΡΗΝΗ

    Ευχαριστώ πολύ!!! Καλή Ανάσταση!!!!Μπορεί αυτή τη φορά τα τσουρέκια μας να μην είναι τόσο κορδωτά κ όμορφα…όμως είναι εξισου αφράτα κ πεντανόστιμα!!! Τα μικρούλια μου δεν έδειξαν να ενοχλούνται καθόλου!!! Κ πάλι ευχαριστώ πολύ!!!!!

 31. Σοφία

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Αν κατάλαβα καλά, σε αυτήν την συνταγή δεν κάνουμε προζύμι;

  • Όταν χρησιμοποιούμε ξερη μαγιά μπαίνει κατευθείαν στο αλευρι. Οταν βάζουμε νωπή τότε πρέπει να κάνουμε προζύμι μ’αυτην. Στο βίντεο αυτό βάζω ξερη μαγιά και ζυμωνω στο χέρι. Καλή επιτυχία!

   • Ευχαριστώ πολύ!! Μετά είδα το βίντεο που το ανέφερες! 🙂
    Θα αρχίσω να φουρνίζω τώρα!
    Καλό Πάσχα! <3

 32. Αγαπητή Βίκυ, καλησπέρα! Είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσω να φτιάξω τσουρέκι και αυτό γιατί μέχρι τώρα στο μυαλό μου είχα μια απίστευτα κουραστική διαδικασία με εξουθενωτικό ζύμωμα και ατελείωτες ώρες αναμονής. Με το βίντεό σου, πήρα το θάρρος και το κουράγιο να το δοκιμάσω. Θα ήθελα απλά τη συμβουλή σου: εσύ προτείνεις την εκτέλεση με την ξηρή μαγιά ή αυτήν με τη νωπή? Έχω κουζινομηχανή, εάν χρειάζεται. Απλά, επειδή χρησιμοποιείς και τις 2 μεθόδους, θα ήθελα τη γνώμη σου. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Προτίμησε το μίξερ αφού έχεις, εφόσον εχει γάντζο. Κάνε μια μικρη δόση με 500γρ αλεύρι, θα βγαλεις 2 μισόκιλα τσουρέκια. Όταν ξανακάνεις δοκίμασε με τα χέρια. Αφησε τη ζύμη να χτυπηθεί με τον γάντζο για 20 λεπτά στη χαμηλή ταχυτητα. Είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις! Τα τσουρέκια συγχωρουν όλα τα λαθη εκτός απο το καυτό νερό στην μαγιά.

 33. βασιλικη πιτσιου

  Kαλημερα, ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.
  Διαβασα για το τσουρεκι αλλα εχω μπερδευτει στις δοσολογιες αλλο λεει
  το βιντεο αλλο στο site.
  Δηλαδη για της μαμας σας το τσουρεκι για 1 κιλο αλευρι ποσα αυγα βουτυρο και μαγια ,γαλα 500 ml? ευχαριστω

  • Βασιλική, ξαναείδα το βίντεο και τη συνταγή. 4 αυγά στο 1 κιλό αλεύρι λέει και στα δύο. Τα υπόλοιπα υλικά επίσης γράφονται: 125γρ βούτυρο, 2 φακελακια μαγιά, 500γάλα, ζάχαρη μέχρι 300γρ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.