Η πιο εύπεπτη και βελούδινη ταραμοσαλάτα που έχω δοκιμάσει, δημιουργήθηκε όταν εξερευνούσα τις εφαρμογές του μαριναρισμένου κόκκινου κρεμμυδιού με χυμό λεμόνι. Αυτός ο ρόδινος χυμός κρεμμυδιού – λεμονιού μετουσίωσε τον ταραμά και έκανε πολύ απαλή τη γεύση του.
Είναι το μόνο που άλλαξα στην συνταγή για ταραμοσαλάτα από το βιβλίο “Τα καλύτερα της ελληνικής κουζίνας – Έτσι κι Αλλιώς” της Σιμόνης Καφίρη & του Δημήτρη Μπληζιώτη. Δύο πολύ εμπνευσμένοι άνθρωποι, που έχουν δώσει τις καλύτερες εκτελέσεις ελληνικών πιάτων “έτσι”, δηλαδή παραδοσιακά και “αλλιώς”, δηλαδή μοντέρνα. Ανατρέχω συνέχεια στο βιβλίο τους, τσεκάροντας κάθε φορά την συνταγή μου. Τους ευχαριστώ πολύ.
Το μαριναρισμένο κρεμμύδι
Έχω δοκιμάσει το μαριναρισμένο κρεμμύδι στις σαλάτες με φρούτα : Σαλάτα καρπούζι με φέτα, Πράσινη σαλάτα με φιλετάκια πορτοκαλιού.
Το μαρινάρισμα του κόκκινου κρεμμυδιού στο λεμόνι, του δίνει ένα συγκλονιστικό ρόδινο χρώμα, το κάνει πιο ελαφρύ και στη γεύση και τη πέψη.
Έτσι, άλεσα στο multi ένα μέτριο κόκκινο κρεμμύδι με το χυμό λεμονιού. Δημιουργήθηκε ρόδινος καλοαλεσμένος πολτός. Τον σούρωσα για να πάρω μόνο το χυμό.

Ανακάτεψα με τον λευκό ταραμά, για να γίνει πιο αραιός και τον έβαλα στο blender να χτυπηθεί πολύ καλά, πριν προσθέσω το ψωμί. Διάλεξα ψωμί προζυμένιο, μπαγιάτικο δύο ημερών.
Μην βάλετε ψωμί μαγιάς, γίνεται σαν κόλλα.
Μουσκέψτε και στίψτε καλά το ψωμί. Αν χρειαστεί απλώστε το σε πετσέτα και στίψτε το με αυτή για να απορροφήσει όλη την υγρασία. Ρίξτε στο blender και αλέστε.
Σε σταθερή ροή το ελαιόλαδο, σαν μαγιονέζα
Στην αρχή όλο το μίγμα είναι πιο ροζ, αλλά σιγά σιγά ασπρίζει. Κυρίως όταν αρχίσει να πέφτει, σε σταθερή ροή όπως στη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο. Μετά από τη γευσιγνωσία ελαιολάδου, είναι κατανοητό πως το λάδι που θα βάλετε, θα πρέπει να είναι απαλό. Δηλαδή, όταν το δοκιμάζετε να μην το νοιώθετε πικρό στο λαιμό, επομένως το αγουρέλαιο και τα έντονα σε πολυφαινόλες εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα αποκλείονται γι’αυτήν τη χρήση.
Όταν πρόσθεσα 1 κούπα ελαιόλαδο, η γεύση της ταραμοσαλάτας ήταν πολύ ισορροπημένη και έντονη. Θα μπορούσα να σταματήσω σ’αυτήν την ποσότητα, αν μετρούσα τις θερμίδες. Όμως, προσθέτοντας 1/2 κούπα ελαιόλαδο παραπάνω, άλλαξε και η υφή – έγινε πιο κρεμώδης – αλλά και η γεύση – έγινε πιο απαλή, πιο γλυκιά.
Η ταραμοσαλάτα θέλει αρκετή ώρα χτύπημα. Φροντίστε να έχετε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου (ταραμάς, λεμόνια), ρίχνετε λίγο-λίγο το λάδι και μην ανησυχείτε μήπως σας κόψει.
Με ψωμί, χωρίς ψωμί, με πατάτα;
Ο λόγος που προσθέτουμε ψωμί ή πατάτα στην ταραμοσαλάτα είναι να ισορροπήσουμε την ένταση του ταραμά (αυγά ψαριού) και να αυξήσουμε την ποσότητα γιατί ο ταραμάς είναι ένα ακριβό υλικό. Χρειαζόμαστε τόσο όσο είναι απαραίτητο για να έχει τη θαλασσινή γεύση (umami ουσιαστικά).
Μπορείτε να αφαιρέσετε το ψωμί στη συνταγή που ακολουθεί και να μειώσετε το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Ή να αντικαταστείστε το προζυμένιο ψωμί με αντίστοιχη ποσότητα βραστής πατάτας. Αν θέλετε πιο αγρια υφή, μπορείτε να βάλετε παξιμάδι.

Μπορείτε να δημιουργήσετε κάθε είδους ταραμοσαλάτα! Αραιή ή πυκνή που στέκεται, βελούδινη ή ψιχουλιαστή, ενιαία ή διαχωρισμένη.
Δεν υπερτερεί καμμία έναντι της άλλης, στο δικό σας τραπέζι μόνο η δική σας γεύση και γευστική μνήμη υπερτερεί.
Σερβίρετε με την πιο τρυφερή λαγάνα που μπορείτε να φτιάξετε και θα κάνετε πολύ χαρούμενους τους μικρούς και τους μεγάλους της οικογένειάς σας.