TasteFULL

Τάρτα μανιτάρια με καρύδια και γρήγορη ζύμη

Εντυπωσιακή και πολύ νόστιμη τάρτα μανιτάρια, με σπιτική τραγανή ζύμη, που σερβίρεται στο τραπέζι σε μία ώρα. Η ζύμη είναι διαφορετική, γίνεται στην κατσαρόλα με ένα κουτάλι, δεν θέλει ψυγείο για να κρυώσει, απλώνεται όπως είναι ζεστή, πανεύκολα, με τα χέρια και ψήνεται αμέσως.

Όσο ψήνεται η τάρτα άδεια, ετοιμάζουμε τα μανιτάρια και το μίγμα των αυγών. Τα προσθέτουμε, ολοκληρώνουμε το ψήσιμο και σε μία ώρα από τη στιγμή που ξεκινήσαμε η τάρτα σερβίρεται στο τραπέζι!

Δεν υπάρχει πιο γρήγορη και πετυχημένα τραγανή, ζύμη τάρτας από αυτή. Η γρήγορη ζύμη τάρτας.

Χρησιμοποίησα τα καπελάκια των μανιταριών για να είναι πιο ευπαρουσίαστη η τάρτα. Τα ποδαράκια τα χρησιμοποίησα σε μια σάλτσα ντομάτας, μαζί με λουκάνικο για να αντικαταστήσω τον κιμά.

Το σωτάρισμα των μανιταριών θέλει δυνατή φωτιά στην αρχή να πάρουν χρώμα και μετά πιο μέτρια για να χάσουν τα υγρά τους. Να το μάθετε, είναι βασική τεχνική για σωστά σωταρισμένα μανιτάρια.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Sharing is caring!

Υλικά

Για ταρτιέρα 18Χ28

Για τη γέμιση

  • 250 γρ μανιτάρια – ολόκληρα μικρά λευκά, ή τεμαχισμένα, όποιου είδους
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • ¼ κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας λιαστό κρασί ή γλυκό μοσχάτο
  • 100ml κρέμα γάλακτος 15% (ή γάλα)
  • 2 αυγά μεγάλα
  • 70 γρ μπλέ τυρί
  • 1 κουταλιά σούπας πράσινο κρεμμυδάκι φρέσκο, σε ροδέλες λεπτές
  • Γλυκειά πάπρικα, για χρώμα

Για τη γρήγορη ζύμη τάρτας

  • 100ml νερό
  • 50ml βούτυρο
  • 50ml ελαιόλαδο
  • ¼ κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 250γρ αλεύρι μαλακό
  • 10γρ baking powder
  • 20 γρ καρύδια, σε ψιλά κομμάτια

Μέθοδος εκτέλεσης

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Ετοιμάστε τη ζύμη

Βάλτε σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί το νερό, το λάδι και το βούτυρο. Σβήστε τη φωτιά. Προσθέστε το αλάτι, τα καρύδια και το αλεύρι με το baking powder, όλο μαζί. Με ένα κουτάλι ανακατέψτε όσο χρειάζεται για να βραχεί το αλεύρι και να γίνει μια μπάλα. Βγάλτε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας.

Ετοιμάστε την τάρτα

Απλώστε τη ζύμη με τα χέρια μέσα στην ταρτιέρα, ώστε να καλύψει τα τοιχώματα. Εναλλακτικά, απλώστε την με τα χέρια πάνω στον πάγκο στο μέγεθος της ταρτιέρας, τυλίξτε την σαν πούρο και μεταφέρετέ την στην ταρτιέρα, για να είστε σίγουροι πως έχει ανοίξει με ίδιο πάχος παντού. Τρυπήστε με πηρούνι τη βάση. Καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί και γεμίστε με ξερά όσπρια. Ψήστε για 15 λεπτά. Αφαιρέστε το χαρτί και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.

Ετοιμάστε τη γέμιση

Όσο ψήνεται η θήκη της τάρτας, ετοιμάστε τα μανιτάρια. Αν θέλετε ιδιαίτερη εμφάνιση, διαλέξτε όσα μικρά, λευκά μανιτάρια χωρά η τάρτα και χρησιμοποιείστε μόνο τα καπελάκια. Αφαιρέστε τα ποδαράκια και κρατείστε τα για άλλη χρήση. Αν όχι, τότε κόψτε σε κυβάκια όποια μανιτάρια έχετε.

Σωτάρετε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, να πάρουν χρώμα. Ελαττώστε τη φωτιά, προσθέστε το αλάτι, σβήστε με το κρασί και αφήστε τα να χάσουν την υγρασία τους και να γλασαριστούν, ανακατεύοντας τακτικά.

Χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, με ένα πηρούνι, να ομογενοποιηθούν. Σουρώστε το μίγμα. Βγάλτε την τάρτα από το φούρνο. Τακτοποιείστε τα καπελάκια των μανιταριών. Σκορπίστε κομματάκια τυρί ανάμεσα. Ρίξτε το μίγμα των αυγών, ανάμεσα στα μανιτάρια. Απλώστε τις ροδέλες φρέσκου κρεμμυδιού και πασπαλίστε τόπους-τόπους με την πάπρικα.

Ψήστε την τάρτα

Ψήστε στο φούρνο για 20λεπτά μέχρι να γίνει σταθερή η κρέμα.

Αν οι άκρες της τάρτας έχουν πάρει ήδη χρώμα, καλύψτε τις -πριν ψήσετε την κρέμα- με λωρίδες αλουμινόχαρτου.

Αντι για μπλε τυρί, μπορείτε να βάλετε φέτα, πράσινο κρεμμύδι και ροδέλες κόκκινης πιπεριάς.

Tags: , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry