TasteFULL

Τερίν μπλε τυριού με ξερά φρούτα και καρπούς

Τα τυριά είναι μεγάλη αδυναμία πολλών και ο λόγος είναι πως στα λιπαρά κρύβεται η γεύση. Η δίαιτα του καθενός επιτρέπει συγκεκριμμένες ποσότητες και ποικιλίες τυριών. Σας έχω πει πως προτιμώ να σερβίρω το τυρί στο ξεκίνημα ενός γεύματος, παρά στο τέλος. Το απολαμβάνω καλύτερα, σαν γεύση και σαν πέψη.

Αντί να βγάλετε ένα δίσκο τυριού, που έχει σημαντικό κόστος, φτιάξτε το δικό σας τυρί, βάζοντας τα συνοδευτικά υλικά μέσα. Ξερά φρούτα και ξηροί καρποί. Φορμάρετέ το σε μακρόστενη φόρμα και έτσι απλά δημιουργείτε μια τερίν, η οποία ενθουσιάζει με τα χρώματα της και την εξαιρετική γεύση.

Το μπλε τυρί είναι ο πρωταγωνιστής. Δίνει την σπιρτάδα που ξυπνά όλο το σύνολο και ζωγραφίζει με μπλε φλεβίτσες την τερίν. Ο ανθότυρος είναι απλά συντροφικός, απαλύνει και δίνει όγκο. Τα ξερά φρούτα, αφράτα και ζουμερά, ψιλοκόβονται, σκορπίζονται μέσα στο τυρί και δίνουν τη γλύκα που χρειάζεται η αλμύρα του μπλε τυριού. Οι ξηροί καρποί -καρύδια και φυστίκια αιγίνης- δίνουν ενδιαφέρον στην υφή, το χρώμα και φυσικά προσθέτουν σε γεύση.

Αυτή η τερίν είναι ένα γεύμα μόνη της. Μπορείτε να την σερβίρετε για τσιμπολόγημα στο τραπεζάκι του σαλονιού, παρέα με το ποτό και τους φίλους σας. Ταιριάζει τέλεια με το αρωματικό λευκό κρασί πορτοκαλιού και τα σπιτικά κρακεράκια βρώμης. Τρεις σπιτικές δημιουργίες, που θα δώσουν μεγάλη χαρά σε όσους τις μοιραστούν.

Τρία σημεία προσοχής:

  • να μην ενώσετε “άκομψα” το μπλε τυρί με τον ανθότυρο γιατί θα εξαφανίσετε τις φλεβίτσες και θα χρωματίσετε τον ανθότυρο με μουντό πράσινο χρώμα
  • να φρεσκάρετε τα ξερά φρούτα ώστε να είναι τρυφερά : αφήστε τα βουτηγμένα σε νερό για λίγες ώρες, βγάλτε τα, στεγνώστε τα και ψιλοκόψτε
  • να σωτάρετε τους ξηρούς καρπούς (30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά σε στεγνό τηγάνι, ανακατεύοντας) για να ξυπνήσετε τα αρώματά τους και να γίνουν τραγανοί

Αν δεν έχετε κάνει το κρασί πορτοκαλιού, σερβίρετέ την με ένα δροσερό μοσχάτο Λήμνου.

Ενα κομμάτι που μου είχε περισσέψει το άφησα ξεσκέπαστο μερικές μέρες στο ψυγείο. Έπιασε την άσπρη μούχλα, σαν πέτσα, που έχουν τα γαλλικά κατσικίσια τυριά. Και φυσικά τρωγόταν και ήταν νοστιμότατο και τότε.

Αν θέλετε το τρίπτυχο μιας χειμωνιάτικης βραδιάς φίλων που θα ενθουσιάσει, ετοιμάστε:

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

Για μια βαθιά φόρμα 10Χ20εκ

  • 500γρ μπλε τυρί
  • 250γρ ανθότυρο
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι
  • 60γρ καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 60γρ φυστίκια κελυφωτά, ψιλοκομμένα
  • 60γρ ξερά βερύκοκα, ψιλοκομμένα
  • 60γρ ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
  • 60γρ ξανθές σταφίδες, κομμένες στη μέση

Μέθοδος εκτέλεσης

1. Λυώστε με πηρούνι τον ανθότυρο σε μεγάλο μπολ. Περιχύστε με το μέλι τα φρούτα και τους καρπούς. Ανακατέψτε καλά να ισομοιραστούν τα υλικά.

2. Σε επιφάνεια κοπής, κόψτε σε λεπτές φέτες το μπλε τυρί. Μια-μια, κόψτε κάθε φέτα σε μικρά κομμάτια, με το μαχαίρι, πάνω από το μπολ του ανθότυρου. Μην τρίψετε το τυρί με το χέρι, γιατί θα χάσει τις μπλε φλεβίτσες και θα αποκτήσει μουντό χρώμα. Αφού κόψετε όλο το τυρί, μόνο τότε ανακατέψτε όπως στις σαλάτες, με νεραϊδένιο άγγιγμα. Θέλετε να ισομοιραστεί το μίγμα, μόνο. Αργότερα θα το πιέσετε να πάρει φόρμα, έτσι οι μπλε φλεβίτσες θα πάρουν θέση αλλά δεν θα χαθούν.

3. Στρώστε διάφανη μεμβράνη στη φόρμα και γεμίστε την με το μίγμα τυριού. Κλείστε τα πλαϊνά της μεμβράνης και πιέστε το μίγμα να ενωθεί καλά, σαν αυτάκια. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να χωρέσει το μίγμα στη φόρμα. Διπλώστε με τη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.

Η τερίν μπορεί να προετοιμαστεί μία ημέρα πριν το σερβίρισμα.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

8 σχόλια για το “Τερίν μπλε τυριού με ξερά φρούτα και καρπούς”

  1. GeorgiaDr

    Είναι καταπληκτική! Την είχα φτιάξει την πρωτοχρονιά του , όταν την είχατε πρωτοδημοσιεύσει σε γνωστό ..εφημεριδοπεριοδικό. Οι καλεσμένοι μου έμειναν με ανοιχτό το στόμα..και έφαγα ακόμη και εγώ που γενικώς δεν το έχω με τα μπλε΄τυριά!!! Θα την επαναλάβω και φέτος μαζί με την τερίν με κιμά και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς! Υπέροχες ιδέες!

    Reply

  2. sofiakkkkkk

    Γεια σας, κυρία Βίκυ! Η συγκεκριμένη συνταγή μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θα ήθελα να την κάνω τα Χρσιτούγεννα. Να σας ρωτήσω μόνο, τα κελυφωτά φυστικια είναι τα Αιγίνης;

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Ναι Σοφία. Θα έπρεπε να τα λέμε κελυφωτά γιατί δεν βγαίνουν μόνο στην Αίγινα, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Η συνήθεια του λόγου και τα έργα της Αίγινας, βλέπεις 🙂

      Reply

      1. sofiakkkkkk

        Γεια σας και καλή χρονιά!
        Έφτιαξα την τερίν και μας άρεσε πολύ, ωστόσο δεν ήταν συμπαγής. Ξεφορμαρίστηκε μεν, ωστόσο δεν κοβόταν με τίποτα κομμάτι και θρυμματιζόταν. Γιατί λέτε να έγινε αυτό;

        Reply

        1. Βίκυ Κουμάντου Post author

          Φαντάζομαι πως δεν θα την πίεσες αρκετά ώστε να ενωθεί το μίγμα. Μήπως δεν είχε αρκετό χρόνο στο ψυγείο να σφίξουν τα τυριά ξανά και να ενωθούν;
          Πες μας τι από τα δύο έγινε. Καλή χρονιά!

          Reply

          1. sofiakkkkkk

            Νομίζω ότι δεν έγινε τίποτα από τα δύο…Την είχα φτιάξει από την προηγούμενη μέρα και πίεσα αρκετά το μείγμα. Μάλλον το μείγμα ήταν κάπως σφιχτό εξ αρχής, μου έδινε την εντύπωση ότι ήθελε να είναι λίγο πιο υδαρές. Δεν πειράζει όμως, γιατί από γεύση έσκιζε!


          2. Βίκυ Κουμάντου Post author

            Α! Εντοπίζεις κρυμμένο σημείο. Σωστά! Η υγρασία σε διαφορετικά μπλε τυριά και ανθότυρους δεν είναι η ίδια. Αν είναι σφιχτό το μίγμα, λίγο νερό ή λίγο γάλα μπορεί να προσθέσει τόσο όσο υγρασία χρειάζεται κάθε φορά για να δέσει η τεριν.
            Βλέπεις πόσο χρήσιμα είναι τα σχόλια; 🙂


Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry