HOME > Συνταγές > Φαγητά > Λαχανικά > Τερίν με ψητά κολοκυθάκια – η καλοκαιρινή

Τερίν με ψητά κολοκυθάκια – η καλοκαιρινή

Ήρθαν στα χέρια μου κολοκυθάκια από το μποστάνι του θείου μου, τα γνωστά μακρόστενα ανοικτόχρωμα πράσινα κολοκυθάκια. Τρυφερά και γλυκά, στην εποχή τους.

Ετοίμαζα τραπέζι καλωσορίσματος, γιατί μαζεύτηκε η οικογένεια με το τέλος της εξεταστικής για καλοκαίρι, με αγαπημένο φαγητό των παιδιών μου: μακαρόνια τζόλια, κατσικίσια παϊδάκια στη γάστρα και τούρτα σοκολάτας. Μου έλειπε κάτι για το ξεκίνημα και σκέφτηκα πως τα ψητά κολοκυθάκια στη γκριλιέρα είναι αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο. Μόνο που αυτή τη φορά πήραν άλλο σχήμα και άλλη γεύση!

Οι φέτες τοποθετήθηκαν η μια δίπλα στην άλλη, σε στρώματα, όπου ενδιάμεσα σκορπίστηκαν τρίμματα φέτας με φρέσκο δυόσμο και γλυκειά πάπρικα. Πατήθηκαν καλά και έμειναν όλη νύχτα στο ψυγείο να σφίξουν σε ένα σύνολο. Εμένα με βόλευε έτσι αλλά δεν είναι απαραίτητος τόσος χρόνος. 3 ώρες στο ψυγείο είναι αρκετές για να μπορέσει να σερβιριστεί.

Τα κολοκυθάκια θα έχετε παρατηρήσει πως έχουν μια ζελατινώδη ουσία, που φαίνεται μόλις κόβεις τις φέτες. Όταν ψηθούν, αυτή η ουσία λειτουργεί σαν ζελατίνη και τα δένει μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται κανένα άλλο συστατικό. Το βάρος τα κάνει να ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο. Η φέτα είναι τόση ώστε να δίνει γεύση αλλά δεν απλώνεται σε ολόκληρο στρώμα, είναι τρίμματα.

Εκοψα σε φέτες με ηλεκτρικό μαχαίρι και κόπηκαν τέλεια. Σερβίρισα με τοματάκια κομμένα στα τέσσερα και φρέσκο δυόσμο. Ταιριάζει πάρα πολύ και με πέστο βασιλικού. Τα τοματάκια της φωτογραφίας λέγονται “τίγρης” και είναι παραγωγής Μαραθώνα. Εχουν χοντρή φλούδα αλλά πολύ νόστιμη και γεμάτη σάρκα.

Το σχέδιο με τα φυλλαράκια του δυόσμου το έφτιαξα πριν ξεκινήσω να βάζω τις φέτες. Έτσι αρωμάτισε και ενώθηκε με την τερίν. Δείτε τη φωτογραφία στο τέλος του άρθρου.

Τερίν με ψητά κολοκυθάκια – η καλοκαιρινή

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Λαχανικά
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • (για τερίν 10Χ17Χ5,5)
  • 7 μέτρια πράσινα μακρόστενα κολοκύθια

  • 200γρ φέτα

  • 10 φρέσκα φύλλα δυόσμου

  • ελαιόλαδο

  • γλυκιά πάπρικα

  • χοντρό αλάτι

Μέθοδος

  • Κόψτε τα κολοκυθάκια σε μακρόστενες φέτες, πάχους 1/2 εκατοστού.
    Ξεπλύνετέ τις, βάλτε τις σε μπολ, περιχύστε με λίγο λάδι και πασπαλίστε με χοντρό αλάτι.
  • Ζεστάνετε την γκριλιέρα και αρχίστε να ψήνετε. Μόλις η μια πλευρά αποκτήσει τα χαρακτηριστικά σημάδια του γκριλ, είναι έτοιμη για γύρισμα από την άλλη πλευρά. Υποθέτω πως μπορείτε να τα ψήσετε και στο φούρνο, στο γκριλ.
    Το ζητούμενο είναι να μαλακώσει με την έντονη ζέστη η σάρκα του κολοκυθιού, τόσο ώστε να γίνει εύκαμπτη αλλά να παραμείνει τραγανή. Αν ψηθεί τελείως το κολοκύθι δεν θα μπορέσει να σταθεί η τερίν.

    Η διαδικασία θέλει χρόνο και υπομονή. Βγάζοντας τις φέτες μια μια, τις στοιβάζετε σε μπολ για να μην στεγνώνουν περισσότερο αλλά να δίνει η μια στην άλλη υγρασία.
    Αν έχετε πέστο βασιλικού μπορείτε να βάλετε μια κουταλιά στα χέρια σας και να αλείψετε προσεκτικά τις φέτες.
    Παίρνουν πολύ όμορφο άρωμα!
  • Αφήστε τις φέτες να κρυώσουν και ετοιμάστε το μίγμα της φέτας σε ένα μπολ. Θρυμματίστε την, προσθέστε τα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου και πασπαλίστε με γλυκιά πάπρικα.
  • Στρώστε το δοχείο που έχετε διαλέξει με διάφανη μεμβράνη, έτσι ώστε να προεξέχει από το δοχείο. Διαλέξτε 8 ωραία φύλλα δυόσμου, πλύντε τα, στεγνώστε τα ταμποναριστά, λαδώστε τα ελαφρά -για να μπορέσουν να κολλήσουν στη μεμβράνη- και τοποθετήστε τα με την καλή πλευρά τους να ακουμπά στη μεμβράνη. Εσείς θα βλέπετε την πλευρά με τις νευρώσεις (δείτε φωτο).
  • Ακουμπήστε προσεκτικά την πρώτη στρώση κολοκυθάκια ώστε να μην κουνηθούν τα φύλλα. Μετά προχωρείστε άφοβα, στρώνοντας κολοκυθάκια και σκορπίζοντας τρίμματα φέτας, πατώντας συνεχώς ελαφρά ώστε να μην μένουν κενά ανάμεσα.
    Όταν τελειώσετε, διπλώστε τα πλαϊνά της μεμβράνης και πατήστε ακόμα μια φορά ελαφρά το δημιούργημά σας. Βάλτε πάνω του ένα βάρος (μια κονσέρβα σε κατάλληλο μέγεθος, μια πέτρα από τις διακοπές κλπ) και αφήστε στο ψυγείο για 3 ώρες.
  • Ξεφορμάρεται πολύ εύκολα και δείχνει πολύ όμορφο.
    Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες βαλσάμικο -με ένα κουταλάκι.
    Το έκοψα στην κουζίνα με ηλεκτρικό μαχαίρι και το σερβίρισα, έτοιμο να πάρει ο καθένας την φέτα του.

    Εκτός από κομμένα τοματάκια με δυόσμο και ελαιόλαδο, μπορείτε να το σερβίρετε με πέστο βασιλικού ή με μια vinaigrette με πολύ απαλό και αρωματικό ξύδι.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*