Η τιραμισού είναι ένα εξαιρετικά εύκολο και νόστιμο γλυκό ψυγείου. Είναι μια τούρτα σε στρώσεις, με κρέμα στρωμένη πάνω σε μπισκότα ή παντεσπάνι, βουτηγμένα σε δυνατό καφέ εσπρέσο.
Οι Ιταλοί, για την κρέμα, ενώνουν τα αγαπημένα τους υλικά: κρέμα mascarpone και κρόκους αυγών με ζάχαρη, είτε χτυπημένους στο μίξερ ή σε μπεν μαρι, σαν κρέμα zabaglione.
Με αυτό τον τρόπο δεν χρειαζόμαστε πια τη θερμοκρασία του μπεν μαρί. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ μέχρι να φουσκώσουν πολύ και να γίνουν απαλή, βελούδινη κρέμα.
Η κρέμα zabaglione
Αν θέλετε να δοκιμάσετε την ιταλική συνταγή με κρέμα zabaglione, βάλτε σε μπαιν μαρί τους 2 κρόκους -πάνω σε νερό που σιγοβράζει- και ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα των αυγών ώστε να ζεσταθούν αλλά να μην μένουν στάσιμοι και ψηθούν. Συνεχίστε μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν σε όγκο και να αλλάζουν χρώμα (παύουν να είναι διαυγείς και παίρνουν ανοικτό κίτρινο χρώμα). Προσθέστε τις 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη και 60ml Marsala (ημίγλυκο κρασί).
Συνεχίστε να χτυπάτε ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά και η κρέμα να πυκνώσει και να κάνει “κορδελάκια”. Είναι έτοιμη. Βγάλτε το μπολ από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει ανακατεύοντας.
Φοιτητική παραλλαγή – με ζαχαρούχο γάλα
Πριν σας δώσω τις κανονικές αναλογίες, θα γράψω μια ειδική παραλλαγή της κρέμας- αφιερωμένη στην κόρη μου και στις φίλες της που θέλουν ένα σπέσιαλ γλυκό με γεύση που θυμίζει παιδική ηλικία και πολύ εύκολο να φτιάξουν χωρίς μίξερ, μόνο με το σύρμα.
Κτυπάμε πολύ καλά 250 γρ μασκαρπόνε να αφρατέψει. Προσθέτουμε λίγο λίγο ζαχαρούχο γάλα μέχρι να έρθει η γλυκύτητα εκεί που θέλουμε. Βάζουμε μπισκότα μουσκεμένα σε καφέ σε μικρό πυρέξ και στρώνουμε πάνω τους όλη την κρέμα. Έτοιμο για ψυγείο. Πασπάλισμα με κακάο ή σοκολάτα στο σερβίρισμα.
Οι παραλλαγές
Για τα μπισκότα
- savoyardi ή pavesini για τους Ιταλούς ή ladyfingers για τους αγγλόφωνους
- παντεσπάνι ή pound cake
Για την κρέμα
- μασκαρπόνε + κρόκους&ζάχαρη
- μασκαρπόνε + zabaglione
- μασκαρπόνε + κρόκους&ζάχαρη + μαρέγκα
- μασκαρπόνε + κρόκους&ζάχαρη + σαντιγύ
Η Τέσσα Κύρου, στο νέο βιβλίο της ΒΕΝΕΤΙΑ, προσθέτει άλλη μια ιταλική παραλλαγή : με αμαρέτι μπισκοτάκια αντί για lady fingers και Martini Rosso αντί για Marsala.
Η ιστορία, ο δημιουργός και η αυθεντική συνταγή
Η τιραμισού δεν είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό γλυκό αλλά ένα γλυκό των νέων χρόνων. Πριν το 1964, δεν υπάρχουν καταγραφές στη λίστα των ιταλικών γλυκών. Δημιουργήθηκε το 1971 από τον Loly Linguanotto, pastry chef του εστατορίου Le Beccherie, στο Treviso, στη Βόρεια Ιταλία. Δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου, Alba και Ado Campeol, δεν πατεντάρισαν ούτε το όνομα ούτε την συνταγή και επειδή τα υλικά είναι πολύ απλά ο καθένας δημιούργησε δικές του παραλλαγές στο ίδιο θέμα.
Το εστιατόριο λειτουργεί ακόμα και σήμερα και συνεχίζει να φτιάχνει την τιραμισού στο αρχικό σχήμα της, στρογγυλή.
Η αυθεντική συνταγή, λοιπόν, για την Κατερίνα που τη ζήτησε, έχει μόνο κρόκους χτυπημένους με ζάχαρη και μασκαρπόνε. Ούτε μαρέγκα, ούτε σαντιγύ. Η δοσολογία είναι μεγάλη (12 κρόκους, 1/2 κιλό ζάχαρη, 1 κιλό μασκαρπόνε, 60 μπισκότα σαβαγιάρ, καφέ & κακάο), μειώστε τη στη μέση.
Και όπως έβλεπα τη συνταγή και το βίντεο, σκεφτόμουν πως με ένα τσέρκι μια χαρά τούρτα κάνει η τιραμισού και την έκανα στα γενέθλια της Αννας.
© photos by: Γεώργιος Δέτσης
