Η τυρόπιτα με μακεδονική σφολιάτα στο ξενοδοχείο Refanidis στα Κάτω Πορόϊα, ήταν ο λόγος να κατέβω στην κουζίνα του ξενοδοχείου δυό ώρες πριν το πρωινό. Η κυρία Άννα Βαφειάδη Ρεφανίδη είναι η μαγείρισσα και η ψυχή του ξενοδοχείου . Να μην αδικήσω τον σύζυγό της, τον κύριο Γιάννη, γιατί το ξενοδοχείο τους είναι στολίδι για την περιοχή και θέλει πολύ δουλειά και από τους δύο για να λειτουργεί σωστά. Όμως, η ψυχή παραμένει στην κουζίνα.
Mια καλή μαγείρισσα είναι στα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ενός μικρού ξενοδοχείου. Κλικ για tweetΗ κυρία Άννα έχει μεγάλη καρδιά και δίνει απλόχερα αγάπη στους ανθρώπους της. Όταν της μίλησα για το TasteFULL.gr και της είπα πόσο νόστιμη ήταν η πίτα της, με κάλεσε στην κουζίνα της να φτιάξουμε παρέα πίτα και με έβαλε να ανοίξω το τετράδιο και να γράψω τα αγαπημένα της φαγητά.
Σας ετοιμάζω, λοιπόν : τα μυστικά της καλής σπανακόπιτας, σπιτικό ξινολάχανο, χριστουγεννιάτικο χοιρινό με ξινολάχανο, γιαπράκια, μαντί, εύκολα πιτάκια κουρού. Σαν ανταπόδοση, της είπα τα δικά μου μυστικά για πετυχημένες μαρμελάδες και της υποσχέθηκα πως θα της βρω τη συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, που παραγγέλνει συνήθως στο ζαχαροπλαστείο Σεράνο στη Θεσσαλονίκη.
Η μακεδονική σφολιάτα
Το μακεδονικό φύλλο για πίτες το γνωρίζουμε, πιστεύω, από την εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη, με την κυρία που έφτιαχνε πρασοκιμαδόπιτα. Είναι γνωστό σαν “η μέθοδος του ήλιου“.
Ανοίγουμε ένα φύλο ζύμης στρογγυλό, χαράζουμε ένα κύκλο στη μέση και μετά πολλές αχτίδες. Βουτυρώνουμε όλο το φύλλο και διπλώνουμε μια-μια αχτίδα, βουτυρώνοντας εκ νέου ώστε ανάμεσα σε κάθε φύλλο να υπάρχει πάντα βούτυρο.
Στο τέλος καταλήγουμε με ένα στρογγυλό παχύ φύλλο, που παγώνουμε στο ψυγείο πριν το ανοίξουμε σε λεπτό φύλλο για το ταψί μας.
Έχουμε φτιάξει στην ουσία μια σφολιάτα με διαφορετικό τρόπο από των Γάλλων, αλλά με την ίδια λογική. Το φύλλο, όταν ψηθεί θα χωρίσει σε τόσα φύλλα όσες είναι οι αχτίδες του ήλιου. Κι αν θέλουμε διπλάσια φύλλα γίνεται, χαράζοντας κι άλλον ένα κύκλο γύρω από τον ήλιο, στη μέση της αχτίδας.



Αν έχουμε στρογγυλό ταψί, κάνουμε ήλιο. Αν όμως έχουμε παραλληλόγραμμο ταψί, λέει η κυρία Άννα, κάνουμε παραλληλόγραμμο αντί κύκλο στο κέντρο. Σωστό! Με 12 αχτίνες. Έτσι κάνοντας ένα φύλλο κάτω και ένα φύλλο πάνω, είναι σαν να έχουμε ανοίξει ένα-ένα 24 φύλλα! 24 φύλλα με τον κόπο ανοίγματος 2 φύλλων! Έφαγα την πίτα και βεβαιώνω το καλό αποτέλεσμα.
Φτιάξτε τυρόπιτα με μακεδονική σφολιάτα, με τα μυστικά που εμπιστεύτηκε η κυρία Άννα Κλικ για tweetΑν ζείτε βόρεια και αναζητάτε παραμυθένιο προορισμό για εκδρομή, το ξενοδοχείο Refanidis είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και σε καλό σημείο πρόσβασης, ώστε να μην κλείνει από τα χιόνια.