TasteFULL

Τυρόπιτα “χίλια φύλλα” – με σπιτικό φύλλο βέργας

Δοκίμασα την τυρόπιτα χίλια φύλλα που έδωσε η Αργυρώ. Είναι μια τρυφερή ζύμη φύλλου, με αυγό και με λίγη μαγιά, που την κάνει πολύ εύπλαστη.

Αν δεν έχετε εξοικειωθεί με το άνοιγμα φύλλου που έκαναν οι γιαγιάδες μας, τώρα είναι η ώρα. Αυτή η ζύμη είναι πολύ μαλακιά για να πειραματιστείτε. Επειδή έχει μαγιά, φουσκώνει λίγο σαν ψωμάκι. Και τρύπες να κάνει το φύλλο σας, δεν πειράζει γιατί θα πέσει το ένα φύλλο πάνω στο άλλο, με τυρί ανάμεσα και θα γίνει στριφτό ρολό. Θα κοπεί σε κομματάκια και θα ψηθεί, σαν μικρές τυρόπιτες, έτοιμες για μπουφέ ή έτοιμες για το σχολείο ή το γραφείο. Ο γιος μου τις έπαιρνε μια εβδομάδα στη σχολή του, για κολατσιό.

Ειλικρινά σας μιλάω. Δοκιμάστε έστω για μια φορά. Πάνω σε ένα τραπέζι, αν δεν έχετε πλαστήρι (το στρογγυλό επίπεδο ξύλο). Μια βέργα ή ρόκα ή πλάστης ή ξυλίκι κάνει 3ευρώ, μόνο αυτό θέλετε. Και ηρεμία, χρόνο δικό σας, να παίξετε με τη ζύμη.

Αν τα κατάφερα εγώ, μπορείτε κι εσείς

Θυμάμαι τη γιαγιά μου να ανοίγει φύλλο, πετώντας το με τη φυλλόροκα, αλλά ποτέ δεν έμαθα κάτι παραπάνω. Η μαμά μου έκανε καταπληκτική σπανακόπιτα, ανοίγοντας φύλλο στη μηχανή του φύλλου και στρώνοντας λωρίδες στο ταψί. Μόνη μου αγόρασα στη Δημητσάνα ένα πλαστήρι, κληρονόμησα τη φυλλόροκα της γιαγιάς και ξεκίνησα.

Εγω δεν έχω αρκετή δεξιότητα ακόμα. Όμως κάνω εξαιρετικά φύλλα για πίτες και ξέρω πως μόνο καλύτερα θα γίνουν, με την πρακτική εξάσκηση. Γυρίσαμε ένα βίντεο για να σας δείξω πως χειρίζομαι το φύλλο και ποια κολπάκια κάνω για να φέρω τα πράγματα εκεί που θέλω. Ανοίγω το φύλλο ακόμα και με το μικρό ρολάκι-πλάστη ή με τα χέρια, τραβώντας απαλά. Αν μπορώ εγώ, σίγουρα μπορείτε κι εσείς.

Αυτή η πίτα επίτηδες δεν έχει πολύ γέμιση, γιατί έτσι όπως στρίβεται, η περίσσια γέμιση θα τρυπά τα φύλλα. Η νοστιμιά είναι το ίδιο το φύλλο της πίτας. Πράγματι, όταν είναι ζεστή, μοσχοβολά ψωμί, λάδι και τυρί! Η συνταγή που δίνω έχει μικρές αποκλίσεις στις ποσότητες αλλά έτσι βγήκε από τη δοκιμή στην κουζίνα του TasteFULL.

Sharing is caring!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250ml νερό χλιαρό
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές γλυκού κοφτές αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού μαγιά σκόνη
  • 1 αυγό και 1 ασπράδι (ο κρόκος μένει για το άλλειμμα)
  • 500γρ αλεύρι μαλακό
  • 300γρ αλεύρι σκληρό (περίπου)

Για τη γέμιση

  • 300γρ φέτα σκληρή
  • μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο
  • λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου για άρωμα (προαιρετικά)

Μέθοδος εκτέλεσης

Βάζω όλα τα υγρά υλικά στο μίξερ, ανακατεύω και μετά προσθέτω τα στερεά. Ζυμώνω με τον γάντζο και αφήνω το ζυμάρι να ζυμωθεί για τουλάχιστον 15 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και ομοιογενής. Την αφήνω σκεπασμένη και λαδωμένη (για να μην κάνει κρούστα) να ξεκουραστεί.

Η ποσότητα του αλευριού που τραβάει μια ζύμη επηρεάζεται από από το ίδιο το αλεύρι (πόσο υγρασία έχει μέσα του), από την υγρασία του χώρου και από τη θερμοκρασία του χώρου. Γι'αυτό, καλό είναι στην ποσότητα που δίνει μια συνταγή να κρατάτε λίγο αλεύρι και να αφήνετε τη ζύμη να ζυμωθεί μερικά λεπτά. Ανάλογα με το πόσο μαλακιά είναι, προσθέστε αλεύρι. Να θυμάστε πάντως πως με το ζύμωμα η ζύμη σφίγγει.

Μοιράστε τη ζύμη σε 7 μπαλάκια και ανοίξτε σε φύλλο το καθένα. Ακουμπήστε τα, το ένα πάνω στο άλλο με αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα (να τα φυλάτε για την επόμενη φορά, τυλιγμένα σε ρολό) ή με αλευρωμένες πετσέτες κουζίνας (ή γάζες, τούλια, ο,τι έχετε).

Πάνω στο πρώτο φύλλο, σκορπίστε τρίμματα τυριού, λίγο λάδι. Ακουμπήστε πάνω του το δεύτερο φύλλο. Ξανά τυρί και λάδι. Μετά το 3ο φύλλο, μετά τυρί και λάδι. Ετσι φτιάξτε μια στρογγυλή πίτα με 5 φύλλα.

Μην βάλετε και τα άλλα δυο που λέει η συνταγή της Αργυρώς, γιατί θα αποκτήσει μεγάλο πάχος και θα σας δυσκολέψει στο ψήσιμο. Διπλώστε σε ρολό την πίτα. Όταν τελειώσετε, αρχίστε να στρίβετε το ρολό σιγά σιγά με τα χέρια σας, μακραίνοντάς το κιόλας. Δεν πειράζει, αν έχουν ανοίξει τρύπες και φαίνεται το τυρί.

Κόψτε μικρά κομμάτια και βάλτε τα το ένα δίπλα στο άλλο σε μεγάλο πυρέξ. Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια μέγεθος, γιατί έκανα μία στριφτή κουλούρα και ένα μικρό ταψάκι.

Η κουλούρα θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος για να ψηθεί καλά μέσα, επειδή έχει πολλά φύλλα και είναι κλειστή. Ο τρόπος που δίνει η Αργυρώ βοηθά σημαντικά το σωστό ψήσιμο. Επίσης, βγαίνει ένα πολύ εμφανίσιμο πυρέξ σε μπουφέ, με μικρές τυροπιτούλες έτοιμες για σερβίρισμα!

Τα δύο φύλλα που μου περίσσεψαν τα έκανα με τον ίδιο τρόπο διπλά, ρολό, στριφτά και αντί να κόψω κομμάτια μικρά, έκοψα μήκους 15εκ και τα έστριψα "σαλιγκαράκια", βάζοντάς τα κι αυτά στο πυρέξ.

Αλείφετε με τον κρόκο του αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζετε, αν θέλετε με σουσάμι ή μαυροκούκι.

Ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στη δεύτερη σχάρα από κάτω, σε φούρνο αντιστάσεων για 45'-50', μέχρι να έχει ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Tags: , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry