TasteFULL

Τούρτα σοκολάτας με γλάσο καθρέφτη

Είναι φορές στην κουζίνα που θέλεις άσσους στο μανίκι σου. Κάτι που να ανταποκριθεί στην πρόκληση, που να κάνει ανθρώπους πολύ χαρούμενους και μια ιδιαίτερη μέρα πολύ γιορτινή. Αυτή η τούρτα σοκολάτας είναι άσσος στο μανίκι σας!

Είναι μια τούρτα σοκολάτας αέρινη. Αφράτη, σοκολατένια μα συννεφάκι καλοκαιρινό. Ενώ η Devil’s Food Cake της Nigella Lawson είναι συμπυκνωμένη γεύση σοκολάτας χειμωνιάτικη.

Η διαφορά είναι στη γέμιση και όχι τόσο στο κέικ, το οποίο στις δύο περιπτώσεις γίνεται με σκόνη κακάο. Στη σημερινή τούρτα σοκολάτας η γέμιση είναι απλή κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαντιγί, που δίνει υγρασία και δροσιά στο κέικ.

Το γλάσο σοκολάτας καθρέπτης

Αυτό που μετατρέπει την απλή τούρτα σοκολάτας σε αντικείμενο θαυμασμού είναι το γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας που απλώνεται πάνω της και την κάνει να λάμπει σαν καθρέφτης!

Αν δεν το έχετε δουλέψει μέχρι σήμερα, θα σας ενθουσιάσει η υφή και το στρώσιμο του γλάσου πάνω στην τούρτα.

Το μυστικό της γυαλάδας κρύβεται στη ζελατίνη που προστίθεται στο ζεστό μίγμα και κάνει το γλάσο να σταθεροποιείται όταν κρυώνει.

Ακολούθησα τις οδηγίες από την συνταγή της Mary Berry, διάσημη μαγείρισσα στην Αγγλία ιδιαίτερα για τα γλυκά της και παρατήρησα τα ακόλουθα σημεία:

  1. Το γλάσο πρέπει να έρθει στην κατάλληλη θερμοκρασία (περίπου 30 βαθμοί Κελσίου) για να μπορέσει να απλωθεί σωστά πάνω στην τούρτα. Να κρυώσει τόσο όσο να συνεχίσει να είναι ρευστό. Με μαχαίρι παλέτα μπορείτε να το στρώσετε στην επιφάνεια και τα πλαϊνά. Αν, μετά το στρώσιμο, ρίξετε με το κουτάλι  γραμμές πάνω στο γλάσο αυτές θα μείνουν ανάγλυφες πάνω στη γυαλιστερή επιφάνεια.
  2. Για να απλωθεί καλά το γλάσο, η επιφάνεια του κέικ πρέπει να είναι λεία – διαφορετικά, ψίχουλα από το κέικ θα μπλέκονται με το γλάσο. Αραιωμένη μαρμελάδα βερίκοκο ή όποια άλλη σας αρέσει, αρκεί να είναι λεία στην υφή, απλώνεται με πινέλο στην επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ και φυλακίζει τα ψίχουλα.
  3. Για να ρίξετε το γλάσο, η συνταγή λέει να ακουμπήσουμε την τούρτα σε σχάρα, πάνω σε ταψί, ώστε να συγκεντρώνει το πλεόνασμα του γλάσου. Για να σηκώσουμε όμως την τούρτα από τη σχάρα και να την μεταφέρουμε στην πιατέλα παρουσίασης, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αυτή την στρογγυλή σπάτουλα για τα κέικ, που δεν νομίζω πως είναι πολύ διαδεδομένη στις κουζίνες μας. Εναλλακτικά, προτείνω να βρείτε μια φόρμα με επίπεδο πάτο, λίγο μικρότερη σε διάμετρο από το κέικ, να την αναποδογυρίσετε μέσα σε ένα ταψί και να ακουμπήσετε πάνω της την τούρτα. Το γλάσο θα τρέξει εύκολα στα πλαϊνά και όταν στεγνώσει, θα αφαιρέσετε τις σταγόνες που θα κρέμονται με ένα μαχαίρι και με τα χέρια σας θα μπορέσετε να μεταφέρετε την τούρτα στην πιατέλα.
  4. Όπως βλέπετε στην κάτω φωτογραφία, η ζάχαρη άχνη μπορεί να ταιριάζει στα κόκκινα φρούτα, σκονίζει όμως τον καθρέφτη του γλάσου!

Γενικά, το γλάσο καθρέφτης δεν είναι σαν επικάλυψη σοκολάτας που μπορούμε να παίζουμε με το στρώσιμο, για ώρα. Θέλει αποφασιστικές και προσεκτικές κινήσεις γιατί πήζει, λόγω της ζελατίνας.

Μια τούρτα σοκολάτας που ωριμάζει σε γεύση!

Αυτό κι αν είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι μια τούρτα σοκολάτας που ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα και γίνεται καλύτερη την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα, αν χρειαστείτε τόσο χρόνο για να την φάτε.

Είχα την συνταγή στις σημειώσεις μου κι όταν μου ζήτησαν μια τούρτα γενεθλίων με σοκολάτα, δεν δίστασα στιγμή να την πρωτοδοκιμάσω σε τραπέζι. Την τρώγαμε για 3 μέρες με την ίδια χαρά σαν να ήταν φρέσκια!

Παραλλαγές για τα γούστα σας

Η σοκολάτα με τα κόκκινα φρούτα είναι κλασσικός και εντυπωσιακός συνδυασμός, όμως τίποτα δεν σας εμποδίζει να φέρετε την τούρτα στα μέτρα σας.

Να προσθέσετε, αφού στρώσετε την σαντιγί, σμέουρα (raspberries) στη γέμιση και να χρησιμοποιήσετε ίδια μαρμελάδα σμέουρα για την επάλειψη του κέικ. Για να βγάλετε τα κουκουτσάκια, αρκεί να ζεστάνετε την μαρμελάδα και να την περάσετε από λεπτό σουρωτήρι.

Αν σας αρέσει το banoffee, φτιάξτε μια σάλτσα καραμέλας γάλακτος και ενώστε με την σαντιγί. Προσθέστε φέτες μπανάνες στη γέμιση. Αντί για μαρμελάδα, αλείψτε το κέικ με τη σάλτσα καραμέλας και περιχύστε μετά με το γλάσο σοκολάτας καθρέφτη.

Το ίδιο γίνεται προσθέτοντας βερίκοκα κομπόστα στη γέμιση και μαρμελάδα βερίκοκο στην επικάλυψη. Ή μπισκότα Oreo θρυμματισμένα στην σαντιγί και μαρμελάδα φράουλα στην επικάλυψη. Ή σουρωμένο βύσσινο κομπόστα μαζί με μαρμελάδα κεράσι στη γέμιση, αν λαχταράτε black forest. Με καταλαβαίνετε; Είμαι σίγουρη πως χαμογελάτε!

Η φωτογραφία είναι με tablet, μια μέρα του Αυγούστου που την πρωτοέφτιαξα. Σύντομα θα ανεβάσω νέα φωτογραφία γιατί έχουμε γενέθλια προσεχώς και χαρές. Σας εύχομαι να έχετε πάντα λόγους να γιορτάζετε στη ζωή και να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον άσσο, όσο συχνά θέλετε!

τούρτα σοκολάτας

Sharing is caring!

Υλικά

Για το κέικ σοκολάτας

  • 50γρ κακάο κοσκινισμένο
  • 6 κουταλιές σούπας βραστό νερό
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 275γρ ζάχαρη
  • 175γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλιά τσαγιού baking powder
  • 100γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση

  • 200ml κρέμα γάλακτος 35%
  • μαρμελάδα βερίκοκο, ζεστή και λεία

Για το γλάσο καθρέφτη

  • 225γρ ζάχαρη
  • 75γρ κακάο
  • 5 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος 35%
  • 125ml νερό
  • 50γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 11γρ ζελατίνη φύλλα

Μέθοδος εκτέλεσης

Οι προετοιμασίες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Είτε έχετε φούρνο αέρα ή αντιστάσεων, αν αγοράσετε ένα θερμόμετρο που κρέμεται μέσα στο φούρνο, θα σας δείχνει την πραγματική θερμοκρασία. Όταν η συνταγή ζητά θερμοκρασία 180 βαθμών, δεν θα ανησυχείτε πια αν είναι αρκετά ζεστός ή υπερβολικά ζεστός ο φούρνος.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα ή ένα ταψάκι, στον πάτο και τα πλαϊνά. Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε στον πάτο. Βουτυρώνουμε ξανά.

Χρησιμοποίησα μια φόρμα διαμέτρου 28 εκ και έκοψα στη μέση το κέικ για να βάλω τη γέμιση. Αν αγαπάτε τις ψηλές τούρτες, χρησιμοποιείστε δύο ταψάκια 20 εκ για να μοιράσετε το μίγμα του κέικ. Κόψτε τα στη μέση, γεμίστε μοιράζοντας 300ml σαντιγί σε τρεις στρώσεις γέμισης και έτσι θα έχετε μια ψηλή τούρτα με 4 στρώσεις κέικ και 3 στρώσεις γέμισης.

Ετοιμάζουμε το κέικ

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το κακάο, προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε να γίνει πάστα. Είναι σαν να ψήνεται το κακάο και δίνει μια αρωματική βάση σοκολάτας στο κέικ!

Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά μαζί και ανακατεύουμε με ένα μίξερ χειρός ή με το σύρμα, ώστε να γίνει αφράτο και ομοιογενές. Αδειάζουμε στην προετοιμασμένη φόρμα. Κτυπάμε 2-3 φορές τη φόρμα στον πάγκο δυνατά, να ελευθερωθούν τυχόν φυσαλίδες αέρα.

Ψήνουμε στη δεύτερη σχάρα από κάτω, για 30 λεπτά περίπου, να έχουν αρχίσει να ξεκολλούν τα πλαϊνά από τη φόρμα. Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα, όπως είναι στη φόρμα.

Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας να μαλακώσουν και να φουσκώσουν σε μπολ με κρύο νερό, για 5 λεπτά.

Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό και την κρέμα γάλακτος και φέρνουμε σε βρασμό, να διαλυθεί πολύ καλά το κακάο.

Βγάζουμε από την εστία και προσθέτουμε τη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια. Προσθέτουμε τα μαλακά φύλλα ζελατίνας, στραγγισμένα στα χέρια μας από το νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθούν στο ζεστό μίγμα.

Σουρώνουμε το γλάσο σοκολάτας από λεπτό σουρωτήρι, ώστε να γίνει τελείως λείο. Αφήνουμε να κρυώσει, μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου, που ρέει με πυκνότητα από το κουτάλι και μπορεί να κυλίσει στο κέικ για να το καλύψει. Αν το ξεχάσετε και πήξει πολύ, το ξαναζεσταίνετε σε μπεν-μαρί.

Στήνουμε την τούρτα

Μέχρι να κρυώσει το γλάσο, ετοιμάζουμε την τούρτα. Κόβουμε το κέικ στη μέση οριζοντίως. Κτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί και απλώνουμε πάνω στο κέικ. Ακουμπάμε προσεκτικά την πάνω στρώση κέικ και πιέζουμε να ενωθεί. Απλώνουμε την μαρμελάδα βερίκοκο στην επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας.  Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι για το γλασάρισμα.

Τοποθετούμε την τούρτα πάνω σε σχάρα. Από κάτω έχουμε βάλει ένα ταψί ή δίσκο να μαζέψει το γλάσο σοκολάτας. Ρίχνουμε προσεκτικά το γλάσο ξεκινώντας από το κέντρο, με κυκλικές κινήσεις προς τα έξω. Αν χρειαστεί απλώνουμε με σπάτουλα στην επιφάνεια. Ιδανικά θα πρέπει να καθίσει στρωτά μόνο του.

Θα χρειαστούμε στρώσιμο με σπάτουλα στα πλαϊνά. Στολίζουμε με τα κόκκινα φρούτα, όσο είναι νωπό το γλάσο για να κολλήσουν. Αφήνουμε να πήξει για μια ώρα. Σηκώνουμε με φαρδιά σπάτουλα και τοποθετούμε προσεκτικά στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Διατηρείστε μέχρι να το καταναλώσετε στο ψυγείο σκεπασμένο καλά με μεμβράνη.

Tags: , , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry