TasteFULL

Γρήγορη ζύμη τάρτας σε 10 λεπτά!

Αυτή η συνταγή θα αλλάξει τον τρόπο που κάνετε τάρτες για πάντα. Γρήγορη ζύμη τάρτας, τραγανή και νόστιμη, σε 10 μόλις λεπτά! Είστε έτοιμοι για μια ακόμα TasteFULL ανατροπή; πάμε λοιπόν!

Μέχρι σήμερα, ζύμη μπριζέ για τάρτα

Η ζύμη για τάρτα, που συνηθίζουμε στην Ελλάδα όσα χρόνια έχουμε μάθει να κάνουμε τάρτες από τους Γάλλους, είναι η ζύμη μπριζέ. Μια πολύ νόστιμη, τραγανή ζύμη που δεν αγαπά καθόλου τη ζέστη στην προετοιμασία της.

Θέλει παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια μέσα στο αλεύρι, ελάχιστο τρίψιμο με τα δάχτυλα για να μην ζεσταθεί, ένα αυγό για να δέσει και ελάχιστο παγωμένο νερό για να γίνει μια μπάλα, η οποία θέλει οπωσδήποτε να μείνει μισή ώρα στο ψυγείο για να μπορέσει να ανοίξει σε φύλλο. Έχει κι άλλες ιδιαιτερότητες αυτή η γαλλίδα ζύμη. Όταν την ανοίξεις σε φύλλο, ξανα-θέλει ψυγείο για να μείνει στη θέση της  και να μην συρρικνωθεί, όταν μπει στο φούρνο για ψήσιμο. Ουφ!

Θέλετε να την φτιάξετε; δείτε τη συνταγή Τάρτα με φράουλες μαζί με παραλλαγή, για να την κάνετε σοκολατένια. 125γρ βούτυρο και 1 αυγό στα 250γρ αλεύρι, κρατήστε το αυτό.

Γρήγορη ζύμη τάρτας

Αν αγαπάτε τις τάρτες, η ζύμη για τάρτα που θα σας δώσω θα γίνει το δεξί σας χέρι και θα σας κάνει “ειδήμονα της τάρτας” στην παρέα σας. Όσο έχω ψάξει στο ελληνικό διαδίκτυο δεν υπάρχει αυτή η συνταγή.

Αυτή η γρήγορη ζύμη τάρτας αγαπά τη ζέστη, αγαπά το λάδι ελιάς και είναι ζύμη των 10 λεπτών! Το εννοώ. Κλικ για tweet

Θέλει 5′ να ετοιμάσεις τη ζύμη και 5′ να την απλώσεις στην ταρτιέρα παίζοντας, γιατί είναι ζεστή, απαλή, δεν κολλάει και απλώνεται τέλεια. Αν δεν είναι αυτή γρήγορη ζύμη τάρτας, τότε ποια είναι;

Ξεκινήστε προθερμαίνοντας το φούρνο γιατί δεν θα έχει προλάβει να ζεσταθεί, μέχρι να είστε έτοιμες εσείς. Υπολογίζοντας 30′ ψήσιμο χωρίς γέμιση και άλλα 20′ ψήσιμο με τη γέμιση, σε μία ώρα από τη στιγμή που ξεκινήσατε να κάνετε τη ζύμη, μπορείτε να σερβίρετε τάρτα στο τραπέζι!

Τώρα πιά, ζύμη choux χωρίς αυγά!

Αποκαλύπτω το μυστικό.

Η ζύμη που βρίσκεται στον αντίποδα της ζύμης μπριζέ είναι η ζύμη choux, χωρίς την προσθήκη αυγών. Κλικ για tweet

Θυμάστε τι κάνουμε στη ζύμη σου; ζεσταίνουμε νερό και βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι μονομιάς. Ανακατεύουμε και αμέσως έχουμε έτοιμη ζύμη. Για να γίνει τρυφερή και να φουσκώσουν τα σουδάκια, βάζουμε αυγά. Για να γίνει η ζύμη της τάρτας τριφτή, δεν βάζουμε αυγά αλλά baking powder. Αυτό είναι όλο.

  • Αν θέλετε την τάρτα γλυκιά, προσθέστε λίγη ζάχαρη και όποια αρωματικά θέλετε (βανίλια, μαστίχα, μαχλέπι κλπ).
  • Αν την θέλετε αλμυρή, βάλτε λίγο αλάτι και τριμμένο σκληρό κίτρινο τυρί ή μυρωδικά (ρίγανη, ματζουράνα, δυόσμο, βασιλικό) ή ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή άνιθο. Το ότι περιέχει νερό που το βάζουμε να βράσει, σημαίνει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σωρό γευστικά και χρωστικά υλικά πχ να μουλιάσουμε κλωστούλες σαφράν ή να διαλύσουμε κύβο (ό,τι κύβο χρησιμοποιούμε) ή να αραιώσουμε πελτέ ντομάτας ή να πάρει χρώμα από ένα κομμάτι πατζάρι ή λίγο σπανάκι ή μαϊντανό που θα ρίξουμε μέσα στο νερό για να κάνουμε χρωματιστή τάρτα. Σκέφτεστε πόσο διαφορετικές μπορούν να είναι οι δικές σας χρωματιστές τάρτες;

Τη ζύμη αυτή τη γνώρισα με κλασσικές γαλλικές αναλογίες, δηλαδή 100γρ νερό, 100γρ βούτυρο σε 250 γρ αλεύρι. Αποφάσισα να την κάνω πιο ελληνική και περιόρισα το βούτυρο στο μισό, συμπληρώνοντας το υπόλοιπο με ελαιόλαδο. Εξαιρετικό το αποτέλεσμα και στην αλμυρή και στην γλυκειά εκδοχή της. Δεν ήθελα να φανώ τολμηρή και να αντικαταστήσω τελείως το βούτυρο, ίσως να γίνεται κι αυτό. Η ζύμη γίνεται τραγανή, νόστιμη και παραμένει τριφτή.

Γρήγορη ζύμη τάρτας γιατί:

  • Δεν θέλει ζύμωμα, μόνο ανακάτεμα
  • Δεν θέλει άνοιγμα φύλλου, απλώνεται με τα δάχτυλα
  • Δεν θέλει να ξεκουραστεί, προχωράμε αμέσως
  • Δεν συρρικνώνεται στο ψήσιμο, όπως στρώσεις την τάρτα έτσι θα την πάρεις ψημένη.

Προσκαλώ όλα τα εργαζόμενα κορίτσια να την δοκιμάσουν αυτό το Σ/Κ και να μου πουν εντυπώσεις.

Τι γέμιση μπορούμε να βάλουμε;

Πρακτικά, όλα τα φαγητά και γλυκά που φτιάχνετε μπορούν να σας εμνεύσουν για μια διαφορετική τάρτα.

  • να αλείψουμε με μαρμελάδα τη ψημένη βάση, να γεμίσουμε με κρύα κρέμα (σαντιγύ και μασκαρπόνε) και να στολίσουμε με φρούτα – τάρτα με φράουλες
  • να γεμίσουμε με ζεστή κρέμα και αν έχει αυγά, να την ψήσουμε για 20′ – γαλατόπιτα τάρτα. Ή να στολίσουμε με φρέσκα μήλα/αχλάδια, να πασπαλίσουμε με ζάχαρη και να τα βάλουμε να ψηθούν
  • να γεμίσουμε με ζεστή κρέμα χωρίς αυγά και να μπει στο ψυγείο για να σφίξει – δείτε τη βασική συνταγή για κρέμα αμυγδάλου και κάντε παραλλαγές στα αρώματα. Εφτιαξα πολύ καλή κρέμα αντικαθιστώντας το 1 λίτρο γάλα με σουμάδα και δένοντας το με 100γρ αλεύρι αντί για κορν φλάουρ.
  • να γεμίσετε με σωταρισμένα τοματάκια ή κρεμμύδια ή λαχανικά όποιου είδους (ψημένα να είναι) και να τα ενώσετε είτε με τρίμματα τυριού, αν δεν θέλετε να ψήσετε τη γέμιση είτε με ενωτικό μίγμα γάλα+αυγό+αλεύρι, για να δέσει σαν κρέμα τα υλικά. Δείτε την τάρτα μανιτάρια με καρύδια και μπλε τυρί. Τη βάση της τάρτας να την σκέφτεστε σαν βάση ψωμιού όπου μπορείτε να απλώσετε κι άλλη γεύση, όπως μουστάρδα, κέτσαπ κλπ ανάλογα με τα υλικά της γέμισης.
  • ό,τι περισσεύματα φαγητού έχετε μπορείτε να τα αξιοποιήσετε σε μια τάρτα, είναι σαν να κάνετε πίτα μόνο που το φύλλο είναι απείρως πιο εύκολο και το αποτέλεσμα πιο μοντέρνο. Στην ουσία είναι σαν ψωμί, που συνοδεύει και χορταίνει την πείνα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Sharing is caring!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250γρ αλεύρι μαλακό
  • 10γρ baking powder
  • 100γρ νερό
  • 50γρ ελαιόλαδο
  • 50γρ βούτυρο
  • λίγο αλάτι + 50γρ ζάχαρη λευκή, για τη γλυκιά ζύμη
  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι, για την αλμυρή ζύμη

Μέθοδος εκτέλεσης

Η ζύμη είναι αρκετή για μια ταρτιέρα 28εκ. Αν την κάνετε λεπτή, περισσεύει για 2 μικρά ταρτάκια ή απλώνεται με τον πλάστη και κόβεται σε σχήματα με κουπ πατ.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω.

Βάλτε σε κατσαρόλα να βράσει το νερό, λάδι, βούτυρο. Θέλει 2'.

Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking (προσθέστε αλάτι και ζάχαρη αναλόγως), σβήστε τη φωτιά και ρίξτε τα στέρεα υλικά μέσα στα υγρά. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Η ζύμη ενώνεται πολύ εύκολα και φουσκώνει στα χέρια σας γιατί το baking ενεργοποιείται με τη ζέστη.

Βγάλτε από την κατσαρόλα στον πάγκο και ενώστε την καλύτερα. Δεν χρειάζεται να την κάνετε ομοιογενή όπως κάνουμε στη ζύμη μπριζέ. Απλώστε τη ζύμη σε ταρτιέρα ή σε ταψάκι, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Η ζύμη υπακούει σε όποιο σχήμα της δώσετε. Αν θέλετε μπορείτε να τσιμπήσετε τα πλαϊνά για να κάνετε διακοσμητικά σχέδια.

Τρυπήστε τη βάση πολλές φορές με ένα πηρούνι.

Απλώστε αντικολλητικό χαρτί που να καλύπτει και τα πλαϊνά και γεμίστε με ξερά φασόλια. Θέλουμε βάρος για να μην φουσκώσει η βάση και να έχουμε χώρο για τη γέμιση. Βάλτε να ψηθεί, πρώτη σχάρα από κάτω για 15λεπτά.

Βγάλτε προσεκτικά το χαρτί με τα φασόλια και αφήστε να ψηθεί για άλλα 15 λεπτά, αν πρόκειται να βάλετε γέμιση που θα χρειαστεί ψήσιμο.

Αν θέλετε να γεμίσετε με κρύα κρέμα για το ψυγείο, τότε ολοκληρώστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η τάρτα.

Γεμίστε την τάρτα με όποια υλικά θέλουν ψήσιμο και ξαναβάλτε την στο φούρνο για άλλα 20-30 λεπτά ανάλογα με τα υλικά σας. Αφήστε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε με μια τέλεια πράσινη σαλάτα

Tags: , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

29 σχόλια για το “Γρήγορη ζύμη τάρτας σε 10 λεπτά!”

  1. Νάνσυ ΚτΚ

    Έφτιαξα μια τάρτα τυριών και έγινε τέλεια. Επίσης, δοκίμασα άλλη μία μόνο με λάδι, χωρίς να ζεστάνω τα υλικά και έγινε εξίσου καλή. Μπράβο!

    Reply

  2. Νάνσυ ΚτΚ

    Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Για αλμυρή τάρτα θα μπορούσα να προψήσω τη βάση για 30′ (15′ με βάρος και 15′ χωρίς) να την αφήσω να κρυώσει, μετά να προσθέσω τα τυριά και να τη διατηρήσω στο ψυγείο, ώστε την επόμενη μέρα να χρειαστεί να ρίξω μόνο την κρέμα γάλακτος με τα αυγά για να την ψήσω; Αν ναι, ο χρόνος ψησίματος μπορεί να υπερβαίνει τα 30′ μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω ή θα καεί η βάση; Αν γίνεται να έχω απάντηση ώστε να τη φτιάξω για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Ευχαριστώ και εύχομαι καλή
    Πρωτοχρονιά.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Μπορείς να ψήσεις την βάση όπως περιγράφεις, για 30 λεπτά και να την αφήσεις να κρυώσει τελείως στη φόρμα. Σκέπασε την και άφησέ την εκτός ψυγείου. Την επόμενη μέρα βάλε τα τυριά και την γέμιση και ψήσε σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα. Θα την ψήσεις στη δεύτερη σχάρα από κάτω, οπότε δεν θα κινδυνέψει. Αν ψήνεις σε πυρέξ ταρτιέρα να την βάλεις στην πρώτη σχάρα. Το γυαλί δεν ψήνει όπως το μέταλο.
      Καλές ετοιμασίες! Καλή Πρωτοχρονιά

      Reply

  3. Βιργινία

    Για να κάνω τάρτα μήλου την ψήνω 15′ με τα φασόλια κα ι15′ χωρίς, προσθέτω τα υλικά και την ξανα ψήνω για 30′?

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Ακριβώς! 15 λεπτά με το βάρος των φασολιών για να πάρει σχήμα και να μην φουσκώσει στο κέντρο, 15 λεπτά χωρίς αυτά για να φύγει η υγρασία και να σταθεροποιηθεί η βάση και άλλα 30 λεπτά για να ψηθεί το μίγμα της γέμισης και να ενωθεί με την τάρτα.

      Reply

  4. Georges Culoze

    Μια πρακτική λύση για να μην χαλάτε φασόλια, ειναι να έχετε ενα κουτί με βόλους, κατα προτίμηση πήλινους, αλλα κι οι γυάλινοι κάνουν

    Reply

  5. VNem VNem

    Είναι καλύτερα να ψηθεί σε αέρα ή πάνω κάτω; Τι υπέροχο μπλογκ, μόλις το ανακάλυψα και θα το…ξεκοκκαλίσω! 🙂

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Καλώς όρισες 🙂
      Και με τους δύο τρόπους ψήνεται μια χαρά. Όπως βολεύεσαι. Εχω θερμόμετρο μέσα στο φούρνο που μετρώ τη θερμοκρασία είτε έχω αέρα είτε αντιστάσεις

      Reply

  6. Efi

    Απλά να εκφράσω τα θερμα μου συγχαρητηρια. Οντως λύνει τα χέρια και γλιτώνεις χρόνο. Ευχαριστούμε, νασαι καλά!

    Reply

      1. Georges Culoze

        Θελει προψήσιμο πάντα, να πω κι ενα μυστικό για να μενει στεγνή και τραγανή
        Πριν την ψήσουμε, αλοίφουμε την ζυμη με ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο

        Reply

  7. Chatzoudi Kyriaki-Kia

    Καλησπέρα,μόλις έφτιαξα για άλλη μια φορά την υπέροχη ζύμη για τάρτες!Από τότε που την ανακάλυψα μου έχει λύσει τα χέρια!Την χρησιμοποιώ για μηλόπιτες,και κις, με εναλλαγές και στην μίξη της βάσης και φυσικά και στην γέμιση!Και το αλεύρι ολικής που έχω χρησιμοποιήσει έχει καλό αποτέλεσμα,όπως επίσης εχω αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο με ικανοποιητικό αποτέλεσμα!Ευχαριστώ και πάλι!

    Reply

  8. Evi

    Τέλεια η συνταγή! Είναι η τρίτη φορά που την κάνω! Με έχεις σώσει! Μόνο τα καημένα τα φασόλια λυπάμαι κάθε φορά…

    Reply

    1. Vyzance

      Καθώς τα φασόλια τα χρησιμοποιείς μόνο για το ψήσιμο της τάρτας, δεν είναι φαγώσιμα, οπότε τα κρατάς σε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι και τα χρησιμοποιείς ξανά και ξανά. Τα δικά μου τα χρησιμοποιώ δέκα χρόνια τώρα, δεν αλλάζω ποτέ! Έχουν γίνει πλέον σαν βοτσαλάκια, αλλά δεν παθαίνουν τίποτα, ούτε μυρίζουν ούτε χαλάνε. Κι αφού δεν έρχονται και σε επαφή με τη ζύμη, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

      Reply

  9. Biki

    Απόλυτη αποτυχία στο ψήσιμο… 🙁 και ακολούθησα πιστά τις οδηγίες! Η ζύμη ψήθηκε τέλεια από την πάνω μεριά αλλά από κάτω ήταν τελείως ωμή! ενω έψησα τη ζύμη σε ταρτιέρα κλπ.
    καμιά ιδέα γιατί συνέβη αυτό??

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Αν μου πεις περισσότερα, ίσως βρω την άκρη. Πότε διαπίστωσες πως είναι άψητη απο κάτω; μετά το πρώτο ψήσιμο, αφού έβγαλες τα φασόλια;
      σε φούρνο αντιστάσεων ή αέρα έψησες; σε τι ταρτιέρα;

      Reply

      1. Vicky

        Την έψησα σε κεραμική ταρτιέρα, στον “αέρα” και την έκανα και πολύ λεπτή. Είδα ότι ήταν άψητη από κάτω κ λίγο μέσα μετά το πρώτο ψήσιμο.
        ευχαριστω, κατά τα άλλα είναι πολύ νόστιμη και εύκολη

        Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Για την πάστα φλώρα χρησιμοποιώ αυτή την συνταγή
      Αν θέλεις να δοκιμάσεις τη ζύμη της τάρτας τότε να την ψήσεις 15 λεπτά μόνη της, να βάλεις μαρμελάδα και κορδόνια και να ξαναψήσεις μέχρι να ροδίσουν. Ελα ξανά να μας πεις αν έγινε καλή έτσι. Καλή επιτυχία!

      Reply

  10. Μαρία

    Το μονο που αλλαξα στην ζύμη ηταν 30γρ αλεύρι βρώμης. Επειδή εδώ και λίγο καιρό έχω αρχίσει να φτιάχνω αλμυρές ταρτες, έχω δοκιμάσει διάφορες ζύμες. Τολμώ να πω οτι η συνταγή που προτείνεις είναι η καλύτερη.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Ο δρόμος που επισημαίνεις, δηλαδή να αναμίξουμε αλεύρια από άλλα δημητριακά, έχει πολύ ενδιαφέρον! θα το έχω στο νου μου για τις επόμενες δοκιμές.

      Reply

    2. Κοιλιοδουλος

      μμμ… μου εδωσες ιδεες με τη βρωμη. Εχω κανει πολλες φορες αυτη τη ζυμη ταρτας (πολυ ευκολη και αφρατη οπως πρεπει) αλλα το ριμαδι το αλευριο Γ.Ο.Χ. δεν ειναι οτι πιο υγειινο. Εχω λιγο περισσευουμενο αλευρι απο κριθαρι και νιφαδες βρωμης. Για πειτε γνωμες, αλλαζουμε ποσοτητες στο αλευρι ή παραμενουν ιδιες αν το αντικαταστησουμε με κριθαρι + βρωμη?
      Επισης αναρωτιεμαι αν μπορουμε αντι για βουτυρο να βαλουμε ταχινι.

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry