Αυτή η συνταγή θα αλλάξει τον τρόπο που κάνετε τάρτες για πάντα. Γρήγορη ζύμη τάρτας, εύκολη, τραγανή και νόστιμη, σε 10 μόλις λεπτά! Είστε έτοιμοι για μια ακόμα TasteFULL ανατροπή; πάμε λοιπόν!
Μέχρι σήμερα έφτιαχνα τάρτα με ζύμη μπριζέ
Η ζύμη για τάρτα, που συνηθίζουμε στην Ελλάδα όσα χρόνια έχουμε μάθει να κάνουμε τάρτες από τους Γάλλους, είναι η ζύμη μπριζέ. Μια πολύ νόστιμη, τραγανή ζύμη που δεν αγαπά καθόλου τη ζέστη στην προετοιμασία της.
Θέλει παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια μέσα στο αλεύρι, ελάχιστο τρίψιμο με τα δάχτυλα για να μην ζεσταθεί, ένα αυγό για να δέσει και ελάχιστο παγωμένο νερό για να γίνει μια μπάλα, η οποία θέλει οπωσδήποτε να μείνει μισή ώρα στο ψυγείο για να μπορέσει να ανοίξει σε φύλλο. Έχει κι άλλες ιδιαιτερότητες αυτή η γαλλίδα ζύμη. Όταν την ανοίξεις σε φύλλο, θέλει ξανά ψυγείο για να μείνει στη θέση της και να μην συρρικνωθεί, όταν μπει στο φούρνο για ψήσιμο. Ουφ!

Θέλετε να την φτιάξετε; δείτε τη συνταγή Τάρτα με φράουλες μαζί με παραλλαγή, για να την κάνετε σοκολατένια. 125γρ βούτυρο και 1 αυγό στα 250γρ αλεύρι, κρατήστε το αυτό.
Τώρα πια φτιάχνω γρήγορη ζύμη τάρτας
Αν αγαπάτε τις τάρτες, η ζύμη για τάρτα που θα σας δώσω θα γίνει το δεξί σας χέρι και θα σας κάνει “ειδήμονα της τάρτας” στην παρέα σας. Όσο έχω ψάξει στο ελληνικό διαδίκτυο δεν υπάρχει αυτή η συνταγή (2011).
Αυτή η γρήγορη ζύμη τάρτας αγαπά τη ζέστη, αγαπά το λάδι ελιάς και είναι ζύμη των 10 λεπτών! Το εννοώ. Κλικ για tweetΘέλει 5′ να ετοιμάσεις τη ζύμη και 5′ να την απλώσεις στην ταρτιέρα παίζοντας, γιατί είναι ζεστή, απαλή, δεν κολλάει και απλώνεται τέλεια. Αν δεν είναι αυτή γρήγορη ζύμη τάρτας, τότε ποια είναι;
Ξεκινήστε προθερμαίνοντας το φούρνο γιατί δεν θα έχει προλάβει να ζεσταθεί, μέχρι να είστε έτοιμες εσείς. Υπολογίζοντας 30′ ψήσιμο χωρίς γέμιση και άλλα 20′ ψήσιμο με τη γέμιση, σε μία ώρα από τη στιγμή που ξεκινήσατε να κάνετε τη ζύμη, μπορείτε να σερβίρετε τάρτα στο τραπέζι!
Αποκαλύπτω το μυστικό.
Αντί για ζύμη μπριζέ, ζύμη choux χωρίς αυγά!
Η ζύμη που βρίσκεται στον αντίποδα της ζύμης μπριζέ είναι η ζύμη choux, χωρίς την προσθήκη αυγών.
Θυμάστε τι κάνουμε στη ζύμη σου; ζεσταίνουμε νερό και βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι μονομιάς. Ανακατεύουμε και αμέσως έχουμε έτοιμη ζύμη. Για να γίνει τρυφερή και να φουσκώσουν τα σουδάκια, βάζουμε αυγά. Για να γίνει η ζύμη της τάρτας τριφτή, δεν βάζουμε αυγά αλλά baking powder. Αυτό είναι όλο.

Τη ζύμη αυτή τη γνώρισα με κλασσικές γαλλικές αναλογίες, δηλαδή 100γρ νερό, 100γρ βούτυρο σε 250 γρ αλεύρι. Αποφάσισα να την κάνω πιο ελληνική και περιόρισα το βούτυρο στο μισό, συμπληρώνοντας το υπόλοιπο με ελαιόλαδο. Εξαιρετικό το αποτέλεσμα και στην αλμυρή και στην γλυκειά εκδοχή της. Δεν ήθελα να φανώ τολμηρή και να αντικαταστήσω τελείως το βούτυρο, ίσως να γίνεται κι αυτό. Η ζύμη γίνεται τραγανή, νόστιμη και παραμένει τριφτή.
Γλυκιά και αλμυρή βάση τάρτας
- Αν θέλετε την τάρτα γλυκιά, προσθέστε λίγη ζάχαρη και όποια αρωματικά θέλετε (βανίλια, μαστίχα, μαχλέπι κλπ).
- Αν την θέλετε αλμυρή, βάλτε λίγο αλάτι και τριμμένο σκληρό κίτρινο τυρί ή μυρωδικά (ρίγανη, ματζουράνα, δυόσμο, βασιλικό) ή ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή άνιθο. Το ότι περιέχει νερό που το βάζουμε να βράσει, σημαίνει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σωρό γευστικά και χρωστικά υλικά πχ να μουλιάσουμε κλωστούλες σαφράν ή να διαλύσουμε κύβο (ό,τι κύβο χρησιμοποιούμε) ή να αραιώσουμε πελτέ ντομάτας ή να πάρει χρώμα από ένα κομμάτι πατζάρι ή λίγο σπανάκι ή μαϊντανό που θα ρίξουμε μέσα στο νερό για να κάνουμε χρωματιστή τάρτα. Σκέφτεστε πόσο διαφορετικές μπορούν να είναι οι δικές σας χρωματιστές τάρτες;
Ζύμη τάρτας γρήγορη και εύκολη
- Δεν θέλει ζύμωμα, μόνο ανακάτεμα
- Δεν θέλει άνοιγμα φύλλου, απλώνεται με τα δάχτυλα
- Δεν θέλει να ξεκουραστεί, προχωράμε αμέσως
- Δεν συρρικνώνεται στο ψήσιμο, όπως στρώσεις την τάρτα έτσι θα την πάρεις ψημένη.
Προσκαλώ όλα τα εργαζόμενα κορίτσια να την δοκιμάσουν αυτό το Σ/Κ και να μου πουν εντυπώσεις.

Τι γέμιση μπορούμε να βάλουμε;
Πρακτικά, όλα τα φαγητά και γλυκά που φτιάχνετε μπορούν να σας εμνεύσουν για μια διαφορετική τάρτα.
- να αλείψουμε με μαρμελάδα τη ψημένη βάση, να γεμίσουμε με κρύα κρέμα (σαντιγύ και μασκαρπόνε) και να στολίσουμε με φρούτα – τάρτα με φράουλες
- να γεμίσουμε με ζεστή κρέμα και αν έχει αυγά, να την ψήσουμε για 20′ – γαλατόπιτα τάρτα. Ή να στολίσουμε με φρέσκα μήλα/αχλάδια, να πασπαλίσουμε με ζάχαρη και να τα βάλουμε να ψηθούν
- να γεμίσουμε με ζεστή κρέμα χωρίς αυγά και να μπει στο ψυγείο για να σφίξει – δείτε τη βασική συνταγή για κρέμα αμυγδάλου και κάντε παραλλαγές στα αρώματα. Εφτιαξα πολύ καλή κρέμα αντικαθιστώντας το 1 λίτρο γάλα με σουμάδα και δένοντας το με 100γρ αλεύρι αντί για κορν φλάουρ.
- να γεμίσετε με σωταρισμένα τοματάκια ή κρεμμύδια ή λαχανικά όποιου είδους (ψημένα να είναι) και να τα ενώσετε είτε με τρίμματα τυριού, αν δεν θέλετε να ψήσετε τη γέμιση είτε με ενωτικό μίγμα γάλα+αυγό+αλεύρι, για να δέσει σαν κρέμα τα υλικά. Δείτε την τάρτα μανιτάρια με καρύδια και μπλε τυρί. Τη βάση της τάρτας να την σκέφτεστε σαν βάση ψωμιού όπου μπορείτε να απλώσετε κι άλλη γεύση, όπως μουστάρδα, κέτσαπ κλπ ανάλογα με τα υλικά της γέμισης.
- ό,τι περισσεύματα φαγητού έχετε μπορείτε να τα αξιοποιήσετε σε μια τάρτα, είναι σαν να κάνετε πίτα μόνο που το φύλλο είναι απείρως πιο εύκολο και το αποτέλεσμα πιο μοντέρνο. Στην ουσία είναι σαν ψωμί, που συνοδεύει και χορταίνει την πείνα.
Μπορω να ψησω την ζυμη κ να ετοιμασω την ταρτα την επομενη μετα;
Μια χαρά θα γίνει κι έτσι. Πρόσθεσα σημείωση στην συνταγή, σ’ευχαριστώ!
Καλησπέρα,
Ενδιαφέρουσα συνταγή!
Θέλω να ρωτήσω, πόσο λεπτό πρέπει να γίνει το φύλλο? (Για να ψηθεί σωστά και να μη σκληρύνει..). Για ατομικά ταρτακια πίτσας ενδιαφέρομαι. Επίσης, μπορώ να ετοιμάσω τη ζύμη από την προηγούμενη και να συνεχίσω τη διαδικασία το επόμενο πρωί? Ευχαριστώ πολύ 😊
Δεν έχει πρόβλημα να σκληρύνει γιατί έχει και λιπαρά και μπέικιν πάουντερ στη ζύμη. Η δοσολογία είναι αρκετή για μια ταρτιέρα 28 με 30 εκ. Δοκιμάστε, μην ανησυχείτε. Έχω κάνει τις δοκιμές πριν από εσάς 🙂 Μπορείτε να ετοιμάσετε από προηγούμενη μέρα την βάση και να συσκευάσετε αεροστεγώς για να μην πάρει υγρασία.