HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζυμαρικά/Ρύζι > Τραχανάς σούπα

Τραχανάς σούπα

Πόσο συχνά τον καλείτε στο τραπέζι σας; σας αρέσει ο γλυκός ή ο ξινός; με σιμιγδάλι ή με σπασμένο στάρι; πως τον προτιμάτε;  σκέτο, με βούτυρο, με γάλα ή με τομάτα; τι τυράκι βάζετε πλάϊ του; φέτα, ξινομυζήθρα, κοπανιστή;

Ο τραχανάς είναι βασικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας. Θεωρείται το αρχαιότερο ζυμαρικό, μαγειρεύεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα, αναμφίβολα, διεκδικεί το τίτλο της χώρας με την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά και πιάτων που βασίζονται σ’ αυτόν.

Γίνεται γλυκός  ή  ξινός, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείται το γάλα φρέσκο ή μένει να ξινίσει. Γίνεται με αγελαδινό ή πρόβειο γάλα, το οποίο επηρεάζει τη γεύση και τα λιπαρά. Ο ξινός μπορεί να γίνει και με πρόβειο γιαούρτι.

 Η βασική του διαφοροποίηση είναι αν γίνεται με αλεύρι ή με σπασμένο στάρι. Για να μάθετε τι είναι ο τραχανάς, διαβάστε το σχετικό άρθρο στα υλικά της κουζίνας.

Οι δύο βασικές παρασκευές τραχανά στην Ελλάδα είναι κόκκινος ή άσπρος τραχανάς σούπα, δηλαδή με τομάτα ή με γάλα.

Όμως, σκεφτείτε πως όπου χρησιμοποιούμε ρύζι ή μανέστρα ή κους κους, μπορούμε να βάλουμε τραχανά. Γεμιστά, πιλάφι, λαδερά μπορούν να πάρουν άλλη γεύση από τον τραχανά.

Ο τραχανάς αγαπά πολύ τη φέτα, τη ξινομυζήθρα και την κοπανιστή ή το λαδοτύρι Ζακύνθου.

Οι βασικές σούπες

Μαγείρεψα γλυκό τραχανά με γάλα και πάπρικα, έγινε μια ροζέ κρεμμώδης σουπίτσα, την οποία “ξύπνησα” σαν γεύση με ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, μαϊντανό και σέλινο.

Μαγείρεψα κρητικό ξινόχοντρο με τομάτα και βασιλικό και σερβίρισα μαζί με τυρί φέτα. Στο πατρικό μου, αυτός ήταν ο τραχανάς. Μεγαλώνοντας απορούσα γιατί εννοούν κάτι άλλο με αυτή τη λέξη.

traxanas-gala

Τραχανάς σούπα

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ζυμαρικά u0026amp; Ρύζι
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

20

minutes
Total time

30

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Γλυκός τραχανάς με γάλα
  • 2 κούπες τραχανά

  • 5 κούπες νερό

  • 1 καυτερή πιπεριά

  • 1 κούπα γάλα

  • 1 κουταλιά σούπας πάπρικα

  • Στο σερβίρισμα ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, μαϊντανό και σέλινο

  • Ξινόχοντρος με τομάτα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο

  • 1 κουτί τομάτα κονκασέ

  • 1/2 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

  • 2 κούπες ξινόχοντρος

  • 1 κουταλιά σούπας βασιλικός ξερός ή φρέσκος

  • 5 κούπες νερό

Μέθοδος

  • Γλυκός τραχανάς με γάλα σούπα
    Βάζουμε το νερό να βράσει και προσθέτουμε τον τραχανά, την πιπερίτσα και το αλάτι.

    Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και την πάπρικα. Αφήνουμε να χυλώσει και σερβίρουμε.

    Η σούπα όσο μένει τόσο πήζει και γίνεται σαν κρέμα.
    Για να δώσω φρεσκάδα στη γεύση το μίγμα ψιλοκομμένων λαχανικών ταίριαξε μια χαρά. Ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, μαϊντανό και σέλινο.
  • Ξινόχοντρος με τομάτα σούπα
    Σωτάρουμε σε λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε την τομάτα. Αφήνουμε να βράσει λίγο η σάλτσα. Προσθέτουμε ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι.

    Ρίχνουμε τον τραχανά και σωτάρουμε μέσα στη σάλτσα τομάτας. Προσθέτουμε τον βασιλικό και το νερό.

    Αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*